Autor Wątek: Final Fantasy VII HELP!  (Przeczytany 112058 razy)

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #20 dnia: Września 01, 2004, 06:41:10 pm »
1Pytanko: Jak zdobyć albo gdzie znaleść wszystkie 35 żołnieżyków?
Znalażłam takie dwa w junon i słyszałam że są w tym mieście jeszcze pozostałe ale nie mam pojęcia gdzie??

2Pytanko:Jak ściągnąć z pułki item bodajże w Kalm i jest tam jeszcze skrzynka której nie mogę otworzyć...

MarvelliX

• Gość
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #21 dnia: Września 01, 2004, 07:30:53 pm »
Hmmm zołniezyków jesst chyba 14 a to 1/35 to chyba ssskala ;)  mozna je zdobywać uzyssskując ponad 3k punktów w kolejce w Gold Soucer (jakoś tak sssie pisało :P )

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #22 dnia: Września 01, 2004, 07:59:27 pm »
ktore levele trza miec do Calm mniej wiecej ? bo ja mam chyab od 17 do 19 i nie wiem czy wystarczy :D

MarvelliX

• Gość
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #23 dnia: Września 01, 2004, 08:32:20 pm »
ja miałem 15  :P ale jaki byś nie miał i tak tam dojdziesz :>  

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #24 dnia: Września 02, 2004, 12:35:31 pm »
ide obecnie do fort condor czy jakos tak. taka wierza z condorem :P i chca zeby im doplaciic 4k gil. Trzeba to robic ?!

Offline RiKKu-reloaded

• Adventurer
  • *
    • http://brak :D
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #25 dnia: Września 02, 2004, 05:58:28 pm »
Jezeli jestes na szczycie fort condor i prosza cie o dotacje na walke z shinra to chyba im sie dawalo ale jak bedziesz mial ekran walki z potworami nie kupuj zadnych zolnierzy bo oni nie dosc ze kupe kasy kosztuja to jeszcze sa slabi. Zamiast tego walczyc z wieloma potworami ktore ci wyskakuja po prostu czekaj az jeden z nich dotrze do szczytu i zamiast z wieloma walczysz z jednym i na to samo wychodzi tylko ze duuzo taniej ^^

Cooool ^.~

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #26 dnia: Września 02, 2004, 06:29:06 pm »
a ja kupilem zolniezy a i tak musialem z tym 1 walczyc :P

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #27 dnia: Września 20, 2004, 01:11:41 pm »
A ja mam pytanko...jak się choduje Chocobo...wiem że coś takiego jest i że one są później potrzebne by dostać się do jakiegoś dodatkowego miejsca...i jest ich kilka.Jeśli ktoś również wie gdzie je znaleźć to bardzo proszę o napisanie gdzie.

