Wow.
Zacznijmy od tego, że twoja krótka kariera na forum udowadnia, że jesteś w zasadzie idealnym użytkownikiem, dokładnie kimś takim, kogo nam potrzeba na forum. Cieszę się, że cię ściągnąłem ze strony głównej na forum, bo masz wszystko, czego moglibyśmy chcieć od usera. Tworzysz tematy, które choć nie są może zbyt ambitne, pobudzają nas do odpisywania. Nie popełniasz żadnych wykroczeń typowych dla newbe, do tego piszesz po polsku i stosujesz się do ortografii i interpunkcji lepiej od Marvellixa, będąc od niego trzykrotnie młodszym. Momentami aż nie chciało mi się wierzyć, że masz 12 lat, ale teraz nie mam już wątpliwości.
Fanfik jest zupełnie nieczytelny, pozbawiony jakiegokolwiek ładu i składu, to w zasadzie dwa, potwornie napisane dialogi i nic więcej. Krótko mówiąc, jest tragicznie, choć do
fanfika Yoruno ci jeszcze brakuje.
Nie ma to jednak żadnego znaczenia, ponieważ bardzo niewielu 12latków mogłoby napisać coś lepszego. Mój pierwszy fanfik, a raczej pierwszy rozdział opowiadania zainspirowanego Hobbitem, wyglądał wcale nie lepiej od tego (choć ja uniknąłem krytyki, bo nie było jeszcze internetów i przeczytała to tylko moja mama, której się oczywiście podobało, jak to mamie). Później napisałem kilka tragicznych rzeczy, w tym napisany w gimnazjum
slashfic LotR-FF8 i generalnie w archiwach forum znajdzie się wiele rzeczy, z których nie jestem
specjalnie dumny. Zdolność pisania wymaga treningu i ten fanfik oraz twój pobyt na forum może ci ten trening zapewnić. Liczę na to, że za jakiś czas temat ten zniknie i spadnie na stare strony działu, abyś mógł go otworzyć za kilka lat i spojrzeć na to z rozrzewnieniem, uświadamiając sobie jak daleką drogę przebyłeś.
Tak więc nie zniechęcaj się i pisz dalej! Jeżeli chodzi o konkretne rady:
- Dużo czytaj.
- Nie pisz drugiego rozdziału tego fika.
- Nie zaczynaj żadnego fika rozdziałowego, bo się wpuścisz w bagno - skup się na pisaniu krótkich, jednorozdziałowych opowiadań. Nie namęczysz się przy tym, bo nie będziesz przywiązany do wybranej na początku formy, będziesz mógł przetestować różne style i różne pomysły. Wpadnij na coś, napisz szybko, opublikuj i zapomnij. Możesz skorzystać z
tematu, który zaczął niedawno Wraith po mojej krytyce.
To póki co tyle. Czekam na dalsze prace.