To ja pozwole sobie analogicznie do kilku pierwszych wypowiedzi
Plusy:
-tradycja/kultura/religia/obyczaje
-silne poczucie więzi
-honor
-fascynujące zabytki i instytucja samuraja
Minusy:
-ksenofobia, nacjonalizm, szowinizm- długoby wymieniać
-piętnowanie gaijinów, kaleków, zdeformowanych, jednym słowem WYRÓZNIAJĄCYCH się
-mentalność grupowa
-dobro narodu nad dobrem jednostki
-kanji
-trzy twarze japończyka
-brak bezpośredności w kontaktach
Długo by wymieniać. Japonia jest pięknym i atrakcyjnym krajem, jednak średniowieczna i ksenofobiczna mentalność Japończyków jest ich największą wadą.
Historja Japonji (miecze(miałbym tego tone w hacie) samuraje, legendy, historje o rewolucji, legeny z związane z Meji)
Eksperymenty medyczne na cywilnej ludności w czasie IIWŚ. Kopce z uszu podczas inwazji na Koree. Ich historia kryje w sobie ciemne strony o których często Japonczycy chcą zapomnieć. (IIWŚ np.)
Mama gra z tatą w SoulCalibura2 ale potem zaraz zapylają do pracy, w drodze powrotnej kupią sobie nowe Mangi a ja se je pżeczytam.
Tata siedzi do późna w pracy, potem idzie z szefem na piwo i wraca o północy. Mama cały dzień siedzi w domu jako kura domowa, a ty siedzisz w szkole i wracasz nieco przed ojcem, bo oprócz szkoły masz mnóśtwo zajęć dodatkowych. Mangi czytasz w tramwaju/pociągu/metrze.
8. Bezrobocie... ciekawe ? pewnie jest niższe niż 10%
Zdziwiłbyś się. BEzrobocie to powazny problem w Japonii od kilku nastu lat- niz demograficzny- w 2010 roku 60% będą stanowiły osoby w wieku poprodukcyjnym {IIRC]
Po za tym kiedyś w jakiejś książce przeczytałęm że u nich w kraju jest duży stopień samobójstw..
Niewiele większy niz w byłych krajach ZSRR. Większym problemem jest zastraszający niz demograficzny w Japonii. Co doprowadzi ich gospodarke do szaleństwa i w końcu rynek USA będzie mógł sobie tam poczyniać- na razie Japonia napiera Zachód pod tym względem.
japonki
Japonki są dziwne. Te modelki które widzicie najczęściej... KWestia gustu co prawda, ja jestem Polakiem i kocham Słowianki!
Mam nadzieję kiedyś tam pojechać i zobaczyć jak se Japońce żyją, bo pewnie inaczej niż u nas.
CHcesz darmową wycieczkę do Japonii? Idź na skraj lasu, albo doń i poszukaj mrowiska
Chyba ze jesteś szychą z Yakuza albo innego rodzaju (wszystko jedno zresztą) wtedy mozesz sobie pozwolić na luksus i te słynne japońskie erotyczne ekscesy w stylu nyotaimori.
chodziło o to że miecz w pochwie był ostrzem do góry czy tam do dołu
To przekaz mu ze za duzo naczytał się podręczników L5k
3.bezpieczeństwo - ktoś powiedział - "spróbuj u nas pochodzić z laptopem czy Gameboyem", ja to zaostrze- spróbuj teraz (21.42) iść do sklepu i nie zostać zaczepionym o "zeta na wino"... niejest to chyba kwestia okolicy w jakiej mieszkam(centrum sporawego miasta) więc o co tu biega jakby?
To prawda. Wykrywalność zabójstw jest tam praktycznie 99%. Gdy idziesz kogoś zabić, wiesz ze idziesz do pierdla. Ale mimo tej świadomości popełniają te przestępstwa- w imię honoru, bo to dla nich jest wazniejsze niz zycie.
ale kto to wie co oni tak naprawdę sobie myślą
No właśnie
Od siebie dodam tylko tyle, ze ongiś strasznie byłem zafascynowany tym krajem i o niczym nie marzyłem jak o zostaniu japończykiem i te sprawy. Zobaczymy jak pójdzie ze studiami, nigdy nic nie wiadomo, ale na pewno nabrałem juz trochę innego spojrzenia na nich. Z tego co pamiętam, mają takie słówko na kogoś kto najpierw jest nimi zafascynowany a potem nabiera sceptycznego, nawet zdystantoswanego stosunku do nich. No bo zawiodłem się na nich. Perfekcjonistyczne społeczeństwo, zamknięte na obcych, odpychające indywidualistów. Czy chciałbym się urodzić Japończykiem- nie. Czy chciałbym tam mieszkać.. sam juz nie wiem. Ale na pewno nie za wszelką cenę.