Autor Wątek: Final Fantasy XIII - Czy muszę zaczynać od początku ?  (Przeczytany 2500 razy)

Offline Zernat

• Soldier
Final Fantasy XIII - Czy muszę zaczynać od początku ?
« dnia: Grudnia 14, 2014, 11:39:04 pm »
Witam, nie mam pewności czy mogę z taką sprawą tworzyć nowy temat więc jeśli jednak nie mogę to proszę o usunięcie ^^

Chciałem Was prosić o radę w sprawie mojej drużyny w FF XIII, musiałem dosyć mocno spartolić sprawę bo jestem pod koniec XII Chaptera i nie daję sobie rady z bossem - "The Proudclad".

Moja drużyna wygląda następująco:

Lightning - Commando 4 Ravager 4 Sent 1 Medic 3
Sazh -  Commando 2 Ravager 4 Syn 4
Vanille - Rav  3 Sab 4 Med 4
Snow - Commando 2 Ravager 4 Sent 4 Sab 1
Hope - Ravager 4 Syn 3 Medic 4
Fang - Commando 3 Sen 4 Sab 4 700k CP

Jeśli chodzi o upgrade'y ekwipunku to praktycznie wszystko dałem w broń Lightning, teraz mam - Helter-Skelter 41 lvl.

Ciężko było już wcześniej ale zupełnie wymiękłem w Edenhall na "The Proudclad".

I tu pojawia się moje pytanie. Czy myślicie, że dałoby radę jakoś w miarę bezboleśnie wygrindować do takiego stopnia abym mógł ukończyć grę ? I jeśli tak to co, jak i gdzie ?

Czy może niema to już sensu i lepiej będzie jeśli zacznę grę od nowa z jakimś poradnikiem ?

Pozdrawiam.

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
Odp: Final Fantasy XIII - Czy muszę zaczynać od początku ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 16, 2014, 01:08:52 am »
Rozwój postaci jest jednokierunkowy w tej grze, wystarczy więc grindować, powinno wystarczyć. Choć FF XIII jest samo w sobie bardzo łatwą grą.

Offline Zernat

• Soldier
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 20, 2014, 04:42:47 pm »
A czy może poleciłbyś mi jakieś konkretne miejsce do grindowania w Chapterze 12 ? Czy może jednak takowego nie ma i powinienem szukać sejwa z Chapterem np. 10 (słyszałem o dobrych miejscach do grindowania właśnie w Chapterze 10).

Edit:

A co sądzicie o tym:

Chapter 12: Use Vanille's Summon-Death then kill a few soilders for a refresh of TP, then adamantoise. 40,000 CP and 150k gil. Uprgrade your weapons if you get lucky with drops.

Adamantoisa z tego co wyczytałem można szybko zabijać grając Sazh'em z jego summonem.

Czy jest może coś lepszego ?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2014, 04:46:25 pm wysłana przez Zernat »

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 20, 2014, 06:13:32 pm »
Na ten moment, grindowanie na tym "słoniu" jest jedną z nielicznych opcji. W sumie na nich expi się prawie cały post-game.

Offline Mazurit

• Daredevil
  • **
  • Kupo!
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 21, 2014, 04:49:21 pm »
Na ten moment, grindowanie na tym "słoniu" jest jedną z nielicznych opcji. W sumie na nich expi się prawie cały post-game.
Tylko, żeby na nich poekspić trzeba mieć już postacie co nieco podpakowane. Najlepiej średniopoziomowe postacie grindować na Behemocie i Megistotherionie w Gran Pulse (obszar Northern Highplain w The Archylte Steppe, niedaleko przesmyku Northern Antrepass prowadzącego do Mah'habara Subterra). Można to miejsce odwiedzić w 11 i 13 (też post-game) rozdziale (w 12 nie możesz się bodajże cofnąć, dlatego musisz ruszyć fabułę). Nie wiem jak paradygmaty (profesje) miałem rozdzielone, ale komandos musiał grać w nich główną rolę (zresztą wystarczy trochę pokombinować, aby zobaczyć jak poszczególne profesje wypadają w praniu).

Mapka Archylte Steppe dostępna jest tutaj.
Oki Doki Man