Więc do rzeczy. Moebius umarł na raczej na dobra, najpierw zaciupał go Kain Blood Reaverem, a później (w Spectral Realm) Raziel poprawił Wraith Blade'm (czego wynikiem było to, że Elder God zjadł Moebiusa).
Co do Reaverów to postaram się to opisać hronologicznie (ale mogę się pomylić, a nie chce mi się spisywać wszystkiego na żywca od innych):
Vorador tworzy miecz (dowiadujemy się tego w Defiance), który jest następnienasycony magią przez Janosa i innych. Potem długo długo nic. Następnie są wydarzenia z SR2. Raziel (ten 'nasz', a nie Serafin) dostaje od Janosa Blood Reaver'a, którym zabija swoje ludzkie wcielenie. Po tym miecz wchłania duszę Raziela i mamy Soul Reaver (tak byłoby także w SR2, gdyby nie Kain). Dalej już nie jest tak jasno. Książe William miał Soul Reaver'a (Moebius o to zadbał) i w przyszłości stał się Nemezis'em. W tej właśnie przyszłości Kain otrzymuje Reaver'a (od jak się nie mylę Moebiusa, który wszytko z góry zaplanował - to był chyba Reaver Nemezis'a). Kain podczas wojny, na którą namówił innego króla zostaje wysłany magią Moebiusa do przeszłości, w której William jeszcze miał swój miecz. Doszło do starcia (i jak to tłumaczy Kain w SR2) do paradoksu. Miecz Williama złamał się a historia zmieniła się. Teraz są następstwa znane z BO2. Kain wypowiada po powrocie wojnę całemy Nozgoth, lecz zostaje pokonany przez Seraphan Lord'a (który był Hylden'em) wyposażonego w Nexus Stone. Kain zostaje strącony do odchłani, gdzie śpi sobie paręset lat. Po przebudzeniu (i wydarzeniach z BO2) Kain zabija swego oponenta i odbiera mu Reaver'a). Teraz defaultowo należy do niego aż do jego zniszczenia, przy próbia zabicia Raziela w odleeegłej przyszłości.
Myślicie że zamotałem? Teraz to się dopier zakręci. Raz, władający już Wraith Blade'm rusza za Kainem i cofa się w przeszłość. Tam (też SR2) Raziel odnajduje złamany miecz i jego Wraith Blade po interakcji z nim naprawia go. Jak wiemy SR2 kończy się w miejscu pochłaniania Raziela. W tym właśnie miejscu, 'po zabiciu siebie' Raziel powinien zostać wchłonięty. Zawsze tak było, było to miejsce powstania pierwszego SR'a, z tym, że tym razem na drodze stanął Kain, który do tego nie dopuścił. Tym razem paradoks był jeszcze potężniejszy, gdyż obecne w tym czasie były TRZY dusze Raziela. Jedna jego własna, druga jako Wraith Blade i trzecia, należąca do świeżo zabitego Serafina Raziela. Teraz jest Defiance. Wiemy, że Kain ma Blood Reaver'a, a Raziel Wraith Blade'a. Oboje są w innych epokach, Kain w przeszłości, a Raz w czasach, gdy po świecie panoszy się młody Kain (filary jeszcze stoją, ale Ariel już nie żyje a Kain jest wampirem, dzięki sercu Janosa). Teraz są wydarzenia z Defiance, po których następuje ta nieuchronna chwila, stworzenia SR'a. Jak mówił Raziel w SR2 - nie uciekł od swego losu, tylko go przełożył. Ten czas właśnie nadszedł, Blood Reaver połącył się z Wraith Blade'm tworząc Soul Reaver'a.
Jak już mówiłem mój opis może być niepełny/błędny, więc jak chcecia możecie sobie poczytać na doskonałej stronie
http://www.dark-chronicle.co.uk/updates.phpa dokładniej tu -
http://www.dark-chronicle.co.uk/archive/reaver.php