Autor Wątek: Finale wcześniejsze niż FF7 co wy na to?  (Przeczytany 15981 razy)

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Finale wcześniejsze niż FF7 co wy na to?
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 05, 2004, 04:00:24 pm »
Coż,rozpoczął się \"wyścig o grafę\".Teraz większość developerów myśli,że jeśli nawet gra ma schrzanioną fabułę ale ma grafę najlepszą ze wszystkich gier to i tak będzie się sprzedawać jak przysłowiowe\"ciepłe bułeczki\".                            
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 05, 2004, 04:04:18 pm »
I to jest ich błąd. Ale naiwni gracze to kupują. Z tym że w naszej polskiej rzeczywistości to najlepiej zarabiają \"sprzedawcy na stadionie XXlecia w Warszawie\" :D  :D  :D                            
Kame Hame Ha

Offline FastRed

• Naczelny
    • http://squarezone.net
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 05, 2004, 04:07:01 pm »
Coż,rozpoczął się \"wyścig o grafę\".Teraz większość developerów myśli,że jeśli nawet gra ma schrzanioną fabułę ale ma grafę najlepszą ze wszystkich gier to i tak będzie się sprzedawać jak przysłowiowe\"ciepłe bułeczki\".

Hmm, niekoniecznie developerzy tak myślą, tylko ich sponsorzy, który wykładają niekiedy grubą kase na devów zachcianki. Kiedyś kiedy grę tworzyła jedna osoba, to mogła sobie pozwolić na fantazjowanie i ryzyko niepowodzenia. W czasach dzisiejszych kiedy za rynkiem gier stoją duże pieniedze niekiedy firmy nie mogą ryzykować klapy finansowej(vide FF:TSW i SquareSoft) i dlatego też, wolą wydawać kolejne sequele, które mają gwarantowaną sprzedaż.
Dobrze, że z tego całego wariatkowa potrafią wyłamać się nasi żółci bracia, którzy tworzą niszowe ale niekiedy bardzo grywalne pozycje(a, że jest to jedna gra na 100 to już szczegół).                            

Offline Ard

• Wanderer
  • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 05, 2004, 04:18:50 pm »
japonczycy maja calkiem inna mentalnosc niz europejczycy czy amerykanie...nawet jak wydadza \"slaba\" gre, to potrafia pozniej juz nie powtarzac tych samych bledow (tak jak my na forum :D )...u amerykanow zas liczy sie kasa...wydac duzo i zeby sie sprzedalo...nie powiem ze robia slabe gry...lecz japonczycy potrafia dostrzec \"wnetrze\" gry, nie patrza tylko na grafe...amerykamie jako narod lubiacy show, musza sie jakos zachcecic do kupna gry...i tym czyms jest wlasnie grafa                            

Offline FaLa

• Knight
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 05, 2004, 06:42:12 pm »
U nas jest tak ze jak grafa stanowi 70% oceny gry...grafa dobra-dobra gra, slaba grafa - slaba gra  :(                            
Posting and You
... Każdy człowiek chce znać przyszłość...
Aż zobaczy jak okrutne przeznaczenie szykuje mu los! Niektórzy wariują ze strachu...
Inni umierają gdy pozostaną pozbawieni nadziei na ocalenie !
Uważaj, bo cena nieograniczonej wiedzy jest wysoka...

Offline gost2003

• Soldier
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 05, 2004, 09:30:50 pm »
ja osobiście nie patrzę na grafikę bo gdybym oceniał po grafice to na starcie odpadły by wszystkie gry emulowane a jest wiele fantastycznych np. Tony Hakw\'s Undeground, Pirates of the Caribbean, FIFA 2004 :D nie liczy się grafa lecz to czy wciąga,wciąga,wciąga,wciąga,wciąga.......... znów mnie wciągło :P                            

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 05, 2004, 09:57:48 pm »
tylko jak teraz popatrzymy ze strony tworcow gry to najlepszym sposobem na przyciagniecie klienta do zakupu produktu jest wlasnie zrobienie gry z dobra grafa...wiekszosc ludzi to wzrokowcy i to jest nasz glowny bodziec na ktorym lapia nas sprzedajacy...czy widzieliscie kiedys reklame gry gdzie byla czarna plansza i leciala muzyka z gry :?: ...ja nie                            

Offline FaLa

• Knight
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 05, 2004, 11:39:09 pm »
ale z drugiej strony idziemy na przod wiec tez gry musza sie rozwijac czyli grafika musi sie stawac coraz lepsza ... jestem ciekaw gdyby zrobili powiedzmy FF XIV z bardzo dobra fabula itp., ale za to grafika powiedzmy FFVI to by ilu ludzi by ja kupila :?:                            
Posting and You
Aż zobaczy jak okrutne przeznaczenie szykuje mu los! Niektórzy wariują ze strachu...

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 06, 2004, 10:25:28 am »
Fani, hadcoreowcy, ja na pewno, bo liczy się gra, a nie grafa.                            
Kame Hame Ha

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 06, 2004, 11:30:51 am »
ale z drugiej strony idziemy na przod wiec tez gry musza sie rozwijac czyli grafika musi sie stawac coraz lepsza ...

tutaj sie z toba calkowiecie zgodze FaLa...postep w dziedzinie grafiki komputerowej idzie tak do przodu, ze niedlugo aktaorzy beda bezrobotni (serio mowie...znam sie na tym :D )...jednak dlaczego producenci gier skupiaja sie tylko na polepszeniu grafiki kosztem fabuly, muzy itp...kwadratowi zawse potrafili polaczyc wszystki rzeczy tak, ze gracze nie podziwiali tylko pieknej grafiki, ale zachwalali tez muzyke, fabule...nie wazne czy mowimy tutaj o FF4, czy FF6, ablo FF7 czy FF 9...uwazam ze w grach squaresoftu to nie fabula goni grafike, lecz grafika stara sie dorownac opowiesci :D                            

