Autor Wątek: Ulubiony gatunek  (Przeczytany 5164 razy)

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
Ulubiony gatunek
« dnia: Września 19, 2005, 12:29:06 pm »
Ulubiony rodzaj ksążek i ulubienie jego przedstawiciele [jeśli nie autorzy,to przynajmniej książki] i dlaczego akurat ten gatunek?

...damn...kucharskie mi się w sondzie nie zmieściły :F

to zaraz sie cos usunie :P ... hmm np. bajki bo podchodza pod fantastyke a watpie zeby ktoś same bajki czytał :F
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2005, 12:38:52 pm wysłana przez MarvelliX »

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #1 dnia: Września 19, 2005, 01:56:50 pm »
ee a ja wole dramaty/thrillery... i co? nima tu... a są "bajki" _-_

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #2 dnia: Września 19, 2005, 02:02:24 pm »
no to masz dramaty :/...a trillery i horrory podchodzą pod dreszczyk XD

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #3 dnia: Września 19, 2005, 02:09:30 pm »
Ja się lubuję w książkach fantasy... póki co trzymam się tego gatunku i nie czytam (znaczy nie czytam dobrowolnie) niczego z innych gatunków. Mój ojciec strasznie dużo czyta i dzięki temu mam dostęp do naprawde sporych ilości książek z gatunku fantasy i s-f (jego ulubione). Ojciec ma tyle fantastyki, że spokojnie mogę póki co czytać tylko to.

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #4 dnia: Września 19, 2005, 02:25:53 pm »
ja bardzo lubie książki wojenne...nie wiem czemu..może dlatego,że zawierają w sobie wiele cech z innych gatunków...np.,elementy grozy we wszystkich "obozowych historiach" [np. Medaliony],elementy historyczne [wszystko],przygodowe [Kamienie na szaniec] i historie poszczególnych postaci [opowiadania Borowskiego].

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #5 dnia: Września 19, 2005, 03:20:59 pm »
zdecydowanie fantastyka... choc zbyt duzo nie czytalem (ehhh ta moja kochana biblioteka publiczna z ksiazkami fantasy, ktore mozna policzyc na palcach jednej reki... kadlubkowej w dodatku...)
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #6 dnia: Września 19, 2005, 06:06:43 pm »
Fantasy i SF. Ja dużo nie czytam (za mało kasy na książki, a większość czasu zrezra komputer), ale lubię te gatunki, bo lubię odpłynąć w fantazjii.
I'm in Space!

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #7 dnia: Września 21, 2005, 11:23:13 pm »
Wejdę w standardy - fantastyka i S-F. No ale także historyczne przyznać muszę.

Offline Tamaya

• Wanderer
    • http://www.tamaya.escarp.net
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #8 dnia: Września 23, 2005, 10:00:50 am »
Z reguły preferuje fantasy i s-f jeśli mam wybór chociaż czasem też sięgam po coś z dreszczykiem. W ogóle lubię dużo czytać.  

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #9 dnia: Września 23, 2005, 12:06:04 pm »
Przewarznie czytam fantasy...i też na nie zagłosowałam,ale lubie też poczytać romanse np.Margit Sandemo.Świetnie pisze.Jednym z jej najdłuższych opowiadań jest np.Saga o ludziach lodu^^(niestety nie przeczytałam jeszcze całej...a jest tego aż 47 tomów XD)

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #10 dnia: Października 07, 2005, 12:55:50 pm »
jak mnie coś złapie,to zaczynam łapać z książki historyczne...ale do tego muszę mieć "wenę". Jak już zaczynam coś takiego czytać,to muszę się spieszyć,bo nagle mi ochota odejdzie i książka wraca na półkę...dlatego na ogół czytam książki z tego gatunku szybko,jednym tchem. Najlepsze pozycje za jakie się wzęłam to "Królewskie skandale"  Farquhara...książka o podłościach,zboczeniach,zdradach itp. królów,książąt,papieży i innych osób trzymających władzę. Następna to "Karol Szalony"  Alexandra Dumasa [ojca] o potężnym władcy,który powoli tracił zmysły i o jego "otoczeniu",które ,chciało się go jaknajszybciej pozbyć.

