Autor Wątek: Seria Star Ocean  (Przeczytany 55981 razy)

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
Odp: Seria Star Ocean
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 29, 2008, 07:31:21 pm »
W porównaniu z tobą niewiele ich zdobyłem. Jakoś nie chciało mi się ich "wykręcać". Tak gdzieś koło 28 % czyli koło 80, odblokowując przy okazji poziom Universe. Żeby zdobyć wszystkie trzeba chyba grę przejść przynajmniej dwa razy, bo podobno można odblokować też poziom 4D-Being.

PS. Ostatnio wreszcie ukończyłem tą grę i stwierdzam, że jest genialna. Niestety nie udało mi się na koniec zdobyć wszystkich postaci, chociaż korzystałem z różnych opisów jednak żaden z nich nie działa!!! Mimo wszystko jej zakończenie zawiera przesłanie, które dalej chodzi mi po głowie.

PPS. Ostatnio mało siedzę na Squarezone, ponieważ wreszcie znalazłem sobie pracę. Niestety po pracy tak mi się chce spać, że kładę się bardzo wcześnie.

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 03, 2008, 05:10:36 pm »
PPS. Ostatnio mało siedzę na Squarezone, ponieważ wreszcie znalazłem sobie pracę
Ja prace mam caly czas, ale za to netu brak - i to powod mojej absencji na SZ. Po powrocie z urlopu na szczescie to sie zmieni :P

Wracajac do tematu Star Ocean - nie wydaje mi sie zeby mozna bylo na koniec miec wszystkie postacie, ja z przebiegu gry wnioskuje,ze jest to niemozliwe (aczkolwiek moze sie myle). Poza tym krolik na koncu miazdzy;))) przeslanie w grze zauwazylem juz wczesniej. Aha, bawiles sie moze w tworzenie eliksirow? (Tears of Aphrodite itp.) bo w ten sposob mozna latwo wszystkie zakonczenia obejrzec (ale to chyba wiesz:P) Ja przechodze gre w maksymalnych detalach (co jest ciezkie...) i mam niewyobrazalna radoche po zdobytych z mozolem BT (szczegolnie te z bossow) Co do levelu - wiadomo mi tylko o 4D,jako ostatni. Faktem jest,ze trzeba go przejsc zeby miec w posiadaniu wszystkie Battle Trophies - poki co sie tym nie przejmuje, Universe nie jest az tak trudny jak przewidywalem, wiec jestem dobrej mysli:> Jesli zas chodzi o pokonanie Luthera na lvl.1 mam juz pewna taktyke - ciekawe czy zadziala:P ale poki co syntetyzuje bronie z pewnym ciekawym kamieniem (+500 ATK) i zastanawia mnie granica tego maksowania :))) nie mowiac o ilosci Fol, ktore na to ida.
P.S. Kocham Nel, no kurde ;)))
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2008, 05:11:14 pm wysłana przez emiel_ »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 04, 2008, 05:55:59 pm »
Ten kamień to orichalcum, można wcisnąć ich najwyżej osiem. (chociaż raz mi się udało 9 ale to był błąd gry). Co do bohatrów, prawdopodobnie można mieć wszystkich jeśli opuszczając Elicoor nie mamy w drużynie Albela i Adraya. Później gdy wrócimy na tą planetę należy pewnie najpierw porozmawiać z Rogerem ale go jeszcze nie przyłączać dalej należy zwerbować Nel, później Albela. Wraz rozwojem fabuły przyłączy się Mirage. Po zdobyciu Sacred Orb przed udaniem się do Firewall przyłączy się Adray co powinno spowodować pojawienie się dodatkowego slotu na bohaterów. Gdy tak się stanie, wracamy po Rogera. Cały ten tok postępowania wydaje mi się najbardziej logiczny. A propos czytałeś moją recenzję Star Ocean?