Offline Alakair

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 07, 2004, 06:41:05 pm »
Hej wszyskim :P
Pierwszy post na tym forum^^

Dawne `Finale` nadal mają to coś. Jakąś magiczną siłe która utrzmuje gracza przy grze. Po dostaniu `szału` na wszysko związane z serią FF poprostu musiałem zobaczyć poprzednie części. Grafika z początku wydawała mi się taka jakas smutnawa ale po dłuższym graniu człowiek już na to nie patrzy. Finale 1-6 mają coś w sobie, mają fabułe może nie wybitną (FF 1-3) ale napewno warta poznania. Sam przeszedłem chyba każdego FF i teraz męcze FF1 i FF 2 Remake na PS-a. Gry te wciągają ale przy dłuższym posiedzeniu nad nią. Taka prawda. Im dłuzej grasz tym chcesz wiecej.
Nie ma co poprostu TRZEBA PRZEJŚĆ nawet na siłe (pozycje 5 i 6 zapisuj już na liste gier do grania na wieczór)
Polecam 6 za brak gł. bohatera oraz fabułe która naprawde dłuuuugo kreci nami zanim sie pokapujemy o co chodzi.                            
The closer you get to the light, the greater your shadow becomes...

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 08, 2004, 12:49:12 pm »
W te gry wcale nie trzeba grać na siłę, w nie gra się dla przyjemności. W końcu musiały kiedyś też wciągnać , bo gdyby nie te gry, to Square do ff7, a co dopiero FF12 by nie dotrwało. Zresztą fabuła starych Snesowców i Nesowców bije na łeb, na szyję wiele współczesnych gier.                            
Kame Hame Ha

Offline Alakair

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 08, 2004, 01:07:44 pm »
Wiesz `kiedyś` to jakies 10 lat wstecz. Wtedy od gier sie nie wymagało tyle co teraz. Owszem to dobre tytuły, nawet jak na czasy teraźniejsze jednak nie każdy gra w nie z przyjemnoscą (bynajmniej nie na początku)

I nie mówie o sobie bo mnie potrafiły wciągnąc.                            

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 08, 2004, 01:12:23 pm »
Ja mówię o sobie. W FF6 grałem z wielką przyjemnością. Gra wymazała mi z życiorysu dobrych 70-80 godzin, które poświęciłem przed kompem.                            
Kame Hame Ha

Offline Alakair

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 08, 2004, 01:19:14 pm »
No widzisz a wielki fan FF7-8-10 (9 już nie ale pewnie by przeszedł, kiedyś...) poprostu smieje się widząc gry takie jak FF6 czy FF5. Takiego to trzeba na siłe trzymać aż załapie klimat...                            

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 08, 2004, 01:23:16 pm »
My po prostu nie jesteśmy fanami. Przez zamiłowanie do CAŁEJ SERII zostaliśmy fanatykami FF. BTW, po tych kilku postach widzę, że dasz czadu na forum i będzie mi się miło czytało twoje posty                            
Kame Hame Ha

Offline Alakair

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 08, 2004, 01:33:57 pm »
Hehe, miło miło, nie powiem że nie.
Co do fanatyków to moze i racja. Fanatyk wie ze nie grafa jest najlepsza. W sumie tym się chyba rózni fanatyk od fana. Kazdy mówi `Grafa nie jest najwazniejsza`
Po chwili rozmowy z takim kolesiem dowiaduje się
`Ty, jaki fajny graf ten Rpg <tutył gry> musze zagrać w to`
Opadają ręce wraz z ramionami.

Co tu wiecej mówić. Kto fan Final Fantasy niech zagra w poprzednie częsci. Fanatycy już je pewnie przeszli a jesli nie to macie je w dziale download.                            

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 08, 2004, 03:52:40 pm »
jesli ktos uwaza sie za wielkiego fana ff7 wzwyz, to ja nie wiem jak moze nie lubiec poprzednich. u oldschooli jest tylko gorsza grafa. a jak ci co chca ladna gierke to niech sie przezuca na inny gatunek gdzie nienajwazniejsza jest grafa albo nie podaja sie za super-mega-wielkich fanow ff. a w ostatecznosci wlasnie po to square zrobilo remaki na psx.                            
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Ard

• Wanderer
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 08, 2004, 05:45:25 pm »
fani...fanatycy...panowie, po co to wszystko...ja osobiscie ukonczylem TYLKO FF 7 i FF 8...jestem w koncowce FF 9 (chwilowo nie gram)...FF 10 tylko na oczy widzialem...zaczalem FF 6 i FF 1(tylko kilka godzin)...mam zamiar zaczac grac w FF 5 (po polsku)...nie uwazam sie za fana ani fanatyka serii FF...jestem zwyklym graczem, ktoremu po prostu podobaja sie gry Squaresoftu...jak czytam wasze posty to az zaluje ze nie ukonczylem poprzednich finali...chyba najwyzszy czas nadrobic straty :D                            

Offline FaLa

• Knight
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 08, 2004, 07:08:18 pm »
ja tak samo mam tylko kilka serii ff przeszedlem/gralem  :) poprostu lubie grac w RPG nie wazne czy to ff nowy czy stary czy jakis inna gra poprostu lubie ten gatunek. Jak ktos lubi grac w ff to niech gra tez w starsze czesci niech przynajmniej zobaczy jak to wszystko sie zaczelo. Ja tam gram w starsze finale bo nowsze nie pojdo mi na szprzecie  :D  :D                            
Posting and You