Autor Wątek: Genialna piosenka  (Przeczytany 99874 razy)

Offline Chief Roberts

• Szef Internatu
  • Paladin
Genialna piosenka
« Odpowiedź #180 dnia: Grudnia 03, 2005, 11:22:19 pm »

o tak, Punkt Gie wymiata :) zwłaszcza gdy pół akademika popije i wszyscy śpiewają to w różnym tępie :P tego nie da sięopisać, to trzeba zobaczyć :)
powiedz GDZIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE E :) (to odnośnie tego, gdzie mozna to zobaczyć:D)
Genialny kawałek - Toccata i Fuga Bacha. Rewelacja na organy. W końcu  Smogu lubi muzykę organową :P
Nie przepadam za muzyką na organy, ale Tokatta i Fuga D-moll wymiata:) Początek jest juz obcykany, ale w późniejszej fazie utworu jest szatański ! :devil:  :devil:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2005, 11:22:55 pm wysłana przez Chief Roberts »

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #181 dnia: Grudnia 06, 2005, 01:46:06 am »
Leper Messiah... utwór tak prawdziwy i tak bardzo jadący po komercjalizacji "religijności:, że pewnie Rydzykowi się drobne w kieszeni rozmieniają. No i wspaniałe intro gitarowe..... :) :) :)
Kame Hame Ha

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Genialna piosenka
« Odpowiedź #182 dnia: Grudnia 27, 2005, 02:33:58 am »
SOAD - Holy Mountains

ozesz cholera... jak ja moglem ocenic tak nisko ten utwor w topicu o soadzie? po kilkudziesieciu przesluchaniach plytki hypnotize zdecydowanie sie zaczal wybijac...  nawet chyba bardziej go lubie od soldier side'a heh... zwrotka (chodzi mi o fragment od 0:55 do 1:20) to po prostu geniusz, taki hm... mroczny akcent? najpierw cudowny glos serja przy akompaniamencie perkusji i co jakis czas dzwiekami basu, a potem wejscie do tego wszystkiego genialnej gitary i skrzypiec... ehhh.... moge tego sluchac bez konca... dalszy moment kiedy sie wydziera jest tez calkiem niezly ze swietnym przejsciem miedzy wydzieraniami, a potem refren... jak to ma soad w zwyczaju, wolne refreny przewaznie mu zajebiscie wychodza, tym razem od tej reguly wyjatku nie zrobili heh... a to, co serj zaczyna wyprawiac od 3:38 do konca kawalka to juz poezja... dammit... 12/10 jak nic, jedna z najlepszych piosenek soadu... jesli ktos nie przesluchal jeszcze hypnotize, to polecam chociazby dla tego kawalka
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #183 dnia: Stycznia 04, 2006, 12:25:57 am »
Ostatnim czasem - We Didn't Start The Fire Billy Joela. No i dla zwały Evernight, czy jak to sie tam zwie Mandaryny Live z Sopotu na gitarowym podkładzie grupy Carrion :P :P :P no i nie mam pojęcia czyj kawałek Elektronik Supersonik :lol:
Kame Hame Ha

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #184 dnia: Stycznia 04, 2006, 06:59:16 pm »
Kaczmarski- Modlitwa o wschodzie słońca. Wyjątkowa piosenka. Zauroczyła od pierwszego przesłuchania. Jedenz niewielu znanych mi utworów Kaczmarskiego, który nie opowiadał by o jakiejś postaci lub wydarzeniu historycznym,albo nie był utrzymany w tematyce wojennej.

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #185 dnia: Stycznia 04, 2006, 07:51:04 pm »
Oki, już sprawdziłem - Zladko "ZLAD!" Vladcik. Mołdawia. Elektonik Supersonik i jest jeszcze kawałek "I am the Antipope"
tu daje linka do strony gdzie można to pobrac, ciągnijcie teledyski, koniecznie :)
Elektronik : http://www.jetlagtravel.com/molvania/eurovision_2004.html
Antipope : http://www.jetlagtravel.com/molvania/eurovision.html
^_^
Kame Hame Ha

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #186 dnia: Stycznia 09, 2006, 08:43:46 pm »
Stabbing Westwardv- Torn Apart poprostu brak mi słów piosenka wymiata

Stabbing Westward & Wink - Torn Apart przeróbka tego co wyrzej tylko jakby wolniejsza też niezła ale bardziej podoba mi się poprzednia leprze gitarowe brzmienie ma ;P

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Genialna piosenka
« Odpowiedź #187 dnia: Stycznia 09, 2006, 09:06:42 pm »
no niewierze, ze ktoś inny dotarł do tego kawałka ;] chociaż ja tylko tą wersje z soundtracku do Spawna słyszałem(czyli te z Wink'iem) piosenka jest genialna, szczególnie wokal jakiś taki "miodny"

ja polecam bardzo fajne "chilloutowe"<nielubie naduzywania tego słowa, no ale to raczej najlepsze określenie na ta nutke> Pati Yang - Soul For Me, a jak komuś sie podobają takie klimaty to całą płyte Silent Treatment
<tu zaraz bedzie link do MU ;] >
Pati Yang - Soul For Me
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2006, 09:13:49 pm wysłana przez Morchol »

