Autor Wątek: Lineage II  (Przeczytany 108549 razy)

Offline Goha

• Moderator
  • uuu... John Woo...
Odp: Lineage II
« Odpowiedź #560 dnia: Maja 10, 2007, 09:04:55 pm »
Ja? Ja grałam czym się dało, ale ostatnio przestawiłam się na bufferów. Byłam świetnym bishopem na L2Gold (masz ją na screenach poniżej).
Co do masek, można dostać uszy z questa z kościoła w Giran (gdzieś po 45 lv), ale kosztuje to masę materiałów (stem i takie tam). Na większości high rate serwach, można je kupić lub wygrać na eventach (sama musisz się dowiedzieć, nie wiem gdzie grasz przecież). Jest jeszcze 1 droga, mianowicie robi się je samemu łowiąc rybki. Pozwolę sobie zacytować mój własny poradnik, ale nie chce mi się go tłumaczyć na polski ;p Dodam tylko że jest to guide pisany pod kątem L2Gold, więc jak jakieś pytania, to wal.
Lotsa peeps keep asking me what and why I am doing this... Well, for fun! There are many more reasons, like getting special items, expand your inventory or storage, but it depends on the server. I'll write about it later.

Fishing is pretty easy, you can learn it in 10 minutes. So, if you wanna start to fish, this thread can help a bit.

1. Gear needed to fish.
First, you have to get few items. A rod, a bait, and a fishing shot. To obtain rods and baits, you just simply go to any L2 grocery shop and talk to Fishermen about it. Rods and shots come in grades, same as weapons and armors. For me A grade is enough.
Use any bait you want. Theres special Begginer's Bait, which give you basic information about fish movements and makes things much easier, but you will obtain only lowest grade fishies with it.

2. Skils.
You can learn basic fishing skills at Fishermen. They take money (not SP) for learning.
Fishing, Reeling ang Pumping are used to fish and defines the strenght with you pump or reel. Fishing expertise defines grade of the fish you will catch. BUT remember - Reeling and Pumping AND Expertise must me on the same level, or you will get damage penalty, wich can make things harder.

3. Fishing Shots.
Their role is same as for normal soulshots - increasing damage while fishing. To obtain fishing shots on L2Gold, first talk to Fisherman and get a Fishing Shot Quest. You will have to get Sweet Fluid, dropped as quest item by few kind of mobs - you can talk with fisherman wich ones. But the best and fastest way is to go with party to TOI higher than 8 and kill some Angels - they drop like 9-12 Fluids per one mob.

When u got some, exchange them for fishing shots. Number of recieved items depends of the shot's grade.
If you have low expertise level and high grade rod, you can fish without shots. It's up to you.

4. Fishing!
Okay, we got gear, let's go fishing! But how?
My favourite place is Giran Harbour, but I'm too lazy, so Giran bridge (the one from the castle side) is enough. Oftenly some peep stands nearby and asks wtf I am doing, or killing my "fish", or asking "gimme", so I fell kinda awkward. Whatever. If they would know, they would fish themselves, now they don't know, what they are loosing :)

Okay. Equip your rod and bait, make sure u got proper buffs and your skill bar is complete and comfortable to use. Why buffs? I'll tell later.
To throw the rod, stand near water and press "Fishing" and wait, but watch the little window, that will show up. Sometimes there's no baiters and you loose the bait.
But if u hook on something, watch the floater (is it a good word? I don't know english well :) ) closely! There are two kinds of fish behaviour -
~ when fish moves slowly, use PUMPING skill
~ when fish is aggressive, use REELING skill

Fishing Shots are not automated, so be carefull :]
Sometimes timing goes wrong, and you will be forced to guess wich skill to use. But it's really easy, just observe and get use to it! My clan mate learned it in 10 minutes!
You can buy the fishing guide, if you don't get what I'm saying here :D
If everything went good you probably catched a fish!

5. Fishies and fishing items.
There are many kind of fishies, depends of the fishing expertise you've learned. Grades are marked by colour. On my level - 12 - I get yellow and orange fishes. The lowest grade are jade fishes and highest - white and black.

I'm using low grade expertise to get stock of lower grade items as fish oil, fish scales, thin bones and fishing gems (the most rare thing). In high grade fishes u can get key items for special items, shiny gems/scales, thick bones and premium fish oil. This oil can be made from regular or greater oils. Everyone can learn it by obtaining special recipes. Oil recipes are in fishies too, but there are other recipes. They are green and mostly caled "common craft recipes".
What you can craft? Party masks, eyepatches, hairpins and +4/-4 DYES etc. Because u can't have dyes on L2G, let's leave this topic and focus on special items.
Common Craft recipes are obtained only from managers in castles and clan halls. Because you can use one recipe only once (it's consumable, wich sucks IMO), keep it in your mind.

Here are some of my screenies from L2Kanujin, when I've made a hair changing potion.

6. Encounters while fishing?...
Yes! Instead of a fish, you can catch a high level sea monster, that's why u have to remember about proper buffs and skills, especially when you are a Bishop without offensive magic!! XD

These mobs should drop baits and different kinds of fishing shots, but on L2G they drop nothing, tbh their exp is nicely fixed. They can curse you by making your head large.

And that would be all. If I'll work hard, I will make more of those cute hairpins (this one is obtained by event medals won on yesterday's event XD)

If you want to ask something, go ahead. I just like to fish. That's all :]
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2007, 09:13:06 pm wysłana przez Goha »

Offline Ard

• Wanderer
  • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
« Odpowiedź #561 dnia: Maja 10, 2007, 09:31:39 pm »
EE spokojnie można grać solo. Ja prawie 2 lata grałem SE i w chwilach gdy nie miałem party spokojnie chodziłem sam walczyć. Wszystko zależy od broni jakiej używasz.
Mając LA (jakiś set), duale albo włócznie jesteś w stanie spokojnie solować. Może nie aż tak szybko jak BD ale pojedyncze moby w okolicach swojego lv bez problemu rozwalisz.

Co do Glada...Jako SE spokojnie klepałem ich na arenie :]

Offline Anouk

• MASTER OF SQUAREZONE PUPPETS
  • SemiRedaktor
    • http://refielle.ovh.org
« Odpowiedź #562 dnia: Maja 10, 2007, 11:48:39 pm »
Dobra padło na SE.
Ożesz! Fishing. Świetnie, że zacytowałaś swój poradnik, to jest właśnie to czego nie rozumiałam.
A mam jeszcze pytanie techniczne: na jednym screenie widziałam dwa paski skrótów obok siebie. Jakiś gracz miał jednocześnie 1 i 2 pasek, chodzi mi właśnie o to:

Jak ustawia się dwa na raz?

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #563 dnia: Maja 11, 2007, 01:30:45 am »
Tylko z kapłanami walczącymi jest mały problem. Jeżeli zaczniesz nosić L.Armor zauważysz spadek prędkości rzucania czarów. O ile w przypadku gry solo, bądź dawanie aur nie jest to duży problem, to w większych walkach lub dużych party może to stanowić problem, niekiedy nawet duży.
Sprawdź, czy na serwerze na któym grasz zasięg włóczni jest zwiększony. Jeśli tak, jesteś w stanie sprawić nie lada problem wojownikom na arenie. Rootujesz takiego delikwenta i spokojnie bijesz go włóczną, on zaś nie powinien (zależy od serwa) trafić Cię mieczem. Gorzej, jeśli ma w zapasie łuk, ale wtedy można go potraktować Wind Shackle (o ile dobrze pamiętam, obniża prędkośc ataku).

Z własnego doświadczenia wiem, że przy wyższych levelach i chodzeniu na coraz mocniejsze moby musiałem zamienić L.Armor na Robe, dzięki czemu zwiększyłem ilość MP oraz prędkośc czarów, co przy leczeniu niekiedy ma prioretytowe znaczenie.

Powiem szczerze, że kapłan to gra wymagająca poświęceń. Kreuje się go głownie "pod klan",czyli tak, aby jak najlepiej przysłużyć się klanowi. Jeżeli kiedykolwiek nikt nie będzie Cię chciał do party, zmieniaj klan. Po prostu kaln musi mieć szacunek do kapłana. A jeśli ktoś kiedyś powie że kox samemu jest lepiej opłacalny niż z kapłanem...to nic nie mów, bo z głupkami się nie dyskutuje ;]

Gdy jeszcze chasałem sobie po Allseronie często miałem taką sutuację, że mój kolega z klanu (SR) brał mnie do party do LoA. Miało ok.9-10 poziomów wyżej, ale jak sam stwierdzał, lepiej opłacało mu się koxować mnie (zabierałem mu doświadczenie, połowe kasy, matsy) niż samemu.
A przyznam się, że głównie tam siedziałem i nic nie robiłem (stąd miałem przez pewien czas ksywkę "Pasożyt" :] )
Dlaczego? (na przykładzie SR)
Dostawał aury (miałem wtedy ok.54-56 lv): zwiększenie ataku, obrony, częstotliwośc krytyków, moc krytyków, szybkość - jeśłi połaczyć to z jego aurami, wychodziła niezła mieszanka (potem dołączył do nas BD - z jego tańcami to była rzeź - biegaliśmy tylko i zbieraliśmy kase i matsy a SR zabijał :] )
SR podczas strzelania z łuku zurzywał MP (największe nieporozumienie w L2 :D ). Ternując sam co 10-12 min musiał usiąść żeby odnowić MP. Tutaj tego nie miał, bo odnawiałem mu MP (dlatego często siedziałem, żeby mieć ciągle wysoki poziom MP) + leczenie. Nieraz przez 4 godziny potrafił bić bez odpoczynku...

To tak po krótce. Jeśli jeszcze jakieś pytania odnośnie SE proszę pytać, chętnie odpowiem (o ile będze wiedział; długo nie gram, a wiem że powychodziły nowe poprawki :] )
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2007, 09:38:25 am wysłana przez Goha »

Offline Goha

• Moderator
  • uuu... John Woo...
« Odpowiedź #564 dnia: Maja 11, 2007, 09:33:56 am »
AD 2 pasków - to chyba jakiś program zewnętrzny, słyszałam też, że ktoś zmieniał normalnie paski Alt+Fx i po prostu tak mu zostało. Nie wiem, bo mi to nigdy nie było potrzebne.
Eh... SE mówisz. Z dwojga "złego", na low rate grałabym już EE. Ma więcej many, szybszą jej regenerację (jak wiadomo, mroczne elfy są upośledzone pod tym względem) no i mają Might of Heaven, dzięki któremu mogą solować nieumarłych. Oczywiście nie za duży M.Atk. nie pozwala robić tego np w LoA, a już na pewno nie samemu. Poza tym, dość duży, wrodzony speed casting robi z niego bardziej użytecznego healera, niż Bishop (patrząc pod kątem low rate - mam kumpli grających na oficjalu i oni coś już o tym wiedzą, więc proszę mi tu nie narzekać, że bzdury gadam).
IMO, zadaj sobie pytanie, czy masz zamiar grać sama. Jeśli grasz w klanie i deklarujesz się, że twoją główną postacią będzie buffer, oni mają obowiązek ci pomagać - bieganie solo jest męczące i jest dla buffka OSTATECZNOŚCIĄ. Wiem, bo sama grałam SE na serwie z ratami 4-6. Raz że musisz mieć kilka zestawów broni i zbroi - dodatkowe wydatki, ale dość uniwersalny jest Blue Wolf Light - sporo defa i zwiększony cast spd. Ale co, miało być piknie, a tu klan się rozpadł, wszyscy grali wojami i SE mieli w dupie - zapierdzielałam więc sama w FoM aż do 58 lv a potem dałam sobie spokój, bo nie było mnie stać na B grade. Twój team chce buffera - niech się do tego przyłoży. Jeśli nie - rzuć w cholerę, nie będziesz  harować na innych, wiem, że pomaganie komuś daje satysfakcję, ale okupione tyloma godzinami harówy,  grindowania i zbierania kasy? Już się na to nie piszę. Miej to na uwadze.
Ard - wiesz że jest coś takiego jak party loot? Jak kolesiowi było szkoda, to mógł ustawić na finders-keepers ;p

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #565 dnia: Maja 11, 2007, 02:58:37 pm »
Ard - wiesz że jest coś takiego jak party loot? Jak kolesiowi było szkoda, to mógł ustawić na finders-keepers ;p

