Autor Wątek: Indie Games  (Przeczytany 11296 razy)

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
Odp: Indie Games
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 10, 2012, 11:58:03 pm »
A myślisz, że porty na konsole zostały zrobione bez wsparcie Microsoftu i Sony?  Dla mnie sprawa jest prosta, gra niezależna to tak na prawdę tytuł, gdzie tworzy go sobie jakieś studio, które w ogóle nie jest wspierane przez jakąś korporację. Jeśli ta gra wychodzi potem na konsole na przykład - pomoc musi być - więc i gra tracić powinna łatkę Indie.

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
    • Zwyczaje rozrodcze afrykańskich świń
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 11, 2012, 12:48:59 am »
Czyli robię sobie grę "Skłerzon revenge" na PC. Sam. Jest indie.
Robię port tej samej gry na PS3/X0 przy wsparciu firmy - nie jest indie.

No niech Ci będzie. Chociaż nie wiem jak to wsparcie wygląda. Ale podejrzewam że co najwyżej dostają dokumentację i ew. mail do jakiegoś eksperta, który od 40 lat naprawia pralki. Na Steamie też dostają jakieś wsparcie, w końcu muszą ogarnąć achivementy czy steam cloud (no, nie wszyscy ogarniają).

Offline Mazurit

• Daredevil
  • **
  • Kupo!
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 11, 2012, 01:19:24 am »
Wytłumacz mi dlaczego BRAID nie jest niezależną grą.

Gra niezależna z definicji powinna być niezależna. Braid jest na Steamie, Xbox 360, PS3. To gra z cyfrowej dystrybucji, nie gra Indie.

Aha, czyli po prostu masz swoją definicję niezależnych gier.
Bo ogólnie definicja jest taka, że są to gry STWORZONE bez wsparcia finansowego wydawcy.

A myślisz, że porty na konsole zostały zrobione bez wsparcie Microsoftu i Sony?  Dla mnie sprawa jest prosta, gra niezależna to tak na prawdę tytuł, gdzie tworzy go sobie jakieś studio, które w ogóle nie jest wspierane przez jakąś korporację. Jeśli ta gra wychodzi potem na konsole na przykład - pomoc musi być - więc i gra tracić powinna łatkę Indie.

Mnie się zdaje, że to jest jak przy i-muzyce. Początkowo idą do niezależnego studia nagraniowego, produkują jakiś singiel własnym kosztem, dorabiają się na nim względnej renomy i potem udają się już do większego studia, by pod ich skrzydłami bardziej się wypromować, a przy tym nie stracić całkowitej niezależności. Możemy sobie postawić tutaj pytanie czy ich muzyka nadal jest niezależna i posiada ten sam charakter, zarówno na początku jak i w póżniejszym okresie twórczości.

Jeśli weźmiemy pod wzgląd samo finansowanie, to faktycznie mogłyby one nie zasługiwać na miano niezależnych, ale musimy tutaj jeszcze pamiętać o "pomysłach" za które te produkcje są cenione, i które niejako definiują i-gry (inaczej byłyby one zwykłymi growymi popierdółkami). Czy tracą one pod skrzydłami giganta, ale ze względną swobodą, swój innowacyjny charakter? Niech odpowiedzią na to będzie Journey.

« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2012, 03:31:26 am wysłana przez Mazurit »
Oki Doki Man

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 11, 2012, 09:40:19 am »
No ale to pomysły pomysłami, jednak nie nazywajmy tego Indie. To są zwykłe gry, które chca być inne i tego im nikt nie neguje. Mnie tylko obrusza nazywanie każdej 'alternatywnej' gry Indie, bo tak jest w modzie.

Offline Mazurit

• Daredevil
  • **
  • Kupo!
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 11, 2012, 03:22:30 pm »
No ale to pomysły pomysłami, jednak nie nazywajmy tego Indie. To są zwykłe gry, które chca być inne i tego im nikt nie neguje. Mnie tylko obrusza nazywanie każdej 'alternatywnej' gry Indie, bo tak jest w modzie.

Rozumiem stoisz za opcją zupełnej niezależności, O.K. A o tendencji etykietkowania gier frazą "indie", wypowiedziałem się już wcześniej (wyżej), i mi też to nie pasuje.
Oki Doki Man

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 19, 2012, 08:04:19 pm »

Ostatnio trochę mnie rozbroił przykład Rayman Origins
Słyszałem już kilka razy że jest "taki indie", że wygląda jak indie... no tak, bo jako trochę większa gra powinien mieć do bólu standardową oprawę ;]

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 31, 2012, 08:21:19 pm »
Najnowsze HB naprawdę daje radę, konkretne tytuły, polecam obadać
http://www.humblebundle.com/

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 31, 2012, 09:17:51 pm »
Najnowsze HB naprawdę daje radę, konkretne tytuły, polecam obadać
http://www.humblebundle.com/
Hm...w Psychonauts od dłuższego czasu chciałem zagrać. Bastion też w sumie mnie ciekawi. Amnesię mam, a LIMBO to pretencjonalny shit. Superbrothers...nie mam pojęcia co to jest.

Meh, niech mają 8 dolców.

1. @HumbleBrony Bundle $3,000.00
Nie, to nie jest od jednej osoby. Kucykowe pedały używają Humble Indie Bundle tylko po to, żeby zwrócić na siebie uwagę. Żałosne...
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2012, 09:26:26 pm wysłana przez Solidus »
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 31, 2012, 09:34:21 pm »
Dla samego Bastiona i Psychonauts imo warto, bardzo warto.
Niewykluczone że jeszcze coś dołożą za tydzień bonusowo jak to mają w zwyczaju robić.