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 23, 2008, 05:26:19 pm »
Czytalem juz dawno - moja SO3 czeka na update od miesiaca ;] Rzadko bywam na sieci, wiec dopiero odpisuje:P Tak,wiem o 8miu Orichalcumach :) Co do postaci - troche kombinowany sposob, ale nie zamierzam sprawdzac z jednej, prostej przyczyny. Mianowicie - Roger jest u mnie postacia spalona (od poczatku srednio go lubilem). Inna sprawa, co nalezy podkreslic: nie jestem w 100% pewien, ale sprawdzalemtez u znajomego i jest ten sam problem - emulacja SO3 na PS3 nie jest w pelni sprawna, przy czym spiesze z wyjasnieniami:
Gra sie wiesza w 2 lokacjach:
1. W domku, w ktorym uwieziony jest Roger
2. Gdy wychodzimy na Mosel Dunes.

Oczywiscie probowalem do tzw. 'usranej smierci', co zaowocowalo pozytywna reakcja konsoli w wypadku Mosel Dunes. Moze ktorys z przyszlych update'ow konsoli rozwiaze ten problem. Ja doszedlem do tego, ze czasami gra 'przechodzi' jesli przy wejsciu do lokacji wejdziemy w main screen,a tam w invention list, po czym szybko wychodzimy i staramy sie wejsc do w/w lokacji. Sposob dziala, choc nie kazdorazowo.W 1 przypadku mi sie to nie udalo (moze zbyt rzadko probowalem),w 2 dosyc czesto -z racji przebiegu gry musialem uzbroic sie w cierpliwosc i probowac do skutku (do tej lokacji trzeba zarowno  wejsc jak i wyjsc i to niejednokrotnie)
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2008, 05:40:23 pm wysłana przez emiel_ »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 23, 2008, 07:46:40 pm »
Posiadanie Rogera nie jest konieczne do przejścia gry, to całkowicie opcjonalna postać. Dziwna sprawa bo za pierwszym razem chciałem wejść do domu gdzie jest więziony gra mi się też "wieszała" (mam PS2). Za drugim razem nie było jednak żadnych problemów. Zresztą gra jest cholernie niestabilna i czasami zacina mi się bez szczególnego powodu.

Mój sposób jest może nieco przekombinowany, ale wydaje się logiczny. Nic innego na zdobycie wszystkich bohaterów mi nie przychodzi.

Niedługo w publicystyce znajdzie się Kalendarium Dziejów świata Star Ocean przy pomocy mojej skromnej osoby. :) Jakbyś miał dostęp do netu wysłałbym ci wcześniej to może byś coś dołożył. Ostatecznie jednak zawsze można z czasem zrobić update.

Chcesz ciekawe avatary z bohaterami serii Star Ocean to zajrzyj tu: http://www.freewebs.com/staroceanuniverse/staroceanavatars.htm
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2008, 08:03:08 pm wysłana przez aysnel »

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 26, 2008, 04:23:41 pm »
Thx za linka :))) avy podstawowe w sumie, ale to zawsze cos:) wiem, ze posiadanie Rogera nie jest konieczne i chwala tri-Ace za to :P ale wejscie na Mosel Dunes to inna sprawa ;/ Czytalem kiedys, ze pierwsza wersja SO3 w Japonii byla niekompatybilna w ogole - z wieloma PS2,a na innych sie ciagle wieszala. To byla wersja gry, w ktorej nie bylo chyba Maze of Tribulations (o ile dobrze pamietam)           Wczoraj zwerbowalem Ansale i o malo sie nie posikalem ze szczescia (przez jakies 4 godz. ni cholery nie chcial mi sie wytworzyc Philosopher's Stone dla niego) W sumie to niebawem biore sie za gre jeszcze raz, bo spartolilem sprawe z Ruddle i Rumina (a co za tym idzie,nie dostalem przedmiotu do zwerbowania Izaaka) i nie mialem cierpliwosci w wyscigach krolikow. Poza tym gre znam juz chyba na pamiec, poki co bawie sie w Maze i Gemity - Do Bunny Races chyba kupie kontroler z opcja TURBO, bo normalnie to sie predzej zes***am niz zdobede miecz dla Boyda (a co dopiero Bunny Race Trophy). Grales moze w Valkyrie Profile? Jak tak, to na pewno kojarzysz Freye (najwieksza kilerka w SO3),a jesli nie grales, to polecam ;)

