Autor Wątek: Czy Square-Enix powinno dać już sobie spokój ?  (Przeczytany 6406 razy)

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Czy Square-Enix powinno dać już sobie spokój ?
« dnia: Marca 10, 2006, 01:44:23 pm »
No właśnie...od jakiegoś czasu jesteśmy zasypywani różnego rodzaju shitami ze strony SE, które mają na celu jedynie zdobycie kasy na fanach. Od dłuższego czasu także krążą na SZ komentarze, że SE powinno odejść na (zasłużoną) emeryturę. Jak wszyscy dobrze wiedzą, Square istnieje już od lat 80-tych i całkiem dobrze im szło od czasu wydania Final Fantasy I. Jednakże ostatnio Square-Enix zaczyna sobie (IMO) kpić z fanów. Z jednej strony wychodzi (ponoć) dobry FFXII, a z drugiej bardzo przeciętny Dirge of Cerberus - Final Fantasy VII, czy beznadziejny Before Crisis. Niedawno wyszedł także (ponoć) dobry Dragon Quest VIII i SE widząc jej popyt zaczyna wydawać kolejne badziewne minigierki. Powoli zaczynają wypuszczać minigierki z FFVII na komórki, żeby wyciągnąć kasę...W związku z wyjściem FFXII rozpoczęli kretyńską promocję Od czasów (IMO trochę cienkiego) FFX sinusoida Square zaczęła według mnie ostro spadać na głowę. Nie robią już nic  innowacyjnego. Wszystko już zostało u nich przerobione. Ich czyny stają się nudne i czasem wręcz żałosne (vide promocja nowych gier). Rozumiem...wydać parę figurek i plakatów i na tym skończyć. Ale żeby wydawać Memory Card'y specjalnie pod jedną grę ? Napój Potion jest bardzo ciekawym pomysłem, tylko po co wykorzystywać go do promocji FFXII ? Potion już był w FFI.
Ogólnie to Square-Enix powinno przynajmniej dać na luz i tak jak kiedyś skupić się na wydaniu jednej, a porządnej gry.
Co Wy o tym sądzicie ?
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 10, 2006, 02:38:47 pm »
Square-Enix nie jest sam na rynku. Wydają gry nie tylko dla przyjemności, ale przede wszystkim dla zdobycia pieniędzy. A że SE to bardzo duży koncern, musi wydawać dużo gier, aby nie dać się zjeść konkurentom takim jak Konami, czy Capcom. Kiedyś wydawan gry mniej komercyjne, bo rynek nie był wtedy taki rozwinięty. Dzisiaj zarabia się na tym dziesiątki razy więcej niż wtedy. Świat się zmienia, gry też się zmieniają. SE nie jest w tej swojej komecji odosobniony, wszystkie firmy to robią w mniejszym lub większym stopniu, bo z czegoś żyć muszą.

SE nie da sobie spokoju, bo zarabia całkiem nieźle i cyferki na koncie przemawiają do kadry kierowniczej lepiej niż zażalenia fanów. Żyjemy w kapitalistycznym świecie, to musimy się z tym pogodzić. Poza tym, nawet jeżeli gry są słabe, czy komercyjne do reszty, co jakiś czas wydawane są perełki. To też jest wymóg rynku, bo firma, która robi samo gówno nie będzie specjalnie popularna (dobra... wyjątkiem jest cholerny Bandai, ale Square jest do tak skrajnego zepsucia jeszcze bardzo daleko).

Poza tym Chocobo gdzieśtam indziej miał dość sporo racji w swoim poście. Co z tego, że gry są komercyjne, ważne, żeby się w nie miło grało. A jeżeli nie gra się na miło w coś, co SZ zrobiło to trudno.. nie można ciągle wydawać dobrych gier. Na niektóre tytuły trzeba lekko przymknąć oko, bo czasem trzeba na kilku gównach zarobić pieniądze na zrobienie czegoś poważnego.  

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 10, 2006, 02:46:40 pm »
niepoprawni optymiści.... popatrz na Blizzard. niech blizzard bedzie przykładem dla wszystkich producentów gier. oni nie tworzą gier pod publikę, tylko gry w które sami z miłą chęcią by zagrali. nie są potęga nie o to im chodzi. są firmy dla których nie liczy się tylko kasa. mam większe rozeznanie na rynku PC niż na konsolowym, a tutaj - wszystko co szło za bardzo na komercję - upadało. Przykład? - Ubisoft - twórca legendarnego HOMM. czwórka była porażką, kolejne dodatki do 4 - jeszcze większą porażką. firma zbankrutowała. Ja wiem że w Japoni jest inny rynek i S-E będzie się tam dobrze trzymać, ale...  co za dużo to niezdrowo. Niech robią gry, dużo gier, ale niech to będą przynajmniej dobre tytuły, a nie - przeciętniaki.
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2006, 02:47:21 pm wysłana przez _dark_cloud_ »
Kame Hame Ha

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 10, 2006, 03:25:33 pm »
Ja powiem standardowo, jak zawsze mawiam o tej kewstii -głupi pierd*lenie.

Nie powinni dawac sobie spokoju... fani ktorzy widza ze wychdzi kilka czesci FFVII sie smuca i placza podczas gdy sami tego chcieli i teraz machaja nuzkami wsciekle.
Gadaja jakies glupoty ze Squaresoft byl niekomercyjny i robil piekne gry a SE jest komercyjne i wali kapuche... tia na pewno. Wy myslicie ze to dopiero z nadejsciem Finala XII jest taka komercja z tym merczendajzingiem? Karty pamieci byly produkowane juz od dawna do osobnych gier pojedynczych i to nic nowego, i po za tym to nie SE je produkuje. Czy reklama Coca-Coli w ktorej bohaterowie Final Fantasy IX biegna za kapslem Coca Coli lecacym w powietrzu nie jest komercyjne? Jest i co z tego?
Final Fantasy to mega (Hiper?) komercyjna seria ktora swoja komercyjnoscia w japonii przebija tylko Dragon Quest wiec jak na boga mozna sie zalic ze SE robi z Finala komercyjny shit? Final byl komercyjny, jest i bedzie zawsze.
W japonii to normalne ze do gry wypuszcza sie goodies do kazdej gry. I co ci przeszkadza w tym ze w sklepie masz figurke Squalla?

Dirge of Cerberus jest sredni? Oh tragedia ;/ W takim razie mowie wam grajcie tylko w gry Squaresoftu i meczcie sobie super fajnego The Bouncer na PS2 ;/
Zagrajcie sobie w ich super fajna pilke nozna przy ktorej PES to gra dla dalnow, albo w mega wypasne wyscigi ktorych nazwy nawet nie pamietam bo w gowna zadko grywam ;/
Na PSone tez wydawano sredniawki moi mali przyjaciele we flanelowych koszulach...

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 10, 2006, 03:54:44 pm »
Przykład? - Ubisoft - twórca legendarnego HOMM. czwórka była porażką, kolejne dodatki do 4 - jeszcze większą porażką. firma zbankrutowała.
Małe sprostowanie:

HoM&M 1-4 robił nie Ubisoft, lecz 3DO i nie odpadł z powodu kiepskiej 4, lecz ponieważ zajmował się kiczowatą serią Army Men i kilka innych beznadzieji. Ubisoft wciąż istnieje, bo przecierz wychodzą Splinter Cell, Raymany itp.

A jeśli moje zdanie na temat komercji, to ona zawsze była, jest i będzie. W końcu każdy musi zrobić wokół siebie jakiś szum, bo jak zostanie w cieniu to nikt nie zwróci uwagi i koniec.  
I'm in Space!

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 10, 2006, 03:59:34 pm »
Final byl komercyjny, jest i bedzie zawsze.
Objection ! FFI nie był komercyjny... Square nie miał wtedy nawet wystarczająco kasy żeby zrobić jakąś promocję gry.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 10, 2006, 04:03:32 pm »
Ale stal sie komercyjnym hitem po swojej premierze.
Jakby ktos nie strybil mojej odpowiedzi na post Croudu to łatwiej juz nie wytlumacze:

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 10, 2006, 05:09:14 pm »
Ja mówiłem, że dawniej gry nie były komercyjne nie z powodu takiego, ze takich nie robiono, tylko rynek nie był tak wielku jak dzisiaj... mówię tutaj o FF<7 i ogólnie o starociach... poza tym komercja nie zawsze musi być zła i na rynek gier może być przykładem dobrej komercji.... wiecie.. jest konkurencja, to firma nie może jakichś megaszajsów robić, bo reputacja upadnie, fani się rozpłyną i zyski będą mniejsze.

