Autor Wątek: Genialna piosenka  (Przeczytany 99838 razy)

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #160 dnia: Września 24, 2005, 12:50:18 am »
Może trudno to nazwać piosenką,ale ostatnio ciągle zasłuchuję się w motywie z Omena "Ave Satani"...w wielu wersjach,pod innym tytułem [oni chyba wogle tam mieli niewiele poza tym]...czasami sobie podśpiewuję "Versos Christos" ...temat genialny-szczególnie szybsze wersje ;)

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #161 dnia: Września 24, 2005, 01:17:07 am »
Brzmi bardzo intrygująco...Jeżęli masz pod ręką to chętnie byłbym takim dziadem i zassał ;)

Ale swoją drogą stwierdziłem, że słucham na prawdę dziwnej muzyki. No ale w tym gąszczu dziwnych brzmień natrafiłem na coś na prawdę ciekawego. Otóż mam na myśli kapelę Spock's Beard i kawałek "The Ballet of the Impact". Za genialne uważam pierwsze 2 minuty, dalej jest trochę mniej ciekawy <choć wcale niezły>.

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Genialna piosenka
« Odpowiedź #162 dnia: Października 10, 2005, 08:04:10 pm »
James Blunt-You are so beautiful...piosenka z typu tych których nie znoszę...smęt o zwykłym texcie o miłości..ale ten chłopak ma coś takiego dziwnego w głosie,że piosenka chwciła mnie i nie chce puścić...Ogólnie głosik ma jakby leciutko zdarty,albo nie do końca zmutowany przez co leciutko zawodzi na "beautiful". Poza tym zdrza mu się polecieć z lekką chrypką [ale n prawdę leciutką...żaden Cocker :F] Mimo wszystko świetnie mu to wychodzi...nie sądiłam,że będę słuchała z przyjemnością czegoś takiego...

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Genialna piosenka
« Odpowiedź #163 dnia: Października 10, 2005, 08:17:01 pm »
Kurcze.... Hisoka napisała coś o smętach, to odgrzebałem z czeluści swego dysku Noriko Mitsune i jej Without Taking the Jewel, aby sprawdzić, czy ten kawałek dalej działa na mnie tak jak kiedyś.... okazało się, że działa tak samo dobrze, jak nie lepiej. Noriko naprawde nie ma pięknego głosu... przy Megumi Hayashibarze, czy Emiko Shiratori (porównuje do tego klimatu, czyli japońskich smętów) ona nawet stać nie powinna.... ale jej głos, w połączeniu z gitarą w tle i wspomnieniami związanymi z tym kawałkiem jednak robią swoje.... ten kawałek wymiata poprostu i zawsze będzie (chociaż Hisoka by stwierdziła, że to słaby smęt)...

Ostatnio też odgrzebałem swoje albumy Asian Kung-Fu Generation, aby wykorzystać je w walce z atakującym mnie wtedu dołem i jedna nutka okazała się w tej sprawie bardzo skuteczna. Konkretnie mówię o "Re;Re;"...... świetny kawałek.... naprawde wiele go ostatnio słucham i stawiam go na równi z bardziej znanymi kawałkami AKG, jak "Rewrite", czy "Haruka Kanata".

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Genialna piosenka
« Odpowiedź #164 dnia: Października 10, 2005, 08:27:40 pm »
A ja w końcu się dowiedziałam jaki tytuł nosi piosenka Rammsteina, która mi się kiedyś strasznie podobała...niestety jak mi wpadła w ucho nie znałam niemieckiego ni w ząb i nie była w  stanie zapamiętać tytułu....pamiętałam tylko teledysk i w końcu udało mi sie ją znaleźć :lol:  Tytuł : "Du Riechst so gut"...chyba sobie ją zacznę z tamtym smętem przeplatać, żebym się nie zEMOciła XD. Właśnie teraz tego słucham....i coraz bardziej mi się podoba...to tak jakby mi się dopiero spodobała,bo słyszałam ją tak dawno,że prawie nie pamiętam.

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Genialna piosenka
« Odpowiedź #165 dnia: Października 10, 2005, 08:34:16 pm »
Kurcze... kolejny przebłysk mam... ostatnio mi się przypomniał kawałek, który kojarzy mi się z megawczesnym dzieciństwem... prawdopodobnie pierwsza piosenka jaka mi się kiedykolwiek spodobała, bo jak tego słuchałem to nie miałem więcej niż 5 lat. Chodzi tu o Pink Floyd i Another Brick in the Wall (Teacher leave us kids alone). Ściągnąłem i też słucham tego ostatnio, bo kawałek jest bardzo, ale to bardzo dobry... miałem kurcze dobry gust jako zasmarkany gówniarz... chociaż może nie aż taki dobry, bo potem zacząłem słuchać Michaela Jacksona, potem Queen (czyli powrót do dobrej muzyki), a potem przez jakiś czas Liroya (no dalej... śmiejcie się... ja też kiedyś byłem dzieckiem)... ale to nie temat do takich dysput...  

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Genialna piosenka
« Odpowiedź #166 dnia: Października 10, 2005, 08:39:18 pm »
Zdecydowanie Pink Floydzi i "Another Brick in the wall" byli genialni...ale super to wyszło też KoRnowi jak ów utwór przerobili...Marlin Masn niestety schrzanił sprawę,bo piosenkę jeszcze bardziej zwolnił i wyszło mu ogólniecoś dziwnego,ale na pewno nie mogę powiedzieć o tym,że mi się podobało...z dobrych przeróbek  Mansona mogę wymienić conajwyżej "You Spin me right roun,d",bo to mu wyszło straszliwie dobrze...jestem skłonna powiedzieć,że zrobił to lepiej niż orginał..

Co do Jacksona to tak na niego nie pluj,bo jemu też pare STARYCH [!!] utworów wyszło...teraz nie pamiętam tytułu mojego ulubionego...nawet dwóch ulubionych,ale gdzieś je powinnam mieć na płytach. Poza tym z p.rostrzych ,tytułów lubię jego "Blood on the dancefloor" i "Black and white" [ale ten ostatni mniej].

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Genialna piosenka
« Odpowiedź #167 dnia: Października 10, 2005, 08:45:20 pm »
Co do Jacksona to tak na niego nie pluj,bo jemu też pare STARYCH [!!] utworów wyszło...teraz nie pamiętam tytułu mojego ulubionego...nawet dwóch ulubionych,ale gdzieś je powinnam mieć na płytach. Poza tym z p.rostrzych ,tytułów lubię jego "Blood on the dancefloor" i "Black and white" [ale ten ostatni mniej].

Ale ja na neigo nie pluję... on zrobił kilka dobrych rzeczy, jestem to skłonny przyznać, ale dzisiaj mnie jego muzyka zupełnie nie bierze, nawet te stare kawałki...... jest dla mnie mniej-więcej tam gdzie Madonna.... niby oboje mieli kilka dobrych utworów, ale całokształt nie taki fajny...

A skoro już mowa o Jacksonie i o coverach piosenek, to przypomniałaś mi o kolejnym genialnym utworze (wysyp dzisiaj)... mowa o Alien Ant Farm i ich "Smooth Criminal"... tutaj nie ma się co sprzeczać.. ten utwór jest o klasę albo o dwie klasy lepszy od oryginału i naprawde jest bardzo dobry (szkoda, że poza nim AAF niczego specialnie udanego nie zrobiło...)

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Genialna piosenka
« Odpowiedź #168 dnia: Października 10, 2005, 08:54:37 pm »
Alien Ant Farm i ich "Smooth Criminal"... cudo XD Ale poza tym jednym utworem nie pamiętam ich żadnego innego...co musi znaczyć,że niczego straszliwie ambitnego nie mieli [nie to ,że Criminal jest powalająco ambitny,ale na pewno bardzo wpada w ucho  i  świetnie się go słucha].

jest dla mnie mniej-więcej tam gdzie Madonna.... niby oboje mieli kilka dobrych utworów, ale całokształt nie taki fajny...

