Jeśli chodzi o mnie to akurat nie ma w CC lokacji która by mi się nie podobała, a podana przeze mnie wcześniej Dead Sea jest tylko jedną z wielu. W każdym razie opiszę paru moich faworytów:
Terra Tower-bez wątpienia jedna z najbardziej niesamowitych i klimatycznych lokacji w CC. Wspomniane wcześniej bijące dzwony jakby oznajmiały kres ludzkiego panowania na ziemi, rozbrzmiewając echem w murach monumentalnej budowli stworzonej przez upadłą cywilizację Reaptitów. Po za tym zapadła mi ona w pamięci dzięki kapitalnej walce z ostatnim bossem z tej lokacji, ech ten klimat...
Shadow Forest-tak jak wspominała już Anouk, wspaniałe, magiczne, tajemnicze miejsce, skryte za konarami starych drzew i ich koron, skromnie przepuszczających promienie słońca, które tak nieśmiale odkrywają tajemniczość tego miejsca.
Arni Village-położona w malowniczym miejscu mała wioska w której panuje sielska, niczym niezmącona atmosfera. Aż chciało by się tam zamieszkać, albo przynajmniej spędzić wakacje
Isle of the Damned-w tej lokacji chyba najbardziej podobał mi się grób Garaia o którym pisał G-1. Ta łąka pełna kwiatów widoczna ze wzgórza, niczym pola elizejskie, stała się ostatecznym miejscem błogiego snu Garaia, tak jak zresztą pisze o tym napis na jego grobie. Po za tym te ptaki które zdają się odlatywać w stronę błękitnego raju. Też chciałbym być pochowanym w takim miejscu
Sea of Eden-jej wygląd przypomina rajski ogród, niczym z zapomnianego snu, po za tym utwór Garden of the God, który podkreśla panujący tam błogi, mistyczny nastrój.
Opassa Beach-ta lokacja chyba najbardziej zapadła mi w pamięci z powodu sceny z Kid wpatrzoną w ocean.
Z lokacji podczas walk warto chyba wspomnieć też o Darkness Beyond Time czyli miejscu w którym przebywali Lavos i Schala. Bardzo klimatyczna lokacja w której widać jak przepływają przez nią fragmenty rzeczywistości błądzące w ciemnościach czasu.
Jeśli kogoś to ciekawi to może zobaczyć jak wyglądały niektóre lokacje we wczesnych fazach tworzenia gry, a także zobaczyć jak wyglądał wcześniejszy wizerunek Kid w oknie dialogowym:
http://www.chronocompendium.com/Term/Chrono_Cross_Beta.html