uch, nie do końca może sprecyzowałem o co mi chodzi - nie chodzi mi o autentyk a jedynie o wierną replikę do odtwórstwa historycznego. z tego co się orientuję, to takie rzeczy nie są zakazane prawnie, aczkolwiek mogę się mylić, bo póki co jeśli o odtwarzanie historii idzie to w bractwie naszym zajmujemy się okresem 1450 i całą końcówką średniowiecza...
są fajne mundury, ale cena 500 - 6oo zet to przesada lekka jest, bo materiały odpowiednie wyniosłyby na czystko koło 15o za materiał, plus koło 100 na dodatki pokroju orzełki, pagony itp. więc projekt można zamknąć w granicy 300 - 350 zł włącznie z robocizną. Gdybym miał opcję to bym kupił materiały i babce dał do uszycia, ale to z kolei wiąże się z problemem natury "co ludzie powiedzą" ale to chyba nie tylko u mnie w okolicy pokolenie starsze jest na tyle skrzywione pod tym względem, ze nie rozumiałoby idei takiego odtwórstwa. Swego czasu czytałem - w Bydgoszczy jest grupa odtwarzająca czasy III Reichu, kiedy tam będę chyba złożę im wizytę, może oni mają jakiegoś krawca, co robi takie rzeczy. poza tym ktoś musi w końcu takie rzeczy robić, bo wiadomo, że lepszy mundur na miarę zrobiony niż kupiony w sprzedaży wysyłkowej. Bo w końcu ludzie którzy zajmują się odtwórstwem historycznym musza mieć faktycznych przeciwników, a nie strzelać do niewidzialnych Niemców (a niewidzialni Niemcy strzelać do Polaków). a jak ktoś napisze, ze niech Niemcy bawią się w odtwórstwo historyczne wermachtu - nie, oni nie mogą. w ich kraju wszelkie nawiązania nawet w rekonstrukcji historycznej do tego okresu są zakazane prawnie (przynajmniej z tego co się orientuję). Poza tym mundur ss z całym szacunkiem, ale lepiej się prezentuje niż mundur II RP z tamtego okresu XD
z tymi cenami to jest tak, że jak przeszywanice sobie pod blachy robiłem, to na allegro śpiewali sobie od 400 zet wzwyż. ja poszedłem do sklepu, kupiłem materiały, dałem babce do uszycia i zamknąłem się w kwocie 150 zet. za resztę stać mnie było na rękawice. historyczne.
Ogólnie wiem, jest niby zasada chcesz coś dobrze i tanio, zrób to sam, ale jeśli o precyzyjne robótki ręczne idzie - to nie dla mnie, nie mam zdolności i cierpliwości.