Autor Wątek: Konsole przenośne  (Przeczytany 23865 razy)

Offline 7cloud7

• Adventurer
  • *
Konsole przenośne
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 13, 2004, 09:14:56 pm »
News PSP...

W dniu japońskiej premiery mobilnej konsoli PlayStation Portable sklepowe ceny tego systemu skoczyły w górę średnio o 1000-1200 jenów (30-40 złotych). Jednak to, co dzieje się poza granicami Kraju Kwitnącej Wiśni, dosłownie przekracza granice zdrowego rozsądku. Najwięksi fani nowego urządzenia firmy Sony są w stanie wyłożyć za PSP od 500 do 1000 dolarów!

Przypominamy, że oficjalna cena PSP to 19 800 jenów (około 630 zł), co w odniesieniu do wcześniej prognozowanych kwot zakupu okazało się niezwykle atrakcyjną propozycją ze strony Sony. Za wymienioną kwotę każdy nabywca systemu PSP otrzymuje: konsolę, zestaw niezbędnych akumulatorów oraz zasilacz sieciowy.

Skąd więc taka ogromna przepaść cenowa pomiędzy Japonią a Europą i Stanami Zjednoczonymi, gdzie prywatni importerzy wyceniają PSP w granicach 1400-2000 złotych? Wspomniana różnica wynika z ogromnego popytu, jaki wystąpił na nowe urządzenie Sony.

Wartość samej konsoli dodatkowo wzrasta, ponieważ naprawdę niewielu graczy spoza Japonii będzie miało okazję nabyć PSP przed Świętami Bożego Narodzenia. Wynika to z prostego rachunku. Na dalekowschodni rynek trafiło w pierwszej partii 200 000 sztuk PlayStation Portable, przy czym wiadomo już teraz, że zapotrzebowanie na konsolki w samej Japonii jest około 10 razy większe!

Na wielu forach dyskusyjnych rozpoczęły się gorączkowe dyskusje o tym, że dynamiczny skok ceny PSP w obozie Sony był do przewidzenia. Na szczęście sugerowana cena detaliczna, jaką należy wyłożyć za PlayStation Portable, nie uległa zmianie! Drastyczne wahania wartości PSP są spowodowane tylko i wyłącznie "rozbójniczym" narzucaniem marż przez prywatnych importerów

News NDS...

Jeeli ktođ jest ju yainteresowanz kupnem konsolki Nintendo to prosye bardz...http://www.allegro.pl/showcat.php?id=11679

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Konsole przenośne
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 13, 2004, 09:37:37 pm »
sony poprostu dało pupy:P przeciez wiadomo ze te 200 tyś to by sie bez problemu w wiekszym miescie rozeszlo :P ale spoko zanim do nas to dojdzie to ceny sie unormuja

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Konsole przenośne
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 13, 2004, 09:40:15 pm »
No właśnie dziś o tym PSP słyszałem... nieźle... ale Sony chyba zwariowało żucając do sklepów tak mała ilośc swoich konsolek :/ wydaje mi się że moze byc taka sytuacja że niezadowolony klient załamany że niezdobył PSP pójdzie kupić NDS.... taka sytuacja była już w przypadku PS2... podczas premiery Playa drugiego wzrosła również sprzedaż Drwamcasta... coś z Sony nie tak że się niewyrabiają czy to może ich taktyka żeby narobić szumu i smaka wokól klientów? Swoją drogą to sprzęty nie są wcale takie drogie jak się spodziewano na początu... a PSP to już wogóle... przecież one oscylują w cenie początkowej ceny GBA:SP

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
Konsole przenośne
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 13, 2004, 09:43:31 pm »
Gipson - japonia to inny kraj inne obyczaje, wiekszosc bedzie tam miec to i to, jak widzialem na jakims serwisie zdjecia z premiery psp ludzi ustawiajacych sie w kilometrowe kolejki to wiekszosc umilala sobie ten czas graniem na NDSie :D
a co do ceny - mogliby dac i mniejsza, a i tak by sie oplacalo, bo przeciez wiadomo ze w tej branzy sie nie zarabia na sprzecie tylko na grach :P

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Konsole przenośne
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 13, 2004, 09:50:17 pm »
hmmmm ale przecież nie dopłaca się do produkowanego sprzętu... nawet mimo zarabiania na grach... a wydaje mi się że tak niska cena za PSP graniczy już z minimalnymi kosztami.... a wydaje mi sięże granica miedzy produkcją a sprzedażą jest bardzo niska... a Sony chyba specjalnie dało taką niziutką cene bo Nintendo jednak było królem na polu handheldów i możliwe że wielu ludzi zastanawiało się nad PSP a taka cena rozwiała ich wątpliwości....

ale spoko zanim do nas to dojdzie to ceny sie unormuja
eee ceny już są unormowane maxymalnie... te 1000 dolarów to się płaci od improterów... to nie wina Sony więc jak dojdzie do nas to oczywistym jest że nie będziemy już płacić pieprzonym importerom grubej kabony :angry:  

