Po pierwsze, to Sony niczego nie kupuje. To Square-Enix ma kontrakt z Sony i Nintendo i tylko na ich konsole wydaje gry. Z powodu największej popularności, najwięcej gier trafia na konsole od Sony, ponieważ Gamebay Advance, Gamcube, a nawet Duas Screen nie są tak popularne, jak PSX, PSP i PS2... To, że FF7 miałby być wydawany na PS3, nie jest niczym dziwnym. Powiem nawet, że zdziwiłbym się, gdyby Square nie planowało wydania na najbardziej wyczekiwaną konsolę od kilku lat żadnej gry. Jeżeli chodzi o samego FFXI, to faktycznie.. tego nie wziąłem pod uwagę. Ta gra już właściwie jest zrobiona pod konsolą Microsoftu, bo przecież chodzi na PC'cie.... dlatego też na ich konsoli spodziewać się jeszcze możemy Front Mission Online, Fantasy Earth i innych MMORPG, ponieważ te gry z definicji wymagają dostępu do internetu, a to, póki co, jest domeną PC'towców. Wydawanie gier na X-Box'ie, jest wybitnie nie na rękę Sony i Nintendo, więc naprawdę wątpie, żeby jakiś tytuł, który wcześniej nie został wydany na PC'ta, trafił na nowego X-boxa.... wątpię i mam głęboką nadzieję, że Square nie upadło tak nisko, żeby robić coś na amerykańskie konsole, bo to by mnie chyba zabiło....