Wiecie, że nie wertowac niektórych tematów w nieskończoność, od razu wkleje tekst z F.A.Q do Chrono Crossa, nad którym kiedyś pracowałem.
---
1. Czy Guile to Janus / Magus?Guile = Magus? W sumie jest to możliwe. Jako dowód niech posłuży fakt, iż obaj są mistrzami czarnej magii (potężnymi mistrzami należałoby dodać). Obaj, podczas biegu, lewitują w powietrzu i obydwoje są posiadaczami srebrnych (białych). Niestety, przeciwwagom tych argumentów, jest to, iż Guile używa Wand (różdżki) a Magus kosy (DarkScither), ALE - teraz się zacznie - Magus używał różdżki w Chrono Trigger, jako Prophet (ten w kapturze, co kazał Shali zamknąć portal, po przekroczeniu go przez naszą drużynę) w 12.000 A.D. Tyle tylko, że była nieefektywna: Damn, this isn’t working!).
Guile to nie Magus, ale jak przyznaje (podobno) Square w pierwotnym założeniu miał nim być, lecz programiści uznali, że nie będzie starczyć miejsca na dodatkowe filmiki.
Jako ciekawostkę podam, iż Guile w japońskiej wersji Chrono Cross, nazywa się Alf, a kotek Janusa w Chrono Trigger - Aflador.
Alfador zawsze trzymał się blisko Janusa, więc może była możliwość, że podczas Time Crash został on wessany w Time Gate razem ze swym panemi i przekształcił się w Guile (co by tłumaczyło podobieństwo w wyglądzie: futro miał srebrne, a kolor włosów Guile również są srebne). Pamiętacie, jak Guile odrzucił naszą prośbę o ponowne przyłączeniu się do drużyny, gdy zamieniliśmy się ciałem z Lynxem? Najprawdopodobniej dlatego, iż podświadomie zaczął dostrzegać swą ''inność''?
2. Co się stało, z młodym Janusem?Janus z królestwa Zeal- Water Palace i piękna walka z Lavosem (aczkolwiek...)-
-
- Klon Janusa trafił do Mysticów, gdzie ''zaopiekowali'' się nim Ozzie, Slash i Flea. Tutaj poznał swą prawdziwą potęgę, którą chciał wykorzystać w jednym celu- dla zemsty na Lavosie, przez którego tyle wycierpiał (rozłąka z siostrą- Shalą / znalezienie się w nieznanym miejscu- wyobrażacie sobie, jaki to musiał być szok, dla kogoś, kto w jedym momencie tracił wszystko? Rodzinę, przyjaciół... być samotnym... na to nikt nie zasługuje / za zniszczenie jego rodziny- jego matka, Królowa królestwa Zeal, została wykorzystana przez Lavosa).
-
- Klon Janusa, trafił do El- Nindo, która już była pod kontrolą FATE. Teraz następuje ogromna ilość spekulacji nad jego losem... FATE musiała wyczuć w nim jego moc, przez co pozbawiła go pamięci. Time Devour - Shala musiał wyczuć jego obecność i, by oszczędzić mu cierpień, sama pozbawiła go pamięci. Z czasem Janus stał się Guilem, wędrującym magiem, który powoli odkrywa drzemiącyom w sobie siłę. Prawdopodobnie Guile jest tym, kim był by Janus, gdyby nie wybuchła ta cała afera z Lavosem. Daj na przywódcę dróżyny Guile, podczas wizyty w Chronopolis, przed wejściem do miejsca, gdzie spoczywa Frozen Flame. Guile wypowiada wtedy dość ciekawe zdanie.
-
- Janus, jako Magus, trafia do Radical Dreamers, gdzie wyczuwa w Kid obecność Shali. Zdaje sobie sprawę kim ona jest i postanawia się nią zaopiekować, jako rekąpensatę za to, iż nie zdołał pomóc Shali. Po historii Radical Dreamers, trafi do wymiaru Chrono Cross, gdzie wyczuwa obecność Serge i jego ''właściwości'' (prawdopodobnie to, że jest między innym: Assain od Time; powiernikiem Frozen Flame). Od tego momentu postanawia się ukrywać, opiekować się Kid (która się opiekuje Sergem - ach, ta współzależność) i Sergem tak, by Ci nie zdawali sobie sprawy z jego istnienia. Ciężko jest tylko wytłumaczy mi jedną rzecz... Podczas przegrania zakładu z wróżką, Guile/Magus/Janus zdejmuje maskę, a Kid go nie rozpoznaje. Może to świadczy o tym, iż podróżując pomiędzy wymiarami (z Radical Dreamers do Chrono Cross) Kid traci pamięć - w Chronopolis, gdy podbiega do niej Serge, ona nie pamiętała niczego od momentu, kiedy to "zgineła" z rąk Lynxa).
