Ostatnio widziałem, że Gispi założył topic o nazwie Chrono Cross OST. Żeby zapobiedz wykwitowi topiców poświeconych OST każdej kolejnej gry, postanowiłem wstawić temat, w którym każdy będzie mógł napisać coś o Original Soundtrack z lubianej przez niego lub nią gry. Komentujcie, polecajcie, dzielcie się wrażeniami itd. itp.
Skoro założyłem ten topic to samemu powinienem coś polecić. Jak napisałem wcześniej w topicu Gipseya, jestem pod wielkim wrażeniem muzyki Yasunori Mitsudy i Noriko Mitsune z gry Chrono Cross. Ten OST faktycznioe wgniata w ziemię... ale jest jeden, który ustawiam z nim na równi. Jest to Legend of Mana OST - dwie przepiękne płytki z muzyką z najlepszej jak dotąd części Seiken Densetsu. Całość skomponowane zostało przez Yoko Shimomura - pianistki i kompozytorki, która swoje utalentowane paluszki maczała m.in. w Front Mission, Kingdom Hearts, czy obu Parasite Eve. Hmm... a ja w swej niewiedzy, całe zasługi za przepiękny podkład muzyczny do LoM kierowałem na mr. Kikuta (nie pamiętam imienia), który muzykował przy Seiken Densetsu 3. A tu się pozytywnie zdziwiłem, bo muza pani Yoko mnie wgniotła w ziemię. W dwóch piosenkach (właściwie to w jednej, ale w dwóch wersjach) śpiewa bardzo znana szwedzka piosenkarka o wdzięcznym imieniu Annika. Z tego właśnie powodu opening i ending tej cudownej gry śpiewany jest w języku skandynawów. Dobra... ale może teraz coś o samych utworach...
Płytki zawierają w sumię 55 kompozycji... oto kilka tych, które uważam za najlepsze:
1) Legend of Mana - opening gry... klimatem wieje mocno
2) World of Mana - niewiele World Map Theme'ów sie moze z tym równać
3) Song of Mana - wspomniana już wcześniej piosenka po szwedzku... piękna
4) Places of Soul - śliczny utwór... doskonale się komponuję z grafiką...
5) Cliff Town Gato - jeden z lepszych Town Theme'ów z gry
6) Marginal Beast - muza z walki... świetna po prostu
7) Moonlit City Roa - muzyka z miasta Lumina... dlatego lubię to miasto
Memory of Running - mi się bardzo podoba... nawet nie wiem czemu
9) Nocturne - wgniotło mnie w ziemię po szyję.... CZEMU TYLKO 40 sekund!?!?!
10) Digger's Song - co za muza... co za muza... co za muza....
11) Missing Truth - motyw z Irvin Saga... poezja dla ucha
12) The Other Truth - kolejny kawałek wgniatający w ziemię
13) The One Who Waits... - koniec Dragon Sagi.... wyniosłe i poważne
14) Depression Blues - motyw z Jumi Sagi... za taką muzykę kocham tą grę
15) City of Flickering Destruction - brak mi już epitetów... kolejny świetny utwór
16) Those Who are Shining - wbiło mnie w ziemię na kilka kilometrów...
17) Nostalgic Song - ten kawałek miarżdży prawie wszystko od Mitsudy...
ludzie... tym co grali w LoM nie muszę tego wszystkiego reklamować.... ale dla nie mieli szczęścia w to zagrać: "Jeśli kochacie muzę z Chrono Cross'a to pokochacie tą z Legend of Mana"... no... to tyle mam do powiedzenia..