Autor Wątek: Czy nie uważacie ze w FFach magia jest za słaba ?  (Przeczytany 13244 razy)

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
Czy nie uważacie ze w FFach magia jest za słaba ?
« dnia: Września 02, 2004, 01:29:25 pm »
Jak w temacie :D. Nie gralem w starsze finale ale neistety od ff7 tak jest moim zdaniem.
ff7-Na poczatq jeszce magia daje rade ale potem juz tylko naparzanie summonami :/
ff8-MAGIA !? QRW* JAKA MAGIA ?!
ff9-tu jeszcze magia cos robi ale i tak najlpeszy tim to fajterzy i summonerzy :/
ff10-w te czesc nie gralem al;e slyszalem ze kiedy najsilniejsza magia w grze ultima zabiera 800-8000 HP fizykiem mozna bez trudu zabrac 4x9

Czy nie uwazrzacie ze to zle ze magia jest tak slaba w eFeFach? Mam nadzieje ze w 12 bedzie inaczej chciaz i tak w niego nie zgaram :P

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #1 dnia: Września 02, 2004, 03:02:50 pm »
taaa.... w finalach zawsze jest tak ze magia na poczatku to najlepsza bron bo fizyczni sa jeszcze slabi a pozniej to juz cieniutko :-/
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #2 dnia: Września 02, 2004, 03:31:10 pm »
w FF7? tam juz odpoczątku jest do dupy IMO :P

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
« Odpowiedź #3 dnia: Września 02, 2004, 04:24:46 pm »
jest duzo silniejsza w ff7 niz fizyki na poczatq. ale to jest straszne no! Magia mistyczna moc jest slabsza niz machanie mieczem. Jeden z najwiekszch bledow Square (i chyba jedyny :P) przy tworzeniu FFow

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #4 dnia: Września 02, 2004, 07:34:47 pm »
Wyopwiadam się tylko o FFach z PSone

FFVII-Lipa jakich mało nie pamiętam żadnej fajnej magii -Ultima nawet była lipna, fajny był za to ostatni czar Sephirotha.. chociaż to raczej summon

FFVIII-Najlepsza części i jedyna zjadliwa a nawet dla nmnie fajna, kto czytał temat o FFVIII ten wie oco mi chodzi kto nie ten ma tutaj:
"-Magia-zdziwienie? Wszysycy nażekają na magie a ja wam powiem że ona jest właśnie w FFVIII najlepszą z wszystkich "szarakowtch" części... kto w FFach używa magii.. ja napewno nie, przynajmniej tych ofensywnych, a w VIII mogłem wreszcie magii używać b ją kolekcjonowałem i wkładałem do statsów dzięki temu Swquall mógł uderzać i zarazem czarować (póście wodze fantazji nie patrzcie na to że Squall podbiega do człowieka z mieczem i uderza i zostaje czerwona smuga, tylko wyobraźcie sobie że podbiega z mieczem i tak jak w intro w drugiej ręce puszcza Fire ball'a.. wydaje mi się że to oto chodziło w tym finalu aby ożystać z broni i magii jednocześnie.. a że grafia nie pozwalała tego oddać to inna sprawa.. "

FFIX-grałem pierwsze 2cd i jak narazie lipa i nic specjalnego...

inny cytat mój: "..ja w Finalach mam summony więc nie żucam magii..."

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
« Odpowiedź #5 dnia: Września 18, 2004, 06:15:18 pm »
Bo ja Ci wiem czy ta magia taka słaba :/ taki już jej urok nie może być lepsze niż machanie mieczem ;) chyba że na odległość ale w ff ci tego nie uświadczysz :D chcesz magii pograj w black & white, a magia ma wspomagać a nie być głównym źródłem obrażeń :D chyba że liczymy do magii limit Riony ;) ten daje radę :D
]

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #6 dnia: Września 18, 2004, 06:17:59 pm »
dobrze ze przynajmniej magia biala jest dobra... bez haste ja nie umie zyc :D
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
« Odpowiedź #7 dnia: Września 18, 2004, 09:37:37 pm »
NO CO TY ????!!!! POGRZALO CIE ???!! przeca biala magia to taki syf ze "tego ni da sie ukryc" :D

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #8 dnia: Września 18, 2004, 09:39:42 pm »
hmmmm... chodzilo mi w sensie "przydatna"...

Offline little

• Wanderer
« Odpowiedź #9 dnia: Września 18, 2004, 10:37:27 pm »
W siudemce magi praktycznie wogule nie używałem to nie mam do niej żadnych zażutów.
W ósemce jedyny czar jaki używałem to była Aura :D do której także nie mam żadnych zażutów.
W dziewiątce magia jest dobra. Pratycznie przez całą gre. Doomsday wymiata :D
W dziesiątce używaem tylko białej magii więc też nie mam żadnych zażutów.
W finalach od 1 do 6 nie pamiętam. Skleroza nie boli :P
Podsumowując:
Ja tam do magii w finalach nic nie mam :P  

Offline Tamaya

• Wanderer
    • http://www.tamaya.escarp.net
« Odpowiedź #10 dnia: Września 19, 2004, 09:01:19 am »
Myślę, że dość silna na swój sposób była ostateczna magia w 1 i 2, bo tam nie było za dużego wyboru innych ataków.
Do trójki się zabieram, więc jeszcze nie mam zdania.
0d 4-8 (bo dalej nie miałam okazji jak na razie sprawdzić) sądzę, że magię wyparły sumony i w tym cały problem. Po co miałam się męczyć z magią jak było coś lepszego. Jednak kiedy używałam nie stwierdziłam, żeby była aż taka zła. Najgorzej to było dla mnie w ósemce, bo żeby ją rzucać trzeba było najpierw ją zebrać. A używanie obniżało statystykę postaci. Ale na Ultimencję stosowałam trochę i nie było wcale źle, mimo, że nie dorównywało limitom.  

