Autor Wątek: Manga,a poczytalność...konieczna,czy nie wskazana?  (Przeczytany 14945 razy)

Offline Milguś

• Soldier
    • http://
Manga,a poczytalność...konieczna,czy nie wskazana?
« dnia: Maja 18, 2004, 07:47:32 pm »
:blink:  :blink:
Czy jeśli czytamy książki to znaczy,że:
 - jesteśmy kujonami?
 - nikogo nie lubimy?
 - boimy się świata?
Czy jeśli czytamy mangi:
 - jesteśmy szalenie nieodpowiedzialni?
 - jesteśmy nadpobudliwi?
 - jesteśmy zagrożeniem dla innych?
                 KTO MI ODPOWIE?

(jeśli odpowiedź brzmi: "tak", to chyba mnie niedługo zamkną!!!!!)

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 18, 2004, 07:51:30 pm »
Co do czytania książek, niestety ludzie od tego odchodzą, ale dużo "głupszych" wręcz przeciwnie uważa gościa za inteligenta itd. jeśli dużo czyta(też jeszcze sprawa zależy od wieku)
A jeśli chodzi o mange i anime to juz piekło - jesteśmy satanistami, zboczencami, sekciarzami i molestujemy małe szczeniaczki(przynajmniej według opini publicznej)

Offline elfik_mog

• Daredevil
  • **
  • ばか ばか ばか !!!
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 18, 2004, 07:52:14 pm »
No nie wiesz?! Manga to samo zło. To ona na nas żle wpływa, i przez nią jesteśmy nieodpowiedzialni itp.  

MATURA TO BEZEDURA^^'

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 18, 2004, 07:56:10 pm »
Taa ludzie czytający mange zawsze mordują staruszki, straszliwe z nas bydlaki. Ale za to jak fajnie harczy człowiek z rurką wbitą w gardlo   :devil:  :devil:   [sarcastic mode off]
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2004, 07:56:45 pm wysłana przez Morchol »

Offline Mortus

• Wanderer
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 18, 2004, 09:25:52 pm »
Ludzie owszem odchodzą od czytania książek, ale to w 90% wina laktur szkolnych, które powiedzmy sobie szczerze są w większości tak nudne że to się nie da...... Dopiero teraz po maturze kiedy na studiach jestem, biorę sobie spokojnie do ręki ciekawe książki i nadrabiam zaległości, bo czytam bo chcę, a nie bo muszę.
Co do mang, to jakie znowu zagrożenie/nadpobudliwość etc.? Manga i anime są niezwykle ważnymi elementami kultury japońskiej (która jak na to nie patrzeć jest bardzo bogata), ale cóż, jeśli ktoś jest na tyle świały/obeznany/inteligentny itp. że może obcą kulturę (jak i tych nią zafascynowanych) bez mrugnięcia okiem krytykować to 'chylę czoło'......
Mortus łoz hir
"Lepiej jest nie odzywać się i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości" - by unknown artist

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 19, 2004, 12:59:51 am »
hehehe coś o tym wiem :(
Aloha "chłopi":( kuciaki ale i tak mnie do książek nie zniechęcą :)
Ja tam lubie czytać a nie lubię stereotypów ;)
]

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 19, 2004, 10:09:56 am »
:blink:  :blink:
 - jesteśmy kujonami?
 - nikogo nie lubimy?
 - boimy się świata?
Czy jeśli czytamy mangi:
 - jesteśmy nadpobudliwi?
Jeśli czytasz ksssiążkę to znaczy że:
-czytasz ją w wolnej chwili
-jesteś wykształcona/y (umiesz w końcu czyać :P )
-świat wydaje sssię ciekawszy
-twój IQ jessst ponad przeciętny (ponoć ludzie czytający dużo ksssiążek sssą inteligentniejszy)

Jeśli czytasz mange to:
-rzucasz wszyssstko żeby przeczytać ssswój ulubiony komix
-nie koniecznie jesssteś wykształcona/y (niektórym wyssstarczą obrazki <_< )
-jesssteś znudzona/y światem
-twój umysssł pokrywa sssię mrokiem, przessstajesz odróżniać dobro od zła :blink: (hehe mój szary podpisss po tym mówi :devil: )
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2004, 10:11:30 am wysłana przez Marvell »