Tak jak pierwsa lektura jest dobra dla wsystkich,tak drugą poleciłabym tylko osobom lubiącym historię i ten gatunek literacki...poza tym trzeba się troche skupić,bo ciągle coś knuję rużni książęta XD

Offline Miyone

• Adventurer
  • *
    • http://
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 10, 2006, 10:08:46 pm »
Czytam sporo i raczej nie zamykam się tylko w jednym tematycznym kręgu. Ale faktem jest, że są gatunki książek, które lubię bardziej i takie, które lubię trochę mniej. Bardzo lubię czytać książki wojenne, te fikcyjne jak 'Cienka Czerwona Linia' Jamesa Jonesa czy 'Imperium Słońca' Balarda, ale również te oparte na faktach np 'Kompania Braci' lub 'Medycyna i Wojna' (koszmarny tytuł jak na książkę ale sama w sobie jest bardzo ciekawa). Bardzo lubię książki fantasy, S-F już tak trochę mniej... Jeżeli do romansów zaliczyć by twórczość sióstr Bronte czy Jane Austen... to cóż, lubię także takie książki... ale tylko wtedy, gdy zakończenie jest tragiczne. :P Myślę, że nieszczęśliwa miłość to wdzięczny temat na powieść^^ Generalnie lubię także książki obyczajowe, ot takie zwykłe, opowiadające o zwykłym życiu zwykłych ludzi. Mam tu na myśli szczególnie twórczość Williama Whartona. Czasami lubię wracać też do bajek, które niegdyś czytałam^^ Bajki zawsze nastrajają mnie pozytywnie, :) szególnie jedna - 'Kubuś Puchatek'. Książka ta kojarzy mi się z dzieciństwem i dlatego bardzo często do niej wracam.

Offline DARK rONIn

• Adventurer
  • *
    • http://
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 22, 2006, 01:20:15 pm »
Przede wszystkim Fantasy: zarówno polskie (szczególnie Andrzej Sapkowski) jak i zagraniczne (J.R.R.Tolkien, Andrew Norton).
Czasem sensacyjne (Bagley,Ludlum) lub przygodowe.
Ogólnie lubię czytać.
Przewarznie czytam fantasy...i też na nie zagłosowałam,ale lubie też poczytać romanse np.Margit Sandemo.Świetnie pisze.Jednym z jej najdłuższych opowiadań jest np.Saga o ludziach lodu^^(niestety nie przeczytałam jeszcze całej...a jest tego aż 47 tomów )
Przeczytałem wszystkie już kilka lat temu jak wychodziło po raz pierwszy i niedawno kilka tomów ponownie, jak dla mnie bomba - jest tu mnóstwo gatunków w jednej sadze: historyczna otoczona klimatem fantasy, niektóre tomy przygodowe lub kryminalne, mnóstwo wątków romantycznych i erotycznych, trochę z dramatu i komedii też się znjdzie. Czego chcieć więcej? ;)
I want to see you use your capabilities
Build me an ocean then destroy it with your eyes

Offline Tamiko

• Berserker
Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #13 dnia: Września 22, 2006, 08:29:09 pm »
Zdecydowanie najbardziej lubię horrory, opowieści z dreszczykiem czy jak to tam mam mówić ;) Nieważne, lubię książki, które drymają w napięciu do końca i takie po których nie można zasnąć :) Jeśli książka tak pobudza wyobraźnię, że mam ochotę schować się pod koc i bać się wstać, żeby pójść do toalety to znaczy, że jest dobra :F

Offline Rbi_Traceur

• Adventurer
  • *
  • Uwielbiam grac w tego typu gry:)
Odp: Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 04, 2007, 11:38:08 am »
Zwykle jak jestem w bibliotece to szukam książek z dreszczykiem. Lubie się czasem pobać czytajać taką książkę w nocy.
Uwielbiam Grac w tego typu gry:)

Offline Shawn

• Daredevil
  • **
Odp: Ulubiony gatunek
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 22, 2008, 06:58:19 am »
Prócz fantasy lubię jeszcze thrillery. M.in. książki Stephena Kinga :]   (powtarzam się?)

Tym, którzy pokochali nasz świat
i zaprzyjaźnili się z jego mieszkańcami...

...
...