OkamiNajlepsza gra na PlayStation 2.
To cos na co czekalem, brakowalo mi tego typu gry na PS2… odpowiedzi na Nintendowska Zelde, gre która będzie dawala tak wiele przyjemności ze nie będziesz chciał isc do szkoly, odwolasz spotkanie z dziewczyna, pojdziesz na chorobowe w pracy… będziesz robil wszystko tylko po to aby w to grac. Takie jest wlasnie Okami, to takie The Legend of Zelda dla czarnej maszyny Sony.
Jak to wyglada? Jak w to się gra? Jak to brzmi? Jak się steruje? Cudownie!
Jesteśmy białym psem - reinkarnacja boga który sto lat temu wraz z pewnym bohaterem uratowal ludzkość pokonujac straszliwego potwora samemu jednak przy tym tracac zycie. Chodzimy sobie po swiecie i pokonujemy zlo, do naszej pomocy mamy malego „robaczka” Issuna i… magiczny pedzel.
Magiczny pedzel to cudowna sprawa idziemy sobie po swiecie i nagle widzimy rozwalony most po którym nie da się przejść na druga strone urwiska, malujemy pedzlem kreski i most naprawiony, biegniemy dalej i wskakujemy do wody, po krotkim czasie Ammy się meczy i za pare chwil utonie, malujemy wiec na wodzie kolko i naszym oczom ukazuje się ogromny lisc na który możemy wskoczyc i odzyskac energie łapiąc oddech po czym poplynac dalej… no chyba ze nie chce się nam plynac to malujemy pedzlem odpowiedni znak na niebie i tworzy się wiatr który sam przemieszcza nasz lisc i nas samych po wodzie, wyskakujemy na brzeg i zwiedzamy nowa miejscowke. Jest wciąż dzien a my chcemy poszukac ukrytych skarbow? Nic prostszego malujemy na niebie „rogala” i robi się nam noc a co za tym idzie skarby swieca w mroku i wiemy gdzie Amaterasu musi kopac aby dostac nagrode
Okami jest cudowne!
Grafika jest swietna, duzo szczegółów, zastosowano tutaj ofkoz cell shading, wszystko wygada po prostu swietnie.
Jeśli chodzi o dźwięk to jest tak samo, prezentuje się nadzwyczaj dobrze. Co do muzyki to az się zdziwiłem ze jest tak dobra. W grze nie uświadczymy czytanych dialogow postaci. Tutaj tak jak i w zeldzie ludzie maja swój wlasny jezyk którym jest pobekiwanie sobie ;]
Kurde OST ma az piec plyt co mnie troche przeraza ale ściągnę go na pewno ;]
Okami jest tez gra dosyc dluga co nigdy nie było dla mnie specjalnym plusem bo preferuje krotkie gry ale w przypadku Okami jest to zdecydowanie duzy plus, dlatego ze gra posiada niesamowity game play i w to po prostu nie chce się przestawac grac. Chyba z dwa razy myślałem ze „to już jest koniec gry” a pozniej okazywalo się ze
„our journey is far from over”.
Aby przejść gre potrzebne jest około 50-60 godzin… Chyba bo ja jak zwykle takim arcydzielem jak Okami się mocno delektuje dlatego na liczniku mialem już 85 godzin i prawie wszystkie zwierzęta nakarmione oprocz jedneg psa, prawie wszystkie stray beads znalezione, god prasie na 600ileś na plusie jestem po tym jak wszystkie statystykie Amiego na Maksa wykręciłem. Nie moglem jednak już wytrzmac i nie szukalem już wiecej stray beadsow (które czasem SĄ niesamowicie ukryte) i poszedłem do ostatniego dungeonu, gre ukończyłem kilkadziesiąt minut temu i jestem z tego niesamowicie zadowolony. Teraz tylko wlacze sobie stary sejv i dokończę zbieranie wszystkich stray beadow bo grac w New game plus z wszystkimi statsami plus dodatkowymi strojami mi się pewnie nie będzie chcalo to postaram się wszytsko odnaleźć i jeszcze raz pokonac ostatniego bossa ;]
Okami to jedna z tych, o dziwo malo licznych gier, które staraja się cos przekazac. O dziwo historia opowiedziana w tej pozycji jest bardzo fajna i stara się przekazac człowiekowi jakies wartości, położony jest tutaj duzy nacisk na nie załamywanie rak i na dazenie do spełnienia wlasnych celow, na odnalezienie wlasnego miejsca w swiecie i robienia tego do czego jesteśmy stworzeni.
Swietna gra, naprawde polecam… i pamiętajcie
Our journey is far from over ma cherie!Official site:
http://www.capcom.com/okami/