Offline Gamaliel

• Soldier
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 19, 2004, 11:38:57 am »
Zgadzam się z waszymi wypowiedziami.Nasi rodzice a nawet rówieśnicy patrzą na nas jak na kreatury,potwory i nie wiadomo na co jeszcze tylko dlatego,że czytamy i nie chodzi mi tu nawet o mange tylko wogóle o książki.Jeśli chodzi o mange to padaja teksty w stylu: Jeszce bajki oglądasz?Przecież to cie nie rozwija!(człowieku obejrzyj Spirited away lub ksiezniczke mononoke)Znów te zboczenstwa!Sama przemoc!-krzyczą ale nigdy nawet nie przeczytaja od razu podchodza do tego negatywnie!!!Sama spotkałam sie z czyms takim niejednokrotnie np.dziewczyny z mojego pokoju patrza na mnie jak na dziwaka kiedy skacze z radosci otrzymawszy nowa czesc np Marsa a mnie to poprostu fascynuje to moje hobby,ale nie one nie moga tego przyjac do wiadomosci bo same nie maja zadnych innych zainteresowan poza spaniem i chlopakami.trudno ja taka nie bede,moze jestem beznadziejna ale mam wiele zainteresowan i glupia uwaga mnie nie odwroci od tego co robie!!!
Ciągły płacz, tęsknota za ciepłem drugiej osoby :(

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2004, 11:46:06 am »
ja mang nie czytam ani anime nie ogladam ale nie mam nic przeciwko ludziom ktorzy to robia bo kazdy przeciez ma prawo do wlasnego zdania.  Natomiast ksiazki czytac lubie ale niestety widze jak ludzie odwracaja sie w moim otoczeniu od czytania....no moze poza moja Mama. A tak....pol klasy ma na koncie same lektury....no comment.....

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 20, 2004, 03:19:44 pm »
Hmmmm gdyby mowli ludzie ze ci co czytaja mangi to zboczence i potwory to by bylo spoko... szkoda tylko ze tak nie jest <_< ... nie wiem gdzie mieszkacie ale u mnie w Gliwicach to nie mowia ludzie ze to jest ohydne zbovzone etc tylko ze to jest DZIECINNE... tak tak niestety w naszym kraju dla wszystkich "zwyklyh" ludzi manga i anime kojazy sie z pokemonem a nie Hellsingiem... czy tesh X w ktorym pewien sliczny pan przebija pewna sliczna ukrzyzowana pania takim duzym slicznym mieczem... gdyby ci ludzie widzieli X badz Hellsinga moze i by powiedzieli ze jestesmy zboczencami heretykami etc. ale ja bardziej slyszalem pinie ze to jst dziecinne... tylko w prasie czytalem ze to herezja i satanizm

P>S. Czy ten topic nie powinien byc przeniesiony do dzialu manga & anime? Ktory tak przy okazji powiem jakiemus modowi czy innemu bogowi ze sie nie wyswietla przed zalogowaniem... dopiero jak sie zaloguje widze dzial manga & anime...
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2004, 03:22:36 pm wysłana przez Gipsi »

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 20, 2004, 04:24:47 pm »
Czy ten topic nie powinien byc przeniesiony do dzialu manga & anime?
Racja. Przeniosłem ;) Co do tematu to jedyna manga jaką czytałem to DragonBall...do innych nie mam dostępu a zamawiac nie lubie :P Ale ludzie co twierdzą, że manga jest dziecinna mylą się...W większości mang krew leje się ostro i słów czasem też nie szczędzą...zresztą...SKORO JEST WG. NICH DZIECINNE TO NIECH KUPIĄ SWOJEMU DZIECKU JAKIEŚ HENTAI :P ...zmienią wtedy zdanie. Napewno...ale zaczną nas wyzywać od zboli i pedofilów...cokolwiek zrobimy zrobimy sobie na gorsze. Co pozostaje zrobić ? Poprostu olać stereotypy i czytać dalej to, co lubimy !
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline elfik_mog

• Daredevil
  • **
  • ばか ばか ばか !!!
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 20, 2004, 05:44:11 pm »
Mnie w mojej starej klasie (gimnazjum) mieli za dzieciucha, tak samo jak moja matka <_< . Chodz w apogeum swej wściekłości nazywała wszelką mangę "japońskie skośnookie piz@# :devil: . Teraz od kąd dostałm się (dzieki rysowaniu tych "skośnookich..." do plastyka to ją ochłodziło.

Co do mangi w gimnazjum miałam bardzo niemiły epizod z jej "propagowaniem" w naszej szkole. Otóż zrobiłam na naszą gazetkę wystawkę z moich rysunków. Reszcie klasy niezbyt to się spodobało więc napisali petycje do wychy by ją zdjąć. Co najciekawsze w tym wszystkim na ten "genialny" pomysł wpadł mój brat cioteczny. Pod petycją nie podpisało sie tylko 6 na 24 osoby plus ja.
Oczywiście nauczycielom się podobało więc jej nie zdjęto, a reszta klasy miała ochrzan za brak akceptacji. Przynajmniej nauczyciele byli tolerancyjni....

Co do czytania książek to po książki powinniśmy sięgać, ale takie które lubimy. Również uważam iż to przez lektury coraz mniej czytamy, gdyż nie każdy trawi taki typ książki. Ja np. chciałabym w szkole przerabiać siakiegoś Sapkowskiego, ale wiem iż nie kazdy tę ksiązke lubi.  

MATURA TO BEZEDURA^^'

Offline little

• Wanderer
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 20, 2004, 06:01:16 pm »
:blink:  :blink:
 - jesteśmy kujonami?
 - nikogo nie lubimy?
 - boimy się świata?
Czy jeśli czytamy mangi:
 - jesteśmy nadpobudliwi?
                 KTO MI ODPOWIE?

(jeśli odpowiedź brzmi: "tak", to chyba mnie niedługo zamkną!!!!!)
 - nie
 - nie
 - nie

- nie
 - nie
 - nie

Jeżeli sie myle to mnie też zamkną :P  :D  :P  

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 21, 2004, 11:41:45 am »
Ja jak już czyam mangę to wole to robić w domu ,bo w mojej miejscowości to raczej nikt nie toleruje Mangi...albo się krzywo patrzą albo się śmieją.Sama również rysuję,nawet kiedyś pokazałam moje prace cioci ale ona powiedziała że były by ładne gdyby nie te "wielkie oczy"...
Co do książek to już prawie nikt ich niechce czytać gdyż teraz to liczy się bardziej internet -_- ,lektóry także zniechęcają czytać np."pan Tadeusz"niedość że gruba to jeszcze "ciężka"do czytania.

Offline Death Scythe

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 21, 2004, 08:07:30 pm »
U nas jest tak, że jak coś się przeczyta lub zobaczy, czy usłyszy to wyciąga się konsekwencje. Później to my sami decydujemy o tym czy to jest dobre czy też nie i nikt nie przeszkadza nam w podejmowaniu decyzji. To są nasze interesy i my tylko wiemy co z tym zrobić i jak się do tego zabrać i czy warto...
Sometimes the answer is soooooo obvious that you don't need to ask, my fellow

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 21, 2004, 08:09:58 pm »
Milguś, z tego co słyszałem od elfika to już parę razy mieli cię zamknąć :) Czy my, fani mangi jesteśmy nienormalni?? chiba nie kum kum hau hau. Uważam że jestem całkiem normalny. klekle miau hau. ostatnio tylk o te staruszki co je w piwnicy trzymam nie dają mi spać. ogólnie jest Ok. Allah Akbar. Może mnie też wywalą z kraju jako zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego. A teraz wybaczcie, biorę krucyfiks, dwa noże i idę zbieraćkasę od nie kmjeciów. Amen
Kame Hame Ha

Offline elfik_mog

• Daredevil
  • **
  • ばか ばか ばか !!!
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 24, 2004, 05:18:34 pm »
Ciebie to już powinni wysłać :D . Jak pojechałam na weekend do domu to przebrany za księdza Andersona ganiał mnie z nożami i cytował coś z Hellsinga. Co do staruszek jopsa hopsa to zapomniałeś im dać papu i dlatego hałasują :rolleyes: ...........

MATURA TO BEZEDURA^^'

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 24, 2004, 06:28:59 pm »
Ale pomyślcie. Dlaczego ludzie wytykają palcami i uważają za przygłupów tych którzy czytają mangi? Moim zdaniem dlatego, że ludzie to przymuły, zamknięte na coś orginalnego i nowego, zamknięci na inne spojrzenie na świa. No a poza tym w japonii nikogo się nie wytyka za czetanie mang ;)
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 24, 2004, 06:48:20 pm »
A mnie sssię nikt nie czepia, czytam ssse legalnie ssskany ściągniete z neta, a jak ktoś sssie pyta co to, to mówie że komix ;)  (bo to prawda :P )

Offline elfik_mog

• Daredevil
  • **
  • ばか ばか ばか !!!
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 26, 2004, 05:15:42 pm »
Jestem normalnie nienormalna i w mojej miejscowości wszyscy mają mnie za czubka. Jestem po prostu inna. Ludzie myślą że jak ktoś inaczej się ubiera, ma hobby odmienne od całej reszty to jest czubkiem (fakt faktem, że jak był w szkole bal przebierańców, to w kaftan się przyodziałam  :rolleyes: )

MATURA TO BEZEDURA^^'