Dzięki za wasze opinie - bardzo się przydały
. Bardziej myślałem o tym żeby...Cóż może napiszę co planuje w mojej prezentacji.
Zaprezentuj różne sposoby ukazywania bitwy w literaturze i sztuce.
1. Chciałem przedstawić definicje bitwy. Co to jest, na czym to polega i jakie towarzyszą temu emocje.
2. (muszę wziąć coś z kanonu lektur) Transakcja Wolny Chocimskiej, Wacława Potockiego.
Chciałem zinterpretować ten wiersz - po prostu opisać co tam się dzieje, jaki to ma wpływ na całą sytuacje itd. W wierszu są ukazane obrazy naturalistyczne - więc w pewien sposób wpływa to na nasze emocje, niektóre fragmenty są na prawdę mocne i staramy się wyobrazić jak to mogło wyglądać. Czyli bitwa jako uczucie grozy, czegoś strasznego, okropnego.
3. Anime Death Note. Chciałem opisać wątek Lighta i "L" - to znaczy chcę opisać ich bitwę "o ideologie". Jeden sądzi tak, a drugi tak - ale jakby nie patrzeć obaj mają jakąś tam racje. Ich zagrywki wzbudzały we mnie niesamowite emocje - to była bitwa poglądów. Bitwa na bystry umysł i na przewidywanie ruchów przeciwnika. Czyli ten sposób przedstawienia to ma w nas wywołać emocje podniecenia, takie "co się zaraz stanie? co się zaraz stanie??". Tu nie ma krwi (no prawie ;p) i nie jest to starcie wojsk jak w wierszu - ale mimo to jest to bitwa dwóch osobników, oni walczą. Starcie poglądów.
4. One Winged Angel. Utwór, który u każdego fana FF7 wywołuje niesamowite uczucia. Sam odsłuch tego utworu powoduje, że znajdujemy się właśnie tam - w walce z tym złym. (no i tu chciałem mniej więcej o tempie utworu powiedzieć, jakie instrumenty). (Interpretacja tekstu utworu, szczególne zwrócenie uwagi na niego gdyż przeważają tam słowa, które budzą emocje.). Czyli tutaj utwór budzi w człowieku emocje uniesienia, rzekłbym epickości. Bitwa może być też pięknem - dla mnie jest to piękny utwór, przy którym można nawet płakać, ale z radości, mimo iż prezentuje on bitwę.
Sam nie wiem, czy jest to dobre co napisałem...i czy przejdzie przez komisję ;P. Bo w sumie mogą stwierdzić, że nie na temat bo bitwa to przecież..."zbrojne starcie sił zbrojnych stron prowadzących wojnę" (wikipedia). Co uważacie o tym co napisałem? To przejdzie? Czy może źle odebrałem temat i chcę go...nad interpretować?