Forum ogólne > Kultura Japońska

Demony

(1/3) > >>

De6v6il6:
Zastanawiało mnie czy ktoś na forum interesuje się japońskimi demonami, czy też demonami
ogólnie jeżeli tak to wałaśnie po to zakładam ten temat...
jeżeli któś będzie znał jakiegoś demona to go zaraz tu dorzucić prosze ;)
Info zbieram na temat pobratymców z dalekiego wsochdu :P

Kappa:
Żyje w rzekach i jeziorach tam czycha na swoje ofiary.
Można było ucic spod jego szczęk na dwa sposoby(żywił się oczywiście najczęściej ludźmi),
dając mu ogórka(to nie żart :) ) lub melona, lub kłaniając mu się, kappa to wychowany demon i
odwzajemnia ukłony przy czym rozlewa płyn który daje mu nadnaturalną moc, gdyż gromadzi się
on na środku głowy.
Przedstawiany jako bóstwo wody- pół żółw, pół człowiek, żyjący w rzekach.

Yuurei:
Demon tragicznie zmarłej kobiety, która szuka zemsty, przykład to film taki jak klątwa.

Oni:
Oni to diabło podobne demony o długich szponach, rozwichrzonych włosach, okrutnym spojżeniu, posiada dwa rogi na czole zupełnie jak wyobrażenie diabła w aszej kulturze. Demony te przyodziewają tygrysie skóry i potrafią latać. Oni polują na dusze ludzi którzy grzeszyli na ziemskim padole

Bakemono:
Odpowiedni naszego goblina w kulturze wschodu.

Ningyo:
To nie demon a odpowiednik naszej syreny(nie móie o samochodzie :P )

Raiju:
Jego imie oznacza "Zwierze Gromu". To demon błyskawić kształtem przypominający kota, borsuka lub łasice.
W czsie burz staje się wyjątkowo podniecony i skacze z drzewa na drzewo. Jeżeli drzewo nosi znamiona pioruna, ludzie mówią że to pazury Raijego go dotknęły.

Emma-O
Strażnik podziemnoego świata... (tyle wywnioskowałem z tamtej strony... czemu japończycy nie zaczną pisać więcej po angielsku, Tant rozgryzłeś już jaką mają klawiaturę ?? )

Ho-oo:
Będzie że to ich Pheonix :)

Poprawiajcie jeżeli jest błąd (byle nie ortograficzne :P ) wszystko jest wyciągane z różnych stron jeżeli dzieś macie katalog to chętnie zerknę ;)

Dark M:
A ja wiem mw. jaką maja klawiature ;] piszą normalnymi literami, po napisaniu 2 lub 3 znaków pżekształcają się w .. hiragane ( hyba ,znaczy tą z mniejszą iloscia znaczków,ale huy wie która to która ;]), i kilka razy widziałęm jak po napisaniu całego wyrazu pżekształcają się w tom co ma więcej znaczków kanji .. czy coś ;/

A co do demonów to hyba genma też były ;], i te z gługimi nosami co po lasah buszowały. Ale niehce mi sie szukać po animach i grah jak to z nimi było ;].

A Oni demony to spoko ziomki, szczegulnie w onimushy ;], Kappa zato żądził w harvest moonie , za bodajże 8 ogórków dawał magiczną jagode ;]

little:
Jeszcze był Tengu. Tylko praktycznie nic o nim nie wiem :/ Pamiętam że jest to jeden z najstarszniejszy demonów.... Jak sie więcej dowiem to napisze :P

De6v6il6:
poszukałem i...
Tengu to leśne i górskie gobliny, których nadnaturalne moce to:
-Zmiana formy w forme humanoida lub zwierzęcą
-Możliwość porozumiewania się telepatią
-Teleportacja
-Możliwość pojawiania się w snach

Dark M:
I hyba maja długie nosy

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona