Autor Wątek: Seiken Densetsu  (Przeczytany 55295 razy)

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 03, 2006, 03:12:33 pm »
Czy są w grze jakieś takie dłuższe questy/wątki fabularne jak w przypadku tych z Daeną, Matildą itp. czy poszukiwanie smoków z Larciem ?

Główne wątki fabularne są trzy:

1) Dragon Saga: Przygody z Larc'iem i Sierrą, polowanie na smoki i takie tam.
2) Faerie Saga: Matilda, Irwin, Daena i Escad.. seria przygód o tej czwórce.
3) Jumi Saga: Najdłuższa seria przygód, w których głównymi bohaterami są Elazul, Pearl i tajemnicza złodziejka Sandra.

Skończenie przynajmniej jednej z tych sag to warunek, aby dostać przygody "Cage of Dreams" i "Legend of Mana" i w końcu skończyć grę. To są więc główne serie fabularne, pozostałe są poboczne. Z tych ważnych pobocznych można wyróżnić: 5 quest'ów z serii "Niccolo's Businesss Unusual", 4 quest'y o miłości Gilbert'a do różnych osób, 3 quest'y z duetem artystycznym Diddle&Cappela. Żadnego innego ważnego wątku fabularnego raczej nie ma.

Czy można zmieniać ekwipunek NPCtom ?

Nie. Ale możesz załadować jako NPC'ka inną postać z Memory Card'a i ona będzie nosiła taki sprzęt, jak nosiła po zasejwowaniu gry. Aby to zrobić musisz użyć domku w Domina, na lewo od hotelu.

da się jakoś unikać/uciekać z walk ?

Nie da się. Ale walki trwają w większości na tyle krótko (na poziomie Normal przynajmniej), że chyba nie jest to potrzebne.

==========

Pare osób pisało w Shoutbox'ie, że nie wie, dlaczego w SZ Cup, główny bohater z Legend of Mana nosi imię Toto. Prawdą jest, że w samej grze nie miał on imienia, ale w ten sam sposób można się przyczepić do Riou z Suikoden'a. Toto to też oficjalne imię, a na dowód tego, obadajcie ten obrazek:

To screen z jednej z pierwszych stron mangi Seiken Densetsu, wydanej przez Square i napisanej przez pana Amano Shiro. W dosyć dużym uproszczeniu składa się ona z fabuły Legend of Mana, a na obrazku widzymy jej głównego bohatera. Został nazwany Toto, wiec, skoro to oficjalna manga, a nie żadno doujinshi, trzymamy się tego nazewnictwa.

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 03, 2006, 03:19:27 pm »
Widać że nieźle znasz się na tej serii...
Powiedz w takim razie jak miała na imię ta dziewczyna którą też można było wybrać na głównego bohatera LoM.

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #22 dnia: Września 21, 2006, 12:27:42 am »
Jako, że bohaterka nie wystąpiła w mandze*, nikt jej nigdy imienia nie nadał. Nie ma żadnych informacji na temat jej imienia...

*właściwie to jest na kilku obrazkach, ale nie występuje jako postać. Amano Shiro dodał ją, żeby pokazać jak wyglądałaby w mandze:

http://img440.imageshack.us/img440/5052/mana2hf8.jpg
http://img394.imageshack.us/img394/4408/mana3oz5.jpg

chyba faktycznie ucieszyłbym się bardziej, gdyby to ona byla głownym bohaterem, a nie ten jełop Toto...

PS. Będę dozgonnym dłużnikiem tego, kto znajdzie mi skany ostatnich dwóch tomików tej mangi. Z pięciu posiadam niestety tylko 3 =_=.

====== PARE TYGODNI PÓŹNIEJ ======

Wrzuciłem własnie Legend of Mana na RapidShare, bo mnie jakiś kolo prosił, a że miałem dobry humor, to mu nie odmówiłem. W TO nie było sensu dawać, bo byście zaraz zalali to offtopem, w shoutbox'ie nie idzie linków dawać, więc danie tego tutaj złym pomysłem nie jest.

Legend of Mana PART 1
Legend of Mana PART 2

Pociąłem to wszystko WinSplit'em, bo się nie dało na raz. Ściągnicie, połączcie tym programem, wypakujcie otrzymany plik WinRAR'em i macie obraz. Miłego grania. Jak już pogracie, to możecie zacząć się tu wypowiadać albo pójść do działu Legend of Mana i popatrzeć jakie to ja ładne artykuły tam strzeliłem i wystawić mi jakiś pozytywny komentarz za fatyge.

