Autor Wątek: Seria Blood Omen/Legacy of Kain  (Przeczytany 30928 razy)

Offline Ard

• Wanderer
  • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Seria Blood Omen/Legacy of Kain
« dnia: Kwietnia 01, 2004, 11:53:03 pm »
OSOBY KTÓR NIE GRAŁY W TĘ SERIE A MAJĄ ZAMIAR TO ZROBIĆ PROSZONE SĄ O NIE CZYTANIE TEGO TEMATU, GDYŻ ZAOSTAJĄ W NIM UJAWNIONE PEWNE RZECZY ZWIĄZANE Z FABUŁĄ !!!
postanowilem zalozyc temat dotyczacy obu tych serii gier, gdyz jedna nie moze istniec bez drugiej...

wlasnie dzisiaj ukonczylem trzeia odslone Legacy of Kain: Defiance...i musze sie przyznac ze jestem bardzo milo zaskoczony...gra nie zawiodla swoim wykonaniem...grafa stoi na bardzo wysokim poziomie (nawet jak na moj sprzet)...fabula jest taka jak zawsze...miazdzaca...zerszta jest powiazana bardzo z wczesniejszymi czesciami LoK...wczesniejsze losy Kaina poznajemy zas w BO 1 i BO 2...

wydaje mi sie ze jest to ostatnia odslona LoK...wnioskuje to z tego ze Raziel zginal ;(  ...to teraz nie moge sie z tego otrzasnac, ale tak jest...Kain zabil Raziela...choc raczej wypadaloby powiedziec ze Raziel zmusil Kaina do zabicia go...oszukal on Kaina wchodzac w cialo Moebiusa, ktorego wczesniej zabil Kain...dlaczego Raziel to zrobil ??...wiedzial ze Kain go nie zabije, poniewaz nie chcial tego...a Raziel zrobil cos, czego Kain nie potrafil zrobic...poswiecil swoje zycie, wiedzac ze tylko w ten sposob pomoze Kainowi, ktory to mial stanac do ostatecznej konfrontacji...dzieki podstepowi Rziela miecz Kaina, Blood Reaver, laczy sie z Razielem, przez co powstaje Soul Reaver...

gdy Kain zabil Raziela poczulem to samo gdy ginela Aeris...choc nie, czulem sie gorzej, gdyz Aeris byla dla mnie obojetna postacia...Rziel jest jednym z moich ulubionych bohaterow, a seria LoK jedna z najlepszych gier w jakie gralem...w pierwszej czesci Raziel chcial zabic Kaina za to co mu zrobil...gdy ginal pozegnal sie z Kainem...i mam wrazenie ze odszedl jako przyjaciel Kaina...Kain nie chcial go zabic, a gdy sam trafil do swiata, w ktorym musial zyc Raziel, bylo mu zal Raziela...fajne sa tez slowa Raziela, gdzie mowi ze nigdy nie byl wrogiem Kaina, lecz jego prawa reka...

dla wielu to co pisze to istny bezsens, wiem...ale fabula jest strasznie zakrecona w tej grze, i trudno w poscie sterscic to wszystko...zachecam wszystkich do zagrania w LoK, od pierwszej czesci...moze wtedy zrozumiecie o co mi chodzi  ;) ...mimo iz jest to przygodowka, na jadna z najlepszych fabul jakie kiedykolwiek widzialem w grach komputerowych i stawiam ja na rowni z takimi tytulami jak FF 7 i Planescape Torment...

Raziel nie wroci, poswiecil sie...dziwnie sie gra w gre w ktorej glowny bohater umiera, ale coz...czekam tylko na plytke od Zell'a i gram od nowa...chce jeszcze raz przezyc te niesamowita przygode...wszystkim goraco polecam obie serie, choc sam nie gralem w BO...

jesli graliscie wypowiedzcie swoje zdanie na temat obu serii...wasze opinie, przezycia zwiazane z gra...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2004, 02:31:29 pm wysłana przez ARD »

Offline Mortus

• Wanderer
    • http://
Blood Omen / Legacy of Kain
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 02, 2004, 05:57:22 am »
No to zaczynamy:
1 - napisałeś 'obu serii gier' pisząc LoK i BO, podczas gdzy BO, SR i Defiance to jedna seria - właśnie Legacy of Kain. Byś się dobrze przyjrzał, to bys zauważył, że wszędzie najpierw pisze Legacy of Kai, a później w zależności od gry BO, SR etc. :)
2 - Owszem Defiance wymiatało, ale nie jest to ostatnia część (pisało tak w jednym z trailerów :P)
3 - Nie spoiler'uj, może ktoś w to właśnie gra i mu zabawę zepsujesz
4 - Raziel nie jest głównym bohaterem gry - główny jest Kain (mimo, że patrząc na SR'y może się to wydać dziwne ;))
Mortus łoz hir
"Lepiej jest nie odzywać się i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości" - by unknown artist

Offline FaLa

• Knight
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 02, 2004, 07:52:24 am »
wydaje mi sie ze jest to ostatnia odslona LoK...wnioskuje to z tego ze Raziel zginal  ;( ...to teraz nie moge sie z tego otrzasnac, ale tak jest...Kain zabil Raziela
teraz to przesadziels ARD zepsules mi zabawe  <_<  ... ide po czosnek do sklepu i po kolek do piwnicy juz po tobie  :P  :devil: pewnych szczegolow nie powinnienes zdradzac

Co do tej serii to tak gralem tylko Soul Reavera i Blood Omena w reszte jak narazie nie gralem. Chociaz gralem tylko w 2 czesci to i tak nalezy ona do najlepszych gier w jakie kiedykolwiek gralem. Fabula niezle zakrecona co mi sie bardzo podoba, graficznie tez bardzo dobrze. NIc dodac nic ujac tylko grac  :) teraz tylko czekam az kogos kto na DC++ bedzie mial inne czescie  i bede sciagal jak nic. SL u kumpla zobaczylem i jak zobaczyle intro to musialem to gre miec  :). Blood Omena watpie zebym dluzej pogral gdybym nie gral wczesniej w SL pozeniwaz chyba mi sie ta rzeznia (mila rzeznia i krwawa rzezia  :devil: ) by mi sie znudziala. A dzieki temu ze gralem w SL to chccialem poznac historie Kaina wiec to byla dodatkowa motywacja zeby grac dluzej w BO.

PS. Chyba Legacy of Kain i Blood Omen to ta sama gra.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2004, 07:55:40 am wysłana przez FaLa »
Posting and You
... Każdy człowiek chce znać przyszłość...
Aż zobaczy jak okrutne przeznaczenie szykuje mu los! Niektórzy wariują ze strachu...
Inni umierają gdy pozostaną pozbawieni nadziei na ocalenie !
Uważaj, bo cena nieograniczonej wiedzy jest wysoka...

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 02, 2004, 10:41:02 am »
1 - napisałeś 'obu serii gier' pisząc LoK i BO, podczas gdzy BO, SR i Defiance to jedna seria - właśnie Legacy of Kain. Byś się dobrze przyjrzał, to bys zauważył, że wszędzie najpierw pisze Legacy of Kai, a później w zależności od gry BO, SR etc

hmmm...ja zauwazylem ze pisze sie wszedzie Blood Omen: Legacy of Kain a nie Legacy of Kain: Blood Omen...jedynie SR zaczyna sie od Legacy of Kain: Soul Reaver...wzrok mam jeszcze dobry ;) ...sam pomysl o okularach Mortus  B) :lol:

Owszem Defiance wymiatało, ale nie jest to ostatnia część (pisało tak w jednym z trailerów

nie sledzilem trailerow od SR wiec nie wiem...napisalem wlasne odczucia zwiazane z gra i zawsze moge sie mylic...lepiej pisac cos od siebie :D

Nie spoiler'uj, może ktoś w to właśnie gra i mu zabawę zepsujesz
teraz to przesadziels ARD zepsules mi zabawe  ... ide po czosnek do sklepu i po kolek do piwnicy juz po tobie   pewnych szczegolow nie powinnienes zdradzac

przepraszam za to, ale to byl glowny powod zalozenia tego tematu...FaLa, miej litosc...zreszta te akcesoria akurat na mnie nie dzialaja...no chyba ze zjesz 2 kg czosnku, wtedu powalisz wszystkich :lol:

Raziel nie jest głównym bohaterem gry - główny jest Kain (mimo, że patrząc na SR'y może się to wydać dziwne

no tutaj to bym sie klocil...Kain glownym bohaterem LoK...na pewno jest glownym bohaterem BO, tutaj nie ma watpliwosci...w LoK sa przedstawiaone wydarzenia, ktore sa nastepstwem dzialania Kaina...to samo dalej toczy sie w 2 czesci LoK...ale zawsze Raziel jest na pierwszym planie, wiec jesli juz to raczej oni obaj sa glownymi bohaterami, lecz Kain jest jedynie taka" sila napedowa" fabuly...pojawia sie raz na jakis czas...

Chyba Legacy of Kain i Blood Omen to ta sama gra

to dwie rozne gry, majace roznych bohaterow, inny system walki, BO jest traktowany jako RPG, LoK za jako przygodowka...obie gry sa polaczone ze soba fabula i Kainem...ale nie powiedzialbym ze to sa te same gry...

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 02, 2004, 11:38:01 am »
Grałem tylko w demo SR 1 na PSX'a i zdaje mi się, że Raziel już przecież nie żył, nie(widziałem intro) ?? Więc nie mógł zginąć.

BTW. Mój kumpel ma Soul Reavera PL na PSX'a. Wiecie...przez ruskich zrobina...gra jest wtedy poprostu...śmieszna...ech ten ich niepoprawny polski i ruski akcent...
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline FaLa

• Knight
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 02, 2004, 11:43:52 am »
ale chyba serie gier nazywaja sie tak: Blood Omen: Legacy of Kain, pozeniej powstala gra po tytulem Soul Reaver, pozenij Soul Reaver 2, pozenij Blood Omen 2, i teraz wyszla Legacy of Kain: Defiance. A ze gramy raz Kainem raz razielem to wiem troche pjecia o tej grze mam  :P tylko chodzilo mi o nazewnictwo      
Posting and You
Aż zobaczy jak okrutne przeznaczenie szykuje mu los! Niektórzy wariują ze strachu...

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2004, 01:10:40 pm »
ale chyba serie gier nazywaja sie tak: Blood Omen: Legacy of Kain, pozeniej powstala gra po tytulem Soul Reaver, pozenij Soul Reaver 2, pozenij Blood Omen 2, i teraz wyszla Legacy of Kain: Defiance

czekaj czekja FaLa...najpierw byl Blood Omen: Legacy of Kain...pozniej powstał Legacy of Kain: Soul Reaver, kontynuacja wydarzen z BO...zmienia sie pierwszy czlon nazwy, to nie jest gra z serii BO, tylko calkiem nowa gra...pozniej powstaje LoK: Soul Reaver 2, pozniej druga odslona BO: Legacy of Kain...i ostatnio LoK: Defiance...

Grałem tylko w demo SR 1 na PSX'a i zdaje mi się, że Raziel już przecież nie żył, nie(widziałem intro) ?? Więc nie mógł zginąć

tak najdokladniej to masz racje Solidus, Raziel przeciez caly czas nie zyje :lol:...tak teraz sobie uswiadomilem, ze nie jest powiedziane ze Raziel zginal...Kain przebil go mieczem, a on polaczyl sie z Blood Reaverem...hmmmmm

a o tej ruskiej wersji nawet nie mow...gralem w nia troche...kupa smiechu, nie wiecej :D

Offline Mortus

• Wanderer
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2004, 01:56:59 pm »
ja zauwazylem ze pisze sie wszedzie Blood Omen: Legacy of Kain a nie Legacy of Kain: Blood Omen...jedynie SR zaczyna sie od Legacy of Kain: Soul Reaver...wzrok mam jeszcze dobry  ...sam pomysl o okularach Mortus
Wejdź sobie na
http://www.eidosinteractive.com/games/embed.html?gmid=110
kliknij na Story i sobie poczytaj.... a co mi tam - sam napiszę: "Blood Omen 2 takes place 400 years after the original Legacy of Kain: Blood Omen....". Stronka jest oficjalna, więc chyba raczej o błędach nie ma mowy....
to dwie rozne gry, majace roznych bohaterow, inny system walki, BO jest traktowany jako RPG, LoK za jako przygodowka...obie gry sa polaczone ze soba fabula i Kainem...ale nie powiedzialbym ze to sa te same gry...
To jest ta sama seria, nie ma że jest LoK i jest BO :-/.... resztę myśli napiszę później, bo mnie bracik z netu wywala....

Mortus łoz hir
"Lepiej jest nie odzywać się i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości" - by unknown artist

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 02, 2004, 02:01:27 pm »
Zresztą w BO gł. bohaterem jest Kain a w SR - Raziel(oprócz Defiance). Defiance jest juz połączeniem SR'a i BO(to wie każdy ;) ).
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2004, 03:54:01 pm »
ba raziel zginal juz 3 razy!!! jako sarafan, stracony do otchlani i na koncu defiance (to chyba juz jego tradycja jakas :D)
a co do samej gry: nie istnieja takie slowa ktorymi da sie ja opisac... to trzeba przezyc. nowe sequele ida only na grafe + 12581623 wrogow. lok caly czas zachowuje bardzo dobra fabule, zreszta wystarczy zobaczyc na dlugosc dialogow - 5 minut to minimum. co do gl bohatera: mozna powiedziec ze jest nim kain bo raziel nie istnial w bo a w bo2 nie wiem ale chyba tez go nie ma nie wiem dlaczego wlasnie sr2 rozpracowywuje :D co do nastepnych czesci: ja chce zagrac janosem jezuu on wyglada cool gra nim to by byla czysta przyjemnosc :D a tak na serio to jesli raziel zginal na dobre to nastepne czesci beda klapa, jesli go jakos ozywia albo cofna sie w czasie to spox (w normalnej grze byloby to naciagane ale przy fabulach lok eidos potrafi zmajstrowac wszystko :D)
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Mortus

• Wanderer
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2004, 03:56:56 pm »
Janosem byłoby trudno, szczególnie teraz, kiedy został opanowany przez Hylden'ów :) W BO2 nie było Raziela. Ale skoro Defiance kończyło się na zniszczeniu pilarów Nosgoth, to może być patent gry Kainem i spotkania.... młodszego Kaina :D
Mortus łoz hir

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 02, 2004, 04:05:43 pm »
nie wiem kto to hyldeni w ktorej czesci to jest (ale nie mow kto to)? ale w kazdym razie mozna janosem za mlodu az do spotkania z razielem z sr2 (a potem gry w ktorych mozna grac aerial, moebiusem,voradorem itd hehehehe)  
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Mortus

• Wanderer
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 02, 2004, 04:31:53 pm »
Janos chyba nigdy nie był młody :P A Hyldeni chyba właśnie pojawili się w BO2 (chociaż w SR2 też była o nich mowa, a potwory były nimi/ich wysłannikami) :)
Mortus łoz hir

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 02, 2004, 04:46:49 pm »
dobra Mortu, skonczy temat nazwy, bo nie o to mi chodzilo zakladajac ten tamat...moze i masz racje, ale zauwazaylem cos ciekawego...pierwszy BO (akurat gram) nazywa sie "Blood Omen: Legacy of Kain"...pierwsz SR to "Legacy of Kain: Solu Reaver"...natomiast nastepne tytuly to juz "The Legacy of Kain series" BO 2  i SR 2...jedynie ostatnia odslona to Legacy of Kain: Defiance...i tu moze tkwi przyczyna maszych roznych zdan...chyba ze Eidos postanowil juz konkretnie polaczyc obie serie...chyba tak...;)

Ale skoro Defiance kończyło się na zniszczeniu pilarów Nosgoth, to może być patent gry Kainem i spotkania.... młodszego Kaina 

no wlasnie to moze byc mysl...gra konczy sie w momencie, w ktorym skonczyla sie BO...Kain nie otrafil zrobic tego co zrobil Raziel...nie poswiecil swego zycia i filary Nosghoth zostaly zniszczone (co to sa "pilary" Mortus ??)...jesli tworcy pojda w strone Bo, to bedzie sam Kain z Soul Reaverem...jesli pojd w strone Defiance to moze byc tak ze w swiecie materialnym bedziemy podrozowac Kainem, zas w swiecie spektralnym bedziemy kierowac Razielem, ktory po polaczeniu mieczy moze przebywac tylko w swiecie duchow...co wy na to?? :D  

Offline Mortus

• Wanderer
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 02, 2004, 05:06:49 pm »
co to sa "pilary" Mortus
A na mnie narzekają że się słówek czepiam :P Chodziło mi ofkors o Pillars of Nosgoth, a filary brzmiały mi tu zbyt pospolicie ;)
bedziemy kierowac Razielem, ktory po polaczeniu mieczy moze przebywac tylko w swiecie duchow...co wy na to??
Jak zwykł mawiać mój qmpel - 'nie wydaje mnie sie' :P Raziela nie ma - pogódźcie się z tym. Jego dusza została wchłonięta do Blood Reaver'a (miała już tam zostać w SR2, ale Kain.... kto grał ten wie :P). Tak zawsze było, tak jest i tak będzie, że mamy Soul Reaver'a z duszą Raziela wewnątrz (a raczej wątpię, żeby Raz biegał bez duszy :P).
Mortus łoz hir

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 02, 2004, 06:01:01 pm »
skoro mowicie ze blood reaver wchlonal raza to znaczy ze jesli zostanie zniszczony zostanie uwolniony (tak samo jak w sr1)
btw: wlasnie skonczylem sr2 :D fabula jest niesamowita ff 7 sie chowa :D

Offline Mortus

• Wanderer
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 02, 2004, 06:20:13 pm »
Po pierwsze Soul Reaver raczej nie może zostać zniszczony, w SR1 zniszczył się tylko dla tego, żeKain chciał duszą Raziela zabić Raziela (paradoks zniszczył ostrze), tak samo jak podczas pojedynku Kaina z królem Wiliamem w przeszłości (BO) - dwie dusze Raziela w mieczach, paradoks, miecz Wiliama (miał być w przyszłości Nemesis'em) pęka (łączymy go w SR2).
Po drugie, nawet po zniszczeniu SR'a Raziel nie  został uwolniony, tylko jego dusze połączyła się na z nim (teraz miał jedną swoją i jedną jako swoje przedłużenie - Wraith Blade... jak się później dowiadujemy wszystko było zaplanowane przez Kain'a). Tak więc, skoro nie ma już Raziela to SR raczej się nie zniszczy (a z braku Moebiusa, podróży w czasie raczej też nie będzie :P).
Mortus łoz hir

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 02, 2004, 09:07:42 pm »
Nie grałem w żadne z tych gier dłużej niz 10 minut (BOi LoK-SR) ale osobiście bym wolał, żeby to Kain zginął.

BTW. Pewnie twórcy gry stworzą coś w następnej grze co uwolni Raziela
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline FaLa

• Knight
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 02, 2004, 09:57:01 pm »
Mogo go uwolnic tylko zeby to bylo jakos logicznie wytlumaczone a nie wyssane z palca.

No ja tez a to chyba tylko z powodu ze Raziel byl pozytywnym bohaterem a Kain parszywym egoisto :P  ale pozenij jak sie okazuje w dalszych czesciach Kain okazuje sie nie jest taki zly  :D ( z tego co wyczytalem tu i tam .. prosze mnie poprawic jezeli sie myle  ;) )      
Posting and You

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 02, 2004, 10:41:25 pm »
ze co?!?!?!? raziel pozytywnym bohaterem? bardziej bezczelnego typa to ja w zyciu nie widzialem. ani raziel ani kain ani zreszta zadna istota z lok nie jest w zadnym sensie pozytywna
mortus - to moebius tez zginal na dobre? mi sie wydaje ze on nie moze umrzec on przeciez steruje czasem ale dobra nie mowcie co za duzo spoilerow to niezdrowo :D