Offline Tamaya

• Wanderer
    • http://www.tamaya.escarp.net
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #28 dnia: Września 20, 2004, 03:11:05 pm »
Super zabawa z tą hodowlą, ale kosztowna i pracochłonna. Ale to jedyny sposób  poza walką z Emerald Weaponem na zdobycie kilku fajnych materii w tym najpotężniejszej summon KOTR.
Zaczynasz na dysku 2 po ucieczce z Junon. Nie musisz mieć Clouda w ekipie, ale ja osobiście czekałam na jego powrót. Kasy potrzebujesz diabelnie dużo, więc najlepiej sprzedaj Master All Materię. Mnie nie wystarczało pod koniec.
Naładuj materię Chocobo Lure na maxa. Zdobądź orzeszki: Zeio Nut (wystarczy jeden) wygrywając lub kradnąc od Goblinów z lesistej wyspy na wschód od Midgar i ze 3 Carob Nut od Vladorakosów w pobliżu Bone Village na wybrzeżu. To te trudne do pokonania, więc zamiast zwykłej Steal Materii radzę użyć do kradzieży Steal as vell z podpiętym mocnym sumonem lub magią, to będzie łatwiej.  To w ramach przygotowań.
Idź na Farmę Chocobo i wynajmij u ChocoBilla 6 stajni. Trochę kosztuje. Dostaniesz tu wykład o hodowli. Zaopatrz się w ziarna dla dzikich Chocobos i leć na północ od Bone Village, gdzie znajduje się domek Chocobo Sage'a. Porozmawiaj z nim i zrób zapas Sylkis i Regan Greens. Oczywiście możesz zdobywać na raty w trakcie zapotrzebowania.
Teraz czas na polowanie na dzikie Chocobos. Udaj się w rejon Gold Saucer i znajdź ślady koło pustyni na trawie. Znajdziesz tu Good Chocobo. Łap okazy w towarzystwie dwóch Spencerów. I odsyłaj do stajni. Możesz mieć maksymalnie cztery na raz. Potem save i do ChocoBilly'ego. On dokona przeglądu i powie ci jakie złapałeś oraz każe ci je nazwać. Wtedy znajdą się w boksach. Teraz możesz u ChocoBilly'ego je karmić, rozmnażać lub wypuszczać na wolność. Podkarm jedno female ziarnami od Chocobo Sage'a aż podskoczą statystyki na maxa. Jak chcesz możesz zadbać też o male, jeśli masz złapanego, ale ten będzie potrzebny potem. W każdym razie nastepnie leć do Gold Saucer i idź do Chocobo Square, gdzie na lewo porozmawiaj z Ester. Ona zaproponuje ci udział w wyścigu na twoim Chocobo. Zgadzaj się i wygrywaj aż awansujesz do klasy A, lub S, wtedy wróć i zabierz się za kolejne polowanie. Cel Great Chocobo male. Znajdziesz go w Mideel w towarzystwie najlepiej 2 Spiral. Znów wróć na farmę i z pomocą Billy'ego przenieś okazy do boksów zachowując wybrany. Podkarm go i postąp tak jak z Good. Kiedy masz już Good Chocobo female klasy A lub S i Great Chocobo male tychże klas save i do ChocoBilly'ego rozmnażać je. Wskaż na jego rządanie boksy z wybranymi osobnikami i daj jednemu Carob Nut. Otrzymasz prawdopodobnie niebieskiego - River Chocobo. Rodziców wypuść, a je karm i podnoś klasę na wyścigach jak się uda wysoko (S najlepsza). Następnie przygotuj drugą parę Chocobo do rozmnażania. Tym razem Good Chocobo male, a Great Chocobo female. Postępuj tak samo jak wcześniej aż wyjdzie zielone - Mountain Chocobo. Save aż uzyskane osobniki zielony i niebieski będą różnej płci. ( Czasem może się zdarzyć najpierw zielony, a potem niebieski). W każdym razie znowu karmienie i wyścigi. Kiedy oba są gotowe łączysz ich w parę i dajesz trzeci orzeszek. Otrzynasz czarne - Mountain-and-River Chocobo, które znów trzeba karmić i na wyścigi do klasy S. W zależności czy to male czy female musisz znależć partnera z gatunku Wonderful Chocobo. Leć tym razem na śnieżne pola, na zachód od Icicle Inn jesli dobrze pamiętam (wybrzeże z kawałkiem trawy). Tam w towarzystwie dwóch Jumpingów znajdziesz ptaka. Znów wprowadzaj do boksów i sprawdzaj płeć odrzucając okazy zbędne. Właściwego podkarm i podnieś mu klasę do S. Oto ostatni etap. Po save połącz czarnego z wonderful i nakarm Zeio Nut i viola! Pojawi się złoty - Ocean Chocobo, który dotrze wszędzie, nawet po wodzie. Możesz go podkarmić i wystawiać na wyścigach dla korzyści, lub iść po żadkie materie. Naturalnie w trakcie hodowli możesz prowadzić fabułę i odwiedzać Chocobo Sage'a. Trochę namieszane, ale powinno zadziałać jak się doczytasz.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2004, 03:11:45 pm wysłana przez Tamaya »

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #29 dnia: Września 22, 2004, 09:55:59 pm »
Uch widzę że tego sporo....mam nadzieję że wszystko mi się uda zrobić...z góry dzięki Tamaya

Edit

Mam kolejny problem z tymi Chocobo.......jakoś nie wychodzi mi ani  niebieski ani zielony....czy te poprzednie powinny mieć też inny kolor...wszystkie które mam sa żółte...co robie źle,a i jeszcze jedno...czy jak je sparzę to muszą być tej samej klasy??
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2004, 09:15:23 pm wysłana przez YUzuriha »

Offline Kakashi

• Daredevil
  • **
    • http://uks.sroda.prv.pl
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #30 dnia: Października 13, 2004, 05:58:03 pm »
z tego co wiem, zeby powstal zielony, albo niebieski chocobo jest Ci potrzebny: 1 male, albo female z okolic Icicle Area i 1 male albo female z okolic Rocket Town. Zalezy z jakich okolic masz samca, a z jakich samice. Sqatasz je carob nutem i powinien powstac zielony lub niebieski. jak nie, to powtarzaj do skutku, w koncu sie musi udac. i oczywiscie polecana klasa S :D  :shu:  

kare ki ni mizu wo...
deisui ni haeru kimi wa mou...

Teraz słucham:

Offline Tamaya

• Wanderer
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #31 dnia: Października 14, 2004, 10:52:06 am »
Nie uwierzycie, ale nagle ostatniej nocy, jakbym nie miała o czym myśleć przyszło jeszcze jedna sugestia do tego problemu.  :)
Ponieważ Chocobo Sage opisuje jak hodować te Chocobo, a Chole na Farmie Chocobo spisuje to, co się jej powie i potem może powtórzyć na życzenie, może zebranie tych wiadomości (chodzić co 1 godzina około) ma też kluczowe znaczenie. Ja zawsze zaczynałam hodowlę od czestych wizyt u niego i słuchałam kiedy coś sobie przypomnie, więc nie wiem czy w innym przypadku byłbyproblem. Zwykłe żótle wychodziły mi wyłącznie z Chocobo jednej grupy np. Good, albo tych z opuszczoną głową jakie łapie się koło farmy no i takich jakie nie jadły orzeszka czy też nie miały klasy A.

Ps. Uff. Może teraz nie będą mnie nachodzić w nocy Chocobo.  ;(  :)
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2004, 10:52:29 am wysłana przez Tamaya »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #32 dnia: Października 14, 2004, 01:56:30 pm »
żeby otrzymać niebieskiego lub zielonego drania trzeba zmieszać samice i samca klasy Good albo tej lepszej, używając Corob Nuta. Faktycznie najlepszym miejscem na znalezienie powyższych jest Icicle Area, koło tego miasta, gdzie się na snowboardzie zjeżdżało, ale jeszcze dobrze można połapać, przy tym miasteczku na wysepce, które później Ultima rozwali (nie pamiętam nazw.... dawno grałem). Niestety... ta sama para da ci zawsze ten sam kolor, przez co trzeba poszukać nowego samca lub samicy do wychodowania ptaka drugiego koloru. Oczywiście im większa ranga chocobo, tym większa jest szansa na otrzymanie kolorowego pisklaka. Acha.... warto też rodziców przypakować nutami, żeby im statystyki wzrosły, bo dziecko bedzie je po nich dziedziczyć.

MarvelliX

• Gość
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #33 dnia: Października 14, 2004, 02:34:51 pm »
How to Obtain the River (Blue) Chocobo

This one is really easy, as the Mountain. Reach the Golden Saucer Area, and catch a Good Quality
 Chocobo (2 Spencer). Then reach Mideel Area and get a Great Quality Chocobo (1 or 2 Spiral). You
 could also get the Chocobo near Rocket Town, but in Mideel you get more EXP and AP. In order to
 get the River Chocobo, you need a MALE Great Chocobo from Mideel and a FEMALE Good Chocobo from
 Golden Saucer. Mate them with the Carob Nut and you will receive the Blue River Chocobo. After
 breeding, release the parents of the River Chocobo, you will not be needing them again.

*** UNIVERSAL TRICK FOR CUTTING TIME *** When you catch a Chocobo and send it to the Stables, its
 sex has not yet been determined. Chocobo sex is determined when you move Chocobos from the fence
 to the stables (so, in Chocobo Ranch). Always save just before entering Chocobo Ranch! This way,
 if you mess up with Chocobo sexes, you can reset and restart.

How to Obtain the Mountain (Green) Chocobo

This one is also really easy. Reach the Golden Saucer Area, and catch a Good Quality Chocobo (2
 Spencer). Then reach Mideel and get a Great Quality Chocobo (1 or 2 Spiral). In order to get the
 Mountain Chocobo, you need a FEMALE Great Chocobo from Mideel and a MALE Good Chocobo from Golden
 Saucer. Mate them with the Carob Nut and you wil receive the Green Mountain Chocobo. Again,
 release the parents of the Chocobo, you don't need them.