Offline Vivi The Black Mage

• Berserker
  • Vivi93
    • http://vivi-the-black-mage.blog.onet.pl/
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #23 dnia: Września 24, 2006, 09:50:26 pm »
Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o LoM,trochę "innym" jrpg-u, który jest jednym z moich ulubionych gier.
Według mnie ma dużo plusów:
+możliwość grania dwoma postaciami
+ładna grafika
+hodowla zwierząt,produkcja golemów,broni oraz instrumentów,uprawa warzyw
+dużo questów
+dośc sporo postaci
+fajnie zrobiona mapa
+klimat
I wiele innych,ale każda gra ma jakiś minus:
-trochę za łatwa,oczywiście na normalnym poziomie
-nie można zmieniać drugim postaciom magie oraz broń.
Moja ocena: -Celujacy.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2006, 06:12:14 pm wysłana przez Vivi The Black Mage »

Join The Naruto Online Multiplayer Game Naruto - Arena.com

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #24 dnia: Października 25, 2006, 08:14:47 pm »
To może ktoś zacznie na forum ;-)? Ja nie wiem jak, tzn na jaki temat...

Możemy tutaj pogadać.. do tego ten temat został stworzony... co prawda więcej tutaj fanboyów chronosagi niż LoM'a, ale miło, że ktoś, kto zna się na serii się pojawił... jeszcze by z jedna osoba przyszła i możnaby z trivią startować.

Pisałeś coś o mandze Seiken Densetsu. Ja niestety mam tylko 3 tomy na dysku, ale z wielką chęcia bym łapy na reszcie położył. Nie żeby manga była dobra, bo jest conajmniej beznadziejna.... ale jest o LoM'ie, więc wypada ją mieć poprostu hehe... dla kogoś, kto nie zna LoM'a (i jeszcze FF8 do zrozumienia kilku żartów hehehe), manga jest absolutnie nieczytelna. Do tego Amano Shiro ma obleśną kreske, wogóle mangaka z niego taki, jak ze mnie operator koparki...

Jeżeli chodzi o samą grę, to zabiorę się za nią na poważnie (przejście wszystkich quest'ów [nigdy jednego nie zrobiłem =_=], zrobienie tutoriala na temat konstrukcji golemów, złapanie wszystkich potworów, solucja do gry...), jak tylko uporam się z Front Mission 4 i 5 oraz działami z tym związanymi. Wtedy wezmę przycisnę grę jednego wieczora i pewnie całość na raz łyknę (ostatnio, przejście całości z 66 questami na koncie zajęło mi niecałe 20 godzin, a samą grę, jak się uwinąć, można luźno przejść mając na koncie mniej niż 10 przygód).

Offline Manga Ryu

• Soldier
    • http://mangaryu.mylog.pl
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #25 dnia: Października 25, 2006, 09:53:56 pm »
Czyżby chodziło o questa #63 (chyba?) odblokowywanego po "Legend of Mana" na pustyni? Czy którego ;P?

O mandze pisałem, bo widziałem tu, że coś o niej naskrobałeś i pomyślałem sobie, czy nie mógłbyś jej gdzieś udostępnić?

Hmm, nie wiem, czy się opłaca, ale czy nie lepiej byłoby stworzyć osobny temat o LoMie? SDków jest dużo, a jeden temat więcej to chyba nie katastrofa? Chociażby Chrono Saga ma swoje forum :P

Nawet jeśli nie, to może zacznijmy dyskusję na banalny temat- jaką broń w LoMie (głównie) najbardziej lubisz?
Ja bardzo lubię toporki z jednoręcznych, kije i włócznie z oburęcznych. Gloves i Flail (?) troszkę mniej, ale też nie są złe. Nigdy za to nie miałem przekonania do sztyletów/noży x.x Na temat fabuły etc. raczej trudno będzie mi rozmawiać- pamiętam tylko te najwyraźniejsze wątki, bo w LoMa grałem DAWNO temu (kurzy się w pudełku, muszę coś z tym padem zrobić bo pogryzę klawiaturę XDDD).
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2006, 09:54:13 pm wysłana przez Manga Ryu »

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #26 dnia: Października 25, 2006, 11:29:43 pm »
ja tam loma za 1 razem wlasnie daggerami i przyjemnie było chociarz next time bym jednak 1h swordem zagral  

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #27 dnia: Października 25, 2006, 11:31:04 pm »
Czyżby chodziło o questa #63 (chyba?) odblokowywanego po "Legend of Mana" na pustyni? Czy którego ;P?

