Dattebayo nie znaczy przypadkiem coś w stylu "believe it" ?
Dattebayo nic nie znaczy... taka bzdura lingwistyczna, zlepek chyba trzech różnych zakończeń czasownika. JPF tłumaczył to jako "ten teges" i to sensowna opcja (pomijając fakt, że w każdym języku poza japońskim ta fraza brzmi dziwnie, bez względu na tłumaczenie... nie byłoby głupim pomysłem w ogóle ją olać w tłumaczeniach...)
Naruto ma głos zbyt...defeaultowy (który można by każdemu dać), Sasuke brzmi mroczniej ode mnie, Sakura jak Renata Beger, a Kakaszi jak pedofil.
Sasuke i Kakashi się powinni zamienić głosami, wtedy byłoby dosyć nieźle. Sakura ma zdecydowanie zbyt dojrzały głos... no ale trudno, mamy voice aktorów takich, jakich mamy...
Nie widziałem żadnych wyciętych scen, bo nie miałem "okazji", trafiłem na scenę jak każdy przedstawiał się (nie wiedziałem, że tak krótką scenę można tak zjebać).
No akurat jakieś 2 minuty później wycięli fragment. W tym odcinku poszły dwa - jak Kakashi przystawiał kunai do szyi Naruto i dwa momenty podczas tego, jak Sasuke wyrzucał kunai i shurikeny w stronę Kakashiego pod koniec odcinka (oczywiście, krwi ani śladu, ale to odzielna sprawa). Swoją drogą, zastanawiające jest to, że nie ocenzurowali jak Kakashi dźga Naruto za pomocą "1000 years of pain".
co ma Shaman King wspólnego z ninjami to ja nie wiem
Było tam parę osób przypominających ninja, ale fakt faktem, głębszych powiązań nie ma żadnych.
widząc aktualny stan polskiej tv tęsknie za starym dobrym TVN 7
Chyba RTL 7... w momencie kiedy ITI kupiło stację, zniknęło z niej całe anime...