*** MAKE SURE YOUR MOUNTAIN CHOCOBO IS OF THE OPPOSITE SEX OF YOUR RIVER CHOCOBO!!! ****

nie chciało mi sssię tłumaczyć :P

Mi sssamemu nie udało sssię ich zrobić (ciągle żółtki wychodzą :prr: ) <_<  wydaje mi się że czeba jeszcze ich ranking podwyższyć w wyścigach...
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2004, 02:36:53 pm wysłana przez Marvell »

Offline Tamaya

• Wanderer
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #34 dnia: Października 15, 2004, 12:44:52 pm »
żeby otrzymać niebieskiego lub zielonego drania trzeba zmieszać samice i samca klasy Good albo tej lepszej, używając Corob Nuta. Faktycznie najlepszym miejscem na znalezienie powyższych jest Icicle Area, koło tego miasta, gdzie się na snowboardzie zjeżdżało,
Ech maleńka uwaga. w tej okolicy nie ma Good tylko Wonderful. Wiem bo hodowałam na playu i komputerze.  :)

Swoją drogą jestem ciekawa, który punkt omijacie, że wam nie wychodzą.
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2004, 12:45:29 pm wysłana przez Tamaya »

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #35 dnia: Października 20, 2004, 10:43:58 am »
A ja mam kolejne pytanko,a mianowicie po co są te Turtles paradise(czy jakoś tak).Bo nie mam pojęcia po co je czytać??Coś się za nie otrzyma czy co??

Offline Tamaya

• Wanderer
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #36 dnia: Października 20, 2004, 02:05:24 pm »
To bonus, ale już spieszę z wyjaśnieniami.
Jak zbierzesz wszystkie to w barze Turtle Paradise na Wutai (gdzie sa Turks) porozmawiaj z barmanem, a dostaniesz Megaelixir.

Dla dokładności powinno być ich 6:
- Midgar:  (Sector 5) Na 2 piętrze, gdzie śpi chłopak, jest na ścianie przy schodach.
- Budynek Shinra:(Lobby) Jak wejdziesz do budynku głównym wejściem to zdaje się z tyłu, gdzie stoją samochody przy windach. Poza schodami.
- Gold Saucer: (Ghost Hotel) Kartka w pobliżu wejścia do sklepu.
- Cosmo Canyon: Kartka przy schodach w Sklepie z bronią.
- Cosmo Canyon: Na pietrze Zajazdu w pobliżu Cosmo Candle.
- Wutai:( Basement of Yuffie's house). Po kradzieży Materii powinno być dostępne.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2004, 02:05:50 pm wysłana przez Tamaya »

Offline BONGERMAN0

• Soldier
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 23, 2004, 09:28:00 pm »
:( sciagnąlem torrentem pc wersje FF7 i jest QRDE po francusku-nie znam jezyka :prr:
 jak to zmienic tzn jezyk na polski?? :lol: Swiruje,ale slyszalem ze to mozliwe..Angielskiej wersji chce!!!!!!!AAAAAAAAPLIZZZZZZZZZZZ
POMOCY.Dziwne uczucie grac w to po francusku:P

Offline Ard

• Wanderer
  • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 24, 2004, 03:20:47 pm »
jak wersja?? PC czy PSX??
jak dobrze poszukasz znajdziesz nawet jezyk polski :P

przeniosłem temat tam gdzie nalezy :]...czy tylko ja wiem w jaki sposob przeniesc jeden temat do nastepnego?? ke? (to pytanie do modów ;)...

EDIT by Gipsi:
No ja już na szczęście wiem jak :) ..wcześniej umiałem tylko rozdzielać temay -_-'

EDIT by Marvellix:
A ja nadal nie -_-' ale ssie tym nie przejmujta :P poradze ssse... jakoś :shifty:
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2004, 10:24:10 pm wysłana przez Marvell »

Offline Tamaya

• Wanderer
Final Fantasy VII HELP!
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 25, 2004, 12:41:28 pm »
:( sciagnąlem torrentem pc wersje FF7 i jest QRDE po francusku-nie znam jezyka :prr:
 jak to zmienic tzn jezyk na polski?? :lol: Swiruje,ale slyszalem ze to mozliwe.
Jeżeli to wersja komputerowa są jakieś pliki dodatkowe do zdobycia po polsku (Patch czy coś). Nie znam niestety adresu, bo to było jakiś czas temu, ale pracowalismy też z bratem przy tym i rzeczywiście podczas testu dało się zmienić. Chociaz to nie to co po angielsku.