Czas uchylić rąbka tajemnicy na temat zbliżającej się fazy grupowej. Wcześniej o niej dużo nie pisałem, co by wam niepotrzebnie nie motać, ale teraz czas najwyższy, żebym opisał dokładnie jak będzie ona wyglądać, jeżeli ktoś jeszcze się nie domyśla....
Take a look:
Tak z grubsza wyglądać będzie drzewko pucharowe dla naszych wojowników. Jednakże, w rankingu będzie pokazywane oddzielnie w trzech częściach, prawdopodobnie do samego zakończenia turnieju. Fazę pucharową podzielić można na dwie zasadnicze fazy:
Faza 1Dotyczy ona walk, które na schemacie zaznaczyłem na czerwono i niebiesko. 8miu nadzorujących, którzy zakwalifikują się do tej fazy zostaną podzieleni na dwie grupy: czerwoną i niebieską. Z systemowych powodów, w których szczegóły się wdrażał nie będę, podział w tych drużynach wygląda tak:
Drużynę czerwoną stanowić będą osoby, które po zakończeniu trzeciej kolejki fazy grupowej, będą zajmować w klasyfikacji generalnej pierwsze, trzecie, szóste i ósme miejsceDrużynę niebieską stanowić będą osoby, które po zakończeniu trzeciej kolejki fazy grupowej, będą zajmować w klasyfikacji generalnej drugie, czwarte, piąte i siódme miejsceTaki podział ma zapewnić maksymalną równowagę sił w obu grupach. Jak widać na zamieszczonym schemacie, zarówno czerwona, jak i niebieska drużyna, rozgrywać będzie 6 walk (4 w 1/8 finałów + 2 w ćwierćfinałach). Nadzorujący będą do tych walk wyznaczani losowo, tak jak to miało miejsce w fazie grupowej, a rozgrywki toczyć się będą wewnątrz grup. Każdy stoczy z każdym jedną walkę (co da razem 6 walk), po czym wyłoniona zostanie dwójka najlepszych z każdej grupy, która przejdzie do fazy drugiej.
Faza 2Wbrew oczekiwaniom, czerwoni finaliście nie będą się koniecznie znajdować po lewej stronie schematu, a niebiescy po prawej. Po skończeniu ćwierćfinałów będzie tydzień przerwy w rozgrywkach, w trakcie którego każdy z tej czwórki ma mi przesłać coś na wzór głosów do AvEx'a albo tych punktów znajomości, które przysyłaliście mi przed rozpoczęciem TotT. Każdy z nadzorujących umieści czterech wojowników, którzy doszli do półfinałów, według tego, czyje zwycięstwo najchętniej by chcieli opisywać. Ja, według tego, przydzielę każdemu nadzorującemu jego zawodnika. Od momentu ogłoszenia przydziałów, los wojownika i uczestnika zabawy jest sprzężony - jeżeli postać, której zwycięstwo opisywałeś odpadnie, ty odpadasz razem z nią. W ten sposób dojdziemy do finału.
Nie jest takie skomplikowane co? No.. może trochę. W każdym razie, wszystko działa. Jeszcze jedno - w wypadku remisu w fazie drugiej, odpada osoba,
która zajmowała niższą pozycję w klasyfikacji generalnej (faza grupowa + pierwszy etap pucharu). Niestety, nie będzie czasu na dogrywki, a do złotego gola grać na pewno nie będziemy heh. Jak coś jest niejasne, to w Krainie bogów pytajcie.
Zasady obowiązujące w fazie pucharowej:
Faza 1 (1/8 i 1/4 finałów)
- Minimalna ilość znaków dla opisu walki zwiększona do 6000.
- Dwie walki w ciągu tygodnia. Tydzień na głosowanie.
Faza 2 (półfinały, walka o trzecie miejsce).
- Minimalna ilość znaków dla opisu walki zwiększona do 7500.
- Jedna walka w ciągu tygodnia. Tydzień na głosowanie.
Finał- Minimalna ilość znaków, tak jak w fazie drugiej
- Głosowanie tajne na PM do mnie (nie tylko aby dodatkowo zapewnić uczciwość głosowania, głównie aby potrzymać graczy w napięciu do samego końca). Dwa tygodnie na głosowanie.
(te zasady potem wrzucę do odpowiedniego działu)