Dirge of Cerberus jest sredni? Oh tragedia ;/ W takim razie mowie wam grajcie tylko w gry Squaresoftu i meczcie sobie super fajnego The Bouncer na PS2 ;/
Zagrajcie sobie w ich super fajna pilke nozna przy ktorej PES to gra dla dalnow, albo w mega wypasne wyscigi ktorych nazwy nawet nie pamietam bo w gowna zadko grywam ;/
Na PSone tez wydawano sredniawki moi mali przyjaciele we flanelowych koszulach...

Square zwyczajnie nie ma talentu do robienia innych gier niż RPG, ewentualnie jakieś TPP... no i Bushido Blade (nawalanka) im dobrze wyszło, ale takiej żywotności jak Tekken nie miało nigdy. Wiścigi od Square sux maksymalnie chociaż wydali ich dość sporo (Rad Racer 1 i 2 na NES, Racing Lagoon i Chocobo Racing na PSX i Driving Emotion Type-S na PS2). Driving Emotion został wydany na zasadzie "zróbmy byle co, abyśmy mieli coś na nowej konsoli"... tak samo The Bouncer. Piłke nożną zrobili jedną, konkretnie World Fanasista i nawet chciałbym sobie ją ściągnąć, żeby zobaczyć jak bardzo gówniana jest ta gra... bo jest gówniana, widziałem jak ją oceniają wszyscy.... dlatego SE trzyma się jRPG i gier podobnych jRPG, bo w tym są dobrzy i tego od nich wymagają fani... nikt od EA nie będzie chciał RPG'a heh..

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 10, 2006, 05:13:57 pm »
nikt od EA nie będzie chciał RPG'a heh..
a żebys sie nie zdziwił jak za 3 lata EA wyda RPG, EA jest w cholere komercyjne..ale to nie o tym....
wszyscy tak mówią, S-E to poprostu Enix, który wykupił SS, przez to odszedł Sakaguchi, Uematsu i paru innych osób..Sakaguchi założył Mist Walkera, gdzie planuje tworzyć gry idealne....z pasją, klimatem i tym czymś co sprawiało, ze <FF9 były baardzo dobre, nie to co X-2 ;/

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 10, 2006, 07:58:23 pm »
ze <FF9 były baardzo dobre, nie to co X-2 ;/
FF10 i 9 to IMO dwie najlpesze czesci serii

Choc jednak nie zmienia to faktu, ze jak dla mnie seria FF mogla by sie skonczyc...wiadomo, ze jest komercyjna, ale na pewno dodawanie dwoch literek F do kolejnego tytulu te komercje wzmaga...mogli by sie kwadratowi w koncu czyms innym zajac i zakonczyc juz zabawe z FFami...ale tylko z FFami...tyle ode mnie ;]

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 10, 2006, 09:32:57 pm »
ze <FF9 były baardzo dobre, nie to co X-2 ;/
X-2 było "specyficzne" i jak teraz z perspektywy czasu patrze to wcale nieodstające jakością od reszty, miało poprostu klimat wywrócony o 180 stopni ;]

nikt od EA nie będzie chciał RPG'a heh..

a żebys sie nie zdziwił jak za 3 lata EA wyda RPG
EA wydał RPGa, Lotr: trzecia era... taka średniafko-kicha ale jest, sprzedał się ofkoz dobrze bo to władca pierscieni

damn kolejna mądra rozmowa o "komercji"... buahahahaha... to przeciez odwieczna wojna konsole vs pecety ma wiekszy sens ;\

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 10, 2006, 09:37:03 pm »
X-2 było "specyficzne" i jak teraz z perspektywy czasu patrze to wcale nieodstające jakością od reszty, miało poprostu klimat wywrócony o 180 stopni ;]
o to chodzi....nie trawie takich klimatów, to ja wole ratowaćświat dzięki rozwydrzonej bandzie dzieciaków (wide FF9)
EA wydał RPGa, Lotr: trzecia era... taka średniafko-kicha ale jest, sprzedał się ofkoz dobrze bo to władca pierscieni
faktycznie....taki sredniawy był, pierwsza polska gra na PS2 ;]

