Autor Wątek: Problemy z naszymi komputerami  (Przeczytany 82940 razy)

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Odp: Problemy z naszymi komputerami
« Odpowiedź #380 dnia: Listopada 23, 2006, 11:28:02 am »
Dobra teraz się wkórzyłam.To chyba jednak nie wina wentylatora.Z tego względu,że znów mi się pokazało okienko.Mam trzy możliwości....albo dysk jest zawalony-ta opcja raczej odpada,mam wolne 5gb na 18gb.Albo Karta telewizyjna robi mi figle(dziś własnie pokazało się,że nie działa,jakiś error),wyjeła bym ją ale nie mam pojęcia które to XD.Albo bateria w biosie siada.To przy okazji zapytam sie ile taka bateria działa,bo jesli mniej niż 5 lat to pewnie przez nią mam te problemy i czy można to coś wymienic lub naładowac?I jak już tio gdzie w kompie sie to znajduje XD.

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #381 dnia: Listopada 23, 2006, 11:44:00 am »
Bateria w BIOSie powinna trzymać długo, bo on nie wymaga specjalnie dużo mocy zasilającej. Naładować raczej jej nie naładujesz, ale kupisz ją za 2 złote w każdym sklepie elektronicznym (albo u zegarmistrza). To zwykła bateri, taka jak w kalkulatorach albo zegarkach np... wygląda tak:

Ale jak mówię, nawet jakby ci ta bateria nie działała, komputer powinien żyć bez tego. Jedyna zauważalna zmiana to wyskakujący error podczas ładowania systemu, który da się przeskoczyć F1 i wyzerowana godzina systemowa.... bo zasadniczo BIOS napędzany jest prądem zmiennym z sieci, ale zegar potrzebuje bateryjki (ona do czegoś innego służy jeszcze? chyba nie)

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #382 dnia: Listopada 23, 2006, 01:36:49 pm »
W takim razie pozstaje wyjąc karte telewizyjną i sprawdzic,mam nadzieję,że to tylko z nią jest problem...

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: Listopada 23, 2006, 06:42:56 pm »
karta gaficzna (nie telewizyjna ;p) to to gdzie masz monitor podlaczony... zeby ja wyjać prawdopodobnie bedziesz musiala odkrecic tylko 1 srubke i w wypadku gdy masz wersje pod AGP (to szersze wejscie ;p) zwolnic taki czopek co blokuje jej przypadkowe wypadniecie znajdujacy sie przy samym łaczu. IMO sproboj wyjac przetrzec to metalowe jak kolwiek sie zwie i wlozyc spowrotem dobrze dociskajac tak wogole to z taśma podlaczona do dysku tez tak zrob

nie maz ty tam jakiegos chopa w okolicy do ktorego mogła bys sie usmiechnąć ;) i co by sie choc troche znal na kompach?

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #384 dnia: Listopada 25, 2006, 08:57:07 pm »
Ziomki pomóżcie mi ;D
Chciałem byc fajny i sie zagalopowalem ;]
Chcialem zobaczyc jak wyglada SZ bez obrazkow i w FFoxie dalem na "Blokuj obrazki z serwera Squarezone" i myslalem ze pozniej znowu klikne tylko prawym klawiszem myskzi i bedzie dalo sie odblokowac... no ale nie da sie ;/
Pytam sie wiec gdzie przywraca sie widocznosc obrazkow na danej stronie ;]

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Chief Roberts

• Szef Internatu
  • Paladin
« Odpowiedź #385 dnia: Listopada 25, 2006, 09:54:48 pm »
Narzędzia-opcje-treść-blokowanie obrazków/oglądanie obrazków i wyjątki obok tego.

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #386 dnia: Listopada 25, 2006, 09:57:35 pm »
Narzędzia-opcje-treść-blokowanie obrazków/oglądanie obrazków i wyjątki obok tego.
"Mój wybawco" :*

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #387 dnia: Listopada 26, 2006, 12:52:33 pm »
karta gaficzna (nie telewizyjna ;p) to to gdzie masz monitor podlaczony... zeby ja wyjać prawdopodobnie bedziesz musiala odkrecic tylko 1 srubke i w wypadku gdy masz wersje pod AGP (to szersze wejscie ;p) zwolnic taki czopek co blokuje jej przypadkowe wypadniecie znajdujacy sie przy samym łaczu. IMO sproboj wyjac przetrzec to metalowe jak kolwiek sie zwie i wlozyc spowrotem dobrze dociskajac tak wogole to z taśma podlaczona do dysku tez tak zrob

nie maz ty tam jakiegos chopa w okolicy do ktorego mogła bys sie usmiechnąć ;) i co by sie choc troche znal na kompach?
Dzięki Marv...heh muszę w takim razie to sprawdzić,bo już zaczyna mnie wnerwiać ta informacja co mi wciąż wylatuje...
Co do chopa do pomocy to nie mam,żadnego znajomego co by się na tym znał i mieszkał w okolicy...jedynie mój wójek,ale jak on przyczłapie się do mnie to chyba rok minie,choć mieszka na przeciwko XD.Zrobie tak jak powiedziałeś i napisze jak będzie jakiś rezultat..