Wyslac zawsze mi mozesz, najwyzej odbiore z opoznieniem - na necie srednio 2 razy w tyg. bede, w sumie to tylko poczte sprawdzac i na SZ posiedziec :P

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 26, 2008, 04:59:14 pm »
Valkyrie Profile nie udało mi się przejść z powodu kłopotów z emulacją ale Freye kojarzę. Skoro już przy tym jesteśmy... W SO3 jest pewne nawiązanie do VP. Otóż Cliff w końcówce gry twierdzi że otrzymał list od  właśnie od Frei i Lenneth oraz, że udaje się na planetę Midgard. Prawdopodobnie Freya odwiedziła również Elicoor II. Również smok Crossel wspomina, że jest banitą z Midgardu.

Moje Kalendarium jest już na Squarezone. Myślę o napisaniu artykułu o nawiązaniach do różnych gier w serii Star Ocean.

Ja posiadam wersję SO3 o nazwie Director's Cut Special Edition".

W Maze of Tribulations może zdobyć Puffy tą dziewczynę znaną z SO1  z którą można było zagrać w RPG-paragrafówkę. Jak na razie przechodzę
Xenosagę 2 i wkurwia ten moment kiedy trzeba uciekać z Ormus. Niby pisze, że jest na to pół godziny ale tak naprawdę to chyba nie ma nawet 15 minut.

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 27, 2008, 02:45:18 pm »
Ja posiadam wersję SO3 o nazwie Director's Cut Special Edition
W EU o ile sie nie myle, tylko ta wyszla - z dodatkami i poprawiona. To o czym pisalem bylo tylko w 1 wersji  wydanej w 2003 w JP.

W SO3 jest pewne nawiązanie do VP.
w SO3 jest masa nawiazan do VP :P i to mi sie podoba ;>

Jak na razie przechodzę
Xenosagę 2.
Po tym tytule spodziewalem sie czegos naprawde wielkiego. Moze wlasnie dlatego jestem dosc negatywnie nastawiony do tej gry - jak ja przechodzilem to bylo samo rozczarowanie, choc nie powiem - ten tytul jest mi bliski.Namco dalo niestety ciala i nie wiem, moze to tylko moje odczucie, ale gra sie dosyc 'sztywno', wszystko jest takie...sztuczne, nie wiem...bez duszy. BTW masz wersje 3DVD? Bo w sumie to najbardziej mi sie z tej gry podobal bonusowy DVD z retrospekcja wydarzen z cz. I. :>

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 27, 2008, 06:12:49 pm »
Tak, mam wersję 3 DVD. Film ten tak mnie nakręcił, że nie mogę się od gry oderwać.

W SO3 jest też masa nawiązań do cyklu FF oraz co na pewno nie dziwne do Star Trek. Wiesz chyba też, że istnieje anime Star Ocean EX całkowicie oparte na części 2. Widziałeś też już pewnie trailer ze Star Ocean 4... Niewiele pokazali, ale zawsze coś.

Staram się usilnie zainteresować serią SO jak największą grupę ludzi, jednak bardzo często napotykam mur niechęci... Może boją się dużej ilości dialogów i dosyć technicznego języka... Pograłbym sobie w część 2 ale nigdzie nie można jej legalnie kupić a na emulatorze jakoś mi się nie chce. Z zagranicy nie sprowadzi bo zbyt duże koszty i długi czas oczekiwania.