Bardziej chodziło tu o exp niż o matsy  ;)

Ja bym się bardziej opowiedział za SE niż EE. Dlaczego? Wydaje mi się że SE jest bardziej uniwersalnym bufferem niż EE. EE jest bardziej przeznaczony dla wojów/łuczników. SE ze swoimi skilami (a głównie dzięki jednemu) staje się także "ulubieńcem magów"  :D Mowa tu o Empower

Dla wojów/łuków dasz: Might, Shield, Death Whisper, Guidance, Focus i już są zadowolenie. Wiadomo, nie jesteśmy tu PP że sypiemy aurami. Mag dostanie Empowera i już mu wystarczy. przez 20 min jesteś jego Personal Jesus  ;D

Offline Goha

• Moderator
  • uuu... John Woo...
« Odpowiedź #566 dnia: Maja 11, 2007, 07:38:33 pm »
Zauważ, że każdy buffer został stworzony dla własnej rasy. SE ma od groma buffow do krytyków, ponieważ mają mniejszy bazowy crit. chance. Mają empower, bo ich magowie stawiają na siłę, a nie cast spd., czy wytrzymałość. LE stawiają na uniki, shield defence i takie tam, blah blah. Prophet zaś ogólnie wzmacnia niemal wszystko, bo ludzie są jakoby "zbalansowani" - w miarę zasady, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Na orkach się nie znam, ale one mają znaczenie raczej w klanach i ally podczas oblężeń, niż ot tak.
Oczywiście nikt nie każe ci iść tym kanonem, pewnie że lepiej jest mieszać buffki. Pewnie że SE jest lepszym bufferem dla maga (przecież sam żeś to właśnie przyznał). Jednak z racji ilości many, zwiększonej jej regeneracji i własnego cast spd, EE na pewno jest cenionym healerem. Teraz dostał unholy resistance (wal się panie necro...). A i tak już SE nie jest o wiele lepszy niż Prophet. Z doświadczenia - na serwach pvp cześciej szukasz Propheta, na drugim miejscu BD/SWS, potem SE, a co do EE ludzie NAGLE uświadomili sobie, że ma Resist Shock i agility. Teraz w modzie jest Warcryer.

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #567 dnia: Maja 12, 2007, 01:07:31 am »
Każdy buffer jest ceniony :D W tej kwesti nie ma o czym dyskutować...
Co do orków, to nie grałem osobiście, ale grałem z nimi. Powiem szczerze, że jest bardzo uniersalny. Dosyć mocno potrafi bić ręcznie, buffy na całe party/klan. Bardzo świetny support dla party/klanu.

Dobry klan, na 40 miejsc będzie miał min.7-10 bufferów wszelkiego rodzaju (nie licze "pseudo" bufferów - SwS i BD). Tak wieć zawsze znajdzie się ktoś, kto przygarnie pasożyta :]
Wielu nie lubi grać z kapłanami, większość nie wyobraża sobie gry bez nich.

Offline Anouk

• SemiRedaktor
« Odpowiedź #568 dnia: Maja 24, 2007, 07:04:43 pm »
Domyślam się iż to o co zapytam jest dostępne dla tych którzy grają długo, ale ciekawi mnie skąd zdobywa się takie korony? http://img519.imageshack.us/img519/6476/albumpicphpsd0.jpg

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
« Odpowiedź #569 dnia: Maja 24, 2007, 07:12:40 pm »
ja wiem ja wiem! takie korony mozna było zdobyć jak heciak postawił server !

Offline Goha

• Moderator
  • uuu... John Woo...
« Odpowiedź #570 dnia: Maja 24, 2007, 11:04:15 pm »
Różnego rodzaju nowe korony będziesz dostawać teraz za udane Raidy. Być może będą nowe, unikatowe, bo te co widziałam dotychczas, różniły się między sobą tylko kilkoma szczegółami. Nazywają się:
Raid Master's Circlet, Raid Explorer's Circlet, Raid Challenger's Circlet

Ten ze screena to Circlet of Ice Fairy Shirre, poszukaj sobie coś o tym tu http://lineage.pmfun.com/?action=list&grade=none&type=&what=armor
Jest jeszcze nowy Circlet of Schuttgart.