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #188 dnia: Stycznia 10, 2006, 02:52:05 pm »
Farbhen Lere - Judasz. i ogólnie kawałki tego zespołu. znakomity kawał porządnego polskiego punka. Jednak jeśli idzie o kawałek Judasz, to ma on naprawdę dobry tekst.... zwłaszcza w dzisiejszych czasach...
Kame Hame Ha

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Genialna piosenka
« Odpowiedź #189 dnia: Stycznia 11, 2006, 12:24:06 am »
no niewierze, ze ktoś inny dotarł do tego kawałka ;] chociaż ja tylko tą wersje z soundtracku do Spawna słyszałem(czyli te z Wink'iem) piosenka jest genialna, szczególnie wokal jakiś taki "miodny"

ja polecam bardzo fajne "chilloutowe"<nielubie naduzywania tego słowa, no ale to raczej najlepsze określenie na ta nutke> Pati Yang - Soul For Me, a jak komuś sie podobają takie klimaty to całą płyte Silent Treatment
<tu zaraz bedzie link do MU ;] >
Pati Yang - Soul For Me
No to ja bym sobie zazyczyl calej plytki, bo piosenka mi sie bardzo podoba, troszeczke mi klimatem podchodzi pod 2 single Utady Hikary ktore mnie oczarowaly i ktore mecze w kolko od kilkunastu dni.
Fajny glos wokalistki i ogólny spokój który tak lubie w muzyce

jak bedziesz mial czas to zazuc na MU and PM me or somethin ^^'

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Genialna piosenka
« Odpowiedź #190 dnia: Stycznia 11, 2006, 08:49:24 am »
http://www.megaupload.com/?d=Z9NS5AFY łaaap... wsumie wysłałem PMa juz ale moze ktos inny skorzysta tez =p

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Genialna piosenka
« Odpowiedź #191 dnia: Stycznia 22, 2006, 08:30:54 pm »
http://www.megaupload.com/?d=8MFNGVER
yngwie malmsteen - prelude to april... dammit... to jest chyba najbardziej smutny i dolujacy utwor jaki slyszalem... po prostu geniusz...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2006, 08:31:13 pm wysłana przez Zell Dincht »
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Genialna piosenka
« Odpowiedź #192 dnia: Stycznia 24, 2006, 04:59:36 pm »
jednak nie ma to jak stare dobre kawałki... Iron Maiden - Fear Of The Dark.....
za intro gitarowe i potem za ten tekst....
" I am a man who walks alone
And when I'm walking a dark road
At night or strolling through the park

When the light begins to change
I sometimes feel a little strange
A little anxious when it's dark

Fear of the dark, fear of the dark
I have constant fear that something's
always near
Fear of the dark, fear of the dark
I have a phobia that someone's
always there "

po prostu genialny.....
no a zakończenie....
geniusz, tyle powiem. ten kawałek ma trochę głębsze przesłanie niż tylko to odczytywane bezpośrednio.... piękny. najdziwniejsze dla mnie jest to, że ileż to czasu musiało minąć zanim przesłuchałem sobie porządnie całość Ironów a nie jedną jedyną ich płytę jaką miałem wcześniej...
Kame Hame Ha

Offline Kitano

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #193 dnia: Stycznia 28, 2006, 09:17:51 am »
Chuck Norris - Walker, Texas Ranger Theme
http://www.megaupload.com/?d=2K4N5MOP

In the eyes of a ranger
The unsuspecting stranger
Had better know the truth of wrong from right

'Cause the eyes of a ranger are upon you
Any wrong you do, he's gonna see
When you're in Texas, look behind you
'Cause that's where the rangers gonna be.

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Genialna piosenka
« Odpowiedź #194 dnia: Lutego 05, 2006, 01:26:10 am »
Dammit... ale kawałek wyczaiłem... The Roving Bottles staje się chyba jedną z moich ulubionych kapel... pamiętacie może kawałek Suil A Ruin, który dawałem tutaj i który skomponował chyba niejaki Ronan Hardiman? Nie wiem kto był pierwszy (przypuszczam, że kawałek został dawno temu wymyślony... jakaś pieśń ludowa, czy co), ale piosenka w wykonaniu The Roving Bottles, a o tytule Shule Aroon (podobnie) mnie wbiła w ziemię. Może dla osób, na które Irish nie działa tak jak na mnie nie zrobi to wrażenia, ale chyba będzie ten kawałek w kółko leciał w moim playerze przez następne kilka tygodni...

The Roving Bottles - Shule Aroon

PS. Oł man.. co ja bym dał, żeby śpiewać po angielsku z taką przepiękną ignorancją jak wokalistka tej kapeli... geniusz, poprostu geniusz...

======Pare dni później======

Ale se kawałek zassałem... Tadeusz Woźniak - Zegarmistrz Światła.. naprawde dobry kawałek. Muszę sobie więcej takich rzeczy pościągać...

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #195 dnia: Lutego 05, 2006, 12:25:12 pm »
Tant muszę ci przyznać rację ten kawałek który zażuciłeś jest świetny i jakoś nie mogę go wyłączyć^^.

Jakoś tak ostatnio szukałam coś o Gackt'cie i przez przypadek ściągnełam melodię Maice Mizer-Regret.Jednym słowem bardzo sympatyczna melodia.

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Genialna piosenka
« Odpowiedź #196 dnia: Lutego 11, 2006, 01:52:17 am »
15 Years Ago - cudowny utwór z Ace Combat 5. Jedyne co w nim jest to wręcz śliczna, uspokajająca melodia pianina/fortepianu przy akompaniamencie skrzypiec. Jest krótki, ale polecam wszystkim, którzy lubią posłuchać pianinka/fortepianu.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Genialna piosenka
« Odpowiedź #197 dnia: Lutego 11, 2006, 05:36:09 pm »
http://www.megaupload.com/?d=8MFNGVER
yngwie malmsteen - prelude to april... dammit... to jest chyba najbardziej smutny i dolujacy utwor jaki slyszalem... po prostu geniusz...
dziwna sprawa... od dluzszego czasu tak co kilka dni zapuszczam sobie ten kawalek i najbardziej zaskakujacy moj wniosek to bedzie chyba ten ze gorszej jakosci sie nie dalo znalezdz ;]
Po za tym utwor jest dziwny bo podoba mi sie ta "mistyczna" melodia bo to cos jakby z jakiejs gry, chórki/hórki/churki/hurki tez bardzo fajne, ale najmniej podoba mi sie to plumkanie na gitarce... a pewnie dla ciebie wlasnie to jest najlepsze.

15 Years Ago - cudowny utwór z Ace Combat 5. Jedyne co w nim jest to wręcz śliczna, uspokajająca melodia pianina/fortepianu przy akompaniamencie skrzypiec. Jest krótki, ale polecam wszystkim, którzy lubią posłuchać pianinka/fortepianu.
Bardzo fajny utworek... bede sobie czesto zapuszczal wieczorkiem jak bede siedzial przy kompie i bede chcial tak lekko odplynac... wyalienowac sie. Bardzo ladny, choc pewnie jakbym gral w gre spodobal by mi sie jeszcze bardziej

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Genialna piosenka
« Odpowiedź #198 dnia: Lutego 11, 2006, 09:14:30 pm »
najbardziej zaskakujacy moj wniosek to bedzie chyba ten ze gorszej jakosci sie nie dalo znalezdz ;]
rippowalem to allrecorderem czy jakims innym czyms z avi koncertowki wiec cudow sie spodziewac nie mozna :P

najmniej podoba mi sie to plumkanie na gitarce... a pewnie dla ciebie wlasnie to jest najlepsze
nie jest dla mnie najlepsze, bo dla mnie calosc jest najlepsza heh... ale biorac pod uwage juz sama gitare to yngwie odwala swietna robote we fragmencie od 1:15-1:48 tym swoim napierdzielaniem bo ten fragment wyraza... hmmm... rozpacz? furie? i bardzo tutaj wlasnie to pasuje do reszty... a w reszcie kawalka rzeczywiscie moze denerwowac co poniektorych nie przyzwyczajonych do brzmienia akustyka, bo napierdzielanie na akustyku przy pomoca kostki a nie palcow daje taki dziwny podzwiek, czy jak tam kto woli plumkanie...  

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Genialna piosenka
« Odpowiedź #199 dnia: Lutego 17, 2006, 02:41:27 am »
Pewnie umieracie z ciekawości, aby się dowiedzieć czego to wasz idol Tant słuch ostatnio... no więc już śpieszę z wyjaśnieniami. Kilka dni temu eMule w końcu postanowił dociągnąć albumik niemieckiego (dobrze, że niemieckich piosenek prawie nie ma) zespołu The Roving Bottles, który to właśnie gra Irish.... no i utworem otwierającym płytke jest szlagier irlandzkiego folku, czyli Foggy Dew (przypuszczam, że oryginał skomponowano jakoś w XVII lub XVIII wieku, biorąc pod uwagę opisane w nim wydarzenia historyczne... zresztą ciężko mi to osadzić, to by Hisoka, Chief albo inny historyk musiał osadzić w czasie, po wsłuchaniu się w słowa). Kawałek wymiata tak bardzo, że sobie jeszcze dwie wersje tej samej piosenki, tym razem zaśpiewanej przez innych ludków (The Chieftains z Sarą MacLachlan oraz te same typy, ale z Sinead O'Connor). Jako, że wersja z Sarą M. jest troche słaba jakościowo i wykonanie bardzo podobne do tego Sinead, to wam zrzuciłem na MU dwie wersje tej piosenki - bardziej skoczną The Roving Bottles i poważniejszą i lepiej oddającą klimat piosenki wersje Sinead. Polecam obie, bo ostatnio ich słucham w kółko (tak, jestem popieprzony, że w domu słucham folku zamiast jakiś Malmensztajnów, czy innych gotyckich szarpidrutów albo jakiś biseksualnych japończyków, ale jakoś mnie tak ostatnio wzięło na Irish...). Enjoy...

Tantowy Ajrisz