Hm trudno mi powiedzieć,bo ja jestem zupełnie nowa jeśli chodzi o temat tabletów...swojego mam od niedawna.Mam Bamboo Pen & Touch - Wacom'a i jest całkiem niezły,jednak niestety nie mam programu by w pełni wykorzystać jego zalety.Podobno można za jego pomocą swobodnie obracać,przybliżać i oddalać(palcami)obrazki co bardzo przydaje się przy rysowaniu na kompie.Również od nacisku piórka na tablet zależy jak grubo/ciemniej będzie wyglądała linia jaką namalujemy.Jego wadą na pewno jest ścieranie się rysika(podobno w innych tabletach się nie ściera wcale,ale to chyba zależy od nacisku i częstotliwości używania),niby nie dzieje się to jakoś szybko,ale jednak.Co mogę więcej powiedzieć na ten temat...mnie było dość łatwo przyzwyczaić się do patrzenia na monitor zamiast tzw. "na kartkę",bo wcześniej malowałam na kompie myszką.Muszę jednak przyznać,że zabawa tabletem jest nieporównywalnie łatwiejsza i znacznie przyjemniejsza od malowania myszką.
Myślę jednak,że o tabletach mogła by się więcej wypowiedzieć Refie,bo ona bardziej się na nich zna.