Autor Wątek: Secret of Evermore  (Przeczytany 3557 razy)

Offline SebaSan

• Soldier
  • Astromaniac
    • http://sebasan1981.blogspot.co.uk/
Secret of Evermore
« dnia: Kwietnia 22, 2010, 07:40:08 am »
Przeglądając forum zdziwiłem się bardzo że nie ma tu wzmianki o fantastycznym rpg (wydanym na rynek amerykański) o tytule: Secret of Evermore. Jest to nietypowe rpg, systemem walki podobne do gry Secret of Mana.

Tytuł o niesamowitym klimacie i grywalności. Najciekawsze w gameplayu jest to że chodzimy naraz chłopcem i jego psem. Dzięki temu można w walce stosować różne taktyki a psiaka wykorzystywać do poszukiwania (przy pomocy węchu) różnych bonusów i ukrytych przedmiotów. Jak dla mnie obok Chrono Trigger to najlepsze rpg na snesa!!

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Odp: Secret of Evermore
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2010, 02:50:33 am »
Grałem chwilę, głównie przez to, że to pod względem systemowym i graficznym praktycznie kopia Secret of Mana (robiona na tym samym silniku graficznym zresztą). Nie powiem, grało się dość ciekawie, choć daleko nie zaszedłem. Co prawda SoM mi się bardziej podobał, no ale SoE zbierał dobre recenzje, więc to pewnie przyzwoity tytuł.

Co do najlepszej gry na SNES'a, to zagraj sobie w Seiken Densetsu 3 Seba, zanim takie sądy będziesz wydawał hehe.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2010, 03:28:17 pm »
Seken Densetsu 3 (Secret of Mana 2) to rzeczywiście ciekawa pozycja, lecz ja o wiele bardziej wolę pierwszą Secret of Mana (epizod w opuszczonym Metro-bezcenny). Co do Secret of Evermore na siłę można można go uznać za część serii jednak osobiście uważam go za mało udaną produkcję. W każdym razie nie przyciągła mnie specjalnie.

Offline SebaSan

• Soldier
  • Astromaniac
    • http://sebasan1981.blogspot.co.uk/
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 06, 2010, 03:17:12 am »
Co do najlepszej gry na SNES'a, to zagraj sobie w Seiken Densetsu 3 Seba, zanim takie sądy będziesz wydawał hehe.

Nie osądzaj mnie kolego po liczbie moich postów na tym forum...
Tak się sklada że grałem i gram w wiele tytułów na snesa bo wiele z nich mam nie tylko na emu ale też jako carty do konsoli. SD3 to świetna gra, wręcz rewelacyjna ale mi podoba się ten klimat w SoE...klimat zagrożenia, zaszczucia. Seiken Densetsu tez ma klimat ale bardziej bajkowy. Nie mówię że gorszy, po prostu amerykański SoE jakoś bardziej mi sie podoba.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 06, 2010, 07:49:19 pm »
Szczerze mówiąc wszystkie części mają bajkowy klimat, heh i to mi się właśnie podoba.

Offline Nails

• Soldier
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 06, 2011, 08:27:12 pm »
Witam, musiałem się tutaj stworzyć konto, żeby odpisać. Także grałem w dużo pozycji na Snesa(Mana 100% Mana 2 100% Chrono Trigger 100 % Final fantasy 5 100% ff 6 60% Zelda 100% Evermore 100%i jeszcze sporo)  i mogę powiedzieć że  dla mnie Evermore jest najlepszym RPG. Ale oczywiście kto co lubi. Mana ma rzeczywiście bardziej bajkowy klimat, Chrono  trigger bardziej pod japonskie rpg podchodzi. Evermore rzeczywiscie jest troszke nietypowe, nieschematyczne i może dlatego dla mnie jest najlepszym rpg, do tego muzyka klimat. Bajka. Aha, a jeśli chodzi o Mana , to wydaje mi się że Seiken den Setsu 3 jest dużo gorsze jeśli chodzi o całokształt. Odniosłem wrażenie że w Mana 2 idziesz przez 20 minut  klepiesz sie z 'potworkami' dochodzisz do bossa i to samo. I jakoś te lokacje niezbyt się różnią. Za dużo tego zdecydowanie. Przynajmniej w moim odczuciu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2011, 08:28:07 pm wysłana przez Nails »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 06, 2011, 10:27:53 pm »
Odniosłem wrażenie że w Mana 2 idziesz przez 20 minut  klepiesz sie z 'potworkami' dochodzisz do bossa i to samo. I jakoś te lokacje niezbyt się różnią. Za dużo tego zdecydowanie. Przynajmniej w moim odczuciu.