Madonna też już nie grzeje...poza starymi lkawałkami,które mi sie dalej podobają. Właściwie o jakiś czas wracam sobie do "Like a Prayer", czy "Material Girl"...Jak dla mnie to je dwie najlepsze piosenki. Jak wychodzą te nowe to pierwsze pare razy całkiem nieźole się ich słucha,ale szybko przechodzą...

a jak mowa o całokształcie to ja dla Jacksona liczę całokształt od początku solowej kariery,aż do długiej przerwy ...ani przedtem,ani potem to nie był TEN Jackson. Przedtem to był kiepskawy gnojek,a potem podstarzały artusta próbujący ratować się odgrzewanymi kawałkami.

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
Genialna piosenka
« Odpowiedź #169 dnia: Października 21, 2005, 02:44:28 pm »
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2005, 06:06:15 pm wysłana przez De6v6il6 »
]

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #170 dnia: Października 22, 2005, 03:04:47 pm »
Zdecydowanie Pink Floydzi i "Another Brick in the wall" byli genialni...ale super to wyszło też KoRnowi jak ów utwór przerobili...Marlin Masn niestety schrzanił sprawę,bo piosenkę jeszcze bardziej zwolnił i wyszło mu ogólniecoś dziwnego,ale na pewno nie mogę powiedzieć o tym,że mi się podobało...z dobrych przeróbek  Mansona mogę wymienić conajwyżej "You Spin me right roun,d",bo to mu wyszło straszliwie dobrze...jestem skłonna powiedzieć,że zrobił to lepiej niż orginał..
Jeśli idzie o MIetka Miensona to jeszcze ciekawie wyszła mu przeróbka "Sweet Dreams". Mi się przynajmiej bardziej podoba niż oryginał. A co do "Another Brick In The Wall" świetna, ale nie tak rewelacyjna jak Korn'a, jest przeróbka w wykonaniu Acid Drinkers.

Moonlight ogólnie ma świetne piosenki. Mają swój specyficzny klimat. Polecam jeszcze Dead Can Dance. dowolny utwór. Świetne gotyckie brzmienie.
Kame Hame Ha

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Genialna piosenka
« Odpowiedź #171 dnia: Października 22, 2005, 03:34:44 pm »
Korpiklaani-Hunting song - świetna, dzika piosenka z odrobiną darcia się i wycia. Na prawdę niezła i jedna z lepszych tej grupy.

Jeśli idzie o MIetka Miensona to jeszcze ciekawie wyszła mu przeróbka "Sweet Dreams". Mi się przynajmiej bardziej podoba niż oryginał.

Mi bardziej się podobał orginał. Manson to chyba troche zwolnił i zaśpiewał takim skrzypiącym głosem...wyszło mu na 4+ IMO. Lubię tego słuchać jak mam ochotę na Mansona,ale akurat sweet dreamsy bardziej pasują mi chyba do poduszki :F

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #172 dnia: Października 29, 2005, 01:50:36 pm »
Od dłuższego czasu szukałam pewnej piosenki i w końcu ja znalazłam^^. HIM "Rip out The Wings of Butterfly" ta piosenka mnie urzekła^^.To chyba jedna z leprzych piosenek Him'a...świetne brzmienie gitarowe... to w jaki sposób śpiewa..jejciu^^,aż mnie ciary przechodzą,jak to słyszę.Miła dla ucha...choć może nie jest to coś wyszukanego,ale warto posłuchać^^.

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Genialna piosenka
« Odpowiedź #173 dnia: Października 29, 2005, 04:32:14 pm »
Nick Cave- the kindness of strangers....super piosenka o panience z nbojem w główce. Troche Cave jęczy,ale uwielbiam jego męski, niski głos.  

