Autor Wątek: Najlepsza profesja FFT  (Przeczytany 6877 razy)

Offline Grasu

• Soldier
Najlepsza profesja FFT
« dnia: Lipca 16, 2006, 11:41:58 pm »
Jaka waszym zadaniem jest najlepsza profesja w Final Fantasy Tactics?? Uzasadnijcie!! Ja twierdze że najlepszy jest maksymalnie wyszkolony MONK - umie leczyć i ożywiać a także mocno nap****alać z bliska i z daleka jednego i kilku przeciwników a co najlepsze zdobywa sie nim Countera!!
Grasu

====

No i najgorszą profesja jest chyba Mime... Jak ktoś mi powie jego dobre strony to ma u mnie wirtualne piwo...

Jeszcze raz się naraź i masz warna
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2006, 11:47:23 pm wysłana przez Tantalus »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2006, 11:46:41 pm »
Patrz gdzie zakładasz tematy Grasu... this is your only warning.

Monk jest bardzo dobrą postacią w pierwszych stadiach gry, bo jego obecność daje naprawde dużą przewagę. Jednak później, jego umiejętności przydają się przede wszystkim jako drugi zestaw abilities u jakiejś innej postaci. Zdecydowanie najbardziej morderczy jest Ninja albo Knight, któremu założymy umiejętność pozwalającą na noszenie dwóch broni. Z profesji magicznych dominuje Wizard, no i mój ulubiony Calculator, za którego pomocą można włąściwie wszystko zrobić (tylko żeby miał wcześniej nauczone wszystkie skille od Wizarda, Priesta, Oracle'a i Time Mage'a).

Jak ktoś mi powie jego dobre strony to ma u mnie wirtualne piwo...

Odpowiednio użyty, Mime może być naprawde morderczy. W szczególności w połączeniu z magami. Wyobraź sobie, że masz w składzie czterech mimów i jednego summoner'a z nauczonym Zodiac'iem. Jedno zaklęcie i tylko patrzysz, czy wszyscy równo umierają....

EDIT::

Countera!!

Counter to gówniany skill, jedyne Reaction jaki się do czegoś nadaje u Monk'a to HP Restore. Ten jest faktycznie dobry, ale później to wszystko wymięka przy takich skill'ach jak Counter Flood (Geomancer), Blade Grasp (Samurai), czy Dragon's Spirit (Lancer).
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2006, 11:52:25 pm wysłana przez Tantalus »

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 17, 2006, 12:08:47 am »
IMO Monk to powerny job, Hamedo sie przydaje do walk z ludźmi, na zwierzęta mało przydatny. Dobry jobem jest także Lancer, którego zawsze mam "przekształconego" z Thiefa, Jump w niektórych sytuacjach sie przydaje cholernie.

Offline Krystiandm

• Adventurer
  • *
  • Bo ja jestem anty wszystko... Z przekory.
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 22, 2006, 10:22:58 am »
Ja tam najmocniej jadę z takim zestawiniem: Ramza w swojej normalnej profesji z Math Skill (od matematyka :F), 2 Swords i teleportem po porostu wymiata.

Ps. Napisałem tak, bo przecież jakbym dał Squire samo, to byłaby nieprawda. :F
Jack Daniel's

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 22, 2006, 11:38:31 am »
Teleport mnie cholernie denerwował, bo jak chciałem się przenieść więcej niż 5 pół przed siebie, to nie działał i lądowałem w tym samym miejscu. Math Skill jako drugi zestaw umiejętności to faktycznie świetne rozwiązanie, głównie dlatego, żę Calculator sam w sobie ma strasznie mało Speed'a (chyba 3), przez co normalni zdąrzą się czesem ruszyć 2 razy, zanim on w końcu ruch wykona. Squire u Ramzy się niczym specjalnie nie różni od zwykłego. Znaczy no ma Yell'a, Cheer'a i Scream'a, ale one się nadają jedynie do nabijania Level'a, a Ramzie można załatwić wiele mocniejszych rzeczy, niż głupia Ultima. Nie ma to jak Knight z Two Swords'em, uzbrojony w dwa Chaos Blade'y. Na takiego nie ma mocnych.

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 22, 2006, 12:01:45 pm »
Nie ma to jak Knight z Two Swords'em, uzbrojony w dwa Chaos Blade'y. Na takiego nie ma mocnych.
Monk z Hamedo ;]

Offline Krystiandm

• Adventurer
  • *
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2006, 12:37:04 am »
Nie ma to jak Knight z Two Swords'em, uzbrojony w dwa Chaos Blade'y. Na takiego nie ma mocnych.
Reis z Excaliburem i math skill. :F
Jack Daniel's

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 23, 2006, 12:46:55 am »
Reis Dular jest słaba jak nie wiem co, bez smoka lub hydry w drużynie, wogóle nie ma jej po co trzymać. A Excalibur to jest przepraszam cię, kupa złomu, przy Chaos Blade'ie, którego moc efektywna jest prawie 2x większa i jeszcze Petrify zarzuca.

Offline Goha

• General
  • uuu... John Woo...
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 23, 2006, 08:36:36 am »
Bah, ja nie wiem, Orlandu zawsze wymiatał, postacie które się dołączają po drodze to w większości mięczaki, a ich dziwne profesje raczej nie znajdowały zastosowania. Ja tam mialam zawsze dużynę lancerów z Holy (w tym Clouda), pomieszanych z profesjami, które akurat do danej walki się nadają... Zawsze jakiś chemist, thief. Trenowałam wszystkich na wszystko, ale nigdy nie bawiłam się w samurajów, ani w niszczące się miecze, ani w magów, których łatwo zdjąć. Odpaliłabym save i powiedziała więcej, bo kilka perełek zdarzyło mi się mieć, ale nie mam konsoli :/
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2006, 08:36:57 am wysłana przez Goha »

Offline Krystiandm

• Adventurer
  • *
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 23, 2006, 11:35:19 am »
Reis Dular jest słaba jak nie wiem co, bez smoka lub hydry w drużynie, wogóle nie ma jej po co trzymać. A Excalibur to jest przepraszam cię, kupa złomu, przy Chaos Blade'ie, którego moc efektywna jest prawie 2x większa i jeszcze Petrify zarzuca.
Podstawowa profesja Reis jest faktycznie słaba jak nic, ale sama kobitka jest najsilniejszą postacią w grze. Może mieć np. największe HP z wszystkich. Excalibur po to aby była szybsza, math skill aby rzucać holy. I teraz wiadomo już o co chodzi. Reis siebie leczy Holy a wszystkie inne postacie nieźle obrywają :F
Jack Daniel's

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 23, 2006, 02:53:59 pm »
Akurat HP to żaden problem, bo w Deep Dungeon każdej postaci można HP do maksa podciągnąć (pewnie gdzie indziej też, ale tylko tam pamiętałem, gdzie ten trap leży heh). To, że Reis sobie będzie odnawiała HP, nie znaczy jeszcze, że reszta drużyny nie ucierpi. Ja na niektórej misje (w tym chyba najtrudniejszą misję w grze - Finath River), cały team ekwipowałem w "108 Gems" i waliłem Frog'ie z kalkulatora. To co zostało, dobijało się wojownikami  hehe...

Offline Agrias

• Daredevil
  • **
  • Our lives are as fleeting as a dream.
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 23, 2006, 11:01:21 pm »
NAjlepszy jest Lancer bo ma świetne umiejetności :D

Offline Krystiandm

• Adventurer
  • *
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 23, 2006, 11:56:59 pm »
Tyle, że ja Reis zawsze samą wysyłam tak ustawioną :F
Jack Daniel's

Offline Raziel

• Soldier
    • http://
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 13, 2006, 01:41:54 am »
Coż tutaj dużo mówic.. w większości przypadków każda profesja jest do czegoś dobra. Wiadomo że mnich jest  w miarę wszechstronny, lancer potrafi świetnie na odległość eliminować wrogów, Wizard z math skillem jest rzeźnikiem (bo ma największą moc magiczną..) Samuraj też jest niezły...
Zaś wiadomo że postacie z Two swordem, masakra:) Połączeń można robić dziesiątki i to m.in oferuje FFT.

Ja osobiście lubie Thief'a, gdyż jakby nie patrzeć tylko on potrafi podwędzić najlepszy ewkip.. do tego zabranie kolesiowi zbroji w czasie walki to niezły trik :D
Niezłe efekty były.. jak Archerowi dałem battle skill... (równie dobrze może dać chemikowi z pistoletem). Bo niszczenie sprzętu na takie dystane jest świetne.

Teleport jest dobry w sytuacji takiej, że czasem można maga ustawić gdzies na bramie, czy wierzy.. i nikt nie może tam wejść... a przyywanie z takiej pozycji summonow albo lepiej:) walenie math skillem.. wtedy jest coś. Ale faktycznie dalszy dystans i odrazu zawodzi.