Offline Anouk

• SemiRedaktor
« Odpowiedź #571 dnia: Czerwca 03, 2007, 04:42:31 pm »
Jak się zmienia kolor imienia postaci? Niektóre osoby mają błękitne albo niebieskie.
A co do fryzur w L2 to zmienia się je za pomocą specjalnej recepty, tak? Gdzie można takie zdobyć?

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
« Odpowiedź #572 dnia: Czerwca 03, 2007, 07:51:49 pm »
błękit albo niebieski to chyba za zabijanie pk sie dostaje

Offline Anouk

• SemiRedaktor
« Odpowiedź #573 dnia: Czerwca 03, 2007, 08:17:58 pm »
Nie no za zabijanie PK i inne pojedynki są tylko takie kolory. Ktoś mi kiedyś wspomniał żebym zbierała recki bo można mieć fajny kolor nicka. Oo Puściłam to mimo uszu więc nie wiem dokładnie o co chodzi.
Gracze mają ewidentnie błękitny i niebieski kolor imion. Na pewno nie purpurowy.

Offline Goha

• Moderator
  • uuu... John Woo...
« Odpowiedź #574 dnia: Czerwca 03, 2007, 09:41:46 pm »
Czerwony - PK
Różowy - flaga (aggro)
Niebieski aż do ciemnobłękitnego - za rekomendacje
Zielony~żółty: to chyba za punkty sławy gildii

Te dwie ostatnie jednak trzeba gromadzić na bieżąco, ponieważ z czasem wygasają.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2007, 09:42:39 pm wysłana przez Goha »

Offline Tamaya

• Wanderer
    • http://www.tamaya.escarp.net
« Odpowiedź #575 dnia: Czerwca 04, 2007, 11:35:22 am »
A co do fryzur w L2 to zmienia się je za pomocą specjalnej recepty, tak? Gdzie można takie zdobyć?
Możesz kupić u Priest of Dusk lub Dawn za acient adenę specjalne potiony po wygraniu Seven Sign przez tego z nich, u którego jesteś zapisana.

Offline Anouk

• SemiRedaktor
« Odpowiedź #576 dnia: Czerwca 20, 2007, 10:06:55 pm »
Który C Grade'owy strój jest lepszy dla summonera:
Karmian Suit - M.Def 60, MP 225 (P.def+5,34%, Casting Spd.+15%)
Demon Suit - M.Def 69, MP 284 (-269 HP, +4 INT, -1 WIT)
??

Offline Goha

• Moderator
  • uuu... John Woo...
« Odpowiedź #577 dnia: Czerwca 20, 2007, 10:48:38 pm »
Który C Grade'owy strój jest lepszy dla summonera:
Theca Light albo Drake Leather.

A z dwóch podanych, to chyba samo z siebie wynika - Demon jest tylko dla hard-core magów i nikt go nie używa, chyba że nie ma wyjścia.
Karmian - bo ma +DEF
Karmian - bo ma +15% cast spd
Karmian - bo nie ujmuje potrzebnego ci HP ani cast spd
Karmian - bo po cholerę ci +4 do INT? Toż ty magiem ofensywnym nie jesteś :/
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2007, 10:51:53 pm wysłana przez Goha »

Offline oma_boss

• Soldier
    • http://squarezone.pl
« Odpowiedź #578 dnia: Lipca 23, 2007, 02:34:20 am »
Ogolnie nie lubie summonerow . Ale tez wydaje mi sie ze karmian  by sie bardziej  nadawal

Offline Goha

• Moderator
  • uuu... John Woo...
« Odpowiedź #579 dnia: Lipca 23, 2007, 01:28:36 pm »
Kto ma jeszcze Prelude (Chronicle 1) i chciałby sobie pograć/powspominać? Zapraszam na L2Gold. Serwek jest zwany "oficjalne beta", na wypadek, gdyby się jeszcze jaki exploit/bug trafił (ale wipe'a ponoć nie będzie), na razie jest może ze 20 osób XD (bo większość woli L2G C4), raty x15, ładne dropy, Newb Buffki, ogółem, dla relaksu raczej, nie dla sportu...