ja mam taką prośbę, szukam takiego poradnika, w którym byłoby napisane jak najlepiej ustawić gambity, jakie stuff dla kogo, kogo najlepiej w party mieć, jakie zaklęcia kupować, itp. ma ktoś może co takiego?
widze nikt ci nie odpisuje to może ja coś na ten temat napisze, ogólnie opisu do tego szczególnie też nigdzie nie znalazłem, mam nadzieje że mój post ci troszkę pomoże.
o ile mi wiadomo to tak do końca uniwersalnych ustawień nie ma dla gambitów i podobnie jak z postaciami w druzynie. jesli chodzi o postacie to oprócz Quickeningów uczą się wszystkie tych samych umiejętności, więc zalecane używanie tych samych postaci by je jak najlepiej wypakować, ogólnie wypakowanie trzech postaci całkowicie wystarcza, ja na trzech postaciach głównie przechodziłem grę, walcząc z finałowym bosem moje niećwiczone postacie były nadal na poziomach 14-25. jeśli chodzi o gambity to zazwyczaj trzeba je dostosowywać do przeciwników lokacji którą aktualnie przechodzimy, moje standardowe ustawienia były następujące:
atak fizyczny -> najsłabszy przeciwnik,
atak magiczny (zależnie od pojawiających się przeciwników, w późniejszym etapie gry Flare) -> enemy-flying (latający, nie potrzebne dla postaci z bronią dystansową),
Remedy -> Ally:any (do leczenia większości standardowych statusów, nie obejmuje np. STOP),
cure/cura/curaga (zależnie jaki sie posiada) -> Ally:HP > ??% (zależnie od ilości HP naszych postaci, zazywczaj 40%),
to tyle jeśli chodzi o moje podstawowe gambity, pozostałe są opcjonalne zależnie od zapotrzebowania. Pragne tu jeszcze dodać o rodzaju wybieranej broni, dobrze mieć w druzynie jedną postać z bronią dystansową która trzymając dystans nie bedzie trafiana przez niektóre ataki raniące wszystkie postacie w danej przestrzeni, jednak nie polecam wiecej postaci z bronią dystansową bowiem postać z bronią krótkiego dystansu (miecze, siekiery, włócznie, sztylety itd.) mają możliwość zadania wielokrotnych ciosów a bronią dystansową nie ma takiej możliwości, ogólnie ja miałem dwie postacie atakujące z mieczami , włóczniami itp. a jedną postać typu support (wspomagającą)z łókiem by czymała dystans i nie obrywała większością zaklęć i to jest moja główna postać którą leczyłem i goiłem statusy.
no dobra troszkę się teraz rozpisałem