Autor Wątek: Seria Star Ocean  (Przeczytany 55991 razy)

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
Odp: Seria Star Ocean
« Odpowiedź #100 dnia: Listopada 30, 2008, 07:34:49 pm »
Też mam First Departure. Druga część będzie gdzie tak luty/marzec.

Zresztą co to za polityka, że mimo oficjalnej dystrybucji praktycznie nie można dostać Star Ocean FD w Polsce. Kupiłem go dopiero w sklepie 3kropki za 139zł. Jak się okazało i tak zrobiłem dobry interes bo na Allegro chcą więcej. No i obiecali mi pudełko z amerykańską okładką a dostałem z europejską. Powiem jednak szczerze, gra sama w sobie jest super, lecz nie takiego remaku się spodziewałem...
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2008, 07:40:30 pm wysłana przez aysnel »

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Listopada 30, 2008, 07:42:36 pm »
Ja za swojego dalem ok. 65zl;> co do okladki, nie kupuje gier/ksiazek ze wzgledu na nie tylko ze wzglewdu na zawartosc.A zawartosc SO:FD jest miodna do bolu, zrobili to fantastycznie w/g mnie.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #102 dnia: Listopada 30, 2008, 07:45:59 pm »
Nie chodzi już okładkę. Gra rzeczywiści jest miodna ale ze Star Oceanu została tylko fabuła. Mechaniką grą przypomina Tales of Eternia i czuje się jakbym grał w jej sequel niż w remake SO. Wyłapałem też kilka absurdów i nieścisłości.

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Listopada 30, 2008, 07:48:43 pm »
Co do systemu gry to i tak jest on dla mnie o niebo lepszy niz to co zrobiono w Crisis Core...a poza tym to stronka cos lepiej mi wchodzi :mellow:  w koncu.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 30, 2008, 08:11:58 pm »
Zresztą na następny update piszę recenzję i tam wyrażę swoją frustrację. -_-  Masz też rację ze Star Ocean: FD jest o niebo lepszy od Crisis Core które nie wiedzieć czemu dostało tak   wysokie oceny. Wracając do SO, szczerze mówiąc świat mogli zostawić po staremu. Mapa mi się nie podoba wolałem to co było w oryginale z 1996 roku. Natomiast grafika w lokacjach muszę przyznać, że cud, miód i orzeszki, no i te głosy postaci budujące klimat. Lecz gościa odpowiedzialnego za translacje imion powiesiłbym za jaja... Nie twierdze, że system gry jest zły, jest bardzo dobry, tylko wiesz nie chciałem kolejnego Tales of... tylko coś na miarę SO3.
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2008, 08:13:57 pm wysłana przez aysnel »

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 25, 2008, 11:45:05 pm »
Kiedys bylem wielkim fanem seri SO teraz juz nie zbyt (za duzo sie w to nagralem SO2 przeszlem ok.50 razy :F)ale do first departure chetnie wracam. Gra musze przyznac mnie zaskoczyla jest tylko troche przykrotka no ale coz. Z dodatkowym dungeonem tez by sie mogli postarac Latwy i za krotki. Niewiem czemu wielu ludzi mowi ze poziom trudnosci w SO2 jest zatrudny ja przeszlem Cave of Trials na universie z malutkimi klopotami, dla was tez jest za trudno??

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
  • You're mine! Aaaaaahh! Now you, die!
« Odpowiedź #106 dnia: Lipca 27, 2009, 01:30:27 pm »
Pozwolę sobie dodać swoje 4 grosze... Jakimś wielkim fanem serii star ocean bym się nie określił ( dwojkę mimo ,że posiadam jeszcze nie grałem... w 3 zagram kiedy znajde czas) to uważam ,że warto pograć choćby w 1 część i i nie żałowac czasu na nią poświeconego. Co do "najnowszej" częsci ma chyba tyle samo wad co zalet niestety  :angry:

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 05, 2009, 11:18:21 pm »
Za najlepszą cześć serii uważam Star Ocean3 ze względu na scenariusz i Item Creation. Co do kweesti wizualno-technicznych to rzeczywiście gra już nieco trąci myszką.

No to może kilka pytań do rozważań tak dla rozruszania tematu.

Kim waszym zdaniem z pochodzenia jest Welch Vineyard?

Czy Fayt i Maria są/ mogą być rodzeństwem?

Związek między mityczną Atlantydą (Mu) a pojawieniem się ludzi na takich planetach jak Roak, Expel czy Elicoor?

Dlaczego Mavelle przypominała Ronyxowi jego zmarłą żonę?

Podobieństwa, różnice związki pomiędzy 10 Wise Men a Egzekutorami i Lutherem.

Dlaczego Egzekutorzy nie chcieli (nie mogli?) powstrzymać Dr, Lantisa przed zniszczeniem świata, natomiast interweniowali gdy ludzkość rozpoczęła pracę nad genetyką symbologiczną?

...i wiele jeszcze innych pytań
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2009, 11:30:52 pm wysłana przez aysnel »

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 06, 2009, 02:10:00 pm »
Za najlepszą cześć serii uważam Star Ocean3 ze względu na scenariusz i Item Creation. Co do kweesti wizualno-technicznych to rzeczywiście gra już nieco trąci myszką.

No to może kilka pytań do rozważań tak dla rozruszania tematu.

1.Kim waszym zdaniem z pochodzenia jest Welch Vineyard?

2.Czy Fayt i Maria są/ mogą być rodzeństwem?

3.Związek między mityczną Atlantydą (Mu) a pojawieniem się ludzi na takich planetach jak Roak, Expel czy Elicoor?

4.Dlaczego Mavelle przypominała Ronyxowi jego zmarłą żonę?