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #11 dnia: Września 19, 2004, 03:31:11 pm »
hm... w FFach magia wcale taka zła niebyła...... w częściach poniżej 7, była całkiem przydatna. zwłaszcza w FFIV, kiedy na samym początku mogłeś flare rzucać i trochę ciągło wrogom... w FFVI, Ultima, dawała radę. Zwłaszcza, że zdejmowało wrogom wszystkim po 9999, gdzie zwykły atak prał jednemu po 4000. W FFVII magia też była całkiem dobra. Zwłaszcza Enemy skills, bo to też magia..... W FFVII i FFIX nie grałem więc się nie wypowiem, a w FFX magia była strasznie dobra, ale tylko na początku... później możnabyło fizykiem ściągnąć 10 razy więcej. W FFX-2 magia też była strasznie dobra, ale dużo czasu trwało rzucenie zaklęcia.... no ale oczywiście na koncu same fizyczne ataki dawały radę.
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
« Odpowiedź #12 dnia: Września 20, 2004, 11:16:15 am »
doszlem do wniosq ze w ff8 byly dwie niezwykle przydatne magie ale bardzo psujace cala zabawe z walki z trudnymi przeciwnikami. Mianowicie byly to aura i holy war. Jak aure dalo sie jeszce wyzyc to HW (DP :P) to "letka" przesada  

Offline Tamaya

• Wanderer
« Odpowiedź #13 dnia: Września 20, 2004, 03:23:29 pm »
doszlem do wniosq ze w ff8 byly dwie niezwykle przydatne magie ale bardzo psujace cala zabawe z walki z trudnymi przeciwnikami. Mianowicie byly to aura i holy war.
Aura to rzeczywiście była fajna rzecz przy późniejszych walkach używałam jej namiętnie. Zapas miałam zdaje się ogromny. :D  

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
« Odpowiedź #14 dnia: Września 20, 2004, 03:49:22 pm »
aura to daje limit? to ja nie uzywam tego :D postacie zawsze trzymam na krytycznym poziomie i jakby co phoenix down a holy war to to niesmiertelnosc jesli mnie pamiec nie myli: uzywalem tylko przy walce z omega weaponem i to jak mi nie udalo sie rinoa zrobic invincible moon...  

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #15 dnia: Września 23, 2004, 12:54:15 pm »
Dla mnie magia w FF była zawsze wielką zagadką. NIby nie za mocna, a jednak przydatna. Aby nauczyć się doceniać magię w FF wystarczy przejść Fanatic Tower w ff6 - tam można używać tylko magii. Jedyne co może wtedy wkurzyć to sytuacja - koniec MP, nie mam eliksirów i etherów, a postać nie zna osmose... i co wtedy kuna robić...
Kame Hame Ha

Offline Tamaya

• Wanderer
« Odpowiedź #16 dnia: Września 23, 2004, 01:38:52 pm »
Dla mnie magia w FF była zawsze wielką zagadką. NIby nie za mocna, a jednak przydatna. Aby nauczyć się doceniać magię w FF wystarczy przejść Fanatic Tower w ff6 - tam można używać tylko magii. Jedyne co może wtedy wkurzyć to sytuacja - koniec MP, nie mam eliksirów i etherów, a postać nie zna osmose... i co wtedy kuna robić...
Ech to  było straszne doświadczenie. Ale od czego Umaro z odpowiednim relic, który magii nie używał i Palidor z dodatkiem Dragoon Boots. Zdaje się, że to było cakiem pomocne na krótszą metę. :grin:  

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #17 dnia: Września 23, 2004, 08:59:28 pm »
ech... pamiętam te trzydzieści... eee... a możę czterdzieści pare pięter wierzy... ..fajnie się wchodziło.....ale masakrą był magicmaster. Nie dość, zę miał autoreflect, to jeszcze na koniec ultim ę puszczał. Pamiętam, że przeszedłem go tylko dzięki palidorowi ;)
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Tamaya

• Wanderer
« Odpowiedź #18 dnia: Września 24, 2004, 04:05:56 pm »
Taak okropny typ ten Magic Master. Nie byłam nawet na niego przygotowana. Cud, że to przeżyłam. Zdaje się, że miałam coś co mnie wskrzesiło po jego ataku (Life3?), bo byłoby krucho. Ale tu akurat używałam magii. Każdy rzucał inną i czekałam, która akurat była jego słabością.  

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #19 dnia: Września 24, 2004, 10:54:55 pm »
łe tam... ja jestem haker, to zapisywałem w save statach i sprawdzałem jaki gość ma weakness, a później loadowałem state'a i waliłem gościa z odpowiedniego żywiołu. Ale nie żebym się wtrącał, ale raczej schodzimy trochę z tematu..... no ale to co :P

Aaaa.... i jeszcze taka notka do ARDa. Ej, czy słowo "pierdzielicie" jest przekleństwem i musi być cenzurowane?

musi byc :P
made by ARD
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2004, 02:07:43 am wysłana przez ARD »