Pewnie ci chodzi o #66 "Wimpy Thuglings", który odblokowuje się na pustyni, ale nie po przejściu gry. Wszystkie przygody w grze można zrobić za pierwszym jej przechodzeniem. Żeby odblokować 66 wystarczy mieć w Duma Desert Dryad na 3 level i przyjść tam po zrobieniu Fluorite (tej przygody, w której jesteś w śnie Floriny, który wygląda jak pustynia Duma, tylko, że czarnobiała). Ja nigdy nie zrobiłem "Gilbert: Love is Blind"... głupia przygoda, powinienem mieć ją dawno zrobioną, bo prawie nie ma na nią wymagać... poprostu NIE MOŻNA robić "Gilbert: School Amour" przed jej skończeniem, bo wtedy się tej przygody nie dostaje. A dostaje się ją w Polpota, które ja zawsze stawiałem długo po postawieniu Geo =_=... tym razem zrobię inaczej.

O mandze pisałem, bo widziałem tu, że coś o niej naskrobałeś i pomyślałem sobie, czy nie mógłbyś jej gdzieś udostępnić?

Te trzy tomiki mogę na jakiegoś rapidshare'a rzucić jak bardzo chcesz. Ale w weekend, teraz czasu nie mam

Hmm, nie wiem, czy się opłaca, ale czy nie lepiej byłoby stworzyć osobny temat o LoMie? SDków jest dużo, a jeden temat więcej to chyba nie katastrofa? Chociażby Chrono Saga ma swoje forum

Jak widać, SD jest mało popularny, w przeciwieństwie do Chrono Sagi. Ja bym się bardzo ucieszył, gdybyśmy mieli dział do Seiken Densetsu, czy Front Mission, bo te serie znam i bym się tam mógł często wypowiadać (Chrono Sagi nie znam tak dobrze, jak SD). Jeżeli chodzi o Trivie, to jedna do wszystkich części SD byłaby akurat... ale jak mówiłem, przydałby się ktoś jeszcze do niej... ale jak tu troche pobędziesz Manga i faktycznie będzie się wypowiadał, to chyba założe ten temat, może się paru chętnych znajdzie.

jaką broń w LoMie (głównie) najbardziej lubisz?
Ja bardzo lubię toporki z jednoręcznych, kije i włócznie z oburęcznych. Gloves i Flail (?) troszkę mniej, ale też nie są złe. Nigdy za to nie miałem przekonania do sztyletów/noży x.x

Axe jest bardzo dobry do klepiania kombosów, bo combo z pierwszego ciosa jest bardzo łatwe do załapania i bardzo szybkie. To samo się tyczy Sword'a oczywiście, bo te bronie są prawie identyczne. Świetnie się nimi macha. Kij śmierdzi niesamowicie. Ta broń to pomyłka jakaś... niby zaletą jest to, że osiąga wysokie parametry, przy wykonaniu tego z relatywnie tanich materiałów (WOOD) i do tego prawie wszystkie ST dają efekt czasowego zwiększenia statów (efekt działa przez 5 sekund z tego co się orientuje). Włóczni się nie da nie lubić.... najlepsza broń do walki na poziomie No Future. Glovesy są za to fajne do łojenia kolesi na niskich poziomach, bo są bardzo szybkie. Jeszcze dać sobie jakiegoś paraliżującego skilla na kółko albo trójkąt (Bash np.) i już wogóle można łoić oponentow piąchami jak niczym innym. Flaila i noży nie lubie strasznie, bo wogóle nie mogę kombo wyczaić... wszystko przez te podwójne ciosy.. mylą mnie. Bow jest zabawny, ale na dłuższą mete wkurza, bo za długo trzeba biegać, żeby kogoś z tego trafić, a strzały za wolno lecą IMO. Sam nie wiem czemu, ale ja zawsze zaczynam grę z 2h-Axem.. niby broń dwuręczna o dużej siły, poza tym niczym się nie wyróżniająca, ale zawsze z tym startowałem... taka tradycja hehe...

Jak cię interesuje moje zdanie na temat broni jeszcze, to zajrzyj do "Umięjętności i techniki" w dziale LoM na głównej.

Na temat fabuły etc. raczej trudno będzie mi rozmawiać- pamiętam tylko te najwyraźniejsze wątki, bo w LoMa grałem DAWNO temu (kurzy się w pudełku, muszę coś z tym padem zrobić bo pogryzę klawiaturę XDDD).

Możesz na emulatorze grać. ePSXe z GPU Pluginem nawet tym domyślnym  (P.E.Op.S. Soft Driver) ma grafike praktycznie taką samą jak LoM na konsoli. Gra czasami odrobine zwalnia, przy wstawkach po pokonaniu boss'ów z głównych sag (zawsze wtedy taki pseudo filmik jest), czy podczas używania ST, ale nie jest to nic, co przeszkodziłoby w delektowaniu się grą.