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
Genialna piosenka
« Odpowiedź #174 dnia: Listopada 05, 2005, 11:28:59 pm »
Moonlight- Taniec ze śmiercią - jest ciężko, dołująco, czyli tak jak lubie... ach ten genialny tekst...

]

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #175 dnia: Listopada 14, 2005, 07:08:36 pm »
Nie wiem, może mi odbija... słucham już długo Metalliki, bardzo lubię ich kawałki, ale teraz notorycznie prześladuje mnie kawałek "Hero Of The Day"... po prostu genialne. Świetny tekst... naprawdę polecam. I nie tylko w tym przypadku - teksty Metalliki są naprawdę dobre i genialne
Kame Hame Ha

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
Genialna piosenka
« Odpowiedź #176 dnia: Listopada 16, 2005, 06:11:01 pm »
Nick Cave- Mercy Seat- genialne ponad 14 minut schiz. Po pierwszym przesłuchaniu stwierdziłam,że za długie i dziwne,ale już po następnym ciągle to nuciłam :D Świetny tekst.

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #177 dnia: Grudnia 02, 2005, 08:27:10 pm »
KISS - I was made for loving you.... cudowna piosenka. Niby KISS taki straszny satanistyczny zespół, a takie piękne piosenki mają..... Naprawdę podoba mi się.
Kame Hame Ha

Offline Chief Roberts

• Szef Internatu
  • Paladin
Genialna piosenka
« Odpowiedź #178 dnia: Grudnia 03, 2005, 12:53:04 am »
Nick Cave- Mercy Seat- genialne ponad 14 minut schiz. Po pierwszym przesłuchaniu stwierdziłam,że za długie i dziwne,ale już po następnym ciągle to nuciłam :D Świetny tekst.
EN DE MERCI SIDIS BERNING (..) Mi się podoba kazikowa aranzacja oraz tłumaczenie pana kołakowskiego. Warto posłuchać, mi się wydaje (czasami, jak popije:D) ze lepsze od oryginału.

Ja tam bez końca mogę słuchać- moze nie tyle piosenki, co niektórych klasycznych utworów. Np. Preludium emoll Szopena jest po prostu czymś absolutnie genialnym, choć jest to tylko preludium (ale ja mam słabość do preludiów:)). Drugim preludium jakie ubóstwiam jest bachowskie preludium do pierwszej suity na wiolonczelę, które po prostu jest tak pałerne w dobrym wykonaniu (fajnie brzmi w tonacji D-dur-normalnie jest w G-dur). Bach miał tez fajną Arię na strunię G ale to chyba kazdy zna. No i Adaggio na struny Barbera tez jest ciekawym utworem, zwłąszcza gdy ktoś oglądał Pluton.

A z piosenek- hmm, sam nie wiem. Ze smętów to mi się Aisha (ta polska) tak kojarzy trochę ze starymi dziejami :) I Blenders tez mają dobre utwory (Punkt Gie oraz Ona jest tuuu-uu-uuuuuu -takie parodie przebojów dyskotek lat .70)

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #179 dnia: Grudnia 03, 2005, 01:16:17 am »
A z piosenek- hmm, sam nie wiem. Ze smętów to mi się Aisha (ta polska) tak kojarzy trochę ze starymi dziejami smile.gif I Blenders tez mają dobre utwory (Punkt Gie oraz Ona jest tuuu-uu-uuuuuu -takie parodie przebojów dyskotek lat .70)
o tak, Punkt Gie wymiata :) zwłaszcza gdy pół akademika popije i wszyscy śpiewają to w różnym tępie :P tego nie da sięopisać, to trzeba zobaczyć :)
Genialny kawałek - Toccata i Fuga Bacha. Rewelacja na organy. W końcu  Smogu lubi muzykę organową :P
Kame Hame Ha