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 10, 2006, 09:48:50 pm »
o to chodzi....nie trawie takich klimatów, to ja wole ratowaćświat dzięki rozwydrzonej bandzie dzieciaków (wide FF9)

noi co? tobie klimat niepodpasował to SE ma "dać sobie spokój" zwijać manele i zacząć futerały na puzony szyć? sorki chłopaki i dziewczyny ale topic jest tak po c***ju* że "ała" ;\

pierwsza polska gra na PS2 ;]
chyba po polsku nie polska... ale co za róznica? =p

* - tutaj: pozbawiony głębszego sensu, założony by rozmawiać poraz n-ty o tym samym - że kiedys było dobrze a teraz jest tak źleee ;\

a tak pozatym to niezwracajcie na mnie uwagi i miłej zabawy życzem ;] acha... Gispi - pikczurek miażdży ;]

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 10, 2006, 09:50:57 pm »
noi co? tobie klimat niepodpasował to SE ma "dać sobie spokój" zwijać manele i zacząć futerały na puzony szyć? sorki chłopaki i dziewczyny ale topic jest tak po c***ju* że "ała" ;\
powiedziałem, ze gra mi nie pasuje..a niech robia sobie takie gry ;p

chyba po polsku nie polska... ale co za róznica? =p
pardon..my bad...po polsku miało być:F

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 11, 2006, 10:55:05 pm »
boże drogi.... ile razy można wałkować ten sam temat? .... Mija się to trochę z celem jak na mój gust.
Ja tam tą całą waszą komercję square mam generalnie w "głębokim poważaniu" To chyba oczywiste, że każdy chce zarobić jak najwięc ej na swoich produktach, ale czy to powód, żeby od razu go potępiać. To mniej więcej tak samo, jakby potępiać disneya, że produkuje zabawki do swoich bajek... (czyli, jakby ktoś nie zajarzył - bez sensu)
Komercja akurat ie jest zła. No bo sami powiedzcie:
Mamy firmę, ambitną jak jasna cholera, produkującą w ch*j zajebistą gierkę. Owa firma jest oczywiście nie komercyjna, i wypuszcza gierkę na rynek, a mimo to, że gierka jest megazajebista, nikt w nią nie gra. Dlaczego? Bo nikt o niej nie słyszał, bo przecież niekomercyjna firma nie zareklamowała produktu, nie postarała się o nic takiego, bo to przecież byłoby poniżej godności i fani zaczęli by ją wyklinać od komercyjnych badziew.......
W sumie, to co wam przeszkadza, że SE jest komercyjną firmą? Niech jest. Wydaje dobre gierki, jest dobrze. Jak wydaje takie niby złe to nikt wam nie każe w nie grać......
Nawet wizard stwierdził, że treochę przeginacie, a skoro nawet wizard tak mówi, to coś w tym musi być.....  
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Necron

• Daredevil
  • **
    • http://
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 07, 2006, 07:26:20 pm »
Moja opinia jest taka... odnoszę wrażenie, że wielu fanów zapomniało, że pierwszy FF powstał jako ostatnia deska ratunku dla upadającej firmy.... a jak się ratuje upadającą firmę? zarabiając masę zielonych. To, z czym mamy do czynienia (komercha, itd) to paradoksalnie powrót do korzeni. Poza tym, co niektórzy wciąz się dziwią, że SE ciągle wydaje kompilacje, remake'i, itp. Prawda jest jednak taka, że po pwnym czasie pomysły się kończą i pozostaje odcinanie kuponów od jakiejś produkcji, która została w taki sposób stowrzona, żeby mieć "furtkę" na przyszłość. FF VII taki właśnie jest- zakończenie takie jak tam jasno dawało do zrozumienia, że kontynuacja prędzej czy później będzie.

Poza tym, to jakiś dziwny paradoks- najpierw tyle osób marzyło o kontynuacji FF VII, a kiedy Se wyszło im naprzeciw, zaczynają marudzić...

Zresztą, nawet jeśli gra czy film jest "komercyjna", wcale nie musi to znaczyć, ze zła. AC czy Chain of Memories są tego przykładem, choć wybitne nie są, zapewniają sporo dobrej zabawy.

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 07, 2006, 07:36:40 pm »
A ja powiem, że mnie to mało opchodzi. Może uważam, że całą to kompilację uważam za kompromitację, ale Dopuki S-E robi dobre gierki, to jestem zadowolony.
I'm in Space!

Offline Necron

• Daredevil
  • **
    • http://
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 07, 2006, 07:39:23 pm »
mnie w sumie też, ale najbardziej mnie dziwi, że najbardziej atakują tę całą kompilację ci, którzy i tak w nią pewnie nie zagrają (wszelkiej maści puryści, dla których FF VII to jakaś świętość)...

ale przynajmniej robią też coś porządnego.W końcu 40/40 w Famitsu o czymś świadczy, albo 39/40 dla KH2. Jak dla mnie to ta firma ma ciągle potencjał, tyle, ze rzadziej go w pełni pokazują (DoC, na przykład).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2006, 07:41:42 pm wysłana przez Necron »

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 07, 2006, 09:17:18 pm »
Ja tam raczej nie rozumiem idei narzekania ciągłego na se, bo przecież kompilacja ffvii została wydana właśnie prze fanów, bo to właśnie fanowie chcieli poznać dalsze losy clouda i spółki. Se po prostu to wykorzystało. No i nawet lepiej, bo ja sobie chętnie pogram we wszystkie gry w świeie FFVII

Zresztą odnośnie DoC to każdy popełnia błędy. Rynek gier to taka trochę rosyjska ruletka. Nigdy nie wiadomo, czy gra się sprzeda i czy pomysły w grze będą się podobać
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Giant Enemy Crab

• Daredevil
  • **
    • http://www.squarezone.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 08, 2006, 09:50:31 am »
A ja myślę że ta krytyka DOC jest bardzo na wyrost. Po prostu ludziom się w głowach poprzewracało. Oczekują od SE samych genialnych super produkcji. DOC nie jest idealny i na pewno nie stanie się "kultowy", no i co z tego? DOC nie jest złą grą. Ma klimat i gra się przyjemnie. Nie posiada rażących błędów, a te które dla jednych wydają się wadą dla innych nie są niczym znaczącym (vide dla mnie ;) ). Oceny w prasie branżowej oscylowały wokół 6 do 7 na 10, ale tylko dlatego że nie spełniła wygórowanych oczekiwań recenzentów którzy najprawdopodobniej spodziewali się kolejnego ff7. Ja daje DOC mocną ósemkę i zawsze będę mile wspominał ten tytuł. W niedługim czasie mam zamiar znowu sobie ją ukończyć w bardziej zrozumiałej wersji i na pewno będzie mi się grało jeszcze lepiej.

Co do komercyjności Square to ja już się wypowiadałem właściwie. Wszystko co chciałem napisać jest temacie FF DOC.  Coś mi się wydaje że ten post też bardziej by właśnie tam pasował, ale co tam :). W ogóle ostatnio mam wrażenie że nie mam o czym tutaj pisać. Bardzo rzadko już tutaj dyskutuje się o grach i na pewno nie na biężąco. Dlatego tak rzadko się ostatnio wypowiadam.

Ktoś tam wcześniej wspominał Blizzarda i o zgrozo podawał go jako wzór. Firma wydająca przy sprzyjających wiatrach jeden tytuł na 5 lat. W dodatku jaki? Diablo 2? Co to ma być w ogóle? Bo na pewno nie RPG. Jakieś idiotyczne klikanie to wszystko. System walki - brak (no bo trzymanie jednego przycisku myszy i czasem klikanie drugim systemem walki nazwać nie można). System umiejętności - chciałoby się powiedzieć że brak. Kilka umiejętności z których i tak używa się jednej czy dwóch. Fabuła - to samo. prawie brak. Ten tytuł jest po prost żałosny.  A ten cały World of Warcraft? w dobie FF 11 online też nic nie jest warty. Niby teraz ma być Starcraft Ghost. Jestem przekonany że będzie to dużo gorszy tytuł niż FF DOC. Porównuje, bo gatunkowo są podobne.

Tak na zdrowy rozum czy istnieje jakaś firma wydająca same genialde idealne tytuły? Nie :). A Square trzyma ogólnie bardzo wysoki poziom nadal i jestem przekonany że będzie tak jeszcze długo. Square, Enix, Tri-Ace, Game Arts - te słowa mówią wszystko.

(wiem że wyszedł mi z tego posta groch z kapustą, ale jestem leniwy i nie chce mi się poprawiać)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2006, 09:53:31 am wysłana przez Chocobo »