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #388 dnia: Listopada 28, 2006, 09:44:43 am »
Cóż...spróbowałam i nic,za to okazało się,że mam wirusa...robaka,który powolutku zrzera sobie mojego twardziela.Jedyne co może mnie uratowac to format....dziś prawdopodobnie go zrobię (a raczej mój wójek) i całe szczęście,że mam stary dysk to uda mi się uratowac to co na nim mam...eh.Mam nadzieję,że wszystko pójdzie dobrze...
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2006, 09:45:21 am wysłana przez Yuzuriha »

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #389 dnia: Listopada 28, 2006, 02:57:11 pm »
całe szczęście,że mam stary dysk to uda mi się uratowac to co na nim mam..
tylko wirusa nie zachowaj :F

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #390 dnia: Listopada 29, 2006, 08:48:35 am »
Spoko już po wszystkim...ale wydaje mi się,że go nie było jednak,bo jakoś nic nie wykryło,ani błędów,żadnych uszkodzeń,nic...nie wiem w takim razie co było przyczyną...może stary system,albo komp zawalony.W każdym razie już jest sprawny i wszystko jest cacy.Teraz chodzi ładnie i szybciutko...a i tak kiedyś trzeba było zrobić ten format i pozbyć się kilku niepotrzebnych programów XD....

Dobra mam mały problemik XD.Jak ustawić w mozilli tak by każde okno pojawiało mi się osobno a nie w jednym panelu?
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2006, 09:27:09 am wysłana przez Yuzuriha »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #391 dnia: Listopada 29, 2006, 09:47:54 am »
Jak ustawić w mozilli tak by każde okno pojawiało mi się osobno a nie w jednym panelu?

Narzędzia -> Opcje -> Karty

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #392 dnia: Listopada 29, 2006, 04:08:08 pm »
albo prawym przyciskiem myszy i otworz w nowym oknie ;p tylko po co otwierac w nowym jak wygodniej w jednym?... w/e

Offline G-1

• "cudowny" użytkownik
  • General
« Odpowiedź #393 dnia: Listopada 30, 2006, 03:43:19 pm »
Dobra może ktoś mi powie jak wytrzasnąć komende "netstat -b" bo nie mam jej w cmd a przydałaby się heh. ;)
http://img156.imageshack.us/img156/9245/11al3.png

Edit:
Dobra nvm znalazłem co chciałem.  
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2006, 01:00:20 pm wysłana przez G-1 »
(...)Poprostu ja nie mam czasu na granie w kilkudziestogodzinne gry po to żeby poznać fabułe jakąś lipnawą w której ziomu ratuje świat, a ja podczas tego ratowania świata biegam sobie mietkiem naciskam przycisk X i walcze z potworem, później oglądam film jak ten mietek główny bohater gada 30 minut z jego wybranką z czeg nie wynika nic ciekawego, później zaliczam każdą postać w lokacji i gadam z nią żeby dowiedzieć się na przykład że ładną mamy pogode, a nowa generacja konsol będzie mi oferowała to samo z tym że z lepszą grafiką... nie gry to już nie jest dla mnie główna rozrywka i nie mam czasu na kilkadziesiąt godzin grania podczas gdy o wiele epszą fabułe mogę mieć oglądając jakiś koreański film... teraz już mnie granie nie ara, jak mówiłem wcześniej przed konsolą chce się rozerwać, niepotrzebny do tego jest mi główny bohater stworzony z 40 milionów pixeli zamiast z 4...

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #394 dnia: Grudnia 11, 2006, 03:26:01 pm »
albo prawym przyciskiem myszy i otworz w nowym oknie ;p tylko po co otwierac w nowym jak wygodniej w jednym?... w/e
Lol...jakbym o tym nie wiedziała...no ale to chyba nie od mozilli zależy bo foldery też mi się w jednym otwierają XD.Nic jakoś sama dojde,a jak nie to się zgłoszę do wójka...bo uciążliwe jest to otwieranie w jednym(jak chcę zamknąć w pasku to cały panel się zamyka XD...ah te moje przyzwyczjenie).

