1. Gdzie jest Poore? Jak wiadomo zaatakowali oni Termine, ale skąd oni się wzieli?
Włącz sobie Chronotrigger'a i zobacz sobie, gdzie jest miast o takiej nazwie. Z tego co pamiętam, to Porre jest na południe od tego królewstwa, z którego zaczynamy (grandia, czy jakoś tak). Ale mogę się mylić. Wzięli się oni stąd, że przypłynęli tym przesmykiem na półnycnym-zachodzie, który prowadzi na zewnątrz archipelagu El Nido... bo wiesz, to jest ten sam świat, co z CT, tylko że cała akcja dzieje się na malutkim archipelagu, w bliżej nieokreślonym miejscu (ale pewnie niedaleko Porre)
2. Co się stało ze światem ct? (kiedy przenosimy się do niego z Dead Sea i spotykamy Miguela to wokół są ruiny)
W Dead Sea nie przenosimy się do świata CT. Przenosimy się do alternatywnej rzeczywistości, która została odrzucona przez FATE. Świat jest jaki jest, ale nie możemy go obejrzeć. O ile mnie pamięć nie myli, to mamy ok. 1015 roku, według miary z Chronotriggera...
5. W jaki sposób Dinopolis i Chronopolis zostały przeniesione w przeszłość?
Chronopolis zostało przeniesione w przyszłość, bo naukowcy bawili się z Frozen Flame'm tam (o ile mnie pamięć nie myli), no i im się przytrafił mały zonk i wywaliło ich chyba 10k lat do przodu. Dinopolis to alternatywne Chronopolis... alternatywne, bo powstałoby, gdyby Crono i spółka nie powstrzymali Azali w Chronotriggerze i na świecie żyłyby jaszczurki zamiast ludzi.
6. Skąd się wzieło Dead Sea?
Dead Sea to taki śmietnik, do którego FATE wrzuca fragmenty alternatywnych rzeczywistości, które nigdy się nie zdarzyły. Troche to zamotane, ale o to z grubsza chodzi. Takie czasoprzestrzenne wysypisko śmieci.
Jeżeli coś źle napisałem, to napewno zaraz przyjdzie qiax i mi wytknię błąd, bo on zna się na Chrono Cross zdecydowanie lepiej ode mnie.