A co do tych BNow ktorzy później są z nami.. to podoba mi się Agrias i Mustadino jest spoko (nie chodzi pod względem że są najsliniejsze).

A co do prędkości kalkulatora, to i czasem się 3 razy ruszą, a on stoji :cool:
Tyle można stworzyć pakernych drużyn.. a brakuej dobrego wyzwania po za paroma mapkami.
Aczkolwiek skradzenie Genji zestawu to była dla mnie wielka mordownia.. to faktycznie jest wyczyn:)
Można by o tym wszystkim gadać i gadac...
pzdr.
Raziel
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2006, 01:42:58 am wysłana przez Raziel »

Offline Vivi The Black Mage

• Berserker
  • Vivi93
    • http://vivi-the-black-mage.blog.onet.pl/
Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #14 dnia: Października 08, 2006, 09:22:44 pm »
Najlepszą profesja jest Holy Swordsman czyli Orlandu.
A jedną z lepszych profesji podstawowych jest Kalkulator,ponieważ jak się ma wszystkie magie ze wszystkich jobow magicznych to wymiata.

Join The Naruto Online Multiplayer Game Naruto - Arena.com

Offline RYBA

• Soldier
  • FFT to jest potęga :)
Odp: Najlepsza profesja FFT
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 10, 2007, 08:23:11 pm »
Ja za to lubie knighta z dwoma mieczami jeden chaos drugi ex zeby te nuzki mu chodzily zwawiej :P ninjy nie lubie bo zawsze szybko mi pada w walkach nawet jesli ma zbroje na sobie a wlasnie i knight nosi robe of lords bo to daje protect i shield a i jeszcze lubie divine knghta bo jest bardzo dobry do niszczenia ale na zwierzaczki bez uzyteczny

Offline Rezo

• Soldier
  • this is madness
« Odpowiedź #16 dnia: Października 26, 2007, 03:38:06 pm »
ja tam mam Ramze jako samuraja a w  drugim zestawie umiejetnosci Geomancera , poza tym dwa miecze , blade grasp i teleport , i tez wymiata
a sklad druzyny wchodza jeszcze T.G.Cid(ta nazwa bardziej mi sie podoba) , lance , Cloud, Reis Dular
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2007, 03:39:52 pm wysłana przez delita »

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 25, 2009, 08:22:22 pm »
W FFTWOTL bardzo dobrze sprawia się Meliadoul z takim ustawieniem: Chaos Blade, Escutheon2, Vanguard helm, grand armor i tynar rogue. A z normalnych postaci to female knight z ustawieniem: two swords, chaos bladex2, vanguard helm, robe of lords, tynar rogue i jeszcze Darkness jako second ability

Offline SebaSan

• Soldier
  • Astromaniac
    • http://sebasan1981.blogspot.co.uk/
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 07, 2010, 09:57:28 am »
Dla mnie najlepszą profesją jest..Calculator. Odpowiednio wytrenowany i umiejętnie wykorzystywany w walce jest prawdziwym pogromcą. Wystarczy tylko bardziej przyglądać się warunkom pola walki i statsom przeciwników. Calculator może np. pozamieniać w Żaby wszystkich przeciwników u których poziomy sa podzielne np.przez 2 albo pozamieniać w kamienie wszystkich którzy stoją na określonej wysokości terenu. Jego główna zaleta jest nie niszcząca moc fizyczna ale zadawanie ran i wrzucanie statusów na odległość. Jak dla mnie - numer jeden w drużynie!!

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 10, 2010, 10:26:33 am »
Dla mnie najlepszą profesją jest..Calculator. Odpowiednio wytrenowany i umiejętnie wykorzystywany w walce jest prawdziwym pogromcą. Wystarczy tylko bardziej przyglądać się warunkom pola walki i statsom przeciwników. Calculator może np. pozamieniać w Żaby wszystkich przeciwników u których poziomy sa podzielne np.przez 2 albo pozamieniać w kamienie wszystkich którzy stoją na określonej wysokości terenu. Jego główna zaleta jest nie niszcząca moc fizyczna ale zadawanie ran i wrzucanie statusów na odległość. Jak dla mnie - numer jeden w drużynie!!
Z zajebistym minusem, cholernie wolny, nawet po wyekwipowaniu rzeczy zwiększające speed i wrzuceniu mu hastega.