Autor Wątek: Jenova  (Przeczytany 8120 razy)

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Jenova
« dnia: Stycznia 05, 2004, 02:52:27 pm »
Kim/czym jest według was Jenova??
UFO?Efekt Czarnobyla :twisted: ?COŚ?
I nie rozumiem dlaczego Sephiroth nazywa ją swoją matką?Przecież on miał\"normalnych\" rodziców.                            
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Jenova
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 05, 2004, 03:33:16 pm »
Paciemu? Bo Seph to ofiara klonowania, i mu nagadali, że Jenova to jego mamuśka. A Jenova to wynik błędu w pisaniu kodu gry. Progranista popełnił kupę błędów pomylił scieżki, język kodowania, programy, gry, firmy, bo był z Midway i projektował kolejnego fatala do Mortala. W efekcie wyszła Jenova, a gościu został zastępcą prezesa Square :D  :D
 A na poważnie to pojęcia nie mam. Niby jakaś z tych no ocalałych Accients tak jak Esper zamrożony w lodzie(FF6) Może jakiś odszczepuieniec, albu wybryk natury? Bo wątpie, aby mieli tam drugi czarnobyl. Ostatecznie zgodzę się że to kuzynka Ripley z 4 części lub jej nieudany klon, nawet do niej podobna (dla niekumatych Ripley to gł bohaterka sagi o Alienach)...    Chyba gdzieś zatraciłem sens tego postu :twisted:                            
Kame Hame Ha

Offline Alakair

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 08, 2004, 09:37:46 pm »
Albo coś krece albo w miejscu gdzie znajduje się last limit+fnal weapon dla Vincenta znajduje się duszek. Czy ten duszek nie jest czasem matką Sepha? Tak coś chyba mi sie zdaje patrząc w zamgloną przełosc grania w FF7. Ojcem Sepha jest zresztą chyba Hojoro i jesli sie nie myle to Jenova to nikt inny jak własnie ów ten duszek. Widzieliscie co `chłopak idelny` Hojoro zrobił z Vincentem. (Jesu` czuje ze coś krece ale Hojoro `zabił` Vincenta gdy ten kręcił z Luciendą czy jakoś tak to sie pisze) wiec mogłby zrobić takze jakieś `fajne` rzeczy Lucy (kuna jak się ona nazywała w pełni) stąd mozliwe ze wzieła się Jenova. Bo w sumie jesli nigdzie nie popełniłem zadnej gafy to wszysko powinno się zgadzać. Jenova to zresztą skrót od czegoś tam wiec moja teoria mozliwe ze ma podstawy.
Chyba...                            
The closer you get to the light, the greater your shadow becomes...

Offline Shmatan

• Adventurer
  • *
    • http://neojsite.cal.pl
Jenova
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 09, 2004, 06:30:30 pm »
a czy to wazne skad ona jest :P ? to jest odpowiednio zlozony genotyp z genoow poprzednich bohateroow final :P i tak powstala Jenova a z niej powstal Sephiroth - Idealny wojownik ( a i tak Cloud im kopie zady :P)
Jenova moze byc jakims odpadem z meteorytu ktoory moogl spasc i Hojo znalazl to i zrobil Jenove  a z niej Seph ( to by jakos wytlumaczalo wezwanie tego meteoru z nieba ...)
heh i doozo moze byc takich \"bzdetoow\" o powstaniu Jenovy :P                            
NEO JSITE - duchowy następca jrpg.pl

W hołdzie kreatywności  *.*

<-mój design ^^''

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
    • http://www.dbgpbem.prv.pl
Jenova
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 10, 2004, 12:23:27 pm »
Ja to interpretuję tak: żyli sobie the Ancients, mieli się fajnie :D W niewyjaśnionych okolicznościach pojawiła się \"calamity from the skies\", czyli na polski +/- \"klęska z niebios\", a Sephiroth wyjaśnia później w grze, że te słowa odnoszą się do Jenovy (pod koniec wiedział już, że nie jest ona ancientem, co potwierdza jeden z jego dialogów z Cloudem). Są więc dwie możliwości - albo Jenova \'przybyła\' wraz z meteorem, albo go przywowała... co czyniło ją \'złym ancientem\', or something like that :D

Zresztą w świątyni cetra widzieliśmy na ścianie obraz istoty wzywającej Meteora, krater istnieje na północy planety. Jak widzimy jednak, tamten meteor był \'za słaby\' by zniszczyć planetę (albo może wtedy też powstrzymała go Holy?), więc mniej lifestreamu \'pomknęło\' do miejsca znanego dziś jako Northern Crater (IMHO istniał tam jakiś Promised Land, ponieważ wiadomym jest, że najwięcej mocy zyska się tam, gdzie jest jej najwięcej). Możliwe, że Jenova nie zawsze była tak potężna, a nie wiążąc (jak Sephiroth) Holy, sprawiła, że ta powstrzymała Meteora, a Jenova została uwięziona w skrystalizowanym lifestreamie na północy planety (tam, gdzie kilka tys. lat później znalazł ją prof. Gast).

Jenova przegrała, bo nie doceniła Holy, moc ta uniemożliwiła jej stanie się boginią (bo powstrzymała meteor od robienia max. apokalipsy), a ją samą uwięziła. Gdy duuużo później jest okazja, by przez kontrolowanego Hojo stworzyć sobie marionetkę - Sephirotha - który zyskałby moc z meteora, a jako że służyłby jej - ta boska moc by jej służyła i należała do niej, nasza antybohaterka postanowiła spróbować ponownie :D. Jenova poinstruowała więc Sephirotha, by ten usunął Aeris, a potem \'blokował\' Holy, by \'operacja\' tym razem się udała :D

No cóż, ale nie przewidziała, że Aeris nie będzie jedyną martwą w tej zadymie  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Ciekawa teoria mi wyszła, nie powiem :D                            
Aeris: I want to meet you.
Cloud: But I\'m right here.
Aeris: I know, I know what I really mean is, I want to meet...you.

Offline Alakair

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2004, 02:04:26 pm »
Nawet byłbym wstanie uwieżyć w nią. Ciekawe czy Square nadał jej jakąs własną historie czy poprostu zrobił postac a reszte już się gracz musi sam domyslić.                            
The closer you get to the light, the greater your shadow becomes...

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Jenova
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2004, 02:07:06 pm »
Raczej to drugie. W końcu FF7 ma dużo niedopowiedzeń. To zresztą dodaje uroku, taka odrobina tajemniczości. Zresztą ja tam wolę takie niedopowiedzenia, aniżeli miałbym mieć wszystko wyłożone  czarno na białym.                            
Kame Hame Ha

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Jenova
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2004, 08:47:43 pm »
Jenova jest jedynym ocalałym przedstawicielem Ancients (jeszcze była Infalna, matka Aeris), którzy to potrafili porozumiewać się z planetą. Kolesie z Shin-Ra umieścili ja w Nibelheim Mako Reactor i tam robili na niej eksperymenty. Chcieli ją sklonować, aby osiągnąć jednostkę obdarzoną jej mocą. W większości klonowanie się nie powiodło (jego efektem są ci kolesie w czarnych płaszczach... i Cloud), a jedynym udanym klonem okazał się być Sephiroth. Może nie... klonowanie to złe słowo. Chodzi tu raczej o wszczepianie komurek Jenovy do istniejących już istot. Sephi naturalnie jest synem Hojo i Lucrecii. Podsumowując, Square specjalnie niedopowiedziało pewnych rzeczy w związku z kłopotliwymi kwestiami w FFVII, żeby potem fani zamiast zapomnieć o już dawno objechanym tytulem, mogli prowadzi polemiki takie jak ta.                            

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Jenova
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2004, 02:29:53 pm »
Jenova nie jest z Accients, nawet sama Inflana o tym mówi (laboratorium Gasta w Snowy Village, zapiski na video) Jenova jest \"złem, niebezpieczeństwem,\" które przybyło z kosmosu wraz z meteorem, po którym został Northen Crater. Początkowo podała się za przyjaciółkę, Cetra/accients jej zaufali. A ona wykożystując chwilę nieuwagi i łatwowierności Accients zaraziła ich swoimi komórkami tworząc monstra. Do obrony przed Jenovą powstały Weapony, które Cloud załatwił( Emerald, Ruby itd.) ale nigdy nie zostały użyte  Accients pokonali jenovę i uwięzili głęboko pod ziemią, z racji, że Jenova nie mogła stać się częścią Lifestreamu. Po 2000 lat ShinRa odnalazła ją i zaczeła eksperymenty. Tak powstał Sephiroth. I wiedz że to nie mój wymysł - to wszystko jest dosłownie wypowiedziane w grze przez Inflanę na wspomnianych nagraniach z Snowy Village                            
Kame Hame Ha

Offline Madness

• Daredevil
  • **
    • http://
Jenova
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 07, 2004, 10:30:02 pm »
I to wlasnie jest cala prawda. \"Crisis From The Sky\" (nie Calamiti z tego co wiem).

