Dzięki za opinię, Seiken Denetsu 3 będzie kolejny(btw, są jakieś części przed nią? Chce wiedzieć o co chodzi w fabule itp.)
Wcześniej było Final Fantasy Adventure (GB) vide Sword of Mana (remake GBA) oraz Secret of Mana (SNES). Nic ci jednak potrzebne nie jest, bo fabuła jest zupełnie nie powiązana. Nawet świat jest trochę inny, o bohaterach nie wspominając. No ale możesz zacząć od Secret of Mana (Seiken Densetsu 2), również na SNESa, bardzo przyjemna w graniu, chociaż trochę graficznie gorsza od SD3.
W CC najlepszy jest klimat, czyli to, co najbardziej lubię w jRPGach. Klimat zbudowany głównie z muzyki i świetnie zrobionej oprawy graficznej. To wystarczy już, żeby gra była zajebista.
nie sa powiazane jakos tak zebys nie zrozumial czegos; wiem ze Children of Mana (nds) jest chronologicznie pierwszy a Heroes of Mana (nds) jest prequelem sd3 ale obie gry sa uciazliwe ;f
Children of Mana jest chronologicznie pierwszy tylko w kompilacji World of Mana. Same Seiken Densetsu nie są ze sobą powiązane, oprócz właśnie samego World of Mana oraz zestawienia SD3+HoM. Krótko mówiąc, Heroes of Mana to prequel Seiken Densetsu 3, a Children of Mana to prequel Dawn of Mana i sequel dla, o ile wiem, Princess of Mana (manga). Legend of Mana z kolei chyba jest prequelem dla Friends of Mana, ale tu akurat pewności nie mam, bo w FoM'a mi pewnie nigdy nie będzie dane zagrać.