zainstalowałem, zalogowałem sie, pograłem pół godziny i mam dosc. z DnD ta gra wspólny ma tytuł i nazwy skilli i atutów. reszta, to profanacja wspaniałego tytułu jakim dla mnie jest DnD. dla mnie gra ta jest totalną pomyłką. na starcie do wyboru mamy przedstawiciela jednej z 5 (!?) tak, 5 ras - człowiek, krasnolud, elf, niziołek i siakis golem. o zgrozo nie ma półelfów, gnomów, półorków... WTFITS ?! ba, mało tego jak zdobedzie sie 400 cośtam punktów to mozna drowa stworzyc. przegiecie i tyle. drowów nie powinno byc w grze, a jesli juz są, to inech siedzą w podmroku, a nie biegają po swiecie. w czasie wizyty w miescie w ciągu 5 minut spotkałem... bagatela, 6 drowów. co to ma byc sie pytam...
tworzenie postaci - wygląd - jest dobrze. ba, tworzenie postaci, moze nie jest tak rozbudowane jak w sims 2, gdzie masz wpływ na wszystko, ale jest swietne. Krasnoludy wreszcie mają porządne brody i włosy, elfki normalne fryzury, elfy nie mają bród - nie to co w NWN.
ale jesli mam sie przyczepic - krasnolud nie ma swojej masywnosci - to tylko taki człowieczek w pomniejszeniu. to samo niziołek. jedynie elf jak elf wygląda.
statystyki - jest niezle, ale i tak do dupy. na pierwszym poziomie Thiefem dostałem bagatela 28 HP przy 10 punktach kondycji. komus kostka sie chyba pomyliła. skille i atuty jak cie moge, ale mogło byc lepiej
charakter - nie ma złego -zadnej z opcji. dla mnie to jawna kpina, ale cóż.
reszta pierdół załatwiana jest automatycznie. musze sie jeszcze kapłanem pobawic, zeby sprawdzic jak jest z bogami.
grafika - wygląda ładnie. ba, sliczniej niz Guil Wars, ale....
miasta - w pierwszej wiosce jest moze 4 drzwi w które mozna wejsc. tylko jedne (tawerna) nie są związane z treningiem przekraczając inne zaczynasz automatycznie trening
ilosc NPC - jesli w wiosce z około 30 budynkami, w dodatku z dokiem na 3 - 4 mniejsze statki i 4 drzwiami które mozna otworzyc zyje moze 6-7 npc, to gratuluje graczom MG
w miescie nie jest wcale lepiej - o niezobowiązujących NPC, kazdy potrzebny albo do questu, albo cos.
drzwi w miesce - chciałem wejsc tu - nie mogłem, bo musze miec quest od tego i tego
chciałem wejsc w inne drzi, - nie, bo nie mam questu od tego i tego.... co to ma byc sie pytam?
mapa - a na mapie zaznaczono gdzi mozna który quest dostac - nie wiem czy to mozna w opcjach zmienic, bo miałem juz dosc tej gry, ale dla mnie takie rozwiązanie jest smieszne
dzwięki - nawet mogą być. tylko wyłączyc trzeba pseudo MG, gdyz jest bardziej niz do dupy no własnie, próbowano (!) nadac grze taki troche charakter gry z MG, poprzez denne komentarze w stylu ("Z trudem pokonałes szczura") ake zero w nich emocji. są po prostu do niczego
na razie tylr. gra wygląda ładnie, ale jak sie potem okazuje interakcja jest ZEROWA -
jesli chcecie spróbowac DnD online, odradzam. lepiej zagrajcie w pierwszego NWN nawet bez dodatków. postac tworzycie ZGODNIE z zasadami DnD, i macie mimo wszystko gre w realiach DnD. a najlepiej zagrajcie w Baldura, bo ta gra jest lipna raczej. przynajmniej dla mnie który wychował sie na grach DnD.. jak nie jestescie miłosnikami systemu DnD to mozecie spróbowac, bo jest strasznie naciągany i okrojony. ale obiecuje, ze zniechęci was niemal zerowa interakcja. przez pół godziny nie znalazłem ani jednej skrzyni (poza 4 w misji treningowej) w której mógłbym znależć chocby jakis smiec, nie mogłem przeglądac regałów z ksiązkami, połamane deski są przybite do ziemi, a duny aktywuje sie za pomocą dzwigni.
gorąco ODRADZAM wam DnD Online, które jest największą profanacją. Jednoczesnie gdy spróbujecie DnD Online i zobaczycie jaki z niego (S)hit, NVN urosnie w waszych oczach do naprawde epickiej gry.