Witam !
Ostatnio bardzo zainteresowałem się grami jRPG, które, jak każdy wie, stawiają na 1 miejscu bohaterów, fabułę etc...
Mój problem polega na tym, iż... nie znam języka angielskiego! Jedynie mogę zrozumiec 50% tekstów z FF X (ale ta gra jest schematyczna jak diabli, no może poza końcem) :F a w zanadrzu Grandia 2, Grandia 3, FF VII, FF VIII, FF IX, FF XII...
Czego szukam? Sposobów, by w darmowy sposób poznac tajniki języka angielskiego chociaż na poziom podstawowy (tyle, żeby wiedziec co różne postacie mówią, wszystkie postacie). Od razu zaznaczam (pewno dużo osób tak sobie myśli) ,że do szkoły chodzę i wcale mi tak źle nie idzie, ale angielskiego się nie uczę. Mile widziane też (jeżeli będzie się komuś chciało pisac ;P) odmiany różnych czasowników, w różnych formach. (przeszły, przyszły, teraźniejszy, podobno j.angielski ma 15 czasów o.O, to prawda? - to ostatnie pytanie tak na marginesie. )
Do czego jestem skłonny - do nauki rzetelnej i owocującej, byle tylko bym nie miał problemów ze zrozumieniem tekstu w grach. :F
Za pomoc dziękuję z najszczerszego.
@Edit : Słownik i dobry, ale wszystkiego z niego niestety dowiedziec się nie można... np. kiedy tłumaczyłem sobie pewne zdanie z DMC 3, to wyszła mi niepoprawna i niepoukładana wypowiedź, której sensem jest to, że są w ogóle literki :F.