To nie wrażenie tylko fakt rzeczywisty... Jeśli chcesz coś współczesnego w podobnym stylu (Secret of..) zagraj w Rogue Galaxy na PS2.

Offline Mazurit

• Daredevil
  • **
  • Kupo!
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 07, 2011, 03:51:24 am »
Przeglądając forum zdziwiłem się bardzo że nie ma tu wzmianki o fantastycznym rpg (wydanym na rynek amerykański) o tytule: Secret of Evermore.
Faktycznie, pamiętam jak ok. 1,5 roku temu wysyłałem do Tantalusa zapytanie o tą grę i kilka innych rzeczy. Teraz, już po przejsciu tej gry, mogę stwierdzić, że jest ona naprawdę wciągająca... mi podeszła zwłaszcza kreacja świata (podział na różne epoki, coś w stylu Chrono Triggera, albo i nawet coś na styl Illusion of Gaia); oraz easter-egg'i odwołujące się do FF.

Jak dla mnie [Secret of Evermore] obok Chrono Trigger to najlepsze rpg na snesa!!
W rzeczy samej, jest dość dobry... ale wg mnie obok Chrono Trigger'a postawiłbym jedynie FFVI (taki topowy duet na SNES'a), natomiast wymieniona wyżej Illusion of Gaia wraz z Terranigma i Front Mission (Sic!) byłyby poniżej w tej piramidce (natomiast Secret of Evermore znajdowałby się na kolejnym poziomie wraz z kilkoma innymi tytułami).

Co do Secret of Evermore [...] uważam go za mało udaną produkcję.
Tak z ciekawości, można wiedzieć co Ci nie pasiło w tej gierce? [Chyba nie zabrzmiało to awanturniczo, co?]

Odniosłem wrażenie że w Mana 2 idziesz przez 20 minut  klepiesz się z 'potworkami' dochodzisz do bossa i to samo. I jakoś te lokacje niezbyt się różnią. Za dużo tego zdecydowanie. Przynajmniej w moim odczuciu.
Nails (Paznokcie czy Gwoździe? :giggle:), jeśli miałeś na myśli powtarzalność to jak sam powiedziałeś, każdy gra w to co lubi; ja na to nie zwracam uwagi (może inaczej, nie staram się szukać dziury w całym jeśli nie jest to ode mnie wymagane), bo gdybym to robił to w życiu nie przeszedłbym jakiegokolwiek fajnala starszego niż FFVII, co tu dużo mówić ja tam lubię losowe potyczki. Spróbuj odpalić sobie Dragon Warrior VII, i wtedy będziesz wiedział jak to z drugiej strony wygląda, kiedy przez pierwszą godzinkę gry, a może i więcej, nie robisz nic konstruktywnego poza błąkaniem się po dungeonie, nie mając przy tym żadnych walk; ja o mały włos nie skapitulowałem.

