Autor Wątek: Problemy z naszymi komputerami  (Przeczytany 82931 razy)

Offline X-Bahamut

• Berserker
  • \m/(-_-)\m/
Odp: Problemy z naszymi komputerami
« Odpowiedź #480 dnia: Marca 04, 2011, 08:53:39 am »
 :huh: orzesz ty w sandał tego jeszcze nie widziałem.

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #481 dnia: Marca 04, 2011, 09:54:56 am »
wygląda tak jakbyś sygnał telewizyjny łapał hehe. może jak odpowiednio ustawisz, to zacznie łepać i odbierać TV Trwam XD. smiech smiechem, ale w czasach keczupowa u mojej byłej w pokoju głosnik jak ustawić pod odpowiednim kątem i dać na cały regulator mając go tylko pod prąd włączony łapał radio ojca dyrektora.... o_O
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2011, 10:58:03 am wysłana przez Smögu »
Kame Hame Ha

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #482 dnia: Kwietnia 20, 2011, 05:11:15 pm »
No więc...mam nietypowy problem. Nie działa mi stacja DVD. To niby nic takiego, tyle że jest podpisana DVD, a nie czyta ich, tylko CD. Format nie pomaga niestety. Trzy razy próbowałem już. Za trzecim razem coś mi się zwaliło i nie mogę nawet sterów do karty graficznej, niżli dźwiękowej zainstalować

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #483 dnia: Kwietnia 20, 2011, 05:42:48 pm »
Widocznie komputer źle rozpoznaje tą twoją stację jako zwykły CD-ROM.

Spróbuj wgrać nowy BIOS. Najnowsza wersja powinna być na stronie twojego producenta płyty głównej. A jak już będziesz tego szukał, to sprawdź, czy nie ma takichś sterowników IDE i/lub SATA - może one pomogą, jak nie wystarczy sflashowanie BIOSa.

Jak to nie pomoże, to spróbuj odłączyć DVD-rom, potem uruchom komputer, potem go wyłącz ponownie i podłącz napęd. Po ponownym uruchomieniu niech ci go na nowo wyszuka, może tym razem zostanie poprawnie rozpoznany.

To pewnie nie to, ale możesz też sprawdzić, czy masz ustawione DMA dla tych napędów. Idź do Managera Urządzeń, tam znajdź "Kontrolery IDE ATA/ATAPI" i wejdź do Właściwości każdego z kolejnych Podstawowych i Pomocniczych kanałów IDE. Tam na zakładce "Ustawienia Zaawansowane" sprawdź, czy w Trybach Transferu w obu tabelkach jest zaznaczone "DMA jeżeli dostępne".

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #484 dnia: Kwietnia 20, 2011, 10:42:52 pm »
Ewentualnie padł Ci laser, może nie tak całkowicie, ale wiązka jest na tyle słaba, że czyta tylko CD, w którym otworki są większe niż w DVD, gdzie gęstość jest duzo większa.

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
    • Zwyczaje rozrodcze afrykańskich świń
« Odpowiedź #485 dnia: Kwietnia 20, 2011, 10:49:38 pm »
W sumie to moja nagrywara w lapie nie czyta chyba nic. Ledwo co zauważyłem, bo prawie w ogóle jej nie używam ale.. no właśnie, dopiero co spłacony lap, wcześniej działał, skoro nie uzywam napędu, to jakim cudem mógł skubany paść? Nawet to to nie jest blisko zasilacza żeby się usmażyło czy cuś. Kolejny przypadek wśród wielu, wielu innych które powodują, że gardzę czytnikami optycznymi.
Jak ja się cieszę, że mój nowiuśki DSi jest wolny od tej zarazy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2011, 10:50:38 pm wysłana przez Sitheral »

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #486 dnia: Kwietnia 21, 2011, 01:13:18 am »
@Tant Przetestuję i dam znać
@Musiol To nie wina lasera. Ja tego DVD używałem raz na miesiąc, dwa. A teraz mnie naszła ochota na Baldur's Gate.

Offline MarvelliX

• Master of Random Knowledge
  • Admin
  • dood!
    • http://squarezone.pl
« Odpowiedź #487 dnia: Kwietnia 21, 2011, 12:33:13 pm »
jeśli chodzi o biosa to dałbym to na koniec jak nic innego nie zadziała ;f
skoro masz oryginał to możesz spokojnie, legalnie kopie z neta ściągnąć aaalboo kupić nowe dvd ;d

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #488 dnia: Kwietnia 21, 2011, 01:28:26 pm »
Byloby miło jakbym jeszcze miał neta w kompie, nie w komie.