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
Konsole przenośne
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 13, 2004, 09:58:54 pm »
kiedy ma byc w europie? mam cicha nadzieje ze przed 11 kwietnie<urodziny of ja> bo potem nastepna okazja to by byla gwiazdka wiec kapa -_-

Offline Giant Enemy Crab

• Daredevil
  • **
    • http://www.squarezone.pl
Konsole przenośne
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 02, 2005, 08:16:47 pm »
Ja mam stare Gameboye, GBA, Neo Geo pocket i Wonder Swan. I moja ulubiona konsolka to GBA... chyba nikt się nie zdziwił. Największa liczba fajnych gier robi swoje... Gdyby tylko gry na Wonder Swana było po angielsku to pewnie ta konsolka byłaby u mnie na pierwszym miejscu... FF wyglądają ładniutko... Mam też kilka innych rpg na WS które wyglądają równie apetycznie (tytułów nie potrafię przetłumaczyć niestety). A co do najnowszyh handheldów to raczej nie będę miał problemu z tym jaką wybrać. Zakupię obydwie :P. Coś mi się wydaję, że bardziej zadowolony będę z PSP. Skriny z GT: mobile na PSP wyglądają przepięknie. Prawie jak na PS2. Mam nadzieję że to nie retusz.

Offline 7cloud7

• Adventurer
  • *
Konsole przenośne
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 06, 2005, 10:18:49 pm »
Hehehe Screene to nie wszystko ale wszystko bez screenów to...nic. Poczekamy zobaczymy co bedzie wymiatało, z informacij które niedawno przeczytałem wynika iż ekranik w NDS który działa na dotyk niezabardzo przypadł do gustu.

Offline Dark M

• General
    • http://
Konsole przenośne
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 07, 2005, 05:20:22 am »
A ja czytałem że NDS ma bardzo dobrą jakośc oświetlenia, a akranik bądź co baź sie od stylusa rysuje, więc tżakupić naklejke ohronną ;], A PSP ma poprostu wyjebany ekranik na którym oglądanie anime z napisami to nieudręka tyko pżyjemność, widziałem skriny, kilka filmików, PSP rządzi, ale jak niebędzi miało HArvest Moona to sie zastanowie nad NDS.

Disgaea ... jedna z najpiękniejszych gier, kocham ją.

UWAGA!! Nie znam i nie kożystam z żadnych zasad dotyczących ortografi i składni języka polskiego

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
Konsole przenośne
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 07, 2005, 03:44:44 pm »
a ja sobie pozwolę przytoczyć cytat:
Ken Kutaragi mentioned that Sony has shipped 510,000 units of PSP in Japan by the end of December 2004. Sony will ship 3 million units by the end of March 2005. The shortage of PSP was due to difficulties to produce the semiconductor components in the system.
Widać, ze PSP nadal cieszy się niesłabnącą popularnością..... No i sony wreszcie wzięło się za nadrabianie tej wtopy z małą ilością konsolek rzuconych na rynek
Howard Stinger from SCE said PSP will launch in both North America and Europe before the end of March, and the PSP will be sold for less than US$200.
No i jak widać ceny także się ustabilizowału... bo w końcu te 200USD to nie majątek......  Ale zakładając, że PSP przybędzie do europy w marcu, to ciekawe kiedy będzie w polsce....

You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
Konsole przenośne
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 07, 2005, 03:57:36 pm »
do europy w marcu, to ciekawe kiedy będzie w polsce

a polska to nie europa tak? :P

no dobra wiem ze jesli chodzi o przemysl growy to nie, ale takie stwierdzenia juz mnie wqrwi**ą, najgorzej było w czerwcu jak wchodzilismy do UE teksty w stylu "polska wreszcie w europie" itepe >_< qfa geografi w szkole nie mieli?

Offline Dark M

• General
Konsole przenośne
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 07, 2005, 04:48:16 pm »
Jesteśmy w ełuropie czyli każden sziks made in poland powinien wiedzieć że mamy to samo i za tyle samo co inni w UE. Dlamnie to hujnia całkowita ... Bo kiedyś se mogłem te 300metra do szwabów podejśc kupić GBA za 99Ełruf(na premieże) i jeszcze tego samego dnia dostawałem te 15ełro spowrotem (podatek "cośtam") i już miałem na 1 pirata z allegro ;], atera pipa.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2005, 04:49:48 pm wysłana przez Dark M »

UWAGA!! Nie znam i nie kożystam z żadnych zasad dotyczących ortografi i składni języka polskiego

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
Konsole przenośne
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 07, 2005, 10:33:34 pm »
a w jakiej cenie beda oryginaly do PSP? i jak sie na tym bedzie odpalalo piraty? O_o

Offline Dark M

• General
Konsole przenośne
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 07, 2005, 10:58:37 pm »
gry mają być tak jak na PS2 mw. 40Ełruf, a piraty hmmm... niema nagrywarek UMD, no to może na karcie Duo :F, sie zobaczy.