A jeżeli chodzi o naprawe pada, to mówię ci, że nic prostszego nie ma. Problem może się pojawić tylko wtedy, kiedy jest to oryginalny pad soniacza, bo on ma głupią konstrukcje (ma takie plastikowe cosie do przytrzymywania L i R, w które przy naprawie ciężko jest potem układ scalony wepchnąć). Takie tanie padziki Shark'a, czy czegoś w tym stylu, to szympans naprawi, nie trzeba się absolutnie znać na elektronice. Jak pisałem, w padzie zepsuć się może tylko kabelek. Żeby ustalić co się stało, to albo podłącza pada i sprawdź jak działa, jednocześnie przeginając kabel tuż przy padzie w różnych kierunkach. Jak w pewnych momentach sygnał pada zacznie znikać (można to dobrze sprawdzić dzięki znikającemu kursorowi przy wyborze bez włożenia płyty [Memory Card i CD Player]). Wtedy wiesz, że przepalił się kabel i jak pisałem w shoutbox'ie, musisz poprostu urżnąć kawałek i przylutować do układu na nowo. Jeżeli wine ponosi kabelek, który wypad z lutowania, to będzie widać, że zwisa albo na jednej nitce powiewa.. wtedy poprostu go przylutować trzeba. Jedyne co musisz mieć to lutownica i ewentualnie nożyk, aby odgrodzić cyne z poszczególnych lutów, jakby ci coś gdzieś kapło krzywo. Innych usterek na padzie do PSX'a nie stwierdziłem po wieloletnim graniu. Zawsze siadało albo to albo to (może jakiś tutorial napiszę? heh..)

MarvelliX

• Gość
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #28 dnia: Października 26, 2006, 01:25:30 pm »
Ja nigdy nie zrobiłem "Gilbert: Love is Blind"
heh ja tez i to z tego samego powodu

jaką broń w LoMie (głównie) najbardziej lubisz?
włócznie imo są najbardziej optymalne (poza mieczami 1h) bo są szybkie (nie wiele wolniejsze od daggerow) i maja duuuzy zasieg. Ja grałem Strageezer'em przez jakies 80% (wliczajac 2 przejscia) gry jedna z lepszych wloczni ktora czesto dropi z mobow ;p pozniej jakas inna zrobilem ale to podkoniec drugiej seri z grą

Bow jest zabawny, ale na dłuższą mete wkurza, bo za długo trzeba biegać, żeby kogoś z tego trafić, a strzały za wolno lecą IMO
i trudno jest wycelowac bo nie widac czy wrog stoi na lini czy nizej czy wyzej

Offline Manga Ryu

• Soldier
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #29 dnia: Października 26, 2006, 10:19:07 pm »
Ja nigdy nie byłem w stanie ukończyć tego questu z wioską Lilipeas (Catchin' Lilipeas?), po prostu zawsze się gubiłem w tym lesie :P

Dzisiaj zacząłem nową grę, wziąłem broń spear. Mam tylko 3 techniki specjalne, na razie odkrywam sobie ruchy XD Nałapałem sobie Reptile Eggs, przejdą selekcję, gdy się wyklują. Btw, do podbijania lv towarzyszom Forbidden Ring jest naprawdę dobry, nie wiedziałem, że on ma takie "zaklęte" właściwości :P
Jutro wykonam sobie The Flame of Hope i pierwszego questa z Diddle'em i Capellą, oraz pobawię się w hodowcę. Na GameFAQs nie mogę znaleźć lokacji, w których można zdobyć demi-human pets, mógłbyś, Tant rzucić tym tutaj :-)? Z góry dzięki.

Dobra, mieszam wszystko, ale jest już dosyć późno XD

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #30 dnia: Października 26, 2006, 10:27:03 pm »
Ja nigdy nie byłem w stanie ukończyć tego questu z wioską Lilipeas (Catchin' Lilipeas?), po prostu zawsze się gubiłem w tym lesie :P
Catchin' Lilipeas było łatwe. Wystarczyło po pewnym czasie pamiętać tylko jedną ścieżkę, a potem iść cały czas w prawo. Mnie najbardziej wkurzał pierwszy quest w Gato z tym Sproutlingiem, którego bolał brzuch. Wkurzało mnie to nudne bieganie z miejsca do miejsca. Fajne za to było łażenie po tym latającym smoku i walka z Irvinem i polowanie na smoki z kolesiem-którego-imienia-nie-pamiętam (Lars ?).
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #31 dnia: Października 26, 2006, 11:59:13 pm »
Ja nigdy nie byłem w stanie ukończyć tego questu z wioską Lilipeas (Catchin' Lilipeas?), po prostu zawsze się gubiłem w tym lesie

White Forest nie był taki wielki, żeby się w nim zgubić od razu... Catchin' Lilipeas to nie był specjalnie skomplikowany quest, było pare trudniejszych.