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
« Odpowiedź #489 dnia: Maja 02, 2011, 07:25:35 pm »
Mam takie zapytanie,nie wiem jak,ale jakimś cudem nagle przybyło mi 10G wolnego miejsca na dysku.Jedyne co ostatnio robiłam to update windowsa i jednej gry,ale wydaje mi się,że to nie przez to(?)Z dysku też nic nie usuwałam...też ktoś z was tak miał?No i czego to może być przyczyna?(zastanawiam się czy powinnam się tym przejmować).Jakby co mam windowsa7 i dziś skanowałam kompa(zero wirusów).
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2011, 07:26:39 pm wysłana przez Yuzuriha »

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
    • Zwyczaje rozrodcze afrykańskich świń
« Odpowiedź #490 dnia: Maja 02, 2011, 08:47:39 pm »
Jeśli to były duże zaległe update, service packi itd to nawet możliwe, ale głowy nie dam, ja aktualizuje zawsze małymi partiami. Wiele różnych rzeczy w kompie zajmuje tylko niepotrzebnie miejsce, dobrze jest od czasu do czasu jakimś ccleanerem usunąć takie rupiecie. A i mój brat miał taki dziwny przyrost miejsca na Viście, spowodowany... photoshopem. W każdym razie gdy usunął ps, zniknęło miejsce które normalnie zajmował i te dodatkowe xx gb. Pewnie coś grzebał w ustawieniach, może mu zapisywało wszystko z tymczasowej pamięci jakoś, nie wiem, na Viście, szczególnie u mojego brata, to się w ogóle cuda dzieją.

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #491 dnia: Maja 07, 2011, 10:31:57 am »
Mam problem z instalacją sterów NVidi'i. Mam Win.XP, kartę graficzną GeForce 6600GT, procesor AMD Sempron 1,8 Ghz i płytę główną GigaByte. RAM'u 256(tak, tak...). Mianowicie próbuję je zainstalować, instalują się, jest pytanie o ponowny rozruch komputera , restart, ale sterowników nie ma. Próbowałem z 5 razy. Będe wdzięczny za pomoc.

Offline X-Bahamut

• Berserker
  • \m/(-_-)\m/
« Odpowiedź #492 dnia: Maja 08, 2011, 09:18:35 am »
Aura może sterownik który instalujesz nie pasuje do twojej karty, ja się osobiście kiepsko znam na informatyce no ale jak zainstalujesz to nie bierz opcji uruchom ponownie tylko sprawdź czy ikonka się pojawi na pulpicie i czy w miejscu instalacji znajduje się sterownik i dopiero potem se resetnij.

Ja mianowicie też mam pewien problem mój antyvirós wygasł wieki tem ściągnąłem sobie nowy ale za nic nie da się go zainstalować po zakończeniu instalacji wyświetla się mi napis że instalator nie może ukończyć instalacji i komp mi się wiesza xD. a jak chciałem odinstalować mój stary antyvirós  to robi się to samo  :F .

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #493 dnia: Czerwca 06, 2011, 05:12:21 pm »
Może i głupie pytanie,ale jaki może być powód ponownego uruchamiania się komputera zanim zdąży się jeszcze wszystko załadować i to po kilka razy?

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #494 dnia: Czerwca 06, 2011, 05:17:41 pm »
Przegrzewanie, ewentualnie masz uszkodzone jakieś pliki systemowe. Resetuje się przy wejściu do systemu czy już w trakcie ekranu powitalnego?
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #495 dnia: Czerwca 06, 2011, 05:45:13 pm »
Może i głupie pytanie,ale jaki może być powód ponownego uruchamiania się komputera zanim zdąży się jeszcze wszystko załadować i to po kilka razy?
Skoki napięcia na zasilaczu lub jego czasowe braki (napięcia, nie zasilacza). Ergo - zasilacz może umierać.

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #496 dnia: Czerwca 06, 2011, 06:18:21 pm »
Już po wejściu i potrafi się tak resetować do 3 razy.A właśnie ostatnio były jakieś skoki napięcia i nie miałam prądu przez kilka godzin kilka dni z rzędu.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2011, 06:20:03 pm wysłana przez Yuzuriha »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #497 dnia: Czerwca 06, 2011, 06:27:38 pm »
Zasilacz lub płyta główna (braki/skoki napięcia mogą być związane równie dobrze z elektroniką płyty) to główni podejrzani, stawiam na zasilacz, bo to najczęściej pada, w szczególności, jeżeli jest zakurzony. Rozkręć kompa i wyczyść zasilacz (przedmuchaj, szpatułką wyciągnij większe kłaczki kurzu), włącz go też na chwilę przy otwartej obudowie i zobacz, czy wszystkie wiatraki się kręcą. Jeżeli nie wywaliłaś jeszcze Everesta, którego ci wgrywałem, to uruchom go i obadaj w nim temperaturki podzespołów (pokażą ci się w takich kolorowych kwadracikach w na pasku programów). To pomiar referencyjny, więc de fakto gówno warty, no ale duże cyfry wskazywać będą problem). Temperatura procka nie powinna być wyższa niż 70-80 stopni (ja mam teraz 69 na obu).

Jeżeli czyszczenie nie rozwiąże problemu, to będzie trzeba obadać jak się komp będzie zachowywał z innym zasilaczem (wymontuj siostrze w nocy hehe).

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #498 dnia: Czerwca 07, 2011, 09:20:10 am »
Jeżeli czyszczenie nie rozwiąże problemu, to będzie trzeba obadać jak się komp będzie zachowywał z innym zasilaczem (wymontuj siostrze w nocy hehe).
To właśnie jej komp ma taki problem ;),mój działa jak należy.Dobra to dzisiaj wszystko sprawdzę.

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #499 dnia: Czerwca 28, 2011, 11:38:42 am »
Czy mogę zrobić z mojego telefonu modem? Tak, by na komputerze był internet, np. przez kabel USB. Mam Sony Ericsson'a K800i.