Autor Wątek: OST  (Przeczytany 8566 razy)

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
OST
« dnia: Grudnia 06, 2004, 11:11:49 pm »
Ostatnio widziałem, że Gispi założył topic o nazwie Chrono Cross OST. Żeby zapobiedz wykwitowi topiców poświeconych OST każdej kolejnej gry, postanowiłem wstawić temat, w którym każdy będzie mógł napisać coś o Original Soundtrack z lubianej przez niego lub nią gry. Komentujcie, polecajcie, dzielcie się wrażeniami itd. itp.

Skoro założyłem ten topic to samemu powinienem coś polecić. Jak napisałem wcześniej w topicu Gipseya, jestem pod wielkim wrażeniem muzyki Yasunori Mitsudy i Noriko Mitsune z gry Chrono Cross. Ten OST faktycznioe wgniata w ziemię... ale jest jeden, który ustawiam z nim na równi. Jest to Legend of Mana OST - dwie przepiękne płytki z muzyką z najlepszej jak dotąd części Seiken Densetsu. Całość skomponowane zostało przez Yoko Shimomura - pianistki i kompozytorki, która swoje utalentowane paluszki maczała m.in. w Front Mission, Kingdom Hearts, czy obu Parasite Eve. Hmm... a ja w swej niewiedzy, całe zasługi za przepiękny podkład muzyczny do LoM kierowałem na mr. Kikuta (nie pamiętam imienia), który muzykował przy Seiken Densetsu 3. A tu się pozytywnie zdziwiłem, bo muza pani Yoko mnie wgniotła w ziemię. W dwóch piosenkach (właściwie to w jednej, ale w dwóch wersjach) śpiewa bardzo znana szwedzka piosenkarka o wdzięcznym imieniu Annika. Z tego właśnie powodu opening i ending tej cudownej gry śpiewany jest w języku skandynawów. Dobra... ale może teraz coś o samych utworach...

Płytki zawierają w sumię 55 kompozycji... oto kilka tych, które uważam za najlepsze:

1) Legend of Mana - opening gry... klimatem wieje mocno
2) World of Mana - niewiele World Map Theme'ów sie moze z tym równać
3) Song of Mana - wspomniana już wcześniej piosenka po szwedzku... piękna
4) Places of Soul - śliczny utwór... doskonale się komponuję z grafiką...
5) Cliff Town Gato - jeden z lepszych Town Theme'ów z gry
6) Marginal Beast - muza z walki... świetna po prostu
7) Moonlit City Roa - muzyka z miasta Lumina... dlatego lubię to miasto
8) Memory of Running - mi się bardzo podoba... nawet nie wiem czemu
9) Nocturne - wgniotło mnie w ziemię po szyję.... CZEMU TYLKO 40 sekund!?!?!
10) Digger's Song - co za muza... co za muza... co za muza....
11) Missing Truth - motyw z Irvin Saga... poezja dla ucha
12) The Other Truth - kolejny kawałek wgniatający w ziemię
13) The One Who Waits... - koniec Dragon Sagi.... wyniosłe i poważne
14) Depression Blues - motyw z Jumi Sagi... za taką muzykę kocham tą grę
15) City of Flickering Destruction - brak mi już epitetów... kolejny świetny utwór
16) Those Who are Shining - wbiło mnie w ziemię na kilka kilometrów...
17) Nostalgic Song - ten kawałek miarżdży prawie wszystko od Mitsudy...

ludzie... tym co grali w LoM nie muszę tego wszystkiego reklamować.... ale dla nie mieli szczęścia w to zagrać: "Jeśli kochacie muzę z Chrono Cross'a to pokochacie tą z Legend of Mana"... no... to tyle mam do powiedzenia..

Offline 7cloud7

• Adventurer
  • *
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2004, 11:25:57 pm wysłana przez 7cloud7 »

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
OST
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 07, 2004, 12:15:33 am »
Cóż...OST rzadko ściągam...wolę sobie ściągnąć pluginy do Winampa i ripy muzyki z gier z Zophara, które zajmują o wiele mniej miejsca (muzyka z gier ze SNESa ok. 64kB za utwor).
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline GamePlay

• General
    • http://gunzbibo.neostrada.pl
OST
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 07, 2004, 08:36:43 am »
Symfoniczne, nie za wiele mi się ich podoba, ale ostatnio do gustu przypadły mi OSTy takie jak Lineage 2 ale zawsze podobał mi się OST z From Mission, a dlaczego?...
I got my head checked by a jumbo jet. It wasn't easy but nothing is, no... [Whoo hoo!] Well I feel heavy metal [Whoo hoo!] And I'm pins and I'm needles [Whoo hoo!] Well I lie and I'm easy, all of the time and I'm never sure why I need you... Pleased to meet ya!

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
OST
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 12, 2004, 12:47:58 am »
GamePleya:
No właśnie dlaczego?

Ostatnio sprawdziłem OST z Silent Hill i przyznam że nie podobał mi się... o wiele lepszy jest OST z Silent Hill 2 którego słuchałem tego samego dnia tylko że później, choć nie ma na nim tak znanej mi i dobrze piosenki jak intro z SH1 to jest o wiele lepszy i ma naprawde świetne piosenki :)

Tant:
hmm no to jak taką rekomendacje zapodałeś to ja musze koniecznie sprawdzić :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2004, 12:48:53 am wysłana przez Gipsi »

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
OST
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 12, 2004, 12:52:57 am »
OST z Wowa nawet fajny, nie do słuchania dla przyjemnosci, ale fajnie sobie puscic w tle jak sie czyta ksiazke fantazy :D

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
OST
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 12, 2004, 09:01:40 pm »
wiadomo ze najlepszy OST ma CC....kurde nie znam tytulow ale mzucyzka od Miguela i Dragonow niektorych miazdzy i wgniata w ziemie

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
OST
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 16, 2004, 05:15:08 pm »
qrde, ze tez wczesniej nie pomyslalem najlepszy OST? oczywiscie ze seria tony hołków, z 2 częścia na czele :D

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
OST
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 16, 2004, 09:48:09 pm »
najlepszy OST? Jak dla mnie oczywiście FFX, zwłaszcza Battle theme i Other world........ Na drugim miejscu co do OST stawiam..... Burnout3 :P
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Giant Enemy Crab

• Daredevil
  • **
    • http://www.squarezone.pl
OST
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 02, 2005, 07:59:34 pm »
A ja uwielbiam muzykę z CT :]. Może brzmi troszke archaicznie, ale pomiajając samo brzmienie utwory z tej gry są naprawdę super. Szczególnie The Saddest Theme, albo Frog's theme... no i jeszcze dziesiątki innych ;). Lubię też muzykę z 10-2, bo pasuje jak ulał do klimatu gry. Moje ulubione utwory to Yuna's Ballad, ten motyw z Beasid Island... nie pamiętam tytułu i 1000 words obie wersje... tylko koniecznie japońskie wersje, bo angielskie to porażka : - /.

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
OST
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 04, 2005, 10:38:15 pm »
ojejciujejciujejciu
Burnout 3 8) po długiej przerwie włączyłem i niemam pojęcia czemu kiedys mi się aż tak nie spodobało, soundtrack to absolutne mistrzostwo świata, mogace się równać jedynie z tonyhawkami =] Franz Ferdinand, Jimmy Eat World i cała reszta, qrde na 44 piosenki nie ma żadnej o której mógłbym powiedzieć że jest lipna =] szkoda tylko że po takiej przerwie gram jak ciota :P chyba mi to 93% zostanie, bo skill mi troche spadł a to co mi do zrobienia zostalo to ech.. ździebko niedaje rady :P
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2005, 10:39:25 pm wysłana przez Morchol »

Offline Eligios

• Adventurer
  • *
    • http://
OST
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 18, 2005, 04:40:05 pm »
Dlamnie najlepszy OST był w CT   :D
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2005, 04:47:11 pm wysłana przez MarvelliX »

A cat's irritation rises in direct
 proportion to her embarrassment
times the amount of human laughter.
  -- Law of Cat Embarrasment