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 31, 2012, 11:31:38 pm »
Bastion fajny, polecam. Plus, że dostaje się OST. Poczekam do wypłaty i rzucę im coś może.

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 01, 2012, 12:38:27 am »
Psychonauts wydaje się zajebisty. Choć widać, że to port z konsoli. Menu nie są dostosowane do szerokich rozdzielczości, a pre-renderowane filmiki mają trochę dupiatą kompresję.

Bastion jest ok. Grafika ładna dla oczu, podoba mi się głos narratora, ale główny bohater mógłby szybciej biegać. Celowanie młotem jest też trochę nie-teges. Czasem muszę stać w idealnym miejscu, żeby móc w coś trafić.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 01, 2012, 06:27:55 am »
Psychonauts jest fajne i gorąco polecam. Bastionem może się zainteresuję.

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 01, 2012, 05:25:36 pm »
Rzuciłem okiem na to Superbrothers
Nie wiem jeszcze czy jest specjalnie dobre jako gra, ale na pewno jest rewelacyjne jako audio wizualny cukierek, więc w sumie to spoko dodatek do reszty

Co wywołało we mnie konsternacje, w grze można korzystać z twittera, retwitować teksty z gry... what were they thinking?

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 04, 2012, 01:23:57 pm »
Ok, Limbo nie jest takie złe. BUT!
Zagadki są miejscami bardzo denerwujące. Prawie nigdy nie wiesz co masz robić, dopóki nie zginiesz parę razy. Rozmyty obraz i brak koloru nie pomaga tutaj za bardzo. Owszem, niektóre rozwiązania są dość oryginalne, ale głupotą jest, że rzadko kiedy dostajemy szansę na naprawienie błędu. Szczególnie głupie jest to przy ucieczkach, ponieważ czasem skok musi być wykonany z precyzją co do pikseli, a akcja musi być wykonana co do sekundy.
I co za idiota wymyślił, aby skakanie i wspinanie się przypisać pod ten sam przycisk?
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 04, 2012, 01:54:31 pm »
No i dość krótkie jest z tego co widzę.
Przyjemnie się w to gra, ale patrząc na metascore myślę, że recenzenci brali w czasie premiery za dużo prochów.

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 05, 2012, 11:04:42 pm »
Ja tak od siebie to polecam The Binding of Isaac. Jest to przepełniony czarnym humorem dungeon crawler połączony z roguelike'iem twórców Super Meat Boy'a. Gramy chłopcem o imieniu Isaac i uciekamy przed naszą matką, która chce nas zabić, ponieważ tak jej nakazał Bóg. W trakcie naszej podróży napotkamy wiele groteskowych potworów poczynając od much i pająków, kończąc na latających nowotworach i turlających się wnętrznościach. Co czyni ją oryginalną to system ulepszeń. W grze znajdują się 132 przedmioty (licząc dodatek Wrath of the Lamb), więc każda "runda" na pewno będzie inna. Zaczynamy z niczym. Naszą bronią są jedynie nasze łzy. Na każdym z pięter znajduje się pokój z losowym ulepszeniem naszej postaci. Możemy albo dostać ulepszenie naszych łez, dodatkowych pomocników jak latające martwe płody czy muchy, dodatkowe punkty życie, broń zapasowa itp. Część z nich opowiada także o dosyć ciężkim życiu jakie miał Isaac (np. puszka z jedzeniem dla psa nazywa się "obiad", niektórymi przedmiotami są fragmenty jego zwierząt etc.). Przedmioty mają też efekt kosmetyczny dla chłopaka. Na przykład kastet powodujący losowe plucie zębami zmienia twarz Isaac'a na dotkliwie pobitą, Pentagram dodaje mu rogi, podnosząc druciany wieszak zostaje on przebity przez naszą głowę.

Oczywiście w grze jest tylko jedno życie. Stracisz całą energię i musisz zaczynać od początku. Na szczęście gra nie jest tak długa. Jedno przejście zajmuje ok. 15-20 minut.
Binding of Isaac ma sporo nawiązań do religii chrześcijańskiej. Po pokonaniu bossa może nam pojawić się losowo pokój z diabłem, który za "drobną" cenę jednego lub dwóch naszych serc (aka punkty życia) daje nam ulepszenie, które jest dostępne zazwyczaj tylko u niego. Wiele przedmiotów też jest odniesieniem do Biblii jak korona z cierni, stygmat, pentagram czy woda święcona.

Problem z grą jest tylko taki, że była ona ewidentnie robiona we Flash'u, więc nawet procesory i7 mają problemy jeśli w pokoju jest dużo przeciwników.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Sitheral

• Berserker
  • S = k log W
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 05, 2012, 11:33:25 pm »
Zgadzam się, jak na grę z taką oprawą wszystko powinno grać i buczeć a zdarza się że mi przytnie np. przy przechodzeniu z pokoju na pokój. Tak ogólnie to nigdy nie pociągały mnie specjalnie Zeldy i tego typu gry, ale jakoś w BoI się wkręciłem, fajny klimacik, w sumie szkoda że Nintendo odmówiło wydania tej gry na 3DSie.

Btw, Dungeons of Dredmor które gorąco polecam doczekało się dziś workshopu na Steamie i darmowego dodatku o nazwie... "You have to name the expansion pack". Lubię tych gości, bardzo lubię :F

W jednym z modów można nawet pograć... Yuną

« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2012, 11:35:44 pm wysłana przez Sitheral »