Nałapałem sobie Reptile Eggs, przejdą selekcję, gdy się wyklują.

Super, mam prośbe w takim razie. Weź napisz mi na priv HP i Damage na pierwszym levelu potwora, który ci się wykluje (zawsze jest napisany w oknie wyboru w zagrodzie) oraz (koniecznie) synchro potworka. Będę miał przynajmniej pare bestyjek mniej do łapania.

Na GameFAQs nie mogę znaleźć lokacji, w których można zdobyć demi-human pets, mógłbyś, Tant rzucić tym tutaj :-)? Z góry dzięki.

Ta, że niby ja pamiętam gdzie się wszystkie demi-human łapie... ale spróbuje.

Chobin Hood - Jungle na 100%.. chyba musisz mieć Dryad na 3 Lv, żeby się pojawił

Goblin - Wydaje mi się, że Luon Highway, ewentualnie Mekiv Caverns... nie pamiętam...

Tomato Man - Ten napewno jest w Norn Peaks, czasami się chyba zjawia w Jungle... chyba potrzebny jest Salamander na max.

Sahagin - Z tego co wiem, to normalnego złapać się nie da. Możesz za to przyłączyć tego kretyna z przygody "Wimpy Thuglings", co się ja na Duma Desert robi, jak się tam ma Dryad na 3lv i wykona się wcześniej Fluorite. Potem przyjdź jeszcze raz do tej lokacji i Sahagin powinien się kręcić na drugiej planszy, chętny do joinięcia.

Succubus - Fieg Snowfield for sure.... potrzebny chyba Shade na lv 3.

Narcissos - Junkyard for sure, ale pamiętam, że mi kiedyś wyskoczył w Norn Peaks (możliwe, że jakiś bug or sth). Chyba Aura na max potrzebna tam, a jak nie Aura to Gnome... nie jestem pewien.

Mad Mallard - Ten z całą pewnością jest na trzeciej planszy w Lake Kilma. Potrzeba chyba Wisp na Max albo Salamander...

Jeżeli chcesz znać moje zdanie, to z Demi-Human tylko Narcissos się na coś przydaje, reszta to megaleszcze (Narcissos jest prawdopodobnie najlepszym petem). No i oczywiście, nie ma to jak Land Dragon (z maxymalnym levelem, kładł przeciwników na No Future dwoma breathami). No i pamiętaj o dobrej diecie (patrz. artykuł o owocach na głównej).

Fajne za to było łażenie po tym latającym smoku i walka z Irvinem i polowanie na smoki z kolesiem-którego-imienia-nie-pamiętam (Lars ?).

Larc... cholera, się o LoM'ie rozgadaliście, aż mi się grać zachciało heh....

BTW.

Manga Ryu - jak masz jakieś pytania (jak to co mi na priv przysłałeś) do LoM'a, to zawsze możesz się zapytać w HELP->Seiken Densetsu (tak.. tam też jest taki temat, ale stricte do pomocy).
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2006, 12:06:28 am wysłana przez Tantalus »

Offline Manga Ryu

• Soldier
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #32 dnia: Października 27, 2006, 07:36:48 am »
Podczas gry przypomniały mi się jeszcze moje nieskończone questy XD

Jeden to ten podstawowy z Junkyard. Mówcie co chcecie, grałem w LoMa jakieś 3 lata temu na poważnie... A może więcej? I wtedy nie czaiłem za bardzo dialogów, czytałem po części tylko etc. Nie mogłem znaleźć... Magnolii?

Drugi to ten, gdzie trzeba znaleźć w swojej duszy beczkę? Or smth like it.

Tant, jak tylko mi się wyklują- od razu podsyłam to do Ciebie, mam 4 jajka, więc jest szansa, że wszystkie nie będą Tonpole'ami XD

Przy Dominie zawsze zostawiam sobie miejsce na finałową lokację- doda wszystkie spirity Dominie na 3 i będę mógł zrobić te questy śmieszne. Nie wiem jak, ale kiedyś udało mi się je dostać bez stawiania Sworda na mapie oO Chyba jakiś bug :P

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #33 dnia: Października 27, 2006, 12:41:37 pm »
Przy Dominie zawsze zostawiam sobie miejsce na finałową lokację- doda wszystkie spirity Dominie na 3 i będę mógł zrobić te questy śmieszne. Nie wiem jak, ale kiedyś udało mi się je dostać bez stawiania Sworda na mapie oO Chyba jakiś bug

Luźno, jakbyś postawił Jungle, Lumina i Underworld obok Domina, to też byś oba questy miał. Bo jest tylko Dryad i Shade potrzebny. Ja Sword of Mana stawiam zawsze obok Domina, Duma Desert, S.S.Buccaneer i Fieg Snowfield. Przy pierwszych dwóch dla dodatkowych questów, przy S.S.Buccaneer, żebym tam mógł spirity łapać (najlepsza lokacja do tego), a Fieg Snowfield dlatego, że ja tam zawsze przychodze po Dragon Egg'i, wieć przy okazji moge spirity połapać.