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
OST
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 11, 2005, 11:41:12 pm »
to OSTy którem mnie przypadły szczególnie do gustu to:
Ost z Sillent Hilla 2 i z Painkillera :> dżizys muzyka z painkillera wymiata XD
]

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
    • http://vagrant-story.webpark.pl/
OST
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 14, 2005, 04:23:52 pm »
Kiedyś napewno więcej słuchałem OST z gier, głównie jRPG, ale miałem też trochę innych. Z nowych ścieżek spodobało mi sie Burnout 3 OST. Mimo, że niektóre utworki były takie fatalne, to przy większości wspaniale wczuwałem się w klimat kiedy rywal lądował na bandzie :)

Nie sposób nie wspomnieć o chorej muzyce z pierwszej części Silent Hill, ale to już stare czasy i wspomnienia :)

Offline Spinkings

• Berserker
OST
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2005, 08:59:08 pm »
OST z CC RULEZ ofkoz!!! poprostu kawałki wymiataja a w grze wszystko ładnie współgra i poprostu tylko kupic oryginal !!!  
Hejter aka Dziecko Neostrady... > faja odwaznym przez internet :]

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
OST
« Odpowiedź #15 dnia: Września 23, 2005, 06:52:21 pm »
Właśnie przesłuchałem OST z GTA:VC i w sumie raczej lipny jest... jakoś podczas grania o wiele lepiej w chu* to brzmi, fajnie jedzie się tak wyluzowanym i słucha Toto podczas wschodu słońca a tak to raczej lipa jest... ogólnie pop z lat 80 czy tam początku 90 raczej lubie bo jest kilka przezajebistych piosenek ale na tym oście za wiele mi nie podeszlo kawałków... narazie słuchałem tylko Emotion, no i szkoda że Fernando tak mało mówi bo jest to koleś przezajebisty ;] Jak w Vice City opowiadał jak był na dyskotece i spotkał grubą brzydką dziewczyne z pięknymi oczyma to polewałęm w chu*... niestety nie ma tego tutaj.

ale ofkoz takie piosenki jak Mr.Mister - Broken wings
Cutting Crew - Died in you arms tonight
Roxy Music - more than this
żądzą

musze jeszcze znaleźdź Flash FM

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Pieszczotek

• Daredevil
  • **
OST
« Odpowiedź #16 dnia: Września 23, 2005, 08:25:21 pm »
Ja ostatnio słucham osta z serii Ratchet and Clank :)

Komuś też się ta muza podoba?
See you, Space Cowboy!

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
OST
« Odpowiedź #17 dnia: Września 27, 2005, 03:08:26 pm »
Na ogół wkurza mnie muzyka w grach strategicznych...takie jakieś wiejskie zawodzenie,albo co gorsza rytmy z karczmy :/ Jedną z niewielu strategi,która zadowoliła mnie jak chodzi o OSTa,to Battle Realms .Ogólnie takie japońskie muzyczki itp. Oczywiście nie wszystkie są fajne,bo część to jakieś dziwne smęty. Najbardziej podoba mi się ścieżka wilka [którym i tak nie lubię grać] i smoka [ale u smoka jest pare kiepskich momentów]...Na ogół wybieram sobie same najlepsze kawałki [w tym obowiązkowo Return of the Dragon] i  puszczam w losowej kolejności w kółko....gra się o wiele przyjemniej.

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
OST
« Odpowiedź #18 dnia: Października 16, 2005, 04:55:27 pm »
Mam taką małą proźbę...jeśli ktoś zna jakąś dobrą stonę,z której można ściągnąć OST do FF to czy mógł by ją tu zarzucić?
Byle nie była to stroną Blue Laguna,bo z tej ściągałam i niestety nie ma wszystkich kawałków...z góry dzięki^^.

Offline Pieszczotek

• Daredevil
  • **
OST
« Odpowiedź #19 dnia: Października 17, 2005, 12:09:24 pm »
nie interesuje cie sciaganie dc++ ?  znam jednego huba poswieconego ostom z gier i finala tam maja tyle ze nie wiadomo w czym wybierac...
See you, Space Cowboy!