- Janus trafia do wymiaru Radical Dreamers, gdzie staje się po prostu Gilbertem.
- Możliwe jest też, iż te wszystkie klony Janusa (jego kopie) powstały w inny sposób - podczas Time Crash. Magus/Janus wędrując w poszukiwaniu Shali, znajdował się właśnie w przejściu pomiędzy wymiarami/sferami czasu, gdy nastąpił Time Crash (gdy FATE zaczęła funkcjonować i gdy Dragon God, również), przez co, powstały jego klony, które trafiały do innego wymiaru.
- Lavos bardzo sprytnie przewidział to wszystko, co miało się wydarzyć (swą śmierć, moc Shali i Mamon Machine itd.) Jedna Jak pamiętamy, udało mu się zabić Crona, gdy ten chcąc ocalić przyjaciół, oddał swe życie w Water Palace. Lavos, znany ze swej potęgi, zrodził swoje Lavos Spaw (które widzimy na Dead Peak, podczas próby wskrzeszenia Crona) i wysłał jedną kopię w bezpieczne miejsce. Chcąc ukryć ten fakt, pozwolił sobie na zrobinie przykrywki, jaką było Backup Plan (Chronopolis). To wszystko miało miejsce PRZED walką w Water Palace. Lavos, chąc wykorzystać Shale, wywoał ten chaos międzyczasowy/wymiarowy/sferowy; przez co Janus trafił do Mysticów i stał się Magusem (lub innymi Magusami w innych wymiarach), Crono zginął... Shala natomiast, została ''wczepiona'' w Lavos Spawn, który pochłaniając jej moc, stał się Time Devourer. Na dodatek, przewidział to i dał się zabić, wiedząc, że Time Devourer go pomści. Nie mógł przewidzieć tylko jednego - wymiaru El - Nindo z Chrono Crossem i Sergem.
-
To już jakaś obsesja?3. Dlaczego Schala zrośnięta z Lavos Spawn ma włosy kolory blond? W Chrono Trigger były one koloru niebieskiego. -W Królestwie Zeal, włosy były czymś w rodzaju uwypuklenia hierarchii (to tłumaczy, czemu nikt
poza rodziną królewską, nie miał srebrnych/niebieskich/białych włosów). Shala, po przyłączeniu się do Lavos Spaw, nie
należała już do rodziny królewskiej. W końcu jej matka, królowa Zeal wyrzekła się jej (co zostało spowodowane poprzez ingerencję Lavosa).
-Shala, po połączeniu się z Lavos Spawnem, była poza Królestwem Zeal.
- Shala miała niezwykłą moc, odmienną od Lavos Spawna, przez co, po ''złączeniu się'' z nim,
mogła nastąpić reakcja tychże mocy.
-Przefarbowała sobie włosy i tyle.
4. Dlaczego Kid, klon Shali, ma włosy koloru blond? Czy nie powinny być one niebieskie? -Kid została stworzona, po przyłączeniu się Shali do Lavos Spawna. Wtedy Shala już miała włosy koloru blond.
5. Lavos z którym walczymy na końcu gry w Chrono Cross (ten, który ma Shalę wchłoniętą), jest jakiś mały. To jest Lavos Spawn, czy Lavos z Chrono Trigger się po prostu skurczył? -Shala złączyła się z Lavos Spawnem, nie z Lavosem (tego załatwiliśmy w Chrono Trigger- piękna walka) a
ostatecznym argumentem nie będzie fakt, że Lavos siedział w sobie samym samego siebie.
6. W Chrono Cross, wszystkie postacie, mają swoich bliźniaków: Van na przykład. To gdzie jest Lynx? -Nie żyje. Chronopolis. Są tam obecni Generał Viper i Asaccia Dragon, tylko, ze są zamrożeni.
‘’Zawieszeni w niebycie’’. Lynx tak samo, mimo, że go tam nie widać. Ale po zniszczeniu Chronopolis, nastąpił ich
definitywny koniec.
