Tak tak moi mili, to musiało się stać. Rusza trzecia edycja tego dorocznego konkursu, w którym to wszyscy użytkownicy forum są jednocześnie uczestnikami i jury. Szybko przypomnę zasady tym, którzy zapomnieli i nie chce im się zaglądać do topika z zeszłorocznym konkursem...
Do końca tego miesiąca, każdy czynny użytkownik forum będzie miał prawo (a nawet moralny obowiązek) zagłosowania w naszym plebiscycie, wybierając innych użytkowników, którzy wykazali się w jednej z 8 kategorii. W każdej z rzeczonych kategorii dokonujemy wyboru trzech forumowiczów, przyznając im odpowiednio 1, 2 i 3 punkty. Każdy wybór należy poprzeć zwięzłym argumentem. Jak większość pamięta, takie komentarze do punktów zostaną później opublikowane dla użytkowników znajdujących się w pierwszej trójce w danej kategorii (komentarze naturalnie publikowane są w pełni anonimowo).
Wiadomość z głosami należy wysłać na moją skrzynkę, a ja dopilnuję liczenia głosów i zbierania komentarzy. Oto kategorie, w jakich można głosować:
Najfajniejszy forumowicz - Główna kategoria, w której oceniany jest całokształt użytkowników. Oceniane są wszystkie cechy, które złożyły się na naszą sympatię (bądź jej brak), wobec użytkowników z forum. Wiadomo, trzon forum jest ze sobą zżyty, no ale kogoś wybrać trzeba.
Najzagorzalszy dyskutant - Takiego osobnika cechuje częste branie udziału w dyskusjach, popieranie swojego zdania argumentami i umiejętność przekonania innych do swoich racji. Dyskusja to w końcu sens istnienia każdego forum...
Najśmieszniejszy komik - Człowiek, którego posty potrafią nam poprawić humor. Inteligentne lub też całkiem proste poczucie humoru, umiejętność wykorzystania sytuacji w sposób zabawny.. grunt, żeby powodowała u nas uśmiech na twarzy. Gdyby nie takie osoby, na forum byłoby drętwo...
Najmodniejszy user - Tutaj oceniamy powierzchowność użytkowników (bynajmniej, nie chodzi o zdjęcia hehe). Mowa tutaj oczywiście o avatarze i sygnaturce, tym, co odróżnia nas od innych na pierwszy rzut oka. Estetyka wykonania, umiejętny dobór obrazków źródłowych, zdolność zwarcia wszystkiego w schludnej formie, a czasem odpowiednio umiejscowione zdanie, czy link w sygnaturze... każdy może mieć swój styl, ale czemu by nie ocenić szeroko pojętego gustu?
Najznamienitszy artysta - Ta kategoria nobilituję osoby o wybitnych zdolnościach plastycznych (zarówno tradycyjnych, jak i cyfrowych) oraz pisarskich (proza, liryka, dramat, według uznania). Oceniamy kunszt pracy, talent artystyczny podmiotu i wysiłek włożony w wykończenie rzeczonego dzieła.
Najbardziej zasłużony członek redakcji - W końcu forum SquareZone jest tylko przybudówką do serwisu o jRPG. Chociaż pewna część użytkowników nie odwiedza zbyt często strony głównej, większość (bardziej lub mniej aktywnie) uczestniczy lub uczestniczyła w życiu redakcyjnym strony. W tej kategorii oceniamy całokształt dokonań na rzecz poprawienia naszej strony - dobre i rzetelne artykuły, newsy, czy fanarty... to one są dowodem wysiłku włożonego w powstanie i utrzymanie tego, z czego dzisiaj możemy być dumni. Naturalnie, głosować można tylko na członków redakcji.
Największy konsolowy otaku - Najnowsza kategoria, rok temu zaproponowana przez niejakiego RadicalDreamera i po chwilowym namyśle, dodana do puli w nowej edycji konkursu. Chociaż prawdziwe życie forum toczy się w dziale Offtopic, nie można zapominać, że teoretycznie jest ono poświęcone grom konsolowym. W tej kategorii wybieramy osobę, która najaktywniej wypowiada się w działach forum "Gry", której dysponuje imponującą wiedzą i wyrobionym gustem w kwestii rozrywki elektronicznej.
Najmniej rozgarnięty użytkownik - Negatywna kategoria, którą usunęliśmy rok temu, ale przywracamy teraz po różnych wnioskach z zeszłego roku. Chociaż znamy się od dawna, czasami zdarzają się tu osoby, które nie do końca lubimy i których poziom wypowiedzi sprawia, że łapiemy się za głowę. W końcu mamy okazję takowych wskazać palcem i wypowiedzieć kilka zdań na ich temat.
Przypominam, że jako SquareZonki to konkurs doroczny, wypadałoby, aby uczestnicy głosowali na swoich kandydatów przez pryzmat ich dokonań w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Prywatne wiadomości z głosami zostają na mojej skrzynce, a ja, jako organizator, obiecuję dopilnować, aby zostały poufne do końca.
Czekam więc na wasze głosy. Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości, proszę zamieszczać je w tym temacie lub pisać bezpośrednio do mnie. Nie zmieniamy i nie dodajemy żadnych kategorii (specjalnie naradzałem się z paroma osobami, aby tego uniknąć). Macie czas do końca października i liczę na wysoką frekwencję (nie ironizuję, naprawdę chciałbym, aby dużo osób zagłosowało hehe).