Forum ogólne > Kultura Japońska
Demony
De6v6il6:
cóż nie da sie ukryć że mają :D
little:
Widze że nasze informacje są inne devil :P Ja czytałem, że jest to jedno z najstraszniejszych bóst..... Tak przynajmniej mowił (a właściwie pisał) o nim Graham Masterton w swojej książeczce "Tengu". O Kappie też tam jest, ale tu sie inf, zgadzają :P
Morchol:
hmm Tengu z bodajże Champloo to właśnie tak jak pisali przedmówcy, więc może Masterton czerpał wiedze skądinąd albo chodziło o "inne" Tengu? bo watpie żeby twórcy Czampla się gorzej znali na własnej mitologii niż Masterton :P
MarvelliX:
Nie interesuje sie może demonami wschodnimi ale moge wymienic cos z demonologi zachodu :P
Belial (Beliar lub Berial) - często utożsamiany z Szatanem ale jessst tylko ssstrażnikiem Piekła
Belfegor (Belfagor, Baal-Peor - "władca szczelin" lub "bóg Baal z góry Phegor) - pierwotnie czczony pod possstacią fallusssa (tak wielkiegho penisssa :F) moabicki bóg rozpusssty, który, według kabalistów, był niegdyśśś aniołem chóru księssstw. W piekle Belfegor jessst demonem odkryć i przemyślnych wynalazków. Przywołany, ukazuje się pod possstacią młodej kobiety.
Ja tam bardziej sssie aniołami (także upadłymi) interesssuje niż wyłącznie demonami.
De6v6il6:
--- Cytuj --- Widze że nasze informacje są inne devil :P Ja czytałem, że jest to jedno z najstraszniejszych bóst..... Tak przynajmniej mowił (a właściwie pisał) o nim Graham Masterton w swojej książeczce "Tengu". O Kappie też tam jest, ale tu sie inf, zgadzają :P
--- Koniec cytatu ---
nie wiem jeżeli sie myle to korygujcie ;) ja to wszystko wyciągam z netu ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej