Autor Wątek: Final Fantasy X-2  (Przeczytany 14442 razy)

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
Final Fantasy X-2
« dnia: Stycznia 05, 2004, 02:05:43 pm »
Pytanie rzucam proste- czy komuś udało się ją zdobyć, a jeśli tak toco o niej sądzicie.                            
I'm in Space!

Offline lechu

• Adventurer
  • *
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 06, 2004, 12:09:49 am »
Tak udało mi się ją zdobyć:D
Chwilowo za wiele czasu z nią nie spędziłem, jednak na podstawie tego co grałem powiem tak: jeszcze nigdy nie miałem tak mieszanych uczuć co do którego kolwiek Finala. Dlaczego?? Bo... (tutaj zapowietrzam się co by litanie słów na ten temat z siebie wypluć;))
Gra jest poprostu dziwna... I nie chodzi mi o to że za bohaterów pierwszoplanowych obrano kobietki, bo to mi akurat nie przeszkadza. Chodzi mi o to że od FFX-2 na kilometr śmierdzi infantylizmem. Mimo że akcja rozgrywa się (jeśli się nie mylę) w 2 lata po wydzarzeniach z dziesiątki, to nasze bohaterki mimo że starsze, zachowują się jak rozbrykane nastolatki. Po pierwszych 10-15 minutach gry zastanawiałem się czy nie wyłączyć konsoli (serio). Pozatym po FFX-2 widać że jest to zwykły nabijacz kasy - ot jedzie na popularności FFX. Wiele rzeczy (chodzi mi tu o fabułę) wydaje sie być jakby \"doszywane\" (mówiąć bardziej dobitnie, widać że w momencie tworzenia dziesiątki FFX-2 nie był planowany).
Dalej (wady): nie jestem pewien ale bardzo niepokoją mnie dwie rzeczy:
1) czyżby poza Rikku, Yuną i Paine w FFX-2 nie było innych bohaterów wcielanych do drużyby
2) wygląda na to że jest to pierwszy od \"iluśtam\" lat final bez summonów/aeonów
In plus zaliczyc należy względną nie liniowość (chociaż z drugiej strony akcja wydaje się być mniej zwięzła, ale coś za coś) i naprawde ciekawy system gry.
Mam także wątpliwości co do systemu rozgrywania walk - z jednej strony rzeczywiście dynamiczne starcia (i nie tak łatwe jak w przypadku FFX), z drugiej, zanim sie tego nie ogarnie wydają się być za szybkie i nieco chaotyczne.

No i na koniec, co by nie mówić jest to final - czyli klasa, ale już nie taka jaką pokazał FFX. Moim zdaniem nabijacz kasy, ale jasne jest że każdy komu spasiła dziesiątka, zagra w sequela (wkońcu square wie co robi).
Jak już pisałem nie grałem za wiele, ale na dzień dzisiejszy moje stanowisko brzmi: zawiodłem się.                            
You runaway shinobi....

Offline Madness

• Daredevil
  • **
    • http://
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2004, 03:11:05 pm »
Lechu. To z ciutka prawda co mowisz. Ale pograj w dwojke troszke dluzej a zapewne zmienisz zdanie. Co do zachowania Pain zapewne nikt nie ma zadnych zastrzezen, co do Rikku? Kazdy jol chyba zna wiec tez nie. A co do Yuny, hmm... wlg mnie to poprostu odzew natury - Yuna zawsze musiala byc opanowana z racji swego zadania i pozycji spolecznej (corka High Summonera ktory pokonal Sin\'a), lecz po uwolnieniu swiata od zla (tymczasowo) mogla zajac sie czyms innym i wreszczie zachowywac sie jak chce a nie jak przystoi.
Ad.1 Tak, z tego co wiem to jedyne grywalne postacie, ale z racji mozliwosci zmiany job\'ow (zawodow) wystepojol w wielu smakach :].
Ad.2 Aeon\'y sol, ale z tego co wiem nie mozna ich uzywac a jedynie z nimi walczyc (nie mam jeszcze job\'a summoner).
A mnie nie podoba sie to ze kazda postac (z tego co zauwazylem) ma identyczne statystyki (jezeli sol na tym samym lvl i majol ten sam job). Fabula jest spoczatq nieciekawa ale potem sie rozkreca. No i jest duzo calkiem fajnych minigierek (ale jeszcze zaden Final nie oferowal takiej fajnej jak chockobo w FFIX - tu jeshcze nie wiem, ale chyba tez nie). Sam mysle ze to spox gra - bardzo ciekawa i wciagajaca (zwlaszcza z racji job\'ow i mini gierek no i tajemniczego \"niby Tidusa\" <ja jush wiem czy to on czy nie on ale nie bede zdradzal fabuly> oraz fajnego Vegnagun\'a.  To tyle.

Aha, jestem tu nowy i witam wszystkich na forum bo jestem newbie, elo :]
PS. Jak sie wstawia obrazki z boku - takie lebki np z Tidusem itp?                            
In the name of God,
impure souls of the living dead
shall be banished into eternal damnation.
Amen.

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2004, 03:18:01 pm »
O ludzie........ nie wiesz??? Na samym dole w ustawieniach Profilu masz możliwość dodania obrazka...    

SquareZone  •  Index  •  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Stats  •   :!: Profil <o tutaj :!:  •  Nie masz nowych wiadomości  •  Wyloguj [ _dark_cloud_ ]

Zapisz obrazek 115*115 piksli nie przekraczający bodajrze 15kB na swoim kompie, wskaż lokację, prześlij i po sprawie... to chyba trudne nie jest.  A jak sprawi trudność, to ja już nie pomogę. Sorki. Wykaż trochę więcej własnej inicjatywy i poszperaj sam. A co do FFX2... W10 nie grałem, więc w 10-2 tym bardziej nie zagram...niestety :evil:  :evil:  :evil:                            
Kame Hame Ha

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 06, 2004, 08:00:27 pm »
Niedawno (bo wczoraj z wieczora) skończyłem i mogę bardziej się wypowiedzieć:

Final Fantasy X-2 nie jest grą złą, ale też nie za dobrą. Pomysł wprowadzenia misji był bardzo ciekawy, co wyprowadziło z liniowości, która nawiedzała wiekszość serii FF, jednak mijając questy poboczne prawdziwi hardcorowcy przeszliby ją w 3-5 godzin (chociarz pokonanie przeciwników w ostatnim dungeonie, w tym samego Vegnagun sprawiłoby nielada problemy). System walki ma powody do pochwały. Na powrót przywrucony ATB z wyeliminowanymi turami wrowadza większy dynamizm. Dresspheres wypełniają lukę tym, że są tylko 3 postacie. Ilość ów spher daje różne możliwości kombinacji, co może ułatwić nam grę i dać trudne życie dla potworków, z którymi będzie nam walczyć. Animację zmiany dresspher są naprawdę rewelacyjne. Najciekawsze jest New Game Plus, czyli kontynuacja gry z wszystkimi przedmioami i dresspherami, chociarz szkoda że wtedy level jest resetowany, chociarz bez resetu ponowne przejście było by za łatwe.
Za wadę mogę wymienić mini gierki, ktore nie są za ciekawe, ale dodatkowo trochę trudne. Skończenie ich wymaga nie lada umiejętnoiści. Chociarz ciekawa jest matematyczna Sphere Break. Resztę wad nie wymienię, gdyż nie są za bardzo znaczące i nie uważam, że aż tak szkodzą w grze.
Moja ocena 8+/10

Moje piersze podejście:
94%
Yuna - 78lv
Rikku - 76lv
Paine - 78lv
Drugie podeście w toku.                            
I'm in Space!

Offline Madness

• Daredevil
  • **
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 06, 2004, 10:05:20 pm »
To gratki. Ja jestem juz w czwartym chapterze (42% chyba mam). A zdobyles wszystkie job\'y? Tylko nie psoj zabawy i nie wymieniaj ich chociaz :].                            
In the name of God,
Amen.

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 26, 2004, 04:26:09 pm »
W FFX-2 nie grałem jeszcze,ale ściągnąłem muzyczkę z gry i o ile to co słyszałem to były battle themy to była ona strasznie dziadowska.Z tego co słyszałem to nie ma w tej grze summonów(oprócz Dark Aeonów) i są tylko 3 grywalne postacie.Wciąż zastanawiam się nad zakupem tej gry jak się ukaże w \"Polonii\".                            
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Madness

• Daredevil
  • **
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2004, 07:15:36 pm »
Osoby z wersjami \'półorginalnymi\' nie muszol czekac ani sie zastanawiac. A ten \'fajnal\' jest dla mnie sredni, troche w niego pogralem (nie ukonczylem jeshcze) i przezucilem sie na FF7 i Vagranta. Ale napewno ukoncze :].                            
In the name of God,
Amen.

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 01, 2004, 04:08:15 pm »
A ja mam takie pytanko apropo tematu.
Słyszałem o takim czymś jak Final Fantasy X-2 International + Last Mission. I że niby są tam jeszcze inne postacie prócz 3 panienek i jeszcze jakieś bajerki. Ktoś wie coś więcej na ten temat może, bo chciałem kupić X-2, więc naturalnie wolałbym bardziej \"wypasioną\" wersje  :wink:                            

Offline Shmatan

• Adventurer
  • *
    • http://neojsite.cal.pl
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 18, 2004, 02:04:08 pm »
Huh.. Square(ENIX) SOBIE POJECHALO W KULKI Z TA CZESCIA FF\'a ...
a Dlaczego ? heh gra mnie po prostu odrzucala od siebie ... plastik rulez ... pobawmy sie w FF\'owe Barbi i pobawmy sie zmiana strojoof ... sam pomysl zmiany strojoof nie jest zly ale ich wyglad odstrasza ... jak zobaczylem Pain zmieniajaca JOB na Gunner\'a to myslales ze sie zleje ze strachu ... zielono bialy strooy z falbankami ... geeez porashka ... albo Pain w stroju Dancer ... heh nic to ... jednakze to jest FF grac trzeba , chociazby z sentymentu ... :D                            
NEO JSITE - duchowy następca jrpg.pl

W hołdzie kreatywności  *.*

<-mój design ^^''

Offline s_quall

• Soldier
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 03, 2004, 06:17:27 pm »
Gra jest, inna niż reszta gier z serii Final Fantasy wkońcu to sequel. Gra jednak tania jak na nowość z firmy Squaresoft, kosztuje tyle co FF IX, wkońcu to drugie wyszło na PSX, no cusz ich decyzja , do gry można mieć mieszane uczucia, więcej jest tu mini gierek niż roboty do ujkończenia gry, zresztą zależą one od zakończenia :) no cusz gra godna zakupu, ale nic niepobije FF VII                            
Come with me, to FANTASYWORLD

Offline matek

• Soldier
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 10, 2004, 12:00:28 pm »
Eh.. szczerze to nie wiem co napisać o tej grze. chory byłem przez ostatnie 2 tygodnie i zdążyłem przejść FF6 i FF10-2 właśnie. i naprawdę FF10-2 wypada słabiej.... Dlaczego? na pewno jest infantylna i pierdołowata, a nieliniowość wcale nie jest jej zaletą.  system ok, ale reszta...... Pierwszy naprawdę przeciętny FF w jakiego grałem(a grałem od 4 we wszystko).  tylko dlaczego zrobili sequela akurat dziesiątki??? która też rewelacyjna nie była. moim zdaniem 8 bardziej sie do tego nadawała, ale to już inna bajka

NAJGORSZY FINAL???????????????????????
CO WY NA TO???                            

Offline Dark M

• General
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 10, 2004, 02:41:54 pm »
moim zdaniem najgorszy final to ... od 1 do 8 FFIX średniak, FFX wypas, FFX-2 dopiero zaczynam przygode, jak narazie jest średnio.                            

Disgaea ... jedna z najpiękniejszych gier, kocham ją.

UWAGA!! Nie znam i nie kożystam z żadnych zasad dotyczących ortografi i składni języka polskiego

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 11, 2004, 10:57:52 pm »
Ja  narazie nie grałem(już się zaopatrzyłem, ale dopiero zacząłem X, trzeba chronologie zachować :) ) i mnie przerażają te wszystkie opinie ze komercha, nuda itd., ale z drugiej strony nie chce mi sie wieżyć, przecież zwrot "słaby final" to typowy oksymoron  :D

« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2004, 11:16:44 pm wysłana przez Morchol »

Offline spike.spiegel

• Soldier
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 14, 2004, 10:40:57 pm »
ff X-2 to najwieksza komercja wsrod finali, japonia lubi takie kolorowe minigierki duperelki
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2004, 10:41:09 pm wysłana przez spike.spiegel »
see you space cowboy...

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 19, 2004, 10:28:03 pm »
spike.spiegel tez tak sadze wprawdzie nie gralem w ff10 ale chyba nie mozna zrobic wiekszej komerchy niz zrobic sequel innego fajnala niz 7lub8

Offline little

• Wanderer
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 28, 2004, 12:08:39 pm »
Ja bede miał FFX-2 za jakiś miesiąc. Już nie moge sie doczekać. Ale bedzie jazda.

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 28, 2004, 12:14:58 pm »
ja mialem przez chwile ffx-2 ale dopiero po wlaczeniu sie skapnalem ze mam japanese wersje :D
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Lord Gumiś

• Soldier
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 11, 2004, 11:44:38 pm »
Polecam ludziom którzy chcą sie dowiedzieć to co nie zostało wyjaśnione w X...

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
Final Fantasy X-2
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 12, 2004, 09:47:13 pm »
w X praktycznie wszystko było wyjaśnione, kwestia zrozumienia :P
X-2 jest tak na doczepke robiony. Mam na liczniku 5 godzin grania i co stwierdzam? Że mi się podoba. Mimo beznadziejnej muzyki. Mimo głupich bochaterek. Mimo beznadziejnego motywu ze skakaniem. Mimo beznadziejnych przebieranek. Mimo nieskomplikowania fabuły. Mimo klimatu w stylu "aniołków czarliego" A co mi się podoba?
- to jest final i to się czuje :D
- bardzo fajnie zrealizowane zmiany kulturowe i społeczne w Spirze
- system walki(po wyłączeniu animacji przebierania :P )
- większa nieliniowość
Ogólnie jest oczywiście gorsza niż X, ale i tak mi się podoba, sam nieweim czemu, mimo tylu wad.