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
Konsole przenośne
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 07, 2005, 11:05:54 pm »
karta duo ma "raczej" "ździebko" mniejsza pojemnosc :P

Offline Dark M

• General
Konsole przenośne
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 07, 2005, 11:09:09 pm »
TO se kupisz większą.. 512 kosztuje hyba 300zł, większyh niewidziałem, ale pewnie są, a jak niema to będą, bo to narazie standard stwożony pżez sony i wykożystują go w aparatach i kamerah cyfrowyh i hyba odtważaczach mp3 ale cena będzie malała bo inne maćki już twożą własne MSD, UMD ma 1.8GB, a niewszytskie gry będą zapełniały całą płytką pewnie jak sie pojawi karta 1GB, to sprytne gżesie tam gry poupyhają.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2005, 11:11:17 pm wysłana przez Dark M »

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Konsole przenośne
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 08, 2005, 12:21:23 am »
a ja sobie pozwolę przytoczyć cytat:
Ken Kutaragi mentioned that Sony has shipped 510,000 units of PSP in Japan by the end of December 2004. Sony will ship 3 million units by the end of March 2005. The shortage of PSP was due to difficulties to produce the semiconductor components in the system.
Widać, ze PSP nadal cieszy się niesłabnącą popularnością..... No i sony wreszcie wzięło się za nadrabianie tej wtopy z małą ilością konsolek rzuconych na rynek
Howard Stinger from SCE said PSP will launch in both North America and Europe before the end of March, and the PSP will be sold for less than US$200.
No i jak widać ceny także się ustabilizowału... bo w końcu te 200USD to nie majątek......  Ale zakładając, że PSP przybędzie do europy w marcu, to ciekawe kiedy będzie w polsce....
eee mi się wydaje że Sony zażuciło tak mało pudełek od PSP do sklepów bo poprostu dygali pupke... niechcieli ryzykować... wkońcu narazie każdy kto wbijał na rynek konsol przenośnych to przegrywał masakrycznie i bankrutował :P a Sony z PS2 też mało kopii dostarxzyło i zrobili wokoł siebie wiele szumu i wygrywają masakrycznie na rynku dużyh konsol więc i teraz chcieli zacffaniakować...

Offline Dark M

• General
Konsole przenośne
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 08, 2005, 12:33:02 am »
Sziksy z SONY są zbytnimi pewniakami by dygać pupki, te mietki niby jakies tam gówno co do PSP wsadzają robią to whuj długo i mało ktury gżeś umie takie żeczy, i soniacze zapowiadają że na premieże w USA bedzie 3mln.. czyli mało ;/.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2005, 12:33:30 am wysłana przez Dark M »

Offline akodo_ryu

• Adventurer
  • *
Konsole przenośne
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 08, 2005, 12:16:06 pm »
Mały link ad memory sticków
Jest tam specyfikacja nowej, 4GB pamięci Memory Stick SONY. W tym miejscu należy zadać sobie jesdnak pytanie - czy będzie opłacało sie umieszczać gry na flashach? Ten kosztuje 900$, zakładając nawet, że 2GB bedzie kosztował (nie chciało mi się szukać ceny =p) 450$=ok.1400 pln...
Poza tym należy jeszcze zauważyć, że jest to nowa technologia, a nigdzie nie mogłem się doczytać czy PSP obsługuje ten tym memory sticków. Jeżeli nie, cóż, standardowe MemStick Pro stają na 512MB, nie wiem czy Duo tak samo.

---------------
edit
Spraedziłem ceny:

256MB Memory Stick PRO (High Speed) media for about $100
512MB Memory Stick PRO (High Speed) media for about $170
1GB Memory Stick PRO (High Speed) media for about $350
256MB Memory Stick PRO Duo (High Speed) media for about $105
512MB Memory Stick PRO Duo (High Speed) media for about $175

1GB Memory Stick PRO Duo (High Speed) media for about $350
2GB Memory Stick PRO (High Speed) media for about $700
---
512MB Memory Stick PRO Duo media for about $155 - największy jaki jest, i prawdopodobnie jaki będzie...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2005, 12:17:08 pm wysłana przez akodo_ryu »

- See you soon, bro.

Offline Dark M

• General
Konsole przenośne
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 08, 2005, 02:15:03 pm »
Higspidy hyba z PSP niedziałają, ale te karty są itak dużo droższe niż zwykłe DUO, a skoro inne firmy zaczynają twożyć karty tego typu, możesz być pewnien że kart bedą większe, a gdy(i czy wogóle) stanie się to popularniejszym nosnikiem ceny diametralnie spadną,pamiętam kiedyś pżed premierą PSP czytałęm hyba na IGN że wzwiązku z zastosowaniem Duo w PSP, jego popularnośc na 100% wzroście.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2005, 02:18:46 pm wysłana przez Dark M »