No dobra a może by tak napisać coś o tym jak odkręcić śrubki w konsoli. Mianowicie chodzi o temat gdzie każdy mógłby się dzielić nawet drobnymi radami czy opisami jak zmajstrować coś w konsoli padzie czy handheldzie aby działało ! Lub lepiej działało niż normalnie. ;] Oczywiście dotyczy to się wszystkich konsol jak ktoś ma jakieś rady jak w najlepszym stanie utrzymać np. Nin 64, czy DC który jest już mało popularny a co za tym idzie części i akcesoria do rzadszych konsol są mniej dostępne. Chodzi też o sprawy typu rozkręcenie konsoli w celu przeczyszczenia jej, który śrubki odkręcić bo któś może mieć problem kto nigdy tego nie robił, sposoby czyszczenia laserów, chiptuning konsoli ... ptfu chipmod konsoli, jak to zrobić, przylotować oraz jeszcze jedna ważna sprawa czyi naprawa czy modyfikacja padów które zresztą lubią padać. Również pewnie parę osób będzie ciekawiło jak np. zmontować zestaw aby móc grać na kopiach na różnych handheldach np. Neogeo pocket i te podobne. ;]
Dobrze by było gdyby zanim ktos dotknie konsoli lutownicą napisałby tu coś, albo już po tym z zamiarem podzielenia się wiedzą. ;]
Ja ostatnimi czasy byłem zmuszony wymienić kabel w moim padzie do PS, ponieważ okresowo co 2 tygodnie zaczynał się psuć i musiałem go obcinać o pare centymetrów aż całkowita długosć kabla doszła do ok. metra! Pad jest nieoryginalny i to jest jakiś model za 20 zł, którego dostałem razem z konsolą od dobrego kumpla, bo poprzednie dwa pady jakie miał nie dały rady. Jednego oryginalnego sony to chyba wyrzucił bo mu coś nie działał X czy trójkąt, domyślam się że problem był z kablem no ale trudno. Wracając do mojego obecnego pada to aby wymienić w nim kabel musiałem przede wszystkim kupić nowy kabel, w tym przypadku wystarczyłby 8 żyłowy kabel z ekranem, no ale trochę się naszukałem a i tak nie znalazłem interesujacego mnie kabla, ale kupiłem za to wysmienity ekranowany kabel 9 żyłowy, dokładnie nie jestem w stanie napisać jaki ale jakiś A/V HIFI kabel czy coś takiego, w kazdym razie ojciec mi go kupił. Prosiłem go o 3 metry, no ale kabel ma calutkie 4 M przez co moge bez problemu w najwiekszym pokoju z telewizorem jaki mam w domu. Kabel ma jakieś 8,2 mm grubości jest czarny i długi, żeby zamocować go w padzie musiałem trochę rozwiercić otwór w padzie i wstawić sobie gniazdko do koncentryka a na kabel nakreciłem ciasno wtyczkę, po skreceniu tego kabel cholernie mocno się trzyma do pada. A i najważniejszą rzeczą przed wymianą kabla jest zapisanie sobie gdzie jaki przewód był przylutowany w padzie i włożony we wtyczce, bez tego nie wyobrażam sobie wymiany kabla, ;] Jak już przewpdy przylutowałem do tej wspaniałej płytki w padzie zrobionej z laminatu papierowego to wystarczyło tylko zrobić wtyczkę co było nieco hmm uciążliwe, i najgorsze z całej roboty, ale da się zrobić. Tulejki ferytowej nie wstawiłem na razie na kabel z tego względu że jest to grubszy kabel a tamta nie pasuje na niego, zamówię sobie niedługo parę takich tulejek i będzie spoko, ale jak na razie to i tak nie ma żadnych zakłóceń w pobliżu miejsca w którym gram. No i po wymianie kabla nawet przyjemnie się gra bo kabel jest dużo dłuższy i można sie nawet nim owinąć jak komuś się nudzi, moge z łatwoscią co chwilę zmieniać pozycję w której gram, czy to prawy bok, czy lewy, czy leżę na kanapie, czy siedzę rozwalony. Jak do tej pory sporo grałem już na nowym kablu ale nie widać w ciągu 2 miesięcy żadnego sprzeciwu czy braku reakcji od pada czy jakiegokolwiek zacinania się wszystko teraz gra, a to co było na starym kablu to paranoja bo czasem musiałem go wyprostować żeby mi jakieś przyciski działały czy żeby start się nie uruchamiał sam przez drobne ruszenie kabla.
Btw. mam pytanie czy ktoś używał kiedyś jakichkolwiek przejściówek do USB i jak to się sprawowało jakie są dobre i bezproblemowe?
Wiadomo że czasem trzeba pograć w coś na emulatorze no a najlepiej mieć wtedy pad, bo na klawiaturze jakoś tak nieswojo.