5.Podobieństwa, różnice związki pomiędzy 10 Wise Men a Egzekutorami i Lutherem.

6.Dlaczego Egzekutorzy nie chcieli (nie mogli?) powstrzymać Dr, Lantisa przed zniszczeniem świata, natomiast interweniowali gdy ludzkość rozpoczęła pracę nad genetyką symbologiczną?

...i wiele jeszcze innych pytań

Pozwoliłem sobie ponumerować by było szybciej:

1. Jakaś inna rasa, na pewno nie Human.

2. Nie grałem w SO3

3. Um, nie rozumiem zbytnio pytanka, I nie przypominam sobie aby była mowa o Mu w SO2, w SO1 nazwani zostali "old race" jeśli dobrze pamiętam.

4. Możliwe że to przodek/ rzeczywiście ona, w końcy jest Human'em więc obie opcje są możliwe

5.Kim jest Egzekutor i Luther ??

6. Nie wiem kto to Egzekutorzy, pozatym pojęcia nie mam.

Offline vigo

• Redaktor
    • MANGIster
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 07, 2009, 12:06:09 pm »
Aż wstyd się przyznać, ale ja nigdy nie grałem w Star Ocean. Podchodziłem kilka razy do SO 2, ale początek mnie odstraszał. Kosmos i jrpg - to połączenie jakoś nie bardzo mi pasuje :)

Offline MarvelliX

• Master of Random Knowledge
  • Admin
  • dood!
    • http://squarezone.pl
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 07, 2009, 12:38:47 pm »
oprocz kosmitow i trafianie na inna planete to tam nie wiele tego kosmosu jest

Offline vigo

• Redaktor
    • MANGIster
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 07, 2009, 01:20:04 pm »
Grałem tylko początek, więc nie wiem jaka ta seria jest naprawdę. Jeśli znajdę chwilę czasu, to pogram dłużej. Dam jej szansę :) Chciaż teraz ważniejszy jest Suikoden Tierkreis :P
To może napiszcie, co takiego wyjątkowego jest w tej serii? Czym Star Ocean was urzekł? Czym się wyróżnia?

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 07, 2009, 02:41:09 pm »
Najbardziej wyjątkowy w SO jest według mnie Item Creation i walki real-time. Star Ocean  to mój 2 RPG, miałem 9 lat kiedy w niego grałem, więc nie wiem zbytnio co mnie w nim urzekło :F. SO wyróżnia się jak dla mnie dzięki swoim zakończeniom ( w większości jRPG jest tak: " zabijmy tego złego i żyjmy długo i szczęśliwie), w SO można prowadzić romanse co też jest dla mnie plusem. Zdecydowanie jednym z najlepszych elementów są też Private Actions, można wymieniać sporo, lepiej sam zagraj i się przekonaj, pierwsza godzina grania jest dla mnie najnudniejsza w SO2, więc jak ją przebolejesz to dalej jest już tylko lepiej.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 07, 2009, 05:21:45 pm »
W pierwszym SO na Snesa rzeczywiście Item Creation to było pewne novum ale i tak blednie ono w porównaniu z nie tak tak dawno wydanym remakiem na PSP a mianowicie First Departure gdzie IC zostało znacznie rozbudowane.

Seria Star Ocean podoba mi się też z tego względu, ze zostawia bardzo dużo wątków i celowych niedopowiedzeń dla własnych przemyśleń. Rozpatrując każdą część z osobną być może tego nie widać, ale patrząc na całość, nasuwa się wiele pytań na które chciałoby się uzyskać odpowiedź co przyciąga do ponownego i dokładniejszego przechodzenia gier. Wiele osób narzeka na płytką fabułę. Cóż, może się tak wydawać ponieważ rzeczywiście scenariusze przez znaczną część rozgrywki rozwija się stosunkowo wolno, jednak gdy się już rozkręcą... Ja osobiście najbardziej cenię sobie część 3 chociażby ze względu na niecodzienne zakończenie. Niektórzy wprawdzie nie lubią Fayt'a zresztą niesłusznie ale postać naprawdę nie jest taka tragiczna jak ją malują. Ciekawe jak jego "przeciwnicy" zachowaliby się lepiej w takich sytuacjach jakie on napotkał. Zresztą to wszystko co go spotkało przerastało by możliwości nawet dorosłego człowieka a cóż dopiero zwykłego młodzieńca.

Offline vigo

• Redaktor
    • MANGIster
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 07, 2009, 05:32:46 pm »
No to mnie zaciekawiliście... :) Szkoda, że na DS nie wyszedł żaden Star Ocean :(

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 07, 2009, 05:57:18 pm »
Znajdź emulator Snesa dla Nintendo DS i odpal sobie SO1.

Offline MarvelliX

• Master of Random Knowledge
  • Admin
  • dood!
    • http://squarezone.pl
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 07, 2009, 08:31:01 pm »
nie dziala na emulatorze niestety

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 07, 2009, 09:35:45 pm »
Na PSP by zadziałało, zawsze mówiłem że DS to shit(bez obrazy). SO:FD wydaje mi się lepsza od 2, nie dlatego, że grafika lepsza, ale dlatego, że jest tyle interesujących postaci i od groma zabawnych PA (taka jedna PA z T'niqe'm w Eckdart mnie rozbawiła do łez, episod z soldierami biegającymi za Phią też).

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 07, 2009, 09:43:42 pm »
A widziałeś PA gdzie Roddick odgrywał rolę męskiego kopciuszka a Ronyx był księciem? Myślałem, że się zleje ze śmiechu.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 07, 2009, 09:57:12 pm »
Jakiś tydzień temu, ta PA była po prostu Epic, jedna z najzabawniejszych, ale opowiadanie "Kopciuszek" w wersji Ilii też nie był zły.