Poszukiwałem niedawno romu Castlevani : Symphony of the night na swojego ePSXe. Ściągnąłem, pograłem - cudna sprawa : ). Gra mnie tak zafascynowała, że postanowiłem dowiedzieć się czegoś o pozostałych częściach. Dowiedziałem się, że w 2 całkiem nieźle oceniane można pograć na NDS. Odruchowo sięgnąłem do portfela - oszczędności uszczupliły się ostatnio z powodu nowego roku szkolnego - 220 zł jedynie. Z głupa wpisałem NDS emulator w googlach. I okazało się, że powstał już jakiś czas temu świetny emulator NDS-a zwany "NO$GBA". Mając złe wspomnienia z emulatorem PS2, byłem sceptycznie nastawiony. W dodatku nie wiedziałem czy ekran dotykowy dobrze odwzorowano. No to ściągnąłem ostatecznie emulator i do niego Romy m.in : Trauma Center, FF : CC Rings of Fate, FF IV, Obydwie Castlevanie i Elite Beat Agents. Każda gra działała idealnie. Jedyny wyjątek to FF IV - nie da się niestety grać bo napisy nakładają się na siebie - ale to jedyna gra z tego zestawu, która nie działała 2 100%. Da się grać lecz no bez napisów ; /. Nigdy nie miałem DS w ręku więc nie wiedziałem jaka zabawa mnie ominęła - Emulator tak mnie wciągnął, że naściągałem masę gier na niego. Jedynie Ninja Gaiden, The World Ends With You i Rondo of Swords nie działają kompletnie, ale autor projektu NO$ zdeklarował się, że najnowsza wersja będzie te tytuły odpalać normalnie.
Emulator naprawdę nieźle zrobiony a kompatybilność Romów to około 95% z tego co sam zaobserwowałem ( nie odpala najnowszych gier, ale z każdą wersją jest coraz lepiej : P ). Dostępność romów także jest b. wysoka ; )
EDIT : Shit - nie zauważyłem psota Reavera z czerwca T_T. Ale i tak update'uje wiedzę - teraz naprawdę masa gier chodzi dobrze