Ogarniam właśnie Corela i normalnie photoshop jest przereklamowany, tylko martwi mnie, że jak trzaskam szybsze krechy, to rysują się z opóźnieniem jak stąd do ja pierdzielę...
E, to widać jeszcze dużo musisz się dowiedzieć o Photoshopie.
A jakiego Corela testujesz? Cały pakiet? Corel Draw, Photo-Paint? A może Corel Painter? Z Corela lubię tylko tego Paintera (nie wiem który jest najnowszy, ja zatrzymałam się na 11). A muli Ci Corel, bo masz kompa słabego, hehe. Dlatego Photoshop = win.
A w ogóle to zobaczyłem Cintiq w akcji i nic już nie będzie takie samo. Dlaczego to jest qrna takie drogie :F
I takie niemobilne. ;P Ale naturalnie Cintiq jest świetne. W końcu to Wacom. To mój następny zakup hehe, bo między Intuosem a Cintiqiem już nic nie ma.
A niedługo dostanę z tabletem niejakie Art Rage (jednak podarowałem sobie Fun z Essentials, ze względów finansowych)
Art Rage Może Ci się spodobać, ty lubisz takie mazianie różnymi, ciekawymi pędzlami.
W sumie nawet jeden obrazek zrobiłam w tym programie.
W każdym razie z programów poza Photoshopem, to ja bardzo, bardzo chwalę sobie Paint Tool Sai. W moich grafikach/rysunkach połowa jest wykonywana w tym programie. Ale ponieważ brakuje mu wielu funkcji, to zawsze używam też PSa.
Nauczyć się muszę za to kolejnego programu z pakietu Adobe. Teraz firma, z którą współpracuję chce zająć sie naklejkami na ścianę. Wymyślam ciekawe wzory, muszę nauczyć się jak je zrobić teraz.
Natomiast nigdy nie widziałam GIMPa. Wiem, że takie coś jest, ale nazwa jakoś tak źle mi się kojarzy. W ogóle nie wiem jak to działa i co może, heh.
A ja się tak ciągle zastanawiam, czy powinienem iść w tę stronę. Tzn że na kompie. Z jednej strony wydaje mi się, że właśnie w ten sposób można tworzyć najciekawsze prace, które mogą wyglądać jak zrobione tradycyjnymi technikami a nawet jak mieszanki różnorakich stylów i środków. Z drugiej strony, jak widzę niektóre prace trzaskane np. farbami, tuszem to wydaje mi się, że nic nie podrobi ich nieuchwytnej zajebistości.
Oczywiście to też zależy co kto chce robić, bo ja mam np. najbardziej na uwadze surrealizm i abstrakcję.
I zależy czy chcesz na tym zarabiać czy jest to dla relaksu, jako hobby. Pod względem zarobku to wiadomka, że łatwiej, szybciej i efektywniej jest dzięki grafice komputerowej. Dla własnej satysfakcji - techniki tradycyjne. Bo nic na komputerze nie zastąpi Ci frajdy malowania prawdziwymi farbami, ich zapachu, ubrudzenia się nimi, po prostu według mnie lepiej czujesz co tworzysz.
ps. Może by tak przenieść to jako Topic o programach graficznych/grafice?