Offline G-1

• "cudowny" użytkownik
  • General
« Odpowiedź #395 dnia: Grudnia 20, 2006, 01:53:59 pm »
Hmm mam głupi problem z folderami, mianowicie :

Chcę sobie ustawić tak żebym mógł posegregować pliki wedłu daty utworzenia a nie wykonawcy, albumu, itd. Ale za chiny nie wiem gdzie to ustawić. ;/ Jak widać próbowałem dostosować folder ale to nic nie robi heh. ;/

EdiT:
Eh cholera już sam wykminiłem to samemu heh. ;] Dobra dzięki za pomoc. ;]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2006, 01:56:13 pm wysłana przez G-1 »
(...)Poprostu ja nie mam czasu na granie w kilkudziestogodzinne gry po to żeby poznać fabułe jakąś lipnawą w której ziomu ratuje świat, a ja podczas tego ratowania świata biegam sobie mietkiem naciskam przycisk X i walcze z potworem, później oglądam film jak ten mietek główny bohater gada 30 minut z jego wybranką z czeg nie wynika nic ciekawego, później zaliczam każdą postać w lokacji i gadam z nią żeby dowiedzieć się na przykład że ładną mamy pogode, a nowa generacja konsol będzie mi oferowała to samo z tym że z lepszą grafiką... nie gry to już nie jest dla mnie główna rozrywka i nie mam czasu na kilkadziesiąt godzin grania podczas gdy o wiele epszą fabułe mogę mieć oglądając jakiś koreański film... teraz już mnie granie nie ara, jak mówiłem wcześniej przed konsolą chce się rozerwać, niepotrzebny do tego jest mi główny bohater stworzony z 40 milionów pixeli zamiast z 4...

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
« Odpowiedź #396 dnia: Grudnia 21, 2006, 07:28:10 pm »
Ale mam nerwa na mojego kompa.Jest po formacie i znów się coś wali.Sam się resetuje czasami albo zacina nagle z niewyjaśnionych powodów.Muszę go wtedy zresetować a i to czasami nie daje reultatu...jedyne co mi pozostaje to wyłączyć go z pradu i jeszcze raz włączyć -.-.Czy może to być powód,ze mam dwa dyski włożone i słaby zasilacz nie może tego udźwignąć?Czy znów mam jakiegoś wira?

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #397 dnia: Grudnia 22, 2006, 01:13:31 am »
mozliwe moga ci tez tasmy sie psuc tak jak mi albo wiatraki nie daja rady chlodzic ;p

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
« Odpowiedź #398 dnia: Grudnia 22, 2006, 06:04:49 pm »
stawiam na wiatraka od proca mi komp sie wylaczal cały czas bo procek mial 108 stopni ;]

Offline Goha

• General
  • uuu... John Woo...
« Odpowiedź #399 dnia: Grudnia 26, 2006, 12:03:02 pm »
Heh, zanim wyłączę swoją blaszankę, powiem po krótce, jaki mam problem.
Po niedawnej reinstalce rozłożyłam puszkę i wyczyściłam wiatraki, radiatory itepe. Ponieważ u mnie w pokoju jest zimno, dużo to nie dało - temperatura procka spadła o około 3-5 stopni przy długotrwałym użytkowaniu (zwykle ma jakieś 48-52*C), ale nie w tym sęk. Sławek przyniósł ponownie matę do DDR i miał problemy z odpaleniem, jakoś się uporał. Po ponownym odpaleniu kompa (rano), system informuje mnie o nowym urządzeniu w porcie LPT1 (gdzie była podłączona mata, jednak nie w tym momencie - został tylko kabel, mata była w pudełku). Zezwoliłam na przeszukanie "w celu wykrycia oprogramowania", bez skutku. Dobra, musiałam wyjść z domu, wyłączyłam puszkę, wracam, włączam i co... Bios zamiast mojego Seagate wykrywa coś takiego: DSVSCVDR````````````43rf34#$g (przykładowo) i nie jest w stanie zabootować systemu. Robię resa, to samo. I tak kilka razy, póki nie poruszyłam delikatnie kablami od zasilania. Pierwsze co mi na myśl przyszło, to kontroler, czyli "zajebiście, płyta główna siada". Mam starego EpoXa 8K9AI - wymiana płyty pociągałaby za sobą wymianę całej reszty, nie stać mnie na to.
Do końca dnia komp siorbał z torrenta, więc pozostawał włączony. Na noc wyłączam i odłączam od prądu listwę, bo buczenie monitora nie daje mi spać. Na drugi dzień sytuacja się powtarza, więc zarzucam jeszcze chkdsk'a... który się zawiesił przy "dziennikach DNcośtam" na około 15%. Teraz BIOS nie chce w ogóle wykrywać twardziela. Załamka. Nawet z konsoli odzyskiwania nic nie rusza. Co robię?... Znów ruszam kabelkiem i wszystko zaczyna działać. Niewykrywanie dysku zdarza się najczęściej rano, po ponownym podłączeniu kompa do prądu. Czyli pada zasilanie na płycie. A teraz sprawdzę chyba taśmy, poprzełączam napędy i zobaczymy. Trzymajcie kciuki, żebym czegoś nie spaprała >.<