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 29, 2008, 05:12:04 pm »
W SO3 jest też masa nawiązań do cyklu FF oraz co na pewno nie dziwne do Star Trek.
Powiazania ze Star Trek( a przynajmniej fascynacje tworcow gry) widac golym okiem, szczegolnie jezeli ktos jest wielbicielem serii ST (a do takich sie zaliczam)

Widziałeś też już pewnie trailer ze Star Ocean 4...
Tak widzialem i od tamtej pory spac nie moge ;>

Staram się usilnie zainteresować serią SO jak największą grupę ludzi, jednak bardzo często napotykam mur niechęci...
Kiedys podrzucilem SO3 znajomemu. Mowil,ze moze i fajna ale nie chce mu sie przechodzic bez opisu po polsku (bo nigdzie takowego nie mogl znalezc). EOT. ;/ 

Pograłbym sobie w część 2 ale nigdzie nie można jej legalnie kupić a na emulatorze jakoś mi się nie chce. Z zagranicy nie sprowadzi bo zbyt duże koszty i długi czas oczekiwania.
Stary, ja juz od dawna szukam oryginalu tej gry, raz PRZEGAPILEM OKAZJE, pozniej juz nigdy tej gry nie zobaczylem. Niebawem wyruszam na Wielkie Poszukiwania Gier Dla Musiola :D to przy okazji pojade do jednego sklepu, w ktorym moze beda mieli (maja baze danych z calej sieci sklepow w U.K. i jesli gra gdzies jest to mi ja moga sprowadzic - tak zreszta bylo w przypadku SO3).

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 29, 2008, 05:45:13 pm »
Jest mały problem, bo w Europie SO2 nie wyszło, więc nie ma wersji PAL. Mam zamiar kupić PSP i ściągnąć SO2 na PSX. Najnowsze wersje PSP mają  już podobno emulator PSX więc problemu może nie będzie. Grałeś już w pierwszą cześć na Snesa? Odnośnie Welcch Vineyard. Nie wiem z jakiej okazji pakują ją do tych remaków typu Star Ocean: First Departure czy Second Evolution. Ciekawe czy w ogóle wyjdzie SO: First Departure po angielsku i w Europie.

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 29, 2008, 05:50:40 pm »
Wiesz co? Czytalem te newsy i tez mi sie nie podobaja. Nie podoba mi sie zmiana imion postaci w wersji na PSP , a co do Welsh - dla mnie i tak ona bedzie TYLKO I WYLACZNIE sympatyczna, wesola dziewczyna z Item Creation - nie powinni jej ruszac. No ale coz - taka wola producenta zapewne. Dlatego szukam oryginalu na PSX (wiem ze nie ma wersji PAL) a jesli zrobiliby to samo z SO3 co robia z SO2, to polecialbym do JP i spalil te bude (siedzibe S-E)  :D 
Gralem w 1 czesc i od samego poczatku widac bylo w niej nawiazania do Star Treka :) nie przeszedlem jeszcze, bo skupilem sie teraz na wycisnieciu wszystkich sokow z SO3.Mialem juz taka chwile, ze na widok IC zaczynalo mi sie robic niedobrze... ;>
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 05:51:15 pm wysłana przez emiel_ »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 29, 2008, 05:57:06 pm »
Nie tyle zmieniają imiona jest tylko różnica w transkrypcji. W kolejnym komentarzu do ostatniego newsa coś o tym napisałem. Ale czy mam rację to nie wiem. Tant się chyba na tym bardziej zna. Ostatni nie mam jakoś czas by grać w SO1. Zwykle pracuje, śpię, bądź gram na PS2. W tygodniu jak mi się trafi godzina dziennie przy kompie to jest dobrze.
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2008, 09:30:08 am wysłana przez aysnel »

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 31, 2008, 02:38:54 am »
Gralem w 1 czesc i od samego poczatku widac bylo w niej nawiazania do Star Treka
taaa jak szczurki sie wspiely na gore i nagle przed nimi sie teleportowala panienka ze Spok'iem to se pomyslalem "wtf?! star trek?" i wogole ten motyw federacji  i ich zasady nie ingerowania w dziewicze planety ;f

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 31, 2008, 09:45:06 am »
W czasie kiedy gra wychodziła te motywy byłby bardzo popularne. Dzisiaj w natłoku różnych filmów sci-fi wydaje się to śmieszne. Nie znam dobrze Star Treka ale pamiętam, że motyw choroby trapiącej mieszkańców Roak również pochodził z jednego  odcinków. Odnośnie szczurków... Tak naprawdę to rasa kotopodobna a nie szczuropodobna. Zresztą w SO3 ma już inną nazwę, Felinefolk (koci lud).

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 31, 2008, 01:29:01 pm »
nazywam ich szczurkami bo glowny bohater ma szczurek na imie ;f

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 01, 2008, 02:58:17 pm »
W czasie kiedy gra wychodziła te motywy byłby bardzo popularne.
Mysle, ze nie chodzi tu o popularnosc ST, bo w tym czasie dla ST byla to juz era schylkowa aysnel. Mam przeczucie, ze to raczej fascynacja tworcow/ pomyslodawcy gry. SO1 wychodzil jakos w 1996 roku, 2 lata po kiepskim 'Generations' kiedy nastapila zmiana warty wsrod aktorow/ postaci. Zniknal komandor James T. Kirk i jego zaloga, co dla wielu fanow (w tym i mnie) bylo powazna strata - zarowno dla serialu jak i filmu.Odbilo sie to na popularnosci, ktora wowczas spadla, tak wiec wydaje mi sie, ze raczej fascynacja wziela gore, jezeli chodzi o serie Star Ocean. I bardzo dobrze :) Pozdrawiam

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #77 dnia: Kwietnia 01, 2008, 10:30:10 pm »
Cóż Ronixis bardzo przypomina Kirk'a. Zresztą nie chodzi mi tylko o serię Star Trek. W tym czasie przyszła eksploracja kosmosu kojarzyła się raczej z teleportami, wielkimi statkami powietrznymi i "dobrymi" Ziemianami niosącymi płomień cywilizacji i dobrobyt nierozwiniętym światom oraz walczącymi z nimi "kosmitami" którzy nie chcieli z tych dobrodziejstw skorzystać. Co do imienia Ratix. MarvelliX napisał, że kojarzy mu się ze szczurem. Też racja, ale dla mnie to imię brzmi jak Rad X. Rad X są to takie tabletki zażywane przed wejściem na teren skażony promieniotwórczo. W szerszym znaczeniu można by tłumaczyć jego imię  jako "środek zapobiegawczy" co brzmi sensownie zważywszy na kontekst gry.  Zresztą w całej serii Star Ocean imiona i nazwiska bohaterów coś oznaczają. Widoczne jest to zwłaszcza w Star Ocean 3 (chociaż pewnie i tak wielu tego nie zauważyło :().
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2008, 11:10:09 pm wysłana przez aysnel »

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 09, 2008, 07:03:19 pm »
Zeby nie dostrzec tego w imieniu i nazwisku glownego bohatera, trzeba byc nie lada specem  :D Pozdrawiam i wracam do grania. Jutro powinien dojsc nowy pad z turbo f. do PS3, to posiedze w Gemity na wyscigach krolikow (w koncu...) bo wczesniej nie mialem cierpliwosci ;>

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #79 dnia: Kwietnia 09, 2008, 08:34:22 pm »
Gdzieś w następnym tygodniu będę miał PSP i zarzucę sobie SO2 z PSX. Ostatnio zdobyłem elektroniczną wersję Oficjalnego Przewodnikla do SO3. Jest tam parę ciekawych rzeczy na które nie zwróciłem wczesniej uwagi. Zwróciłem jednak uwagę na to, że nie muszę już zbytnio korzystać z translatora by zrozumieć tekst. :) Aha do PSP kupuje grę Tales of Eternia.