Jeden to ten podstawowy z Junkyard. Mówcie co chcecie, grałem w LoMa jakieś 3 lata temu na poważnie... A może więcej? I wtedy nie czaiłem za bardzo dialogów, czytałem po części tylko etc. Nie mogłem znaleźć... Magnolii?

Ten jest łatwy.. wystarczy tylko odpowiednie drogi wybierać, to ci się przejście otworzy. Zagadaj z Jack-in-a-box, który jest na pierwszej planszy, to on ci powie jakie zabawki trzeba po kolei mijać, aby się przejście otworzyło.

Drugi to ten, gdzie trzeba znaleźć w swojej duszy beczkę? Or smth like it.

Wpierw musisz mieć w duszy beczke, a o to się musisz uśmiechnąć do The Bartendera i The Managera. Potem idziesz na Oaze, która jest na pustyni (ciężko jest znaleźć tą plansze, wchodzi się do niej z tej planszy, gdzie atakuje cie Demon Face... za takie skały trzeba wbiec.

MarvelliX

• Gość
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #34 dnia: Października 27, 2006, 04:09:23 pm »
mogę znaleźć lokacji, w których można zdobyć demi-human pets
z gejm faksów
Stwor        | Lokacja        | Poziom Many
-------------------------------------------
Chobin Hood  | Jungle         | Dryad 3
Goblin       | Lumina (city)  | Shade 3 i dryad 3
Mad Mallard  | Lake Kilma     | Wisp 3
Narcissos    | Junkyard       | Gnome 3
Sahagin      | Desert         | Dryad 3
Succubus     | Fieg Snowfield | Shade 3
Tomato Man   | Norn Peaks     | Salamander 3

mi sie nie udalo znalesc tylko Sahagina, Mad Mallarda i Tomato Mana hmm ciekawe jest ze kazdy z nich ma wlasne imie ale nie wiem czy jest losowe czy stale <.<

Super, mam prośbe w takim razie. Weź napisz mi na priv HP i Damage na pierwszym levelu potwora
Nazwa         | Typ         | HP |ATK | Cena sprzedaży
---------------------------------------------------------------
Needlebeak    | Aerial      | 13 | 9  | 50
Bloodsucker   | Aerial      | 13 | 9  | 70
Cockatrice    | Aerial      | 32 | 10 | 30
Chocobo       | Aerial      | 40 | 10 | 300
Garuda        | Aerial      | 68 | 13 | 500
Iffish        | Aquatic     | 25 | 9  | 10
Pincher Crab  | Aquatic     | 25 | 9  | 15
Seadragon     | Aquatic     | 32 | 10 | 40
Big Baby      | Aquatic     | 40 | 13 | 80
Seajack       | Aquatic     | 40 | 15 | 20
Stinger Bug   | Arthropod   | 13 | 9  | 100
Hoppin' Tick  | Arthropod   | 13 | 9  | 120
Silkspitter   | Arthropod   | 25 | 10 | 140
Gloomoth      | Arthropod   | 32 | 10 | 200
Sand Scorpion | Arthropod   | 40 | 13 | 150
Molebear      | Beast       | 17 | 10 | 60
Rabite        | Beast       | 21 | 10 | 50
Teedie        | Beast       | 25 | 9  | 70
Howler        | Beast       | 32 | 15 | 80
Gray Ox       | Beast       | 68 | 13 | 100
Imp           | Demonic     | 17 | 9  | 300
Fierce Face   | Demonic     | 25 | 10 | 350
Punkster      | Demonic     | 32 | 10 | 400
Dark Stalker  | Demonic     | 32 | 15 | 600
Chimera Beast | Demonic     | 40 | 13 | 750  
Kid Dragon    | Dragon      | 40 | 13 | 500
Sky Dragon    | Dragon      | 68 | 13 | 5000
Land Dragon   | Dragon      | 68 | 15 | 5000
Shadow Zero   | Morph       | 17 | 9  | 50
Tezla         | Morph       | 21 | 9  | 60
Denden        | Morph       | 25 | 10 | 100
Slime         | Morph       | 40 | 9  | 10
Moldy Goo     | Morph       | 68 | 10 | 80
Eye Spy       | Oddity      | 13 | 7  | 5
Spiny Cone    | Oddity      | 17 | 9  | 100
Poto          | Oddity      | 21 | 9  | 150
Beholder      | Oddity      | 25 | 10 | 300
Springball    | Oddity      | 32 | 10 | 350
Lullabud      | Plant       | 25 | 9  | 30
Shrieknip     | Plant       | 25 | 9  | 50
Mushboom      | Plant       | 32 | 10 | 40
Malboro       | Plant       | 40 | 13 | 60
Wooding       | Plant       | 40 | 13 | 80
Chess Knight  | Poltergeist | 21 | 10 | 250
Cursed Doll   | Poltergeist | 25 | 10 | 100
Dainslaif     | Poltergeist | 32 | 13 | 300
Polter Box    | Poltergeist | 68 | 10 | 1000
Tonpole       | Reptile     | 21 | 9  | 20
Lizardon      | Reptile     | 25 | 10 | 80
Rattler Boa   | Reptile     | 32 | 10 | 100
Basilisk      | Reptile     | 32 | 10 | 600
Tyrannos      | Reptile     | 68 | 15 | 1000  
Skull Beast   | Undead      | 21 | 10 | 10
Specter       | Undead      | 25 | 9  | 300
Skeleton      | Undead      | 32 | 10 | 20
Zombine       | Undead      | 40 | 10 | 5  
Ape Mummy     | Undead      | 68 | 15 | 15
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2006, 04:18:00 pm wysłana przez MarvelliX »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #35 dnia: Października 27, 2006, 04:24:43 pm »
Marv - cool, ale nie ma synchro... a na synchro każdego potwora mi najbardziej zależy.