7. Czy istnieją dwie Kid w Chrono Cross? -Kid jest kopią Shali. Najpierw była jedna, a po rozdzieleniu świata na 2 części są dwie Kid. Jedna
nam towarzysz, druga natomiast, szaleje w środku kontynentu - to właśnie przez nią jest tak głośno o Radical Dreamers w
grze. Są dwie grupy złodziejskie: Radical Dreamers, którą jedyną przedstawicielką jest Kid, która nam (Sergowi) ratuje
życie, więcej niż jeden raz, a druga dowodzi drugą grupą Radical Dreamers, czyli jest największą złodziejką w Chrono
Cross (ciekawi mnie, ilu członków liczy sobie ta grupa).
-Kid, jako osba zdolna podróżować pomiędzy wymiarami i czasem, jest tylko jedna. To, co wyprawiała w Radical
Dreamers, jest tylko drobną cząstką jej życia - wymiarem, w którym spędziła trochę czasu.
8. Czy Harle to ta druga Kid? - Nie. Serge płakał, ugryziony przez Deamons Panther, usłyszała go
Shala, która stworzyła swoją kopię, by pomóc mu. Tą kopią/klonem była Kid, ale, że była dzieckiem, Shala wysłała ją
do wymiaru Chrono Trigger, gdzie zaopiekowała się nią Lucca. FATE podczas tego całego procesu
(tworzenia Kid przez Shalę lub wejście w reakcję Serge z Frozen Flame) dostała zwarcia, przez co Dragon's God
odzyskali na chwilę wolność. W tym momencie prawdopodobnie wyczuli Kid, a że mieli mało czasu, wzorując się na
niej stworzyli Harle. To tłumaczy jej miłość do Serge i identyczną wersję przepowiedni wróżki.
- po reszte, nieoprawionej jeszcze dyskusji, zapraszam na:
Kim tak naprawdę jest Harle?---
Gipsi, wertuj ten temat w nieskończoność, to jak się kiedyś spotkamy, to cię ukatrupię burakiem cukrowym.
Frozen Flame : W Chrono Cross ciekawym elementem fabuły, pozwalającym użytkownikowi zamienić się ciałami <albo stworzyć nowe... cholera, musze Chrono Crossa przejść kolejny raz, bo wszystko zapominam...>. Przejdź Radical Dreamers, by dowiedzieć się więcej.
Pozostałe punkty napisze później, by mi się śniadanie przypala... Cholera, znowu przegotowałem ryż i spaliłem sos. Ech, dzięki sobie, że kupiłem te bułeczki, mniam!
Balthasa: Jest to ten sam świat, ale mnie sięraczej wydaje, że to świat równoległy, tak jak i świat z Radical Dreamers. A czemu się zjawił? Jeśli mnie pamięć nie myli, to Balthasara można uznac za obrońcę czasu, a że Serge bym swego rodzaju orędownikiem płomienia, to jak by Balthasara mogło zabraknąć w czasach, w których rozegraja się takie zmiany? Również stanowił pewnego rodzaju podporę dla naszej dzielnej ekipy, ale to już raczej z troski o to, byśmy uratowali Shalę.
Kid : Mam ci wkleić swój tekst na temat Kid? Więc lepiej daj już tej bviednej dziewczynie spokój... Słuchaj, ona miała taki medalion, dzięki któremu mogła podróżować po równoległych wymiarach <aż w końcu trafiła do Serge>, dlatego własnie powstało coś takiego jak Radical Dreamers. By w pełni zrozumieć tę postać, jej motywy i charakter, musisz przejść całą trylogię. A co do jej poszukiwań... Ona również się rodzi, dorasta, starzeje i umiera. Ale przecież w outrze ona szuka Serge... Który również się rodzi, dorasta, starzeje. Więc nie mrugnął bym nawet okiem, gdyby się spotkali w kontynuacji już jako 20 latkowie. W końcu Kid to człowiek <klon, ale zawsze człowiek>, więc podlega takim samym prawom jak ty, czy ja. Swoją drogą, ten medalion ma również zastosowania w pełni praktyczne <oprócz przenoszenia jej w różne miejsca> - pamiętasz, gdy Evil Serge ją przebił jej własnym nozem? No właśnie. Nie zginęla. To było podczas gry wyjaśnione, że w razie niebezpieczeństwa, przenosi się gdzieś <albo jej rany się goją... cholera, nie pamiętam>.
Manga Ryu:
Królestwo Porre- - pamiętasz imperium Aleksandra Macedońskiego? No właśnie.
Leah - Heh, ta wersja na temat zgubienia... Jakoś do mnie nie przemawia, ale ciężko odrzucić temu rozwiązaniu uroku. Mnie się tam wydaje, że to raczej Lavos w jakiś sposób maczal w tym palce i z tego samego powodu, nie sterowaliśmy np.: Cronem i paczką w Chrono Cross.