A Weapony majol z tego co wiem jeszcze 2 misję. Gdy Planeta jest w niebezpieczenstwie, potrzebuje energii. Energia to istoty zywe stworzone z Planety. Gdy Planeta potrzebuje energii Weapony wyruszajol na rzez. Nie jestem pewien tego. Tak to kiedys odebralem grajac w 7-emke. To by tlumaczylo czemu weapony atakowaly Junon i Midgar.

Aha, Alkair, ty chyba naprawde dawno w to grales bo ci sie kompletnie pomieszalo to wszystko (wloncznie z nazwami :]). Ale to nie zaden wstyd. Jak sie dlugo nie gra to moze tak i byc. Sam nie gralem prze 2 latka w 7-emke i mnie na nowo fabula czasami olsniewala bo jusz zapomnialem :]. Ogulnie po poscie Dark Clouda nie powinno byc wątpliwosci z pochodzenie Jenovy. A jesli jednak one nadal są to polecan Snowy Village. 2 domek po lewej, w srodku 2 maszyna od lewej, a w maszynie pierwsze 2 nagrania (trzecie i ??czwarte?? odnosi sie do Iflany i Aeries).

Jeszcze jedno. Ten duszek Vincentowy w jaskini za wodospadem to Lukrecia (badz jej duch - chyba raczej zywa). Opowiada dla Vinca troszke tego ich love story z jej strony. I Vince nie zginol z rak Hojo (Hojoro :]) a z rak Gasta. Ale fajnie ze to sie stalo bo zeby nie to, to nasz kochany Vampirek niemialby Limit Skillsow). To chyba by zamykalo temat tych zawilosci, co?                            
In the name of God,
impure souls of the living dead
shall be banished into eternal damnation.
Amen.

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 07, 2004, 11:15:49 pm »
Hm, z tego co pamiętam (płytki pożyczyłem...), to notatki w Shinra Mansion o \'przeróbce\' Vinca są zrobione przez Hojo (podpis pod nimi :D). Ich narracja jest w pierwszej osobie (cośtam cośtam \'...I altered him...\' blablablabla). Więc to raczej on go przerobił :D

A Weapony zaatakowały Midgar, by robiły to co *uważały* za słuszne i niszczyły wszystko na swojej drodze. To teoria numer jeden. Ale fajniejsza jest inna.

Nie wiem czy już o tym pisałem, ale Shinra jest prawdopodobnie \'wyhodowana\' przez Jenovę :D

Spieszę z wyjaśnieniami :D

W aktach w budyndku Shinra w midgarze pisze mniej więcej coś takiego
\"Jenova Project opened.  First Mako Reactor approved for use\"

Uruchomienie pierwszego reaktora zbiegło się w czasie z rozpoczęciem Jenova Project. Wiecie, jak Shinra stała się tak potężną megakorporacją z firmy robiącej bronie? Dzięki reaktorom. I widać, że JEST połączenie między Jenovą a tymi reaktorami. Dodatkowo zrobiła sobie potężną armię w postaci posłusznych jej SOLDIERów (mieli w sobie komórki Jenovy). Pamiętacie moment, w którym Cloud, na samym początku, upada na ziemię, męczony jakimś głosem? To najprawdopodobniej działanie komórek Jenovy w jego ciele - działa wbrew jej woli...

Tymczasem... według słów Bugenhagena, Holy niszczy wszystko co ZŁE dla planety. Jak widzmy w outrze - Shinra się do tego zalicza (zwłaszcza, że jest powiązana z Jenovą).

Analogiczna była misja Weaponów - miały zniszczyć co złe dla Planety. I tu zalicza się do tego Shinra. Więc zrozumiałym jest, że atakują Midgar i Junon... tak samo jak i walczą z Cloudem, bo ma w sobie komórki Jenovy (Ultima specjalnie po niego poleciała do Mideel).                            

Offline Madness

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 07, 2004, 11:31:03 pm »
Hm, z tego co pamiętam (płytki pożyczyłem...), to notatki w Shinra Mansion o \'przeróbce\' Vinca są zrobione przez Hojo (podpis pod nimi ). Ich narracja jest w pierwszej osobie (cośtam cośtam \'...I altered him...\' blablablabla). Więc to raczej on go przerobił

Jak masz juz pozyczone plytki to dojdz do 3CD i wtedy wejdz do jaskini za wodospadem. W czasie jednej z przedstawianych scenek zobaczymy Vinca (jeszcze jako Turks\'a aka Men In Black :] ) ktory udaje sie na konwersacje z Gastem w sprawie Lukrecii. Vince nagle dostaje postrzal w klate a doktorek bieze go na stol operacyjny i kroi. To wszystko sie dzije w ksiegarni w Shinra Mansion. I nie widzialem tam nigdzie Mr.DuzeCzolo.                            
In the name of God,
Amen.

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 07, 2004, 11:33:02 pm »
Płytki pożyczyłem (w sensie \"ja pożyczyłem komuś\"). Hm... ale przecież Gast już wtedy nie żył?? (czy może ja się mylę?). Ale pod notatkami na 100% był podpisany Hojo.                            

Offline Madness

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 07, 2004, 11:37:12 pm »
Bardzo mozliwe. Kwestia zostaje do rozstrzygniecia.

PS.Volrath. To ty usunoles moje 2 niepotrzebne notki? Przed kwilol zauwazylem ze sie da kasowac (podczas pisania notki o lonczeniu finali - malo co se notki na 1/2 strony nie skasowalem :] ) i zaczolem szukac forum na ktorym tyle nabzdecilem. Szukam i szukam, szukam i szukam... I tak se wreszcie przypomnialem ze to tu. Ale widzie ze odwaliles za mnie brudnol robte. Dzieki.                            
In the name of God,
Amen.

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 07, 2004, 11:44:09 pm »
Hm :D Zabiła mnie nadpobudliwość :D

Przeszukałem płytki - znalazłem tylko 3CD, którego mi kumpel zostawił... patrze - dżizez, questa z Lucrecią zrobiłem jeszcze na drugim :D:D:D

W każdym razie Vinc jest jedną z ciekawszych postaci... czym on teraz jest? Wampirem? :D

Co do postów - ja sprawdzam nowe posty jak tylko się pojawią, jak się dublują - jeden kasuję, jak są dwa pod rząd - doklejam treść drugiego do pierwszego i drugi kasuję :D                            

Offline Madness

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 07, 2004, 11:51:37 pm »
Masz racje. Na 2CD jest ta scenka. Na 3CD dostajemy fanty dla Wacka. Jusz troche sie zapominam i bzdety pisze bo spiacy jestem. Ide jusz spac. Jutro jak trza bedzie to cos napisze. Kip It Ril (Keep It Real) :].                            
In the name of God,
Amen.

Offline Slim3Shady

• Soldier
Jenova
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 20, 2004, 11:17:57 am »
Tak naprawde to Jenova chciała wyssać z planety całą energię, ale Cetra czówali i nie dopuścili do tego, choć ich rozwaliła. Potem Shinra ułatwiło jej zadanie budując reaktory, które osłabiły planete. Gdyby Hojo nie wszczepił do Sephirotha komórek Jenovy to nie byłoby sprawy bo ona sama nie jest wystarczająco silna. Sephiroth chciał stać sie Bogiem i pomóc \"matce\" sprowadzając meteor. Ale Cloud go rozje@$ł. Ale Sephiroth żyje.... Czytaliście bohaterów występujących w FF VII: AC??? On tam jest...                            

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
Jenova
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 20, 2004, 02:21:28 pm »
Nie zaprzeczam, ale oficjalnego spisu nie ma - widzimy go tylko we Flashbacku z Nibelheim.                            

Offline Slim3Shady

• Soldier
Jenova
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 20, 2004, 04:01:35 pm »
Ale z pewnością jest coś z nim związanego. Chociażby ci trzej goście z \"metalowymi\" włosami                            

Offline Slim3Shady

• Soldier
Jenova
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 20, 2004, 04:07:03 pm »
Jenova miała szczególną moc. Mogła stwarzać iluzje dzięki którym kontrolowała innych. Po tym jak Hojo wszczepił do nienarodzonego dziecka Luckrecji komórki Jenovy, odziedziczyło ono wiele zdolności po swej \"matce\". Oczywiście tym dzieckiem był Sephiroth. Przykładem są wspomnienia Clouda w których podczas wizyty w reaktorze w Nibelheim atakuje Seph`a który spada do mako.
Tak naprawde to nie był Cloud tylko Zack. To Sephiroth stworzył fałszywe wspomnienia. Póżniej to wykorzystał żeby zmusić Clouda do oddania Black materii. Cloud myślał że jest tylko nieudanym klonem Sephirotha i prosił Hojo o numerek (każdy klon-\"men in black cape\" miał numerek). Zgadzam sie z tym co ktoś napisał wcześniej, że Shinra została tak naprawde stworzona przez JENOVE!!! Ona chcąc sie stać boginią celowo osłabiała planetę dzięki reaktorom mako!