MarvelliX

• Gość
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #36 dnia: Października 27, 2006, 04:37:20 pm »
Ape Mummy: ATTK PLS: Demi-humans (More damage to Demi-human monsters)
Basilisk: EFCT PLS: Petrification (Petrification is added to attacks)
Beholder: DFNS PLS: Staring (Defense against Staring increases)
Big Baby: ATTK PLS: Morphs (More damage to Morph monsters)
Bloodsucker: EFCT DFNS: Confusion (Protects against Confusion)
Chess Knight: Defense Plus (Defense level increases)
Chimera Beast: ATTK PLS: Oddities (More damage to Oddity monsters)
Chobin Hood: ATTK PLS: Indirect attacks (More indirect attack damage)
Chocobo: Status Recovery (Status abnormalities are removed)
Cockatrice: EFCT DFNS: Petrification (Protects against Petrification)
Cursed Doll: DFNS PLS: Poltergeists (Less damage from Poltergeists)
Dainslaif: DFNS PLS: Staring (Defense against Staring increases)
Dark Stalker: EFCT PLS: Darkness (Darkness is added to attacks)
Denden: ATTK PLS: Aerials (More damage to Aerial monsters)
Eye Spy: EFCT DFNS: Confusion (Protects against Confusion)
Fierce Face: EFCT DFS: Flame Burst (Protects against Flame Burst)
Garuda: ATTK PLS: Aquatics (More damage to Aquatic monsters)
Gloomoth: EFCT PLS: Confusion (Confusion is added to attacks)
Goblin: ATTK PLS: Slashing (Slashing attacks become more powerful)
Gray Ox: ATTK PLS: Reptiles (More damage to Reptile monsters)
Hoppin' Tick: Luck Plus (Luck level increases)
Howler: Skill Plus (Skill level increases)
Iffish: DFNS PLS: Aquatics (Less damage from Aquatic monsters)
Imp: Bonus XP (Gain more XP crystals)
Kid Dragon: DFNS PLS: Breath (Defense against Breath increases)
Land Dragon: ATTK PLS: Demonics (More damage to Demonic monsters)
Lizardon: Pak'n Choco (Drops Pak'n Choco)
Lullabud: DFNS PLS: Plants (Less damage from Plant monsters)
Mad Mallard: Defense Plus (Defense level increases)
Malboro: EFCT PLS: Paralysis (Paralysis is added to attacks)
Moldy Goo: Power Plus (Power level increases)
Molebear: EFCT DFS: Darkness (Protects against Darkness)
Mushboom: EFCT PLS: Sleep (Sleep is added to attacks)
Narcissos: ATTK PLS: Striking (Striking attacks become more powerful)
Needlebeak: DFNS PLS: Aerials (Less damage from Aerial monsters)
Pincher Crab: EFCT DFNS: Sleep (Protects against Sleep)
Polter Box: Rare Item (Rare items appear more frequently)
Poto: ATTK PLS: Dragons (More damage to Dragon monsters)
Punkster: DFNS PLS: Demonics (Less damage from Demonic monsters)
Rabite: HP Recovery (HP recovery rate increases)
Rattler Boa: EFCT PLS: Poison (Poison is added to attacks)
Sahagin: ATTK PLS: Piercing (Piercing attacks are more powerful)
Sand Scorpion: ATTK PLS: Plants (More damage to Plant monsters)
Seadragon: EFCT PLS: Freeze (Freeze is added to attacks)
Seajack: HP Plus (HP level increases)
Shadow Zero: EFCT DFNS: Darkness (Protects against Darkness)
Shrieknip: DFNS PLS: Sound Waves (Defense against Sound Waves)
Silkspitter: DFNS PLS: Arthropods (Less damage from Arthropods)
Skeleton: Regeneration (Quick recovery from KO Status)
Skull Beast: DFNS PLS: Undeads (Less damage from Undead monsters)
Sky Dragon: DFNS PLS: Dragons (Less damage from Dragon monsters)
Slime: EFCT DFNS: Paralysis (Protects against Paralysis)
Specter: EFCT DFNS: Freeze (Protects against Freeze)
Spiny Cone: DFNS PLS: Oddities (Less damage from Oddity monsters)
Springball: Invincible (Enemy attacks will not damage you)
Stinger Bug: EFCT DFS: Poison (Protects against Poison)
Succubus: HP Drain (Absorb the enemy's damage points)
Teedie: EFCT PLS: Paralysis (Paralysis is added to attacks)
Tezla: DFNS PLS: Morphs (Less damage from Morph monsters)
Tomato Man: EFCT PLS: Flameburst (Flameburst is added to attacks)
Tonpole: DFNS PLS: Reptiles (Less damage from Reptile monsters)
Tyrannos: ATTK PLS: Arthropods (More damage to Arthropod monsters)
Wooding: ATTK PLS: Beasts (More damage to Beast monsters)
Zombine: ATTK PLS: Poison (Poison is added to attacks)
:F