Nie osądzaj mnie kolego po liczbie moich postów na tym forum... [jeśli teraz patrząc ilościowo na 9 moich do 24 Twoich, to ja jakiś newbie jestem; a tak na serio nikt tu przez pryzmat liczby postów nie ocenia rzeczowość wypowiedzi, a tym bardziej samej osoby]
Tak się sklada że grałem i gram w wiele tytułów na snesa bo wiele z nich mam nie tylko na emu ale też jako carty do konsoli [Oj, zazdroszczę Ci tedy]. SD3 to świetna gra, wręcz rewelacyjna ale mi podoba się ten klimat w SoE...klimat zagrożenia, zaszczucia. Seiken Densetsu tez ma klimat ale bardziej bajkowy. Nie mówię że gorszy, po prostu amerykański SoE jakoś bardziej mi się podoba.
Aha, a jeśli chodzi o Mana , to wydaje mi się że Seiken den Setsu 3 jest dużo gorsze [od Evermore] jeśli chodzi o całokształt.
Oj podpadniecie Seba i Nails, bez względu na to co mówicie, naszemu znawcy od Seiken Densetsu, a wiedzcie, że jest on bezduszny, jeśli chodzi o tą serię...(mówię to z doświadczenia... już milczę, aby nie było)... oj strzeżcie się zemsty Tantalusa, bo będzie ona sroga.

Jeśli chcesz coś współczesnego w podobnym stylu (Secret of..) zagraj w Rogue Galaxy na PS2.
Sam bym nie wpadł, aby skorelować te dwa tytuły, ale przychylam się do sugestii Aysnela, aby zagrać w tą pozycję.

Szczerze mówiąc wszystkie części [Seiken Densetsu] mają bajkowy klimat, heh i to mi się właśnie podoba.
W zupełności się zgadzam. Szkoda tylko, że coraz mniej takich gier powstaje, ale nadzieję niesie Level-5 i Yasumi Matsuno [Ni no Kuni i Time Travelers (?)].
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 05:22:39 am wysłana przez Mazurit »
Oki Doki Man

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 07, 2011, 08:43:17 am »
Tak z ciekawości, można wiedzieć co Ci nie pasiło w tej gierce? [Chyba nie zabrzmiało to awanturniczo, co?]

Niby wszystko jest w porządku ale brak jej jakieś iskry czy magii przyciągania. Nie wiem, ale jakoś nie wywołała  u mnie żadnych emocji, co nie oznacza oczywiście, że jest to gniot. Podobnie jak z z książkami z ulubionego cyklu, jedne tomy pochłaniamy z wypiekamy na twarzy do innych zaglądamy tylko z obowiązku by już do nich nie wrócić i na dobrą sprawę nie zawsze wiadomo jaka jest tego przyczyna.

Sam bym nie wpadł, aby skorelować te dwa tytuły, ale przychylam się do sugestii Aysnela, aby zagrać w tą pozycję.

Właściwie oprócz fabuły w każdym elemencie widać inspirację Maną. Kreskówkowa grafika, dungeony, styl walki. Oczywiście zawiera też charakterystyczne dla siebie elementy, ale ogólnie można odnieść wrażenie, iż jest miks Secret off... i FFXII.
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 08:49:21 am wysłana przez aysnel »

Offline Mazurit

• Daredevil
  • **
  • Kupo!
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 07, 2011, 05:24:13 pm »
Niby wszystko jest w porządku ale brak jej jakieś iskry czy magii przyciągania. Nie wiem, ale jakoś nie wywołała  u mnie żadnych emocji, co nie oznacza oczywiście, że jest to gniot. Podobnie jak z z książkami z ulubionego cyklu, jedne tomy pochłaniamy z wypiekamy na twarzy do innych zaglądamy tylko z obowiązku by już do nich nie wrócić i na dobrą sprawę nie zawsze wiadomo jaka jest tego przyczyna.
Dobra rozumiem, BTW trafne porównanie.

Właściwie oprócz fabuły w każdym elemencie widać inspirację Maną. Kreskówkowa grafika, dungeony, styl walki. Oczywiście zawiera też charakterystyczne dla siebie elementy, ale ogólnie można odnieść wrażenie, iż jest miks Secret off... i FFXII.
I ponownie nietypowo porównałeś, ale trza przyznać, że mimo wszystko trafnie to ująłeś.
Oki Doki Man

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 07, 2011, 06:11:59 pm »
Za to do serii Ar Tonelico mam podobne odczucia co ty do Secret of Evermore. Ja ją uwielbiam ale ci którym ją poleciłem i grali są bardzo powściągliwi i raczej nie rozumieją mojej fascynacji. :)