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #37 dnia: Października 27, 2006, 04:52:47 pm »
Lol, Marv umie na GameFAQs wejść...

ja wiem, że to tam jest, ale już pare razy znalazłem błędy w gamefaqs'owych opisach i zawsze wole sprawdzić na własną rękę.

MarvelliX

• Gość
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #38 dnia: Października 27, 2006, 06:32:29 pm »
ecale nie wchodzilem na gejmowe faksy ja mam te opisy na dysku ;p pozatym jest za mala stajnia zeby sprawdzic wszystkie dane poki co te z ktorymi sie spotkalem sie zgadzaja

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Seiken Densetsu
« Odpowiedź #39 dnia: Października 28, 2006, 01:40:16 am »
Dobra, gadamy o LoM'ie, ale można by przejść tematem na coś bardziej na czasie:

Nie wiem, czy ktoś z was zauważył, ale już w stadium mocno zaawansowanym jest kolejna kompilacja Square-Enix'u, zwana World of Mana. Składają się na nią:

Children of Mana (NDS) - Wydany chyba rok temu... po screenach patrząc, wygląda jak poprawiony graficznie Secret of Mana albo Sword of Mana GBA. Jest to główna część kompilacji z tego co się orientuje, więc jak tylko się uzbroje w NDS, nieomieszkam zaliczyć tej gry.

Dawn of Mana (PS2) - Na tą grę jestem najbardziej napalony narazie... Jak SE nie wyda tego w USA, idąc śladem Front Mission 5, to będę wściekły maxymalnie. Gra wygląda prześlicznie, troche mi sie kojarzy z Brave Fencer Musashiden. Taki laytowy tytuł, pewnie niespecjalnie długi..... ale nie musi być długi, jeżeli będzie miał chociaż połowe tego klimatu co był w LoM'ie.

Final Fantasy Adventure (Mobile) - Humph.. like I care about stinkin' FFA... Przeszedłem Sword of Mana, który jest tego remake'iem, więc w to bym nie zagrał, nawet hipotetycznie zakładając, że miałbym sposobność.

Heroes of Mana (NDS) - Na to jestem prawie tak napalony jak na DoM. To jest jedna z tych gier, dla których kupuje sobie handhelda.

Friends of Mana (Mobile) - Co to jest, nikt jeszcze nie wie... wiadomo tylko, że na komóre. Z tego co wiem, ma być powiązany z LoM'em, co niestety, wcale mnie nie cieszy z racji tego, że pewnie nigdy tej gry na oczy nie zobacze, a LoM to moja ukochana gra X_X.

Princess of Mana (Manga) - To mnie strasznie ciekawi. Z tego co wiem, to od tego roku jest to mangiszcze umieszczane w japońskim GanGan Magazine (oczywiście wydawanym przez SE) i wiązać się jakoś ma z Children of Mana. Chętnie bym przejrzał pewnie, jakbym znał CoM'a.. mam nadzieje, że do tego czasu będzie release w tomikach i angielskie tłumaczenie.

Znacie